:
كمينه:۱۴.۸۴°
بیشینه:۱۴.۹۹°
به‌روز شده در: ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۵
با ابلاغ بانک مرکزی به بانکها

پرداخت وام مشاغل خانگی الزامی شد

با ابلاغ بانک مرکزی،‌ بانکها ملزم شدند مبلغ ۵۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات مشاغل خانگی را با قید فوریت به متقاضیان دریافت تسهیلات مشاغل خانگی پرداخت کنند.
کد خبر: ۲۲۱۲۳۴
تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۷

اقتصادگردان- توجه به مشاغل خانگی و کارآفرینی خانگی یکی از زیرمجموعه‌های مهم حوزه تولید و کارآفرینی به شمار می‌رود که بیشتر افراد فعال در آن را زنان تشکیل می‌دهند. از نگاه کارشناسان ایجاد خوداشتغالی بین اعضای خانواده، عدم نیاز به دریافت تسهیلات کلان و کاهش هزینه‌های بهره برداری از ویژگی‌ها و مزایای ایجاد کسب و کارهای خانگی است.

بر اساس گزارش‌ها کسب و کارهای خانگی به راهکاری مهم برای ایجاد اشتغال و کسب درآمد در سراسر جهان تبدیل شده است و شرایط و قابلیت انجام این نوع کسب‌وکار در خانه یا محیط‌های غیر رسمی مزیت‌های بسیاری برای علاقمندان و صاحبان این دسته کسب و کارها داشته است.

مشاغل خانگی به لحاظ ایجاد شغل و نوآوری در تولید و عرضه کالا و خدمات نیز از تنوع بالایی برخوردار است و این مساله باعث شده تا روز به روز به تعداد علاقمندان این مدل از کسب و کار افزوده و استقبال جویندگان کار از مشاغل خانگی به دلیل محدود بودن فرصتهای شغلی و سرمایه‌گذاری بیشتر شود.

سال گذشته مبلغ اعتبارات مشاغل خانگی، ۴۰۰۰ میلیارد تومان بود که رشد ۳۳ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشت.بانک مرکزی در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ مبلغ ۱۰۰۰ میلیارد تومان دیگر به منظور تقویت مشاغل خانگی در اختیار وزارت کار قرار داد تا کل اعتبار مشاغل خانگی به ۵۰۰۰ میلیارد تومان برسد، این در حالی بود که تسهیلات مشاغل خانگی در سال ۱۳۹۹ جمعا ۲۰۰ میلیارد تومان بود.

مرداد ماه امسال معاون اشتغال وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که برای سال جاری مبلغ ۵۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات در حوزه مشاغل خانگی ابلاغ شده که به زودی پرداخت می شود.طبق آخرین اخبار این اعتبار تخصیص یافته و پرداخت آن از دو ماه قبل به متقاضیان راه‌اندازی کسب و کارهای خانگی آغاز شده است.

اردیبهشت ماه امسال بانک مرکزی از توزیع مبلغ ۵۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه مشاغل خانگی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و با صدور ابلاغیه‌ به ۱۰ بانک کشور سهمیه سالانه این بانکها را جهت توزیع اعلام کرد.

پرداخت وام مشاغل خانگی الزامی شد

در بخشنامه بانک مرکزی با عنایت به مفاد ماده ۱۸ قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، سهمیه بانکها جهت اعطای تسهیلات موصوف از محل منابع پس‌انداز و جاری قرض‌الحسنه در سال جاری طبق جدول پیوست مشخص شده است.

بانک مرکزی موظف است هر ساله سهمیه قابل اعطاء از محل منابع قرض الحسنه و منابع عادی سیستم بانکی را به ستاد ارائه دهد تا ستاد بر اساس اولویت انواع مشاغل خانگی، نسبت به تعیین سهمیه استانی اقدام لازم را به عمل آورد.

طبق این بخشنامه مقرر شده توزیع استانی تسهیلات مذکور از سوی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی ارسال شود.بانک مرکزی همچنین از بانکهای مذکور خواسته ضمن اقدام لازم بر سهمیه ابلاغی،عملکرد تسهیلات مذکور را در مقاطع سه ماهه به بانک مرکزی ارسال کنند.

بر اساس این بخشنامه بیشترین سهمیه ابلاغی به بانک قرض الحسنه مهر ایران و بانک ملی و پس از آن بانک توسعه تعاون، بانک سپه و بانک ملت اختصاص دارد.

در همین راستا،‌ محمود کریمی بیرانوند ـ معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار چندی قبل اختصاص مبلغ ۵۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به مشاغل خانگی را تایید کرد و گفت: اگرچه پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی با تاخیر ابلاغ شده ولی پرداخت این منابع از ۲ ماه قبل در حال انجام است که البته به نظر می‌رسد عملکرد پایین برخی بانکها در روند پرداخت تسهیلات اثرگذار بوده است. 

به گقته وی ۱۵۰۰ میلیارد تومان از منابع تسهیلات مربوط به مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) است که با تایید ادراه کل تعاون،کار و رفاه اجتماعی به متقاضیان مشاغل خانگی پرداخت می‌شود.

پرداخت وام مشاغل خانگی الزامی شد

بر همین اساس طی روزهای اخیر بانک مرکزی با صدور ابلاغیه‌ای ۱۰ بانک تجارت، رسالت،‌ توسعه تعاون، پست بانک، قرض الحسنه مهر ایران، صادرات، ملی، ملت، رفاه کارگران و سپه را به پرداخت تسهیلات مذکور وفق سهمیه تعیین شده بر اساس قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی ملزم کرده و ضمن پیگیری موضوع از سوی مراجع ذیصلاح تاکید کرده است که این بانکها مراتب را به قید فوریت به تمام واحدهای تحت پوشش ابلاغ و ضمن تسریع و تسهیل در اعطای تسهیلات مذکور بر حسن اجرای آن اعمال نظارت کنند.

پیش از این رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی سقف پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی برای مشاغل مستقل را تا ۱۵۰ میلیون تومان و مشاغل پشتیبان (کارفرمایی) را به ازای جذب و به‌ کارگیری تا ۴۰ نفر، ۴ میلیارد تومان با کارمزد ۴ درصد اعلام کرده بود.

هم اکنون متقاضیان راه‌اندازی کسب و کارهای خانگی می‌توانند در رشته‌های مصوب مشاغل خانگی در رشته‌های صنایع دستی، فرهنگی و هنری، امور تولیدات دامی، شیلات، صنایع تبدیلی و تکمیلی، تولیدات گیاهی و کشاورزی به فعالیت بپردازند.به منظور تسهیل صدور مجوز کسب وکار خانگی رشته‌های مشاغل خانگی به دو گروه ثبت محور و مجوز محور تقسیم شده‌اند که در سامانه مذکور برای عموم مردم قابل مشاهده است.

به گزارش ایسنا،از آنجا که مشاغل خانگی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته سهم بسزایی در رشد اقتصادی، تولید ناخالص داخلی و ارزش افزوده دارد، ایجاد بستر فعالیت و تسهیل صدور مجوز راه‌اندازی کسب و کارهای خانگی برای کارجویان،‌زنان، فارغ التحصیلان و متقاضیان مشاغل خانگی می‌تواند یک گام مثبت و موثر در تحقق این هدف و رونق مشاغل خانگی در کشورمان باشد.

متقاضیان استفاده از تسهیلات مشاغل خانگی جهت ثبت‌نام و بهره‌مندی از تسهیلات مشاغل خانگی می‌توانند به سامانه https://smkh.mcls.gov.ir مراجعه کنند.