:
كمينه:۱۶.۷۹°
بیشینه:۱۸.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۲
هاشم آردم

چشم‌انداز هفته آینده بورس : مثلث هسته‌ای در آستانه‌ی صعود

کد خبر: ۵۲۰۱۰
تاریخ انتشار: ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۲:۰۰


خبر اقتصادی -  هفته‌ای که گذشت، شرایط مناسبی را برای فعالان بازار سرمایه نداشت. همانطور که در چشم‌انداز هفته‌ی گذشته نیز اشاره شده بود، بورس تهران اگرچه دلایلی محکمی برای صعود ندارد، اما وضعیت آن چندان هم نامطلوب نیست. هم چنان حجم معاملات در سطحی بالاتر از آن چه در سال 93 می‌دیدیم قرار دارد. اما بیم و امید مذاکرات هسته‌ای هنوز مهم‌ترین عامل اثرگذار بر روند بازار سهام است. با توجه به این که از روز چهارشنبه تا کنون، تلاش برای کتابت توافق جامع آغاز شده است، و هنوز خبری منفی در این باره منتشر نشده است، انتظار می‌رود که نمادهای گروه‌های بانکی، خودرویی و حمل و نقل دریایی که مثلث نمادهای حساس به مذاکرات هسته‌ای هستند، با استقبال بیشتری مواجه شوند.
نکته‌ی دیگری که می‌تواند بر نمادهای مذکور اثر داشته باشد، پول‌های پارک شده‌ای است که از محل فروش سهم‌های حساس به مذاکرات در هفته‌های اول سال به دست آمده است. پس از بیانیه‌ی مطبوعاتی لوزان، حجم و ارزش معاملات به طور چشم‌گیری افزایش یافت و بسیاری از فعالان بازار سرمایه در قیمت‌های بالا وارد این سهم‌ها شدند. در طرف دیگر، افرادی بودند که اقدام به فروش کردند. ظواهر و آمارها نشان می‌دهند که این منابع مالی تحصیل شده از محل فروش سهام، هنوز به بازار برنگشته‌ است. برخی از کارشناسان معتقد هستند که صاحبان بخش بزرگی از این پول‌ها، قصد ندارند در آینده‌ی نزدیک وارد بازار شده و در مقام خریدار ظاهر شوند. اغلب این سرمایه‌گذاران جزو اشخاص حقوقی هستند. اما نباید از این مسأله غافل شد که بسیاری از فروشندگان در آن روزها، اشخاص حقیقی بودند که اغلب، سهام‌داران خرد را تشکیل می‌دهند. تجربه نشان داده است که این افراد دیر یا زود به بازار بازمی‌گردند. در حال حاضر که نمادهای بانکی و خودرویی اصلاح معنادار قیمتی را تجربه کرده‌اند، انتظار می‌رود همان افرادی که پیش از شروع سال نو اقدام به خرید کرده و پس از بیانیه‌ی لوزان در جهت عرضه ظاهر شده‌اند، حال اندک اندک به بازار بازگشته و باعث افزایش ارزش معاملات و سبزپوش شدن نمادهای حساس به مذاکرات شوند.
در این رابطه، رشد 2 تا 3 درصدی قیمت سهم‌های بانکی و خودرویی در آخر هفته‌ی گذشته می‌تواند نشانی از درستی این تحلیل باشد. پس از برخورد قیمت سهم‌های بانکی به حمایت‌های مهم، شاهد برگشت قیمت‌ها به سمت بالا بودیم که خود می‌تواند سیگنالی باشد برای افرادی که از روش تکنیکال برای تحلیل استفاده می‌کنند. البته در شرایط فعلی به نظر می‌رسد که نمی‌توان به تحلیلی جامع به صورت بنیادی رسید، چرا که ریسک سیستماتیک بازار سرمایه به حدی بالاست که نمی‌توان با استفاده از صورت‌های مالی به یک جمع‌بندی برای خرید، نگهداری یا فروش سهام رسید. اکنون بازار سهام از منظر رویکرد به مذاکرات هسته‌ای به سه گروه عمده تقسیم شده است. گروه اول افرادی هستند که به آینده‌ی مذاکرات و لغو تحریم‌ها خوش‌بین هستند. افراد بدبین گروه دوم را تشکیل می‌دهند و گروه سوم کسانی هستند که در اوج و حضیض قیمت‌ها، اقدام به نوسان‌گیری می‌کنند. در هفته‌ی آینده، این احتمال وجود دارد که گروه‌های اول و سوم اقدام به خرید کرده و باعث رشد قیمت‌ها شوند.
نکته‌ی دیگری که می‌تواند باعث رشد قیمتی در برخی نمادهای پربیننده باشد، انتقال پول‌ها از سهم‌های کوچک، که عمدتا دستخوش سفته‌بازی قرار می‌گیرند، به سمت سهم‌های بزرگ با سهام شناور آزاد بیشتر است. لذا سهام‌دارانی که با ریسک بالا به خرید و فروش در این نمادها مشغول هستند، باید احتیاط بیشتری را چاشنی کار خود کنند.
از طرف دیگر، به نظر می‌رسد که اثر منفی عرضه‌های اولیه بر ارزش معاملات سهم‌های بزرگ، کم‌کم از بازار رخت برمی‌بندد. بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه معتقد بودند که زمان انتخاب شده برای عرضه‌ی اولیه سهام شرکت فولاد هرمزگان جنوب (هرمز)مناسب نبود و باعث شد نفس بازار گرفته شود. دقیقا از همان زمان بود که اصلاح قیمتی در نمادهای بانکی و خودرویی آغاز شد. با عرضه‌ی صف خرید هرمز، انتظار می‌رود که رفته رفتهاز ارزش معاملات آن کاسته شده و پول‌ها به سمت نمادهای بزرگتر روان شود. لذا به سرمایه‌گذران توصیه می‌شود که در این هفته به سهم‌های حساس به مذاکرات هسته‌ای توجه بیشتری داشته باشند.
اما شاید در این هفته شرایط برای کلیت بازار، به استثنای سهم‌های حساس به مذاکرات، چندان هم مطلوب نباشد. پس از انتشار صورت‌های مالی پالایشگاه‌ها، شاهد ابهام در این صنعت هستیم. این شرکت‌ها با سناریوهای متفاوتی اقدام به انتشار پیش‌بینی سود خود کرده‌اند. از یک طرف پالایشگاه نفت بندرعباس (شبندر) قیمت 48 دلار را برای نفت در سال 94 در نظر گرفته است. این در حالی است که در انتهای هفته‌ی گذشته، قیمت نفت برنت به 66 دلار هم رسید. این صورت مالی باعث افت 14 درصدی قیمت "شبندر" شد. اما با توجه به قدرت بازیگران این سهم‌ها و همچنین قرار دادن صف سفارش در سقف قیمت مجاز آخرین روز کاری هفته در این نماد، این امکان وجود دارد که شبندر دوباره شروع به صعود کند. در طرف دیگر، پالایشگاه نفت اصفهان قرار دارد که یک افت 10 تا 15 درصدی قیمتی را به بازار بدهکار است و بدتر از آن، پیش‌بینی سود سال 94 خود را بسیار خوش‌بینانه منتشر کرده است و قیمت نفت را 80 دلار در نظر گرفته است. لذا انتظار می‌رود که بخشی از پالایشگاه‌ها مثبت و بخش دیگر منفی باشد. البته چنانچه به صورت بنیادی به این نمادها توجه شود، جذابیت خاصی در این صنعت مشاهده نمی‌شود، اما روند بازار می‌تواند به گونه‌ای دیگر رفتار کند. چنانچه حساسیت در این نمادها تا این حد بالا نبود، به جرأت می‌توانستیم ادعا کنیم که قیمت این سهم‌ها یک اصلاح اساسی 30 تا 40 درصدی در پیش دارند.

منبع: روزنامه -تعادل، سرویس بورس