خبر اقتصادی - تشدید روند نزولی بورس در هفته های اخیر و کاهش دارایی سهامداران، در کنار عرضههای سنگین توسط حقوقی ها و جلوگیری از رشد قیمت سهم و معاملات مبهم پتروشیمی مبین در هفته گذشته موجب شد تا سهامداران خسته و معترض با نگارش نامه ای مراتب اعتراض خود را به گوش مسئولان برسانند به طوری که هزاران نفر از سهامداران بورس با ارسال نامه ای به کمیسیون اصل 90 مجلس خواستار رسیدگی به وضعیت بورس و انجام بازرسیهای قانونی از این بازار شدند.
به گزارش ایسنا، معترضین مدعی هستند که در بورس تهران باطلاعات پنهانی، دستکاریهای غیر قانونی، نشت اطلاعات شرکتها و ایجاد رانتهای گوناگون وجود دارد که ردیابی معاملات چند سهم شاخص و شناسایی کدهای خاص و رصد معاملات همان کدها به خصوص در دو سهم عرضه اولیه فولاد هرمز و پتروشیمی مبین این موضوع را روشن می کند.
به این ترتیب حاشیه های ایجاد شده برای سهام تازه وارد پتروشیمی مبین و اختصاص سهام این شرکت به برخی افراد، کاسه صبر سهامداران را لبریز کرد و موجب شد تا حاشیه های ایجاد شده برای این شرکت در کنار خرابی سیستم معاملات مشکلات مضاعفی را برای بازار ایجاد کند.
عبدی از سهامداران فعال بورس تهران در خصوص اتفاقات بورس به ایسنا گفت: دستکاری در بورس تهران آشکار است زیرا حقوقی ها اگر نخواهند سهمی رشد کند و سرمایه خودشان در آن سهم نباشد، اجازه رشد سهم را نمی دهند و با عرضه سهم یا شفاف سازی های بی دلیل جلوی رشد قیمت را می گیرند.
وی مدعی است، برخی افراد به اطلاعات نهانی شرکتها دسترسی داشته و قبل از بقیه سهامداران به خرید و فروش اقدام میکنند و به این ترتیب خود سود کرده و کسانی را که پشتوانه ندارند،دچار زیان می کنند.
عبدی معتقد است دستکاری قیمت و رانت اطلاعاتی از موارد آشکار بورس است زیرا کاهش قیمت 400 شرکت حاضر در بورس و اتفاقات رخ داده در پتروشیمی مبین این موضوع را تایید می کند این در حالی است که علی رغم وجود تورم در کشور، صنایعی مانند بانکداری و سیمان هنوز به قیمت های سال 1383 خود نرسیده اند.
یکی دیگر از سهامداران هم در گفتوگو با ایسنا میگوید: اتفاقات رخ داده در پتروشیمی مبین و اختصاص بخشی از سهام این شرکت به برخی افراد تاکنون در بورس تهران سابقه نداشته است، بنابراین این موضوع با نارضایتی سهامداران رو به رو شد و صدای آنها را درآورد.
وی با بیان اینکه تاخیر در ارسال اطلاعات در سایت کدال، وجود اختلال در سامانه معاملات ، دخالت سازمان بورس در روند بازار از طرق صندوق توسعه موجب نارضایتی سهامداران شده است، گفت: بورس در خصوص پتروشیمی مبین سیاست مناسبی اتخاذ نکرد زیرا معاملات این شرکت و دادن 20 میلیون سهم به برخی افراد توسط یک کارگزاری هدفمند بود که با کم لطفی کارگزاران آغاز شد.
این اتفاقات در حالی صدای سهامداران را درآورده است که رئیس سازمان بورس هرگونه تخلفی در افشای اطلاعات بازار سهام را رد کرده و می گوید، هرگونه دخالت غیرمبتنی بر اصول و خارج از قانون و بخشنامههای سازمان را رد میکنیم و بههیچوجه نمیپذیریم. فطانت میگوید: افت و خیز در بازار سهام تابع شرایط شرکتها و بخش واقعی اقتصاد است. بنابراین آنچه در بازار رخ میدهد انعکاس عملکرد بخش واقعی اقتصاد است .
با این حال اتفاقات رخ داده در بورس تهران و افشاگری برخی نمایندگان مجلس در خصوص ایجاد رانت در بورس تهران موجب شده است تا از رئیس بورس برای توضیح این موضوع دعوت شود به این ترتیب به گفته نمایندگان مجلس رئیس سازمان بورس این هفته برای ارائه توضیحات بیشتر در خصوص معاملات بورس به مجلس می رود تا شاید گره ای از نحوه معاملات بورس باز شود.
به این ترتیب از آنجایی که بورس تهران بازاری شفاف بوده و عده ای از افراد سرمایه محدود خود را به امید کسب سودهای ناچیز وارد این بازار می کنند، باید به این موضوع سریعا رسیدگی شده و افراد متخلف شناسایی شوند برخوردهای جدی با آنها صورت گیرد تا معاملات بورس به دور از هر گونه شائبه ای انجام شده و نحوه معاملات این بازار موجب خدشه دار شدن اعتماد و سرمایه سهامداران نشود.چرا که سهامداران جزء خواسته ای جز شفافیت معاملات و توضیع عادلانه اطلاعات ندارند و شائبه وجود رانت اطلاعاتی و دستکاری در بورس آسیب های جبران ناپذیری به پیکره بورس تهران وارد می کند.