مؤسسه تامسون رویترز گزینههای احتمالی کسب جایزه نوبل اقتصاد در سال ۲۰۱۳ را اعلام کرد که در این میان نام اقتصاددادن برجسته ایرانی محمدهاشم پسران نیز وجود داردمحمدهاشم پسران استاد اقتصادو به دلیل تحقیقات در زمینه معیارهای اقتصادسنجی در سری زمانی،گزینه پیشنهادی این موسسه برای کسب نوبل اقتصاد
خبراقتصادی;به گزارش سایت رسمی مؤسسه تامسون رویترز که گزینههای احتمالی جایزه نوبل در رشتههای مختلف را پیشبینی کرده است در رشته اقتصاد نام 8 اقتصاددان برتر دنیا به چشم میخورد.
جاشوآ انگریس استاد اقتصاد دانشگاه ماساچوست، دیوید کارد استاد اقتصاد دانشگاه کالیفرنیا برکلی الن کروگر استاد اقتصاد دانشگاه پریستون آمریکا به دلیل تحقیقاتشان در زمینه اقتصاد خرد تجربی، سردیوید هنری استاد اقتصاد دانشگاه آکسفورد انگلستان، محمدهاشم پسران استاد اقتصاد و همچنین دارای کرسی جانالیوت در اقتصاد از دانشگاه کالیفرنیای جنوی در لسآنجلس آمریکا و همچنین استاد دانشگاه کمبریج انگلستان و پیتر فیلیپس استاد دانشگاه و استاد آمار از دانشگاه یل آمریکا به دلیل تحقیقاتشان در زمینه معیارهای اقتصادسنجی در سری زمانی، سام پلتزمن استاد اقتصاد از دانشگاه شیکاگو آمریکا و ریچارد پاسنر سخنگوی ارشد دانشگاه شیکاگو و دانشکده حقوق این دانشگاه از آمریکا به دلیل تحقیقاتشان در زمینه تئوری تنظیم اقتصاد گزینه های پیشنهادی این موسسه برای کسب نوبل اقتصاد هستند.
بسیاری از کارشناسان، محمد هاشم پسران را تنها بخت کسب نوبل اقتصاد میدانند.
وی شاخصترین اقتصاددان ایرانی است که سالهای زیادی در دانشگاه کمبریج به تدریس، تحقیق و پژوهش مشغول بوده است.
بنابراین گزارش، دکتر محمدهاشم پسران که فروردین سال 1325 در شیراز متولد شده پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در دبیرستان نمازی شیراز در پاییز 1343 با اخذ بورسیه از بانک مرکزی ایران به دانشگاه سالفورد در منچستر انگلیس رفت، تا حسابدار شود. پسران چهار سال بعد در رشته ریاضیات پیشرفته که ترکیبی از دروس ریاضیات، اقتصاد و آمار بود، مدرک لیسانس خود را دریافت کرد و با حمایت دکتر خداداد فرمانفرمائیان بلافاصله تحصیلات تکمیلی خود را در انگلستان و این بار در دانشگاه کمبریج پی گرفت. پسران در سالهای 1348 و 1349 در بخشی از دوران تحصیل دوره دکترا در کمبریج به عنوان دانشجوی میهمان به دانشگاه هاروارد رفت.
این اقتصاددان ایرانی در خردادماه 1351 موفق به اخذ مدرک دکترای اقتصاد شد و به ایران بازگشت تا برای انجام تعهداتش به بانک مرکزی چند سالی در مقام مشاور بانک مرکزی و سپس به عنوان ریاست مرکز تحقیقات این نهاد فعالیت کند. پس از آن پسران دوباره راهی کمبریج شد تا این بار در مقام استادی کرسی اقتصاد این دانشگاه را در اختیار بگیرد. او که سال گذشته از دانشگاه کمبریج بازنشسته شد اکنون فعالیتهای آکادمیک خود را در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در لسآنجلس ادامه میدهد. علاوه بر این هاشم پسران به همراه جمعی دیگر از اقتصاددانان ایرانی هر ساله کنفرانس اقتصاد ایران را برپا میکند که در آن به بررسی مسائل اقتصاد ایران میپردازد. این استاد اقتصادسنجی با زیر نظر گرفتن وضعیت اقتصاد ایران حرفهای گفتنی زیادی در این موضوع دارد.
او که برخاسته از مکتب کمبریج و اقتصاد کینزی است به نظام اقتصاد آزاد اعتقاد دارد اما دخالت محدود دولت در زمان بحران را جایز میشمارد. او از مدافعان حذف یارانههاست اما معتقد است این کار باید در یک مرحله انجام میگرفت تا امروز مشکل اجرا یا عدم اجرای فاز دوم این برنامه خود مسالهساز نشود.
به همان دلیلی که دخالت دولت در برخی اوضاع لازم است ، به شرط تداوم ساختاری آن اوضاع ، تداوم دخالت ضروری است . مسئله چگونگی دخالت و نحوه ی تعیین حدود و قواعد دخالت ضروری دولت است .
ناگفته نماند که این تئوری ها به اقتصاد معدنی ـ باندی ظاهراً دولتی ایران ربط چندانی ندارد .