:
كمينه:۲۰.۴°
بیشینه:۲۰.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۳

معاون رییس‌جمهور: جایزه فردوسی جهانی می‌شود ‌

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: از اردیبهشت سال 95 جایزه جهانی فردوسی به فردوسی‌شناسان و فردوسی‌پژوهان اهدا می‌شود.
کد خبر: ۵۳۷۰۵
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۱
1431680477340_95689.jpg

خبر اقتصادی - مسعود سلطانی‌فر در مراسم بزرگداشت روز ملی فردوسی که در فرهنگسرای مصلی‌نژاد مشهد برگزار شد، اظهار کرد: از سال گذشته جایزه ملی فردوسی به فردوسی‌شناسان و فردوسی‌پژوهان تقدیم شد و با مجموعه‌ای که در این زمینه فعال می‌شود، از اردیبهشت سال آینده جایزه جهانی فردوسی را اعطا کنیم.

به گزارش ایسنا، وی دلیل تابش خیره‌کننده فردوسی در آسمان ادب فارسی را پیوند نام او با ملت و غرور ایرانیان دانست و افزود: فردوسی در شرایطی شاهنامه را سرود که هویت ایرانی درگیر مسائل بسیاری بود. او حافظه تاریخی فراموش‌شده را به همه یادآور شد.

معاون رییس‌جمهور با بیان این‌که فردوسی در آن روزگاران سخت سه گام بلند را در آفرینش شاهنامه برداشت، اظهار کرد: نخستین گام بهره‌گیری از زبان یک‌دست بود که ایرانی با فهم‌پذیر بودن آن مشکلی نداشت. فردوسی در گام دوم به منابع و مدارک معتبر و قابل ارجاع دست یازید، گام سوم چیدمان و بازسازی داستان‌ها و اساطیر کهن‌سال است که بخش اصلی کار استاد توس است.

او خردورزی، امانتداری، پاسداشت غرور ملی، سخن همگان فهم، همت بلند در ایجاد وحدت ملی، بهره‌گیری از واژگان ناب پارسی، تاریخ‌نویسی دقیق و ... را بخش کوچکی از عظمت ابرمرد توس ارزیابی کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: فردوسی به‌درستی فرهنگ ایرانی را با فرهنگ اسلامی ممزوج کرد.

حسین زارع‌صفت با بیان این‌که امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند بهره‌مندی از تاریخ و پیشینه غنی خود هستیم، اظهار کرد: بخشی از میراث هر کشور میراث معنوی است که می‌تواند به انسان زندگی بخشد.

وی با بیان این‌که در میان میراث غیرمادی، بزرگان می‌درخشند و فردوسی یکی از این ستارگان بی‌بدیل است، بیان کرد: این امانت در تاریخ ما وجود دارد و امانتداری و بهره‌مندی از آن وظیفه ما است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی ادامه داد: فردوسی فقط متعلق به ما و ایرانیان نیست و باید دست به دست هم دهیم تا شرایط بهتری را برای بهره‌گیری از این ظرفیت فراهم کنیم.

محمد مقدوری - معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی - نیز در بخشی از این مراسم به شرایط پیچیده سیاسی منطقه اشاره کرد و گفت: امروز و در چنین شرایطی بیش از گذشته نیازمند استفاده از هویت‌های فرهنگی هستیم.

وی با اعتقاد به این‌که شاید بسیاری از مشکلات امروز نظام سیاسی و حکومتی بسیاری از کشورها از عدم غنای فرهنگی ناشی می‌شود، افزود: باید بر خود ببالیم که در تاریخ فرهنگی خود شخصیت‌هایی داریم که زیربنای فرهنگی کشور را غنا بخشیده‌اند.

مقدوری با اشاره به این‌که فردوسی در منظومه خود بر سه محور تأکید داشت، تصریح کرد: این سه محور شامل پرورش روح شجاعت و شهامت، راستی، دوستی و صداقت و تلاش و کوشش است.

معاون استاندار خراسان رضوی به تلاش‌های انجام‌شده در زمینه احیای مجموعه توس نیز اشاره کرد و گفت: ما نیازمند تلاش بیشتری در این زمینه هستیم.

به گزارش ایسنا، مسعود سلطانی‌فر در حاشیه مراسم گرامیداشت روز ملی فردوسی، در پاسخ به پرسشی مبنی بر احیای توس و سامان‌دهی عرصه و حریم این مجموعه تاریخی، اظهار کرد: در مجموعه‌ای که آرامگاه در آن واقع شده است، مشکلی نداریم، بلکه مسأله، حریم و عرصه آرامگاه است که در 35 سال گذشته به‌صورت غیرقانونی به تصرف افراد مختلف درآمده و ساخت‌وسازهای غیرمجازی در آن صورت گرفته است.

وی با بیان این‌که سازمان میراث فرهنگی در سال‌های اخیر توانسته بخش‌هایی از این عرصه را تملک کند، بیان کرد: باید بتوانیم با منابعی که در اختیار ما قرار می‌گیرد، این منطقه را سامان‌دهی کنیم.

رییس سازمان میراث فرهنگی با اشاره به این‌که شاید نیازی به تملک تمام این عرصه‌ها نباشد، تصریح کرد: باید بتوانیم مناطقی را که حدس می‌زنیم دارای آثار فرهنگی و تاریخی است آزاد کنیم. ایجاد یک مجموعه فرهنگی و هنری به شرط کمک مسوولان استانی در دستور کار ماست.

سلطانی‌فر درباره‌ی ثبت جهانی مجموعه تاریخی توس نیز عنوان کرد: آرامگاه فردوسی یکی از مکان‌هایی است که به جهات مختلف ارزش و اهمیت این ثبت شدن به‌عنوان میراث جهانی را در یونسکو دارد که اگر عرصه و حریم آن آزاد شود و مدیریت یکپارچه‌ای به وجود بیاید و مسوولان استانی و شهرستانی نیز کمک کنند، می‌توانیم برای سال‌های 2018 یا 2019 آن را ثبت جهانی کنیم.

وی با اشاره به این‌که با توجه به تقاضای زیاد کشورها برای ثبت جهانی آثار خود، یونسکو بعد از سال 2007 هر سال فقط یک سهمیه فرهنگی و تاریخی و یک سهمیه طبیعی برای کشورها در نظر گرفته است، افزود: در حال حاضر برای سال 2016 پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی شوش تشکیل شده و برای 2017 ثبت جهانی 11 قنات تاریخی را در نظر داریم که قنات تاریخی گناباد یکی از آن‌هاست. برای سال 2018 نیز دو کاندیدا داریم که یکی در فارس و دیگری در کرمانشاه است و باید از بین آن‎ها انتخاب کنیم.

معاون رییس‌جمهور با بیان این‌که مراحل انتخاب یک بنا برای ثبت جهانی تا انجام کارشناسی توسط کارشناسان یونسکو حدود دو تا سه سال زمان می‌برد، تصریح کرد: اگر هماهنگی بین مسوولان خراسان رضوی ایجاد و عرصه و حریم توس آزادسازی شود، پرونده آن را برای ثبت جهانی برای سال‌های 2018 یا 2019 تقدیم یونسکو می‌کنیم.

سلطانی‌فر درباره‌ی اعتبارات مورد نیاز برای آزادسازی حریم توس با بیان این‌که برآورد اعتباری به‌روزی نداریم، اظهار کرد: اعتبار زیادی نیاز است زیرا بخش عمده‌ای از قسمت‌هایی که باید آزاد شود، در تصرف مردمی است که بعضا غیرقانونی اقدام به ساخت‌وساز کرده‌اند.