مدیرعامل بورس انرژی از انتشار یک میلیارد دلار اوراق سلف موازی بر پایه نفت کوره به جای نفت خام خبر داد و گفت: در ۸ طرح پالایش میعانات گازی در سیراف احتمال تأمین مالی از طریق صندوقهای پروژه به عنوان یک مکانیزم مالی جدید وجود دارد.
خبر اقتصادی:سید علی حسینی مدیر عامل بورس انرژی در گفتوگو با فارس، با بیان اینکه بورس انرژی همکاری تنگاتنگی با وزارت نفت برای انتشار اوراق سلف موازی نفتی دارد، اضافه کرد: اگر مردم مطمئن شوند از سود سرمایهگذاری خرید انواع اوراق به صورت منصفانه بهرهمند میشوند، از این اوراق استقبال خواهند کرد.
وی افزود: اوراق سلف نفتی به دلیل ساز و کار متفاوت با اوراق مشارکت تا حدودی این هدف را پوشش میدهد و مردم از نوسان قیمت کالای پایه تا حدودی منتفع میشوند.
مدیرعامل بورس انرژی با بیان اینکه برنامهریزی شده برای یک سال آینده یک میلیارد دلار از طریق انتشار اوراق سلف موازی نفتی تأمین مالی انجام شود، گفت: این اوراق یک جا منتشر نمیشود و احتمالا طی 4 یا 5 مرحله به صورت ریالی منتشر خواهد شد.
وی ادامه داد: احتمالا تا یک ماه آینده همان طور که آقای زنگنه اشاره کردهاند، انتشار این اوراق به نتیجه میرسد و در مرحله اول پیشنهاد ما انتشار ریالی اوراق است، تا ضریب موفقیت آن افزایش یابد.
حسینی تصریح کرد: در این اوراق یک نرخ حداقلی و یک نرخ حداکثری برای سود سرمایهگذاری در نظر گرفته میشود و سود دو طرف از طریق آپشنهای (اختیار) خرید و فروش محدود میشود.
وی افزود: این اوراق به جای نفت خام بر پایه نفت کوره منتشر میشود و کسانی که بخواهند نفت کوره را به صورت فیزیکی تحویل بگیرند، باید میزان مشخصی از اوراق را در اختیار داشت باشند، تا مثلا بتوانند حد اقل یک محموله 35 هزار تنی نفت کوره را در اختیار بگیرند.
مدیرعامل بورس انرژی تاکید کرد: امکان معامله ثانویه وجود خواهد داشت و ترجیح ما و وزارت نفت انتشار اوراق بر اساس نفت کوره به جای نفت خام است، چرا که معاملات آن آسانتر است.
وی اضافه کرد: بر خلاف نفت خام ساز و کارها به گونهای طراحی شدهاند که به تحویل نفت کوره به خریداران منجر شود، چرا که به تدریج مصارف داخلی از سوخت مایع به گاز تغیر میکند و نفت کوره برای صادرات آزاد میشود.
حسینی افزود: صندوقهای پروژه هم در کنار این اوراق با کمک مسئولان وزارت نفت طراحی شده است؛ چنان که به عنوان مثال در 8 طرح پالایش میعانات گازی در سیراف کاملا ظرفیت تأمین مالی از طریق صندوقهای پروژه وجود دارد و در این باره مذاکراتی نیز انجام شده است.
به گزارش فارس، انتشار اوراق سلف موازی به عنوان یک راهکار تامین منابع مالی برای پروژههای بزرگ بالادست نفت و گاز مانند پارس جنوبی از سال 89 در کشور مطرح شد و در بودجه 91 برای اولین بار مجوز انتشار 10 میلیارد دلار اوراق سلف مبتنی بر نفت خام به دولت داده شد. با این وجود علیرغم آنکه چارچوب کلی انتشار این اوراق در وزارت نفت طراحی شد، انتشار اوراق به دلیل سوء برداشت بانک مرکزی متوقف شد.
اوراق سلف که به تعبیر عامیانه فروش نفت خام به مردم خوانده شد، نوعی اوراق قابل معامله مبتنی بر پیش خرید کالای واقعی هستند.
سازوکار اوراق سلف نفتی به گونهای طراحی شده بود که در انتها عملا شانس چندانی برای تحویل فیزیکی نفت خام به خریداران اوراق ایجاد نمیکرد، اما با تغییر بنیادین انتشار اوراق سلف بر پایه نفت کوره به جای نفت خام، سازوکار به شکلی تغییر کرده است که تحویل فیزیکی نفت کوره به خریداران را تسهیل میکند.