بیست و ششمین نمایشگاه فرش دستباف ایران از یکم تا هفتم شهریور در محل دایمی نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار می شود.
اقتصادگردان_ بیست و ششمین نمایشگاه فرش دستباف ایران برگزار می شودبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران گفت: فرش دستباف مازندران در نمایشگاه تهران به نمایش گذاشته می شود.
ابراهیم یعقوبی با بیان اینکه بیست و ششمین نمایشگاه دستباف از یکم تا هفتم شهریور امسال در محل دائمی نمایشگاه بنی النللی تهران تهران برگزار می شود، اظهار کرد: در
این نمایشگاه انواع فرش های دستباف مناطق مختلف ایران در اندازه های مختلف و قالی و قالیچه، گلیم و تابلو فرش های مختلف عرضه می شود.
وی با اعلام اینکه برگزاری این گونه نمایشگاه ها می تواند در کنار افزایش صادرات، فروش بیشتر داخلی را هم در پی داشته باشد، تصریح کرد: معرفی ظرفیت های فرش دستباف به عنوان یک بخش مهم اقتصادی، برنامه ریزی برای حل مشکلات، ایجاد بسترهای مناسب برای توسعه بازارهای داخلی و خارجی از دیگر اهداف این نمایشگاه است.
وی افزود : مازندران نمایشگاه فرش تهران را به عنوان یک نمایشگاه تخصصی مهم در دنیا در عرصه فرش دستباف دانست و گفت : همچون سالهای گذشته با محوریت اتحادیه شرکت های تعاونی تولید کنندگان فرش دستباف روستایی مازندران در این نمایشگاه شرکت و تولیدات استان از تمامی شرکت های تعاونی فرش دستباف روستایی، شهری، کارگاه های قالیبافی متمرکز، غیرمتمرکز و تولید کنندگان فرش دستباف را عرضه میکند.
ضرورت افزایش تنوع و فروش در بازارهای داخلی و خارجی
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری کرمانشاه هم گفت : فرش تنها تولید آن نیست بلکه توجه به فروش و در نظر گرفتن بازارهای خارجی و داخلی و تنوع و سلیقه در تولید این صنعت بسیار مهم و الزامی است.
رضا حیمی افزود: مدیران باید در عرصه های مختلف برای اشتغالزایی و رفع مشکل بیکاری تلاش کنند.
وی یکی از اولویت های مهم در برنامه های امسال را توجه ویژه به صنعت فرش و گلیم بافی در استان بیان کرد و گفت: از اولویت های مهم مدیریت استان در سالجاری توسعه صنایع کوچک به ویژه صنعت فرش و گلیم بافی است و مدیران باید توسعه این بخش را از برنامه های مهم کاری خود بدانند.
رئیس کارگروه فرش و گلیم کرمانشاه در ادامه گفت: برای توسعه حوزه اقتصادی استان در سالجاری هزار میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده لذا وظیفه داریم که برای توسعه زیرساخت های اقتصادی استان نهایت اهتمام و تلاش خود را بکار گیریم و از این ظرفیت مناسب استفاده برای اشتغالزایی و توسعه کارآفرینی استفاده کنیم.
وی از اعتبارات در نظر گرفته برای توسعه صنایع کوچک به ویژه صنعت فرش و گلیم در استان به عنوان تکمیل کننده زنجیره این صنعت یاد کرد و گفت: همه امکانات و شرایط لازم برای توسعه این بخش در استان فراهم است لذا باید ضمن تدوین برنامه های جدید نگاهی هم به تجارب گذشته در صنعت فرش و گلیم داشته باشیم.
وی همچنین با بیان اینکه امسال سال خوبی از لحاظ تامین منابع مالی برای تولید است، اظهار داشت: علاوه بر اعتبارات در نظر گرفته برای تولید، خوشبختانه دولت برنامه های خوبی در راستای بیمه کردن فرش بافان در سالجاری پیش بینی کرده که این می تواند یک خبر خوب برای تولید و رونق بیشتر صنعت فرش و گلیم در استان باشد.
مکان دائمی عرضه محصولات فرش در لرستان راهاندازی میشود
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان گفت: مکان دائمی عرضه محصولات فرش در لرستان راهاندازی و در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد.
بهزاد منصوری ؛ مطالعه و تدوین استراتژی توسعه فرش با توجه به ظرفیتی که در استان وجود دارد مورد مطالعه قرارگرفته، از کل جامعه آماری که در این حوزه ورود پیداکردهاند تنها از یکچهارم این ظرفیت استفاده میشود و مابقی به دلیل وجود برخی مشکلات نتوانستهاند در مدار اجرایی قرار بگیرند.
وی افزود: برنامههای ما برای توسعه صنعت فرش بهگونهای است که یکسوم را به دو سوم برسانیم و بتوانیم متناسب با نیازی که در این حوزه برای توسعه صنعت فرش وجود دارد کار عملیاتی کنیم.
وی بیان کرد: با تمرکز در بازار و ایجاد یک مکان دائمی برای عرضه محصولات تولیدکنندگان در سطح استان بهصورت مستمر این امکان برایشان فراهم میشود که به تولید بپردازند که بنا داریم این فضا را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهیم که مقدمهای برای توسعه صنعت فرش است و پسازآن خدمات فنی و حرفهایتر را شروع کنند که به بحث نرمافزاری توسعه این حوزه برمیگردد.
بنابر این گزارش ؛ فرش دستباف ایران که محصولی هنری و اقتصادی محسوب می شود به 80 کشور از جمله المان و ایتالیا از قاره اروپا ، لبنان و کویت و قطر از خاورمیانه ، ژاپن و چین از شرق اسیا صادر می شود و همچنان نقش راهبری در بازارهای بین المللی دارد.
فرش دستباف ایرانی چون عصاره تمدن انسانی و هنری تاریخی است در منظر همه جهانیان فقط به نام ایران شناخته می شود و هیچ کس توان رقابت ندارد و حتی چین هم به مشتری خوب تبدیل شده است.
طبق روایات شاهنامة فردوسی، آغاز فرشبافی، رشتن و بافتن به زمان تهمورث یعنی زمان پیشدادیان باز میگردد. در تاریخ طبری از فرشهایی که با مو و پشم حیوانات در این دوره بافته شده سخن رفته است.
قدیمیترین نشانه از هنر قالیبافی به عصر مفرغ باز میگردد این نشانه یک کارد قالیبافی است که از گورهای عهد مفرغ ترکمنستان و شمال ایران یافت شده است. در شهر سوخته (دشت سیستان ـ جنوب شرقی ایران) نیز فرشهای حصیری و پارچه و ابزارهای بافندگی به دست آمده که متعلق به 2800-2500 پیش از میلاد است. در دورة هخامنشیان، به نقل از گزنفون، شهر کهن ساردیس به قالیهای گرهباف خود فخر میکرده که به نقشهای حاشیه و هیکلهای مردان و شیردالهای افسانهای آراسته بوده است.
کهنترین قالیها به ترتیب: قالی کشف شده در نقش برجستة کاخ نینوا، فرش پازیریک از پنجمین گور اقوام سکایی، تکه فرش قومس (دوران ساسانیان)، فرش آناتولی (13-14م).
از دورة اشکانیان تنها میتوان به فرش مقبرة لوکان چین اشاره کرد که به عقیدة پژوهشگران پشم آن از قفقاز (که در ان زمان متعلق به ایران بود) است. از دورة ساسانیان نیز تکه فرش قومس و فرش تاریخی و جواهرنشان بهارستان که در تالار بار عام کاخ تیسفون گسترده بوده و پس از حملة اعراب به عنوان غنیمت تقسیم شده است.
در قرون اولیة هجری پس از نفوذ اسلام طرح فرشها، به سبب منع شبیهسازی و زینت، تغییر کرد امّا در زمان خلفای عباسی که تجملگرایی و قصرهای پر زرق و برق رواج یافت بافت اینگونه فرشها نیز رونق گرفت. از دورة سلجوقی نیز تکه فرشی با نقوش هندسی در موزة اوقاف استانبول نگهداری میشود.
سفرنامه ابن بطوطه از دورة ایلخانان به فرشهای عظیم و گرانبهای کاخ غازانخان و فرشهای حرم امام رضا (ع) در مشهد اشاره کرده است.
در دورة تیموریان از کارگاههای بزرگ قالیبافی سبزوار سخن رفته است و استفاده از مینیاتور در نقشة فرشها توسط نگارگران چیرهدست.