معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی استان فارس گفت: از ابتدای سال 96 تا کنون، 2 هزار و 50 واحد تولیدی صنایع دستی زیر عنوان مشاغل خانگی برای دریافت تسهیلات به اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی معرفی شدند.
اقتصادگردان_ حیدرعلی زاهدیان نژاد، عصر افزود: از مجموع این واحدهای تولیدی، 167 واحد متعلق به شیراز و مابقی مربوط به سایر شهرستان های فارس است.
وی، بیان داشت: مبلغ تسهیلات برای صنعتگران حوزه صنایع دستی سقف ندارد، و میزان پرداخت تسهیلات بستگی به طرح ارایه شده از سوی صنعتگر دارد.
او گفت: در بخش مشاغل خانگی انفرادی به هر نفر بین 50 میلیون ریال تا 200 میلیون ریال تسهیلات تعلق می گیرد که تا کنون به طور میانگین به هر فرد 100میلیون ریال تسهیلات پرداخت شده و در بحث پشتیبان نیز به ازای ایجاد کار برای هر فرد بین 50 میلیون تا 100 میلیون ریال تسهیلات اضافه خواهد شد.
زاهدیان نژاد ادامه داد: تسهیلات برای مشاغل خانگی روستایی در حوزه صنایع دستی از محل صندوق توسعه ملی پرداخت می شود که 10 درصد از کل اعتبارات استانی در این حوزه نیز بین فرش و صنایع دستی تقسیم شده است.
او گفت: با هدف ایجاد اشتغال روستایی و پرداخت تسهیلات در این زمینه، در حال شناسایی روستاییان فعال در این عرصه هستیم و تا کنون 20 شهرستان در حوزه روستایی مورد بررسی قرار گرفته اند و حدود 2 هزار نفر که در حوزه صنایع دستی فعالیت می کنند شناسایی شده و در مرحله صدور مجوز و یا معرفی برای دریافت تسهیلات قرار دارند.
وی، با اشاره به اینکه، صنایع دستی فارس و همچنین دست بافته های روستایی این استان در کشور نمونه است، اظهار داشت: ظرفیت عظیم اشتغالزایی در این زمینه در فارس وجود دارد که نیازمند اقدامات حمایتی است.
زاهدیان نژاد اظهارکرد: صنایع دستی ازدیرباز دراستان فارس، مکمل کشاورزی بوده و در دوره کنونی که مشکل خشکسالی وجود دارد ،صنایع دستی می تواند در زمره اولویت های مهم ایجاد اشتغال در روستاها قرار داشته باشد به همین سبب به
به طرح های اشتغالزایی که در توسعه و رونق اقتصادی تاثیرگذار هستند توجه ویژه خواهد شد.
او گفت: فرایند آموزش، تولید و فروش صنایع دستی نیز باید به عنوان یک زنجیره مهم به نحوی تعریف شود که نتیجه بخش باشد و صرف پرداخت تسهیلات، ملاک اصلی عمل قرار نگیرد.
معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی استان فارس، همچنین بر لزوم احیای برخی رشته های صنایع دستی منسوخ شده و یا در حال منسوخ شدن این استان تاکید کرد و افزود: برخی رشته های صنایع دستی در طول سال ها به دلیل کاهش تقاضا و یا رقابت صنعتی، منسوخ شده و یا در حال منسوخ شدن هستند که برای حل این مشکل اقداماتی صورت گرفته است.
زاهدیان نژاد گفت: به عنوان مثال برای احیای رشته هایی نظیر نمدبافی، گیوه دوزی، برخی دست بافت ها، سفالگری و حصیر بافی، ظرف یک سال گذشته تلاش هایی انجام شده و بر این باوریم که که در یک فرایند میان مدت این هنرها قابل احیا شدن است.
وی بیان کرد: هم اینک مشخصات بیش از 17 هزار صنعتگر فعال در حوزه صنایع دستی در سامانه اطلاعاتی استان فارس ثبت شده و این در حالی است که تعداد واقعی فعالان در این عرصه چندین برابر این آمار است که متاسفانه هنوز شناسایی نشده و مجوز دریافت نکرده اند.
به گفته زهرا الحمدی، معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی استان فارس، این استان یکی از قطب های تولید صنایع دستی کشور است زیرا از 250 رشته صنایع دستی موجود در کشور 120 رشته در فارس وجود دارد و از این تعداد 85 رشته صنایع دستی در فارس فعال است و این استان از جایگاه رفیعی در زمینه تولید و تنوع رشته های این صنعت نیز برخوردار است.
رشته های خاتم سازی، قلمزنی، کاشی هفت رنگ، خوشنویسی، نگارگری، تذهیب، نقاشی قهوه خانه ای، طراحی سنتی، گره چینی، گچبری، آیینه کاری، میناسازی، حجاری، جواهرسازی، چرم دوزی و نقاشی روی چرم، از جمله رشته های فعال صنایع دستی در فارس است.
مرمت نسخ خطی، جلد سازی و صحافی سنتی، مرمت آثارهنری، رفوگری، مرمت بناهای تاریخی، کتاب آرایی، قلمکار سازی، حصیربافی و معرق، سوزندوزی، رودوزی سنتی، شیشه گری، نقاشی روی شیشه، تراشکاری روی شیشه، کاشی سازی و نازک کاری چوب از دیگر رشته های فعال صنایع دستی در استان فارس به شمار می آید.
بنا به اظهار الحمدی، برخی از تولیدات صنایع دستی استان فارس از شهرت بین المللی برخوردار و دارای شناسه جهانی است.
منبع : خبرگزاری فارس