:
كمينه:۲۰.۴°
بیشینه:۲۱.۷۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۳

تاثیر فیلم و سریال و رسانه ها بر نامگذاری نوزادان

زهرا طاهری کارشناس انفورماتیک
کد خبر: ۲۹۶
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۰
خبراقتصادی: بعد از هر سریال اسامی نقش های مثبت مورد توجه قرار می گیرند
 
 
 

یکی از جلوه های بارز و ظاهری زندگی بشر، اسم و رسم انسان هاست که از ابتدای زندگی و در همه مراحل تحصیل، کار و ازدواج و تربیت فرزندان و حتی پس از مرگ با انسان باقی  می ماند و به تدریج به یک نام شناخته شده و برند اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی یا سیاسی تبدیل می شود.

اگر چه نام نشانه شخصیت انسانی واخلاقی و میزان نزدیکی به خداوند و مردم نیست اما نام زیبا و با معنا و با شخصیت، انسان ها را در خدمت به مردم و رضای خداوند نیز یاری می کند.

به عبارت دیگر، با شنیدن نام برخی افراد، به طور خودکار در ذهن شنونده،  ابتدا احساس خوشایند یا ناخوشایند از نام فرد متبادر می شود و به دنبال آن جایگاه و شخصیت اجتماعی فرد  نیز مورد نظر قرار می گیرد.

ما در طول روز با شنیدن نام افراد بلافاصله توجه خود را به موضوعات هنری، سینما، هنر پیشه، ورزشکار، سیاستمدار، اقتصاد دان، کاسب سرشناس و... جلب می کنیم.

در نتیجه انتخاب نام خوب و زیبا برای فرزندان و نوزادان که با معنا و مفاهیم متناسب و مناسب، باشد و با شخصیت و رفتار و خانواده انسان همخوان باشد از اهمیت زیادی برخوردار است. و در طول روز هر چه نام های موزون، با معنا و خوشایند را درک کنیم با انرژی مثبت بیشتری به کار خود ادامه می دهیم.

شخصیت های  بزرگ دینی و علمی، در مسیر زندگی خود نام خود را بلندآوازه کرده اند و به آن اعتبار و شخصیت  وآبرو داده اند و حتی به روستا و شهر و کشور خود نیز اعتبار داده اند و بشر امروز نام کشورهایی مانند ایران و برخی پدیده های انسانی را با نام شخصیت های بزرگ می شناسد.

 

آنها که عملکرد خوبی داشته اند و نام آنها نیز متناسب با شخصیت آنها بوده باعث بالندگی نام و نام خانوادگی اشخاص شده است. اما عده ای که در زندگی عملکرد خوبی داشته اند مجبور شده اند که نام خود را تغییر بدهند.

کسانی که نام مناسبی دارند از کودکی با احساس غرور، اعتماد به نفس و حس خوب در مجامع حاضر شده اند و احساس غرور و نشاط و افتخار دارند و هنگام معرفی و پاسخ گویی به مخاطب خود، از نامی که دارند احساس بدی ندارند.

برعکس کسی که نام نامناسبی دارد دچار عقده حقارت و رنجش خاطر می شود و به خاطر معنای بد نام خود یا آن چه در عرف جامعه نامناسب تلقی می شود، احساس خوبی ندارد.

در اخبار و روایات اسلامی و ملی و دینی نیز تاکید شده که برای فرزندان خود نام نیک برگزینید و یکی از حقوق مسلم فرزندان نسبت به پدرومادر این است که در انتخاب نام فرزند، خوب دقت کنند و نام خوب و پسندیده برای نوزادان انتخاب کنند.

گاهی خانواده ها اسامی لوس و سبک انتخاب می کنند و وقتی فرزند آنها به دانشگاه می رود و شخصیت عالی پیدا می کند دچار وضعیت بدی می شود و با نام نامناسب خود مشکل پیدا می کند و به خاطر احترام پدر و مادر خود تا پایان عمر با آن نام زندگی می کند.

به خصوص اسامی خاصی که معلوم نیست برای دختر استفاده می شود یا برای پسر، در مراحل زندگی باعث دردسر افراد می شود.

پیامبر اسلام در این باره می فرمایند: اولین هدیه هریک از شما به فرزندانتان، نام نیکو و اسم خوب و زیبایی است که به او اختصاص می دهید و او را با آن نام می خوانید.

برخلاف گذشته های دور که بزرگان فامیل در خانواده صاحب فرزند، جمع می شدند و با اعمال نظرهای خود نام برای فرزند دیگری انتخاب می کردند.  امروز پدرها و مادرها خودشان نام کودک خود را انتخاب می نمایند و گاهی تا تولد نوزادان آن را اعلام نمی کنند.

یکی از عوامل تاثیر گذار بر نام کودکان اعتقادات مذهبی خانواده ها می باشد

به همین دلیل است که نام محمد، علی، فاطمه و زهرا در صدر نام های انتخابی برای فرزندان در جامعه شیعیان مانند ایران است اما عوامل محیطی بر نامگذاری فرزندان را نمی توان بی اثر دانست و یکی از این عوامل نقش رسانه ها و فیلم و سینما است.

طبق اعلام علی اکبر محزون مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور، در ابتدای سال 1389 نام "آیدا" در اولویت 44 نام های ثبت احوال بوده ولی به محض نمایش سریال 5 کیلومترتا بهشت، و معرفی آیدا به عنوان دختر مذهبی در ماه مبارک رمضان که مصادف با مرداد ماه سال قبل بود، نام آیدا به رتبه 13 و سپس به رتبه 4 ارتقا یافت و این نام بعد از نام های فاطمه و زهرا مطرح بود

همچنین بعد از پخش سریال ستایش، نام "ستایش" بعد از اسم فاطمه زهرا در رتبه ی سوم قرار گرفت.

با توجه به تاثیر گذاری این عوامل، تحلیل های جامعی باید بر روی نام نقش ها و بازی ها در سریال ها انجام شود و رسانه ها از رادیو و تلویزیون گرفته تا سایت ها و روزنامه ها، باید نام های نیک و زیبا و با معنا که می تواند برای نامگذاری مردم موثر باشد را انتخاب کنند تا الگو سازی جامعه، همزمان با تربیت نسل هایی همراه شود که از نام های زیبا و با معنا برخوردار باشد.

داستان نویسان و سناریو نویسان و شاعران در این زمینه بسیار نقش دارند و می توانند بسیار موثر باشند.

براین اساس، انتخاب اسامی ملی، ایرانی، اسلامی و مذهبی و با معنا و خوش آهنگ  که متناسب با شان افراد در سنین مختلف باشد باید مورد توجه رسانه ها و خانواده ها باشد تا  در تمام سن انسان  از 20 سالگی تا 30، 40، 50، 60 و دوران سالخوردگی بتوان از این نام متناسب با شان انسان ها استفاده کرد و احساس قدرت و غرور و افتخار و نشاط به افراد منتقل شود.

همچنین نام افراد باید به گونه ای باشد که فرزندان و همسر و سایر دوستان و آشنایان نیز از آن احساس خوبی داشته باشند.

سازمان ثبت احوال کشور، با ایجاد بانک اطلاعاتی نام ها در سایت ثبت احوال به آدرس  www.sabteahval.ir 

کتاب فرهنگ نام و نام گذاری، تهیه سی دی اسامی نوزادان با جستجو براساس حروف الفبا، این امکان را برای خانواده ها ایجاد کرده که از نام های مناسب برای فرزندان خود بهره ببرند  و مهمترین نام های مورد توجه جامعه را نیز داشته باشند

همچنین با مراجعه به سایت سازمان می توان هر ماه آمار فراوانی 20 نام اول را مشاهده نمود تا مشخص شود که جامعه اکنون چه نام هایی را در این فصل و این سال انتخاب کرده است

پیشنهاد می شود که سازمان ثبت احوال تمهیداتی را ایجاد کند تا سایت های اجتماعی با موضوعات مسائل خانواده، در این زمینه با ایجاد لینک سازمان ثبت احوال، امکان دسترسی خانواده ها به منابعی که در نام گذاری فرزندان مشاوره بگیرند را فراهم نماید و جامعه در انتخاب اسامی زیبا و با معنا و خوش آهنگ، از این نوع خدمات بهره مند شود.

زهرا طاهری  کارشناس انفورماتیک