:
كمينه:۱۱.۵۱°
بیشینه:۱۱.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۲
پدر آی تی ایران خواستار شد

بانک های مجازی هر چه سریعتر در دایره صنعت بانکداری آغاز به کار کند

ایرج ندیمی نماینده منتخب مردم لاهیجان در دوره نهم مجلس گفت: الکترونیکی شدن بانک ها می تواند کمک بسیاری هم به سرمایه گذاران و هم به کشور نماید زیرا با این اقدام ضریب امنیت سرمایه بالا می رود و مردم اشتیاق بیشتری برای شراکت در سرمایه گذاری پیدا می کنند.
کد خبر: ۷۳۷
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۳
خبراقتصادی: لزوم تشكيل بانك‌هاي مجازي از نكات ضروري است که در نظام بانكداري امروزه نبود آن بسیار احساس می شود و ايران نيز بايد مانند ساير كشورها اين نوع بانكداري را تجربه كند.
دکترعلی جلالی پدر آی.تی ایران در این زمینه گفت: تنها راهکار صحیح برای برون رفت ازاین موضوع حرکت درست ما به سمت بانکداری تمام الکترونیکی و مجازی خواهد بود.







وی افزود: درایران هم صحبت ازتاسیس 2 بانک الکترونیکی مجازی مطرح بود، که از این 2 بانک، تنها بانک الکترونیکی آرین تاسیس شد و بنا به گفته رئیس کل بانک مرکزی به آغاز فعالیت نزدیک شده است.

جلالی گفت: آغازبه کاریک بانک مجازی با رویکرد فعالیت بیشتردرداخل کشور به اعتقاد من تا حدود بسیار زیادی موفقیت آمیزخواهد بود.
وی افزود: من درخارج ازکشور بانکی را می شناسم که کاملاً به صورت الکترونیکی کار می کند و   تمام پرسنل آن فقط در یک ساختمان مشغول به کار هستند. گردش مالی این بانک به شکل حیرت آوری نجومی است.

به گفته این دکترای آی.تی، بهتر است بانک الکترونیکی آرین با نگاه درست به دایره وظایفش هر چه سریعتر کار خود را شروع کند. او معتقد است که به هرحال ما نیز همانند تمام دنیا باید در کشورمان وجود بانکداری مجازی را تجربه کرده و از مزایای آن در صنعت بانکداری استفاه نمائیم.

او گفت: در داخل کشوراین مهم با کارکارشناسی درست و فرهنگ سازی مناسب خیلی خوب جواب خواهد داد. البته این بانک بایستی خدماتی را ارائه کند که دیگر بانک ها آن خدمات را یا ارائه نمی دهند و یا به علت ساختار خود نمی توانند به صورت مناسب ارائه دهند.
دکتر جلالی گفت: بانک آرین باید به شکل مجازی حضور داشته باشد تا الکترونیکی.

وقتی بانکی مجازی درجهان هست که بدون شعبه 100 میلیارد دلارگردش مالی دارد، پس بانک الکترونیکی آرین هم بدون شعبه می تواند به موفقیت های زیادی دست پیدا کند.

 
وی خاطر نشان کرد: بسیاری ازمردم حتی دوست ندارند، برای ده دقیقه هم شده پایشان را داخل شعبه بانک بگذارند. حالا با جدی شدن بانکداری الکترونیکی کارخیلی ازمشتریان بانک ها راحت تر خواهد شد.

 
او گفت: البته من معتقدم درکشورما به خاطراین که برای نخستین باراست که می خواهند بانک مجازی راه اندازی کنند و کاربران اینترنت آن طور که باید تعدادشان زیاد نشده، حضور بیش از یک بانک مجازی امری به صلاح نیست، اما راه اندازی یک بانک خیلی هم با استقبال روبرو خواهد شد. البته باید توجه داشته باشید که بانکداری مجازی صرفاً از طریق اینترنت فعالیت نمی کند بلکه از کلیه کانالهای ارتباطی نظیر خطوط تلفن زمینی، موبایل و ... نیز خدمات خود را ارائه می نماید. وی تصریح کرد: من یک محقق این امرهستم که سالیان درازی در این حوزه فعالیت تخصصی داشته ام و به عنوان یک پژوهشگرحاضرم تجربیات خودم را در اختیار علاقمندان به این صنعت قرار دهم.
    






بانکداری مجازی را نباید با بانکداری اينترنتی اشتباه گرفت زیرا بانکداری مجازی از کلیه کانال های ارتباطی برای دسترسي استفاده می نماید. بانکداری تمام الکترونیک از جمله بانکداری های رایجی است که از مزایایی همچون امنیت و سرعت بالا در عملیات بانکی ،تسهیل در روابط بانکی و عملیات بانکی برخوردار است.

همچنین مزیت دیگری که می توان برای بانکداری  مجازی نام برد این است که در اين بانك‌ها ديگر سپرده‌گذار نمي‌داند كه سپرده گيرنده چه كسي است و در واقع سپرده‌گذار در بانك مجازي با فرد و شعبه خاصي سر و كار ندارد.

در این رابطه ایرج ندیمی عضو سابق شورای پول و اعتبار در گفت  وگویی افزود:امروز دنیا به سوی کاهش بروکراسی و کاغذ بازی های مختلف می رود و از این رو باید با تبدیل بانکداری سنتی و دیگر بخش ها به عملیات الکترونیک و بردن آنها به فضای مجازی بپردازیم.

نماینده منتخب مردم لاهیجان در دوره نهم مجلس گفت: الکترونیکی شدن بانک ها می تواند کمک بسیاری هم به سرمایه گذاران و هم به کشور نماید زیرا با این اقدام ضریب امنیت سرمایه  بالا می رود و مردم اشتیاق بیشتری برای شراکت در سرمایه گذاری پیدا می کنند.

وی ادامه داد: اگر بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار و دیگر نهاد های پولی بخواهند تصمیماتی را اجرایی کنند و بعد در مدت زمان کوتاهی دست به تغییر این تصمیمات بزنند، نا امنی برای سرمایه گذاران ایجاد کرده و فضای سرمایه گذاری در این صنعت دچار بحران می شود.

او با اشاره به اینکه تسریع در تصمیم گیری ها می تواند یکی از مهمترین مسائلی باشد که مشکلات را حل می کند تصریح کرد: طولانی شدن زمان برای تصمیم گیری های پولی و اعتباری می تواند باعث بروز مشکلات بسیاری در بازار پول و سرمایه شود.

ندیمی اظهار کرد: بانک داری سنتی با مشکلات و معضلات متفاوتی از جمله خرید و اجاره ملک برای تاسیس شعب که خود منجر به افزایش سرسام آور سرقفلی مغازه ها شده است، افزایش هزینه هااز طریق استخدام پرسنل اضافی و هزینه نگهداری شعب و امکان تبانی پرسنل شعب با مشتری نظیر موردی که اخیرا اتفاق افتاد مواجه است ولی می توان گفت بانکداری مجازی از این مشکلات مبرا است.
 
 
جزئیاتی از زیر و بم بانکداری الکترونیکی
 
اما در حالی که پدر آی تی ایران از اهمیت بانکداری مجازی سخن می گوید، دانستن زیر و بم این نوع بانکداری خالی از لطف نیست. تعريف زيبايي از اينترنت شده است كه براي تعريف بانكداري مجازي از آن استفاده مي كنيم. مي گويند {اينترنت همه چيز است و هيچ چيز نيست}
در يك بانك مجازي، مشتريان و كاربران حکم واحد را داشته و از طريق اينترنت و سایر کانالهای ارتباطی از خدمات بانكي استفاده مي كنند. نقطه اشتراك اين بانكها با بانكهاي سنتي، حداقل در شروع كار، شخصيت حقوقي مستقل، اساسنامه، هيأت مديره و سرمايه آنها و نقطه افتراق، این دو در دارايي هاي فيزيكي و بدون شعبه بودن بانک مجازی می باشد.
 
بانكداري مجازي در عصر حاضر
 
 در ایجاد بانكداري مجازي گامهاي مهمي در دنیا برداشته شده است. آمار منتشره از سوي صندوق بين المللي پول حاكي از آن است كه بانكداري مجازي و تمام الکترونیکی در كشورهاي اتريش، فنلاند، كره، سنگاپور، اسپانيا، سوئد و سوئيس بيشترين كاربرد را داشته و در اين مناطق بيش از 75درصد تمامي بانكها خدمات بانکداری الکترونیکی ارائه مي دهند. در آمريكا بانكهايي كه خدمات بانکداری الکترونیکی را ارائه مي دهند، بيش از 90درصد دارايي هاي سيستم بانكي را به خود اختصاص داده اند. در حالیکه در سال 2001 فقط 9 بانك کاملاً مجازي با اساسنامه مستقل و 20 بانك مجازي با علامت تجاري خاص در آمريكا و دو بانك مجازي در آسيا و چندين بانك مجازي در اتحاديه اروپا فعال بودند، امروزه تعداد بانکهای مجازی و تمام الکترونیکی در سراسر دنیا به وجه غالب سیستم بانکی تبدیل گردیده و بانکهای سنتی در حال تغییر محصولات خود به سوی محصولات بانکداری الکترونیکی می باشند، اگرچه بانکداری الکترونیکی پیش مقدمه ای بر بانک مجازی است.
 
 مزاياي بانكداري مجازي
 
- صرفه جویی در وقت و زمان
تاكنون مردم پول خود را در بانكها ذخيره مي كردند، اما امروزه با تغییر سیستم زندگی در جهان، مردم با استفاده از بانكهاي مجازي به دنبال ذخيره شدن وقت خود نيز می گردند. زیرا وقت و زمان ارزشمندترين دارايي انسان است كه در عمر كوتاه او در این كره خاكي به هيچ وجه قابل بازيافت نيست.
 
- كاهش مشکلات اجتماعی نظیر مسافرت های درون و برون شهری و کاهش هزینه های مرتبط
 
- کمک به تکمیل نمودن اهداف دولت الکترونیک و افزایش تجارت الکترونیک و شکوفایی موج چهارم  موجی که گریز از آن امکانپذیر نیست.
 
-  در دسترس بودن بانک در تمامی زمان ها و مکان ها
 
- امنیت اطلاعات و شبکه
 
- امکان ارائه تسهیلات با نرخ های مناسب تر از بانکهای سنتی
 
- آزادسازي بانك از ارائه خدمات دست و پاگیر شعبه ای، پرسنلی و ...
 
-  بروز استعدادها، خلاقيت و نوآوري در كاركنان بانكها به علت عدم درگیر بودن با مسائل عدیده و جزئی مشتریان و امکان تمرکز بر ارائه محصولات و خدمات نوین بانکی
 
بانكداري مجازي در ايران
 
برخي معتقدند كه ايران هنوز در موج دوم قرار دارد. اگر از اين نظريه افراطي بگذريم بايد اين واقعيت را بپذيريم كه در گذر از موج سوم عصر دانش و اطلاعات، هنوز تا رسيدن به دنياي مجازي راه سختي را در پيش رو داريم.
 
چه تعداد كاربر اينترنت در ايران داريم؟ سهم ما در تجارت الكترونيك در دنيا به چه ميزان است؟
 
رشد تجارت الكترونيك در دنيا بالغ بر 45درصد بوده و در كشورهايي مانند آمريكا و كشورهايي در اروپا و حتي امارات متحده عربي، سه برابر رشد اقتصادي بوده است، در حالي كه سهم ايران در تجارت الكترونيك در دنيا حدود 5 درصد است. افزایش روز افزون تجارت الکترونیک، افزایش تعداد کاربران اینترنت، تغییر میانگین سنی جامعه و حرکت به سمت سبک زندگی مدرن، تغییر سطح آگاهی و افزایش میانگین تحصیلات دانشگاهی و به تبع آن افزایش سطح انتظارات مردم از جمله عواملی است که الزام حرکت به سمت شیوه های بانکداری نوین را برای هر جامعه ای ناگزیر کرده است.

 البته امروزه شاهد تحركاتي در زمينه بانكداري الكترونيك و حركت به سمت بانكهاي مجازي هستیم و این امر نوید بخش آن است که مسئولان و تصمیم گیران کلان سیاستهای پولی و بانکی کشور ضرورت درک این مهم را احساس کرده و علیرغم وجود مشکلات، بالاخره کار را از جائی شروع نموده و با صدور مجوز تاسیس اولین بانک مجازی در ایران گام های جدی در این حوزه برداشته اند. گامی که انتظار می رود با عملیاتی شدن بانک الکترونیکی آرین، بنا به گفته رئیس کل بانک مرکزی، به سرانجام خود نزدیک شود.


در حالیکه در کشور ما تنها زمزمه هایی برای راه اندازی بانکداری مجازی و تمام الکترونیک مطرح است، آمار منتشره از سوي صندوق بين‌المللي پول حاكي از آن میباشد كه بانكداري مجازي و تمام الکترونیک به عنوان ابزاری قدرتمند در كشورهاي اتريش، فنلاند، كره، سنگاپور، اسپانيا، سوئد و سوئيس كاربرد وسیع داشته و در اين مناطق بانك‌ها بيشتر خدمات خود را از طریق اينترنت و سایر کانالهای مجازی ارائه مي‌دهند.

انتظار می رود بانکداری مجازی بیش از این چشم انتظار تصمیم گیری سیاست گذاران حوزه پولی و بانکی کشور نمانده و مردم نیز بیش از این از عواید این نوع بانکداری محروم نمانند.