:
كمينه:۱۱.۵۱°
بیشینه:۱۱.۹۹°
به‌روز شده در: ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۸:۲۱
«نه به تصادف»؛

آموزش ترافیک در مدارس جدی گرفته شود، جاده‌ها ایمن و خودرو باکیفیت تولید شود

پویش ملی «نه به تصادف» در تکاپو است تا با آگاهی بخشی در زمینه تبعات ناشی از تصادف، خسارت‌های جانی و مالی این سوانح را به حداقل برساند در این باره توسعه آموزش ترافیکی در مدارس و فرهنگ‌سازی رعایت قوانین رانندگی عامل مهم در کاهش این سوانح به شمار می‌رود.
کد خبر: ۲۲۳۸۰۶
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۰:۰۰

اقتصادگردان- به نقل از ایرنا؛ پویش ملی «نه به تصادف» از اول اسفند ماه آغاز شده و هدف آن کاهش تصادفات و تلفات رانندگی است،‌ این پویش از همه مسوولان، رانندگان و شهروندان می‌خواهد تا با رعایت قوانین، ایجاد زیرساخت‌های ایمن‌ و ارتقای آگاهی عمومی، به کاهش آمار تصادفات کمک کنند.

ترویج فرهنگ رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، رعایت سرعت مجاز، استفاده از کمربند ایمنی، استفاده نکردن از تلفن همراه در هنگام رانندگی و از موضوعات مورد تاکید این پویش است.

سالانه به طور میانگین ۲۴۰ نفر بر اثر حوادث ترافیکی درون و برون شهری خراسان شمالی جان خود را از دست می دهند.

خطای انسانی، نقص فنی خودروها و نقص در ایمنی جاده ها سه عامل اصلی تصادفات است که در این میان خطای انسانی سهم بیشتری در بروز سوانح رانندگی دارد.

پویش «نه به تصادف» در تلاش است تا با آگاهی بخشی و ارتقای سطح فرهنگ ایمنی گام موثر برای کاهش سوانح رانندگی و مسوولیت‌ پذیری بیشتر نهادهای مرتبط با حوزه حمل‌ و نقل برداشت.

سازندگان راه باید جاده های ایمن و تولید کنندگان وسیله نقلیه باید محصولی قابل اطمینان برای جامعه ایجاد کنند همچنین برای کاهش آمار تصادف و خسارت های آن باید زیرساخت های مربوط به راه، انتقال مصدوم و یا ارائه خدمات درمان مناسب باشد.

«حامد معروف» معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده ای خراسان شمالی، «علی علی مردانی» معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی، «تقی رحمتی» رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی و «سرهنگ پرویز رضایی نسب» معاون عملیات پلیس راه خراسان شمالی در میزگرد ایرنا به زوایای مختلف علت های تصادف در خراسان شمالی پرداختند.

تاوان خطای انسان در جاده نباید مرگ باشد

معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده ای خراسان شمالی در این باره گفت: سه عامل انسان، خودرو و راه در وقوع تصادف نقش دارد، در رویکرد گذشته سهم انسان در وقوع این سوانح ۶۰ درصد و بعضا بالاترعنوان می شد، اما رویکرد جدید بر این است که نباید برای هر کدام از عوامل سهم در نظر گرفت، بلکه باید تلاش کرد که اجزای این سیستم تکمیل کننده یکدیگر بوده و نقص و خطای یکدیگر را بپوشانند.

حامد معروف اظهار کرد: در شرایطی که اجرای یک سیستم تکمیل کننده باشند، تاوان خطای انسان و یا نقص در جاده منجر به مرگ و یا آسیب بسیار جدی نخواهد بود، به طور مثال اگر راننده در رانندگی، دچار حواس پرتی شود، ایمنی خودروها و شرایط جاده باید بتواند پاسخگوی پوشش دادن به این نقص باشند و این خطا نباید منجر به فوت و یا تلفات سنگین شود.

وی افزود: در دیدگاه های جدید، اجزای سیستم باید در کنار هم قرار گیرد تا تلفات رانندگی به حداقل برسد، کشورهایی که در امر ایمنی رانندگی پیشرو هستند به دنبال کاهش تصادفات نیستند بلکه هدف کاهش تلفات و کاهش عواقب تصادفات است.

معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده ای خراسان شمالی گفت: برای کاهش تلفات باید راه ها از ایمنی لازم برخوردار باشند، البته اعتبارات برای تامین شرایط بهتر و ایمن سازی و بهسازی راه ها کم است اما ادعا داریم شرایط راه های استان خیلی نامناسب نیست.

معروف اظهار کرد: البته در محورهای روستایی مشکلاتی همچون کمبود تابلو و علائم رانندگی وجود دارد که علت آن، کمبود اعتبارات است.

جای خالی آموزش در مدارس و دانشگاه‌ها

معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده ای خراسان شمالی افزود: برای یک سفر ایمن و کاهش تلفات تصادفات، خودروها باید ایمن تر شود و در این باره مطالبه به حق مردم، عرضه خودروهای با کیفیت است.

وی درباره نقش عامل انسانی در وقوع تصادف گفت: عامل انسانی و به دیگر سخن فرهنگ سازی و آموزش در جامعه ما مغفول مانده است، جای آموزش ها در مدارس خالی است، آموزش های ترافیک باید در دروس مدارس و دانشگاه ها گنجانده شود تا آشنایی دانش آموزان و دانشجویان با مسائل ترافیکی افزایش یابد.

معروف با بیان اینکه کاش در کنار پویش نه به تصادف، پویش نه به تلفات رانندگی اجرا می شد خاطرنشان کرد: فرهنگ سازی و انجام اقدامات فرهنگی، امری زمان بر بوده و نتایج آن در بلند مدت حاصل می شود از این رو فرهنگ رانندگی باید در سن کودکی و از مدارس ترویج شود، این امری است که در کشورهای رشد یافته مورد توجه قرار دارد.

وی گفت: تصادف، عامل نخست مرگ و میر افراد پنج تا ۲۹ ساله در دنیا گزارش شده است، آمار بالای تصادف ایجاب می کند که برای کاهش تلفات رانندگی، اقدامات لازم انجام شود در این باره پویش نه به تصادف هم در تلاش است تا حساسیت ها برای رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی میان مسوولان و مردم بیشتر شده و مردم در این باره دغدغه مند شود.

لزوم توسعه آموزش های ترافیک

معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی نیز با تاکید بر نقش عامل انسانی در وقوع تصادفات گفت: ارتقای راه ها و توسعه جاده ها در ارتقای سفرها و ترددهای جاده ای نقش تاثیرگذار دارد اما تا زمانی که فرهنگ رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی نهادینه نشود، نمی توان انتظار داشت تصادفات کاهش یابد.

علی علی مردانی اظهار کرد: به طور مثال با ارتقای محور بجنورد- شیروان از راه اصلی به بزرگراه، تصادفات و تلفات ناشی از آن آنگونه که باید کاسته نشده است، تصادفات رخ به رخ در این محور به صفر رسیده اما همچنان شاهد سوانح رانندگی از نوع واژگونی در این مسیر هستیم.

وی تصریح کرد: خستگی و خواب آلودگی علت اصلی واژگونی ها است که مصداقی از نقش عامل انسانی در وقوع این سوانح است.

معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی تاکید کرد: رعایت فرهنگ ترافیک موضوع بسیار مهم است که باید بیش از پیش مورد توجه باشد، در این زمینه باید ارائه آموزش های لازم در مدارس و دانشگاه ها مد نظر باشد و این امری است که در جامعه ما مورد غفلت واقع شده است.

وی افزود: اگر ضوابط رانندگی مورد توجه باشد، شاهد کاهش چشمگیر حتی به میزان ۹۰ درصد در سوانح و تلفات رانندگی خواهیم بود.

علیمردانی درباره اجرای طرح های راهسازی در محورهای اصلی استان گفت: در این باره با مشکل کمبود اعتبار روبه رو هستیم، منابع اعتباری برای این طرح های عمرانی به صورت قطره چکانی تزریق می شود و زمان بهره برداری از آن را به تاخیر می اندازد.

وی درباره مشکلات ایمنی در راه های فرعی و روستایی استان گفت: کمبود تابلو و علائم هشدار دهنده و علائم راهنمایی و رانندگی، از مشکلات تردد در این محورها است که این امر ناشی از کمبود اعتبارات رخ داده است.

کمبود پایگاه اورژانس در بجنورد

رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در این باره با بیان اینکه عامل انسانی بیشترین سهم را در وقوع تصادفات دارد گفت: در این باره باید رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی ترویج شود.

تقی رحمتی اظهار کرد: علاوه بر فرهنگ سازی، نیاز است آموزش های لازم در زمینه ترافیک در مدارس و دانشگاه ها فرا داده شود.

رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: شمار پایگاه‌های زیر نظر این دانشگاه در مرکز استان کم است که برای ارائه خدمات بهتر باید این مراکز افزایش یابد.

وی اظهار کرد: در شهر بجنورد هفت پایگاه زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی استان در حال خدمات رسانی است که این رقم باید به ۱۱ پایگاه افزایش یابد.

وی با بیان اینکه در سایر شهرستان های استان مشکلی در این زمینه وجود ندارد، گفت: ۵۰ پایگاه زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی استان شامل ۱۶ پایگاه شهری و ۳۴ پایگاه جاده ای در حال خدمات رسانی است.

رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی افزود: همچنین یک اورژانس هوایی، یک اتوبوس آمبولانس و هفت اورژانس موتوری از دیگر ظرفیت ها برای ارایه خدمات پیش بیمارستانی در این استان است.

۲۳۱ هزار تماس با اورژانس

وی با اشاره به پویش « نه به تصادف» گفت: ۱۸ نفر در تصادفات شهری و ۷۰ نفر در تصادفات جاده ای استان در ۱۱ ماهه امسال جان خود را از دست دادند که باید با فرهنگ سازی در زمینه رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، این تلفات به حداقل برسد.

رحمتی افزود: اورژانس استان در این مدت هشت هزار و ۵۰۰ ماموریت برای امداد به حادثه دیدگان در تصادفات انجام داد که بیش از ۷۰ درصد از ماموریت ها، شهری بود.

وی با بیان اینکه شمار ماموریت های تصادفی نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش جزیی دارد، گفت: پنج هزار و ۹۰۷ مورد در تصادفات شهری و سه هزار و ۸۴۵ مورد مصدوم تصادف جاده ای به بیمارستان اعزام شدند.

رحمتی افزود: میانگین زمان رسیدن اورژانس به صحنه حادثه در استان ۸.۵ دقیقه و در کشور هشت دقیقه است.

رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اظهار کرد: ۲۳۱ هزار تماس در ۱۱ ماهه امسال با اورژانس استان برقرار شد که ۲۵ درصد از آن مربوط به تصادفات است.

تصادف بخش جدایی ناپذیر جاده

معاون عملیات پلیس راه خراسان شمالی نیز در این باره گفت: تصادف بخش اجتناب ناپذیرو جدایی ناپذیر راه است، در این باره باید تلاش کنیم تا تلفات این سوانح کاهش یابد.

سرهنگ پرویز رضایی نسب اظهار کرد: انسان، جاده و خودرو در وقوع تصادف نقش دارند، در این باره دستگاه های مختلف از جمله راه و شهرسازی، اورژانس، هلال احمر و پلیس تلاش دارند تا تصادفات و تلفات ناشی از آن به حداقل برسد اما مهم ترین نقش را در این باره راننده دارد.

وی افزود: تا زمانی که راننده به عنوان عامل انسانی، نسبت به رعایت قوانین حساس نباشد و در زمینه کاهش تلفات رانندگی پای کار نباشد، نمی توان انتظار داشت که تلفات این سوانح کاهش یابد.

معاون عملیات پلیس راه خراسان شمالی افزود: برای کاهش تلفات رانندگی باید زیر سااخت ها ارتقا یابد و مهم ترین زیرساخت در این باره، نه راه و خودرو بلکه آگاهی انسان است.

وی با بیان اینکه ایمنی راه ها و کیفیت خودروها باید افزایش یابد اما موضوع مهم تر، ارتقای زیرساخت در افزایش آگاهی افراد است تصریح کرد: در این باره جای آموزش های اصولی در جامعه ما خالی است، دانش آموزان و دانشجویان باید در کنار دروس دیگر، دروس مربوط به ترافیک و رانندگی را فرابگیرند اما این دورس در مدارس و مراکز آموزشی ما جایی ندارد.

سرهنگ رضایی نسب افزود: زیرساخت ها باید با آموزش ها ارتقا یابد و این آموزش ها باید از مدارس آغاز شود، در آن صورت شاهد کاهش تلفات رانندگی خواهیم بود.

وی با اشاره به اینکه لازمه نه به تصادف، نه به تخلف است گفت: این امر جز با افزایش آگاهی ها و حساس بودن نسبت به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی محقق نمی شود، باید در کنار پویش نه به تصادف، پویش نه به تخلف و پویش نه به تلفات اجرا شود.

معاون عملیات پلیس راه خراسان شمالی در باره کمبود حضور پلیس در محورهای فرعی و روستایی گفت: این مشکل ناشی از کمبود نیروی انسانی است، اولویت ما پوشش محورهای اصلی و تامین ایمنی در این مسیر ها است.

وی همچنین درباره حوادث رانندگی برای راکبان موتورسیکلت ها اظهار کرد: موتورسیکلت با عنوان وسیله نقلیه با پایین ترین میزان ایمنی در حالی مورد استفاده است که قریب به اتفاق راکبان گواهینامه ندارند.

سرهنگ رضایی نسب افزود: بیشتر راکبان موتورسیکلت از کلاه ایمنی استفاده نمی کنند و تابع مقررات راهنمایی و رانندگی نیستند از این رو شاهد سوانح ترافیکی برای این افراد هستیم.

پویش ملی «نه به تصادف» از اول اسفند ماه آغاز شده و هدف آن کاهش تصادفات و تلفات جاده‌ای از طریق فرهنگ‌سازی، بهبود وضعیت جاده‌ها و ارتقای ایمنی خودروها است.

خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است و سالانه میلیون ها مسافر از این استان گذر می کنند.