:
كمينه:۱۶.۵۱°
بیشینه:۱۶.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۶

موافقان و مخالفان کاهش 2 درصدی نرخ سود بانکی

مسوولان، صاحبنظران و کارشناسان با حضور در برنامه مناظره این هفته به بررسی مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار مبنی بر کاهش دو درصدی نرخ سود سپرده‌های بانکی پرداختند.
کد خبر: ۵۴۲۳۴
تاریخ انتشار: ۰۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۸
1423982663104_874.jpg
خبر اقتصادی - احمد شفیع زاده - نماینده نظام بانکی - به عنوان مخالف کاهش نرخ سود سپرده‌های سود بانکی اظهار کرد: در خصوص بحث تورم و نرخ سود بانکی و برای حل این معضلات اراده‌ای جمعی و ملی لازم است اگر انتظار داشته باشیم فقط دولت یا نظام بانکی متولی باشد درست نیست و در خصوص نرخ سود بانکی وضعیتی وجود دارد که دلیلی ندارد نظام بانکی سودهای سنگینی را که عاقلانه نیست پرداخت کند زیرا هم سپرده‌گذار و هم سپرده‌پذیر باید درست اقدام کنند.

به گزارش ایسنا، وی افزود: ما یک دوره تورمی سنگین را طی سال‌های گذشته طی کردیم و در طول سال گذشته نیز کاهش نرخ تورم را تجربه کردیم که باید شرایطی ایجاد شود که این روند ادامه دار باشد.

شفیع زاده در ادامه گفت: بانک‌ها باید در این مسیر حرکت کنند البته اشکالاتی در این راه وجود دارد که باید رفع گردد تا گره پر مشکل سیستم بانکی حل شود و تا زمانی که متقاضی برای دریافت این نرخ سود است صحیح نخواهد شد و باید مشارکت جمعی ملت به این سمت باشد که به حل مشکلات سیستم بانکی اقدام شود. یکی از مشکلات ما نرخ تورم بود که خوشبختانه طی سال های گذشته این موضوع روند کاهشی داشت.

استفاده از ابزارهای پولی در جهت کاهش تورم است و نرخ سود یکی از ابزارهای لازم برای این موضوع است.

مدیر عامل بانک دی عنوان کرد: مسیری که بانک مرکزی طی می‌کند در راستای کاهش نرخ تورم است و نرخ سود بانکی را در این جهت هدایت می‌کند که امیدواریم با همراهی بانک‌ها این اقدام صورت گیرد.تصمیمی که اخیراً شورای پول و اعتبار در خصوص کاهش نرخ سود بانکی به 20 درصد و کمتر اتخاذ کرده است و نرخ سود زیر 20 درصد رقابتی و در اختیار بانک‌ها است که این گامی به جلو است تا موسسات اعتباری و بانک‌ها رقابت جدی با هم داشته باشند.

وی افزود: مسیری که طی می‌کنیم مسیر درست و تدریجی است زیرا هم ارزش پول سپرده‌گذار حفظ شده و هم واحدهای اقتصادی رقابت پذیر خواهد شد، زیرا این مسیر باید تسهیل شود تا یکی از مشکلات اقتصادی کشور حل شود باید گره ها باز شود و لازمه آن اراده ملی برای حل چالش‌هایی است که ایجاد شده است.

50 درصد منابع بانکی در اختیار شرکت‌هایی است که نه اصل آن را پرداخت می کنند نه سود را
در ادامه محمد حسین ادیب استاد دانشگاه به عنوان موافق کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی اظهار کرد:صنعت طی 10 ساله گذشته خرج تراشی داشته است به گونه‌ای که متاسفانه اغلب شرکت‌های بورسی ورشکسته هستند و متاسفانه 80 درصد پول مردم را گرفته و قادر به بازپرداخت آن نیستند.

وی افزود: متاسفانه بنگاه‌ها بانکداری می کنند و بدنه صنایع ما مزیت نسبی ندارد و 50 درصد منابع بانکی در اختیار شرکت‌هایی است که نه اصل آن را پرداخت می کنند نه سود آن را.

ادیب در ادامه عنوان کرد: 10 بانک و موسسه مالی در کشور وجود دارند که به وسیله 10 واحد سازمانی در کشور تاسیس شده‌اند، اما از ابتدای سال برای این ها چه اتفاقی افتاده است. در طی دو ساله گذشته 70 درصد زیان داشته‌اند و 10 درصد هم در سایر رشته ها ضرر کرده اند که می شود حدود 80 درصد سپرده مردم را هدر داده‌اند. اما متاسفانه این 10 موسسه و بانک با استفاده از سایر بانک ها سعی در حفظ ظاهر خود دارند.

هزاران میلیارد تومان از سرمایه مردم از بین رفته است اما متاسفانه بانک مرکزی پاسخگو نیست.

سپرده‌گذاری در بانک بهتر از سرمایه‌گذاری در سایر بازارها
پویا جبل عاملی - کارشناس اقتصادی - به عنوان مخالف کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی گفت: متاسفانه سیستم بانکی ما مطابق با معیارهای سایر سیستم های بانکی در جهان نیست و مشکلاتی ایجاد می‌شود که در حال حاضر شاهد آن هستیم.

وی افزود: مشکل ما در کشور این است که مردم خرج زیادی دارند و برای کاهش خرج کرد مردم باید نرخ سود سپرده ها کاهش یابد تا شرایط با ثبات باشد. سپرده گذاری در بانک بهتر از سرمایه گذاری در سایر بازار ها است که امنیت جدی نخواهد داشت.متاسفانه در حال حاضر سرمایه دار تسهیلات می گیرد و ما به نفع او عمل می کنیم.

جبل عاملی تصریح کرد: سیستم بانکی مثل سایر بخش ها مشکلاتی دارد که باید حل شود ما نیاز به این تعداد شعبه نداریم و بازار مسکن پس از دوره‌ای ایجاد سود می کند و که بانک های ما باید بدانند پس از مدتی مطمئناً آرام خواهد شد.

به گفته وی اگر اعتقاد به فرآیند اقتصاد داشته باشیم باید درخواست تسهیلات کم باشد تا نرخ سود نیز کاهش یابد.

جبل عاملی اظهار کرد: نرخ سود ابزار پولی بانک مرکزی است تا به هدف تورمی خود برسد و در سطوح پایین نرخ تورم را به صورت پایدار نگه دارد. ما جزو معدود کشورهایی هستیم که تورم دو رقمی است. با وجود اینکه بانک مرکزی قصد کاهش نرخ تورم را داشته است اما سیاست های موجود اجازه این کار را به بانک مرکزی نمی دهد و پس از انقلاب با تورم دو رقمی افسار گسیخته ای مواجه بوده ایم.

متاسفانه این نرخ سود باعث شده مردم سرمایه های مالی خود را وارد بازار های مالی کنند، نرخ سود واقعی ما منفی است اما همه به دنبال دریافت تسهیلات هستند و به گونه ای است که ورودی کم و خروجی بالا است که متاسفانه باعث دست اندازی به سیستم بانکی می شود.

برخی موسسات تا 19.5 درصد هم نرخ سود کوتاه مدت پرداخت می‌کنند
محمدرضا دیانی - رئیس مجمع کارآفرینان ایران - به عنوان موافق کاهش 2 درصدی نرخ سود بانکی اظهار کرد: متاسفانه بانک مرکزی و سیستم بانکی نرخ سود سپرده‌های کوتاه مدت بانکی زیر 20 درصد اعلام شد اما نکته جالب این است که برخی موسسات تا 19.5 درصد هم نرخ سود کوتاه مدت پرداخت می‌کنند.

وی افزود: در تولید 3 گروه هزینه داریم که در ابتدا هزینه از دست رفته سپس محدود شدن دارایی‌هایی که به محصول و رشته خاصی اختصاص دارد و نکته آخرهزینه های مبادله ای است که شامل هزینه های مالیاتی، هزینه های نیروی کار، هزینه های عرضه کنندگان مواد اولیه، هزینه های عرضه کنندگان ماشین آلات، هزینه‌های فروش محصول می شود.

دیانی در ادامه تصریح کرد: باید درآمدی داشته باشیم که با فرار از مالیات و گران فروشی بتوانیم پاسخگو این نرخ سود باشیم. زیرا با این نرخ سود بالا تولید کننده رغبتی به دریافت تسهیلات ندارد.

رئیس مجمع کارآفرینان ایران: عمده معوقات مختص افرادی است که یا به عنوان صنعت تسهیلات گرفته اند و یا اصلا صنعت گر نبودند سوالی که مطرح است این است که، نرخ سود بانکی 20 درصد است آیا صنعت می تواند با این نرخ رقابت کند.

وی افزود: اگر امروز کسی قصد سرمایه گذاری در صنعت را داشته باشد باید چه انتظاری از سود و تولید خود داشته باشد. آیا انتظاراتی که در مقابل نرخ سوود بانکی ایجاد شده مرگ خاموش بخش های مولد اقتصادی کشور است؟

دیانی در ادامه تاکید کرد: متاسفانه بانک‌ها خود را مالک پول در بانک‌ها می‌دانند.

وی با اشاره به اینکه اقتصاد ایران دچار بیماری است که موجب مرگ خاموش است، گفت:متاسفانه هر روز دامنه‌ها برای رکود بیشتر ایجاد می‌شود و با بی رحمی بحث نرخ سود بانکی مزید بر علت این مشکلات شده است.ما نیازمند نقدینگی هستیم تا جهش اقتصادی موجود را پاسخگو باشد اما متاسفنه عرضه و تقاضا هم خوانی ندارد و برای اولین بار نرخ سود ما با تورم همخوانی دارد.به هر میزان با تولید دستوری برخورد شود باز هم نقدینگی لازم جذب نخواهد شد.