:
كمينه:۱۶.۷۹°
بیشینه:۱۸.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۲

تنها نیم درصد تولیدکنندگان فرش دستبافت کاشمر از رنگ‌های گیاهی استفاده می‌کنند

یکی از اعضاء اتحادیه فرش دستباف کاشمر گفت: اکنون تنها نیم درصد تولیدکنندگان فرش دستبافت این منطقه و حتی در کشور از رنگ‌های گیاهی استفاده می‌کنند.
کد خبر: ۹۲۸۴۹
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۴۹





اقتصادگردان_ احمد شجاعی در گفت‌وگو با ایسنا- منطقه خراسان، قالی دستبافت را نیازمند حمایت دانست و افزود: شروع تاریخ قالیبافی در این شهر به سالهای 1260 هجری شمسی برمی‌گردد و نام فرش این منطقه در میان مراکز خریدوفروش قالی در داخل و خارج استان زبانزد بوده و هست.

وی با اعلام اینکه این صنعت بخش قابل توجهی از منابع سرمایه‌ای، فیزیکی و انسانی را به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: وضعیت گرانی مواد اولیه و بازار فرش مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است.

این عضو اتحادیه فرش دستباف کاشمر با اشاره به اینکه اکنون 4800 نفر در کاشمر مشغول قالیباقی هستند، بیان کرد: متاسفانه وضعیت فرش دستباف به‌گونه‌ای است که به دلیل مشکلات تا 4 سال آینده هیچ قالی‌بافی در این منطقه نخواهیم داشت.

شجاعی با بیان اینکه باید برای رونق این بخش در تولید قالی باید ابتکار داشت، افزود: تولیدکنندگان اگر حمایت شوند و نقدینگی داشته باشند قالی‌ها را نگه می‌دارند تا در زمان مناسبی به فروش برسانند در غیر این صورت مجبورند بلافاصله بعد از بافته شدن برای پرداخت بدهی‌ها فرش را با قیمت پائین به فروش برسانند.

وی با بیان اینکه به دلیل مشکلات بسیار پیش رو عمر قالی‌بافی در کاشمر رو به پایان است، افزود: کمترین عمر قالیبافی در منطقه در مردان 50 سال و زنان 40 سال است.

این عضو اتحادیه فرش دستباف کاشمر با اشاره به اینکه متأسفانه نسل جدید تمایلی به ادامه حرفه قالیبافی ندارد، عنوان کرد: هرچند چین 1200 سال سابقه فرش‌بافی دارد و ایران بیش از 2500 سال اما آن‌ها از ما جلو افتاده‌اند.

شجاعی با اعلام اینکه ایران اولین تولیدکننده قالی دستبافت در جهان است، افزود: متأسفانه استفاده از رنگ‌های شیمایی به‌جای رنگ‌های گیاهی قدیم ضربه بسیاری بر کیفیت آن زده است.

این تولیدکننده فرش دستبافت در کاشمر با اشاره به اینکه فرش کشور به سه دسته شیمایی ، شیمیایی با مواد مصنوعی و گیاهی با مواد خالص قدیم دسته‌بندی می‌شود، بیان کرد: استفاده از مواد شیمیایی ضربه بسیاری بر فرش ایران وارد کرده است.

وی که از طراحان نمونه قالی دستباف در کشور است با اشاره به اینکه متأسفانه برخی از کشورهای رقیب برخی از بافندگان ما که هیچ‌گونه تعهدی ندارند را به‌کارگیری کرده و از آن‌ها می‌خواهند بدترین فرش‌های بی‌کیفیت را تولید کنند، گفت: متأسفانه این افراد فرش‌های بی‌کیفیت تولیدشده را خریداری کرده  و در کشورهای دیگر گران‌تر از فرش باکیفیت خودشان معرفی می‌کنند تا بگویند فرش ایران به‌رغم اینکه فاقد هرگونه کیفیتی هست اما گران‌تر به فروش می‌رسد.

شجاعی با بیان اینکه به‌رغم همه مشکلات بسیاری از قالیبافان فرش دستباف ایرانی از نظر هنرنمایی در دنیا حرف اول را می‌زنند، اظهار کرد: ایران همیشه مقام اول، دوم چین و سوم هند و پاکستان و ....از آن خود کرده‌اند.

این تولیدکننده فرش دستبافت با اشاره به اینکه اکنون حدود نیم درصد از تولیدکنندگان فرش دستبافت از رنگ‌های گیاهی استفاده می‌کنند، افزود: به دلیل راحتی در استفاده و عدم اطلاع و شناخت خریداران از فرش دستبافت باکیفیت از رنگ‌های شیمیایی استفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه از نظر نوع بافت تبریزی‌ها حرف اول را می‌زنند اما از نظر کیفیت بسیار ضعیف هستند، از تولیدکنندگان و قالیبافان فرش دستبافت در منطقه کوهسرخ انتقاد کرد و گفت: متأسفانه فرش این منطقه به لحاظ کیفیت از کمترین وضعیت برخوردار است و به دلیل قیمت پایین زود به فروش می‌رسد.

شجاعی با اعلام اینکه فرش کاشمر امروز برخلاف گذشته در کشور و دنیا حرفی برای گفتن ندارد، افزود: متأسفانه عده‌ای در این حرفه به دنبال افراد با مدرک تا افراد باتجربه و متخصص هستند.

وی با اشاره به اینکه کار فرش ابتدا نیازمند تجربه است تا افراد با مدرک، گفت: در موقع غیبت فرش ایران در بازارهای جهانی رقیب‌های فرش مثل افغانستان، پاکستان، هند و چین جای فرش ما را گرفتند.

این تولیدکننده فرش دستبافت در کاشمر تولید بیش از اندازه فرش‌های ماشینی را از دیگر عواملی دانست که جای فرش دستباف را گرفتند، گفت: استفاده از رنگ‌های شیمیایی قیمت فرش دستبافت را بسیار پایین آورده است.

شجاعی با بیان اینکه بسیاری از ما دوست نداریم با کشورهای دیگر رقابت کنیم، عنوان کرد: متأسفانه به‌جای استفاده از رنگ‌های طبیعی که صرفه بیشتری هم دارد اما به دلیل راحتی تمایل بر استفاده از رنگ‌های شیمیایی است.