خبر اقتصادی - ولیالله افخمیراد در نشست مشترک تجار و صادرکنندگان ایرانی با هیات تجاری اندونزی با اشاره به مراودات تجاری رو به گسترش ایران و اندونزی، اظهار کرد: اگرچه روابط تجاری میان دو کشور در حال افزایش است اما هنوز با نقطه مطلوب فاصله دارد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران اضافه کرد: ظرفیتهای فراوانی برای مبادلات اقتصادی و تجاری میان دو کشور وجود دارد که استفاده از آنها زمینه توسعه روابط را فراهم میکند.
افخمیراد افزود: اندونزی، تولیدکننده کالاهایی است که در ایران به آنها نیاز داریم و ایران نیز در مقابل میتواند محصولات مورد نیاز اندونزی را تولید و به این کشور صادر کند.
وی با بیان اینکه امیدوارم حضور هیات اندونزیایی به توسعه ارتباطات تجاری دو کشور منجر شود، تاکید کرد: سال 2014 ما كمتر از 200 ميليون دلار با اندونزی تجارت داشتيم، در حالي كه با توجه به ظرفيتهاي دو كشور اين رقم را به راحتي ميتوان افزايش داد.
وی گفت: از راهکارهایی که میتواند توسعه روابط تجاری میان دو کشور را تسریع بخشد، تعیین تکلیف توافقنامه ترجیحی دو کشور است که از سال 1385 تاکنون در حد گفتوگو باقی مانده و هنوز عملیاتی نشده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: عزم ما برای اجرایی کردن تجارت ترجیحی با اندونزی جدی است و قصد توسعه روابط را داریم.
افخمیراد با بیان اینکه حضور هیات تجاری اندونزی در ایران، زمینه توسعه مبادلات اقتصادی و تجاری را فراهم میکند، اظهار کرد: توسعه مراودات تجاری باعث تحکیم روابط این دو کشور مسلمان خواهد شد.
وی گفت: در جریان سفر هیات تجاری اندونزی به ایران، مذاکرات و گفتوگوهایی میان مقامات مسوول دولتی، بازرگانان و صنعتگران دو کشور برگزار خواهد شد.
رئیس کمیسیون تجاری ایران و اندونزی گفت: بنا بر توافقات انجام شده ایران تعدادی واحد پالایشی و پالایشگاه در اندونزی احداث میکند که ۳۰ درصد سرمایه آن توسط ایران و ۷۰ درصد توسط اندونزی تامین خواهد شد.
آماده گسترش روابط تجاری
در ادامه این نشست رودی راج، رئيس هیات بازرگاني اندونزي با بیان اينكه ما در شرايط سخت نيز تجارت با ايران را كاهش نداديم، گفت: ما با اشتیاق كامل آمدهايم تا مسائل تجاري دو كشور حل و فصل شود.
رئيس هیات بازرگاني اندونزي در تشريح اهداف سفر به ايران بیان کرد: در سفر دكتر روحاني به اندونزي و ملاقات رؤساي جمهور دو كشور بر افزايش حجم مبادلات تجاري تاكيد شده بود و امضاي یادداشت تفاهم درخصوص نظام بانكي، زيرساختها، نفت و گاز و ساير زمينههاي تجاري و اقتصادي مورد مذاكره قرار گرفت. همين موضوع ما را بر آن داشت تا براي اجراييكردن اين یادداشت تفاهمها به تهران سفر كنيم.
راج همچنین با بیان اینکه با اتمام ساخت این پالایشگاه، حجم مراودات تجاری دو کشور تا حد قابلتوجهی افزایش خواهد یافت، اظهار کرد: حجم تجارت دو کشور در سال 2014 به 400 میلیون دلار رسید که امکان توسعه بیشتر آن نیز وجود دارد.
رئیس کمیسیون تجاری ایران و اندونزی با اشاره به موانع پیشروی توسعه روابط دو کشور گفت: مسائل سیاسی، تحریم و عدم شناخت کافی بازرگانی از بازار، موانعی را در گسترش روابط ایجاد کردهاند.
وی با بیان اینکه با لغو تحریمها، روابط دو کشور توسعه مطلوبی پیدا خواهد کرد، افزود: روغن پالم، لاستیک، روغن خوراکی، پوشاک و تجهیزات صنعت نفت از جمله محصولاتی هستند که بین دو کشور مبادله میشوند.
رئیس هیات تجاری اندونزی اضافه کرد: به علت تحريمهاي اعمالشده عليه ايران، ما مجبوريم تجهيزات مورد نیاز براي نفت و گاز خود را بهصورت غيرمستقيم از ايران خريداري كنيم. اين موضوع هزينه مبادلات تجاري را افزايش داده است.
رئیس کمیسیون تجاری ایران و اندونزی خاطرنشان کرد: البته بهرغم تحریمها تلاش کردهایم تعاملات تجاری میان دو کشور را حفظ کنیم.
وی با بیان آنکه اندونزی سالانه به بیش از یک میلیون مترمکعب قیر ایران نیاز دارد، گفت: به دلیل مشکلاتی که وجود دارد ناچار هستیم که این قیر را بهصورت غیرمستقیم وارد کنیم که این مساله باعث افزایش قیمت این فرآورده نفتی میشود.
ضرورت همکاری تجاری ایران واندونزی
وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در نشستی جداگانه با وزیر هماهنگکننده امور اقتصادی اندونزی با اشاره به ضرورت گسترش بیش از پیش تعاملات تجاری و صنعتی ایران و اندونزی، برقراری روابط بانکی فیمابین دو کشور را مورد تاکید قرار داد.
محمدرضا نعمتزاده با اشاره به ضرورت تعمیق و بسط روابط اقتصادی و تجاری دو کشور افزود: دو کشور بزرگ ایران و اندونزی ظرفیتهای بسیار زیادی برای همکاری دارند.
وی با بیان اینکه نتوانستهایم از ظرفیتهای دو کشور بهطور مناسب استفاده کنیم تصریح کرد: طی چند سال اخیر به دلیل تحریمها و فشارهای خارجی حجم مبادلات تجاری دو کشور کاهش پیدا کرده که امیدواریم این حجم با گسترش تعاملات افزایش پیدا کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه، با اشاره به اینکه برای توسعه روابط تجاری باید از سطح روابط بانکی مناسب نیز برخوردار باشیم و افزود: دو کشور میتوانند شرکای خوبی در بخش تجارت باشند.
وی تاکید کرد: در دیدار روسای جمهور هر دو کشور، برقراری روابط بانکی بهعنوان یکی از موضوعات حائز اهمیت مطرح شد که امیدوار هستیم این سفر موجب تسریع این اقدام شود.همچنین دراین دیدار صوفیان جلیل، وزیر هماهنگکننده امور اقتصادی اندونزی نیز ضمن ابراز خرسندی از گسترش روابط دو کشور به برقراری هر چه بیشتر روابط تجاری و اقتصادی تاکید کرد.
وی گفت: اراده و تمایل رهبران دوکشور بر گسترش همکاریهای اقتصادی است. / دنیای اقتصاد