:
كمينه:۲۰.۴°
بیشینه:۲۰.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۹

مهد صنایع دستی کشور بدون بازارچه دائمی/ گلیم بافی سیستان و بلوچستان در حال فراموشی

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان شاخص ترین محصولات صنایع دستی استان را سوزن دوزی عنوان کرد و گفت: در هیچ شهرستان استان بازارچه دائمی صنایع دستی وجود ندارد.
کد خبر: ۹۴۱۳۱
تاریخ انتشار: ۰۸ تير ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۰





اقتصادگردان_ به گزارش عصرهامون، بهروز عیسی زهی با اشاره به اینکه در حال حاضر در هیچ شهرستان استان بازارچه دائمی صنایع دستی وجود ندارد، ادامه داد: یک بازارچه سنتی تقریباً در همه شهرستان‌های استان وجود دارد که در آن محصولات صنایع دستی بومی که از گذشته تولید می شده و بازار و مشتری خود را دارد به همان صورت فعال است؛ همچنین بازارچه‌های موقت نوروزی نیز در تمام شهرستان‌های استان برگزار و با استقبال خوبی مواجه می شود.
وی با بیان اینکه در چند شهرستان پیش‌بینی ایجاد بازارچه‌های دائمی ارائه شده است، گفت: یک نمونه آن ایجاد بازارچه دائمی در شهرستان نیکشهر به عنوان تنگه سرحه پیش‌بینی شده که امیدواریم امسال با توجه به قولی که داده اند اعتبارات اختصاص یابد تا بازارچه ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه در صورت تامین اعتبار، امسال برنامه های زیادی در حوزه صنایع دستی اجرا خواهد شد، گفت: خانه ملک با ایجاد 20 غرفه برای بازارچه صنایع دستی دائم در نظر گرفته شده که در صورت تامین اعتبار کلنگ زنی و ساخته خواهد شد. 
 
6هزار صنعتگر در استان دارای مجوز صنایع دستی هستند
عیسی زهی با اشاره به اینکه در سیستان و بلوچستان بازارچه دائمی صنایع دستی وجود ندارد، بیان کرد: با توجه به نیاز صنعتگران برای اینکه بتوانند محصولات خود را در معرض نمایش و فروش قرار بدهند ضروری است که در شهرستانهایی که قابلیت احداث بازارچه دائمی دارند، این بازارچه ها را احداث کنیم. 
وی در خصوص آمار دقیق صنعتگران استان نیز خاطرنشان کرد: چون اغلب صنعتگران در مناطق دوردست و بخش های دور افتاده هستند صنعتگران باید به نمایندگی ها در شهرستانها مراجعه و مجوزی که حقشان است را دریافت کنند تا بتوانند از امتیازات موجود استفاده نمایند که اکنون ۵ یا ۶ هزار صنعتگر که مجوز صنایع دستی دارند در سامانه ثبت شده هستند.
 
لازمه موفقیت داشتن مهارت، همت و تلاش است
این مسئول با بیان اینکه موضوع صنایع دستی و گردشگری به هم نزدیک و معنادار هستند، ادامه داد: هر استان یا شهرستانی که از میزان خوب گردشگر برخوردار باشد از میزان فروش خوب صنایع دستی هم برخوردار است، بر همین اساس اگر بخواهیم در استان در این زمینه رونق و توسعه داشته باشیم باید بحث گردشگری را فعال کنیم زیرا جاذبه های تاریخی، باستانی و تاریخی و در کنار آن صنایع دستی باعث جذب گردشگر می شوند.
وی با بیان اینکه صنایع دستی از آن دسته مشاغلی است که بدون نیاز به سرمایه گذاری کلان ایجاد می‌شود، افزود: لازمه موفقیت در این مسیر داشتن مهارت، همت و تلاش است لذا اگر در زمینه استفاده از ظرفیت های صنایع دستی آن را به حد استاندارد برسانیم، می توانیم گردشگری استان را از این دور افتادگی نجات و پایه گردشگری را نیز رشد دهیم.
 
سوزن دوزی شاخص ترین محصولات صنایع دستی در استان 
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری  استان در خصوص برند سازی محصولات صنایع دستی استان گفت: لازمه برند سازی محصولات صنایع دستی برگزاری دوره های آموزشی در رشته‌های مختلف سوزن دوزی، سفال کلپورگان، خامه دوزی، سیاه دوزی، حصیر بافی و غیره است برخی شرکت‌ها به صورت خودجوش فعالیت‌های خوبی در این زمینه انجام داده اند که نمونه آن شرکت هادی و مهتاب می باشد علی ای حال دنبال این هستیم که تا پایان سال این برنامه برای برند سازی محصولات صنایع دستی اجرایی شود.
وی شاخص ترین محصولات صنایع دستی استان را سوزن دوزی با زیر شاخه های متعدد و متنوع آن عنوان کرد و ادامه داد: بلوچی دوزی، پلی وار دوزی، شماره دوزی، خامه دوزی، پوشاک سنتی، سفال، گلیم بافی، فرش بافی، سیاه دوزی و غیره از زیر شاخه های هنر سوزن دوزی است.
 
به دلیل محصولات ماشینی مشابه گلیم بافی رونق قدیم را ندارد
این مسئول با بیان اینکه گلیم بافی رونق قدیم را ندارد، تصریح کرد: وجود برخی محصولات ماشینی به این مهم خدشه وارد کرده و از آنجایی که مصرف‌کننده دنبال جنس ارزان قیمت است امروز وفور محصولات ماشینی رونق و تولید را از محصولات بومی گرفته که  لازمه رونق بخشیدن به این محصولات شرکت کردن آنها در نمایشگاه های خارجی است تا بازار خود را پیدا کنند.
 
ثبت ۱۸ پرونده ناملموس محصولات صنایع دستی استان در میراث فرهنگی
عیسی زهی خاطرنشان کرد: برای اینکه آثار صنایع دستی بومی استان ثبت در میراث ملی کشور شود هر سال تعدادی از پرونده ها از طریق معاونت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در جلسه ای مطرح می شود که در آن رشته های خاص به عنوان ملموس ترین رشته‌های میراث فرهنگی ثبت می‌شود در همین راستا سال گذشته ۱۸ پرونده ناملموس در استان شامل گزبافی، لباس محلی سیستانی و بلوچستانی، ساز محلی قیچک، سوزن دوزی، سکه دوزی، حصیربافی، سیاه دوزی، قالی سیستان، سفال کلپورگان، خامه دوزی، زیورآلات سنتی بلوچستان و غیره ثبت شده به این صورت که نحوه ساخت آن هنر ثبت می شود.