رئیس مرکز ملی فرش ایران افزود: از سوی دیگر، فرش دستباف جایگاه ویژهای در درآمدزایی حاصل از صادرات غیرنفتی کشور دارد و به نوعی رهبری بازار صادراتی فرش دستباف در دنیا، در دست ایرانیان است، بنابراین قصد داریم تا در سال جاری، صادرات و تولید داخلی این کالا را به نحو مطلوبتری نسبت به سنوات گذشته ادامه دهیم.
وی تصریح کرد: در هدفگذاری صورت گرفته از سوی شورای عالی صادرات غیرنفتی قرار بر این است که صادرات فرش دستباف در سال جاری به یک میلیارد دلار برسد، در عین حال نامگذاری امسال نیز به عنوان یک عامل کمکی به تحقق این هدفگذاری مدنظر است و امیدواریم بتوانیم با حمایت دولت، تسهیلات و کمکهای مطلوبی را به تولیدکنندگان فرش دستباف اختصاص دهیم.
علیخانی گفت: در این میان تقویت پل صادرات فرش دستباف ایران به امارات و کشورهای آسیایی مدنظر قرار گرفته است و در عین حال، تقویت و ثبات حضور این هنر-صنعت اصیل ایرانی در بازارهای قدیمی هدف صادراتی نیز با قوت و قدرت پیگیری خواهد شد.
وی ایجاد بازارهای هدف صادراتی جدید را از جمله دستورکارهای مرکز ملی فرش ایران در سال جاری دانست و افزود: یکی از این بازارهای مهم چین است که به عنوان یک بازار بکر، پیش روی تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایرانی قرار گرفته است.
علیخانی با برشمردن ویژگیهای بازار صادراتی چین برای فرش دستباف ایرانی خاطرنشان کرد: بازار چین یک پنجم جمعیت دنیا را در خود جای داده است و از طرفی در سالهای اخیر، پیشرفتهای تکنولوژیکی و اقتصادی در این کشور رشد قابل توجه درآمدی را برای مردم این کشور رقم زده است.
وی اظهار داشت: برخی از تجار و تولیدکنندگان چین هم اکنون در زمره سرمایهداران بزرگ دنیا قرار گرفتهاند و فرم زندگی آنها تغییر کرده است، به این معنا که گرایش آنها به داشتن کالاهای لوکس و زندگی تجملی رو به افزایش است و در این میان، تابلوفرش دستباف ایرانی نیز میتواند به عنوان یک هنر-صنعت اصیل ایرانی و کالای لوکس، در دکوراسیون جدید این کشور جای گیرد.
علیخانی گفت: بر این اساس تمام تلاش ایران بر این پایه است که فرش دستباف را بتواند به مردم این کشور بشناساند و جای آن را باز کند که در این راستا فرش دستباف ایرانی در آستانه سال نو، در شانگهای و در فضایی به وسعت 400 متر مربع به نمایش گذاشته شد که استقبال مناسبی نیز از آن صورت گرفت.
وی افزود: بر همین اساس، کار مطالعه بازار چین نیز تا یک ماه آینده آغاز خواهد شد و یک تیم چینی نیز طرف قرارداد مرکز ملی فرش ایران هستند که امید میرود کار را تا پایان خردادماه به نتیجه برسانیم.
علیخانی گفت: در حال حاضر میزان صادرات فرش دستباف ایرانی به چین چندان قابل توجه نیست ولی با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته قصد داریم تا این میزان را در سال جاری به نحو چشمگیری افزایش دهیم.
وی معتقد است که در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، فرش دستباف میتوان شاخصه اصلی تولید داخلی باشد و علاوه بر اینکه از بافندگان حمایت شود، از تمامی مشاغلی که به نوعی مرتبط با تولید و صادرات فرش دستباف ایران هستند نیز حمایت شود.
علیخانی تامین مالی فرش دستباف را حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد: فرش یکی از حوزههای اقتصادی است که با حداقل سرمایه، کالایی ارزشمند را روانه بازار میکند، بنابراین میتوان با به عمل آوردن حمایتهایی از آن، زمینه را برای رشد و تولید ملی آن هموارتر کرد.
وی از سیستم بانکی درخواست کرد تا حمایتهای مالی لازم را از این هنر-صنعت اصیل ایرانی به عمل آورند و گامی در تحقق منویات مقام معظم رهبری در حمایت از تولید ملی بردارند.