:
كمينه:۱۶.۵۱°
بیشینه:۱۶.۹۹°
به‌روز شده در: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۶
ریشه‌یابی نوسانات بازار طلا

تعدیل قیمت ارز باعث کاهش سکه تا یک میلیون تومان می‌شود/سرمایه گذاری طلای ایران؛ سود یا ضرر

مدیرعامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر گفت:در صورت تعدیل قیمت ارز در بازار آزاد شاهد سقوط قیمت سکه تا مرز یک میلیون تومان خواهیم بود و مقاومتی که از جانب معامله گران حرفه ای که گران خرید دارند و معامله گرانی که در بازار آتی فکر نمی کردند قیمت های جهانی سقوط کند، شکسته خواهد شد
کد خبر: ۱۰۷۶۴
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردين ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۷



مدیرعامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر با تشریح چرایی کاهش قیمت جهانی طلا طی روزهای اخیر از برنامه غرب برای هدایت سرمایه‌های بین‌المللی وقاچاق ارز و شمش طلا در داخل کشور خبر داد وگفت:اگر قیمت ارز کنترل شود سکه یک میلیون تومان می‌شود.

علی فخر موحدی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم درباره اظهاراتی مبنی بر اینکه فروش بخشی از ذخایر طلای بانک مرکزی ایران موجب نوسانات اخیر بازار طلا و جواهر شده است، افزود: در لیست خریداران طلا و فروشندگان طلا که هر سال توسط شورای بین‌المللی طلا و بانک جهانی ارائه می‌شود هیچ وقت آماری از بانک مرکزی ایران منتشر نشده است، بنابراین اصلاً مشخص نیست که بانک مرکزی ایران چقدر طلا در دنیا خریده و چه میزان شمش طلا در دنیا جهت فروش عرضه نموده است.

مدیرعامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ایران با بیان اینکه عدم انتشار گزارش و آمار از عملکرد بانک مرکزی ایران در بازارهای جهانی همواره یکی از انتقادات مورد توجه این بانک است، ادامه داد: اما با شرایط فعلی و تحریم‌هایی که به شدت علیه کشور ما حادث شده است، عدم انتشار آمارهای بانک مرکزی یکی از ترفندهایی است که باید از آن استفاده کرد؛ عدم ارائه آمار از سوی بانک‌های مرکزی جهان در شرایط خاص امری کاملاً طبیعی است.

فخر موحدی ضمن اشاره به اینکه در جریان صحت و سقم اظهارات مذکور مبنی بر فروش ذخایر بانک مرکزی ایران نیست، گفت: بنده در این خصوص چیزی را نشنیدم که جمهوری اسلامی شمشی را که با زحمت در بازارهای جهانی در قبال فروش نفت و کالاهایی از این دست تهیه کرده را بفروشد اما باید توجه داشت که فروش طلا در دنیا امری کاملا طبیعی است و حتماً این اتفاق می افتد.

وی با بیان اینکه فروش ذخایر طلا در بازارهای جهانی ایرادی ندارد چرا که همیشه در بازار داخل نیازمند طلا نیستیم، تصریح کرد: علاوه بر این، باید در نظر گرفت که کشور ما به بورس‌های بین‌المللی متصل نیست؛ ریشه کاهش ارزش جهانی طلا را می توان در مسائل دیگر دانست؛ البته بنده در سال‌های قبل نیز پیش‌بینی کرده بودم که این فواره بازار طلا روزی سقوط خواهد کرد و این روزها همان روز سقوط طلا در بازارهای جهانی است.

* پشت پرده فراز و فرود طلای جهانی طی ماه‌های اخیر

مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ایران ضمن تشریح چرایی و چگونگی کاهش ارزش جهانی طلا در روزهای اخیر، اظهار داشت: طی سال ۲۰۱۱، هر اونس طلا در بازارهای جهانی تا ۱۹۹۵ دلار در لحظه افزایش قیمت را تجربه کرده اما هیچ وقت نتوانسته مرز روانی ۲۰۰۰ دلار را رد کند؛ بعد از آن مقاومت، فعالان بازار از جمله بانک ها، بورس ها و بازیگردانان اصلی جهت کسب سودهای ناشی از به وجود آوردن نوسان طلا را وارد مسیر نزولی کرده و در محدوده ۱۶۰۰-۱۷۰۰ دلار در طی مدت ۱۴ تا ۱۸ ماه نگه داشته و نوسانات زیادی را تجربه کردند و سودهای کلانی را بردند، البته مقاومت زیادی انجام شد تا طلا مرز ۱۷۰۰ دلار را بشکند و عملیات روانی را به جریان بیندازند.

فخر موحدی با بیان اینکه در این ایام اتفاقات متعددی در دنیا افتاده است، افزود: از جمله این اتفاقات معاملات آتی بود؛ شکل گیری این معاملات در دنیا باعث شد تا اجازه ندهد سرمایه گذاران در دنیا به سمت سرمایه گذاری بیشتر در بازار طلا بروند.
به گفته وی، از سوی دیگر، وضعیت اقتصادی بین‌المللی شاخص بورس های مطرح جهان مانند آسیای جنوب شرقی، شاخص‌هایی مانند عدم اطمینان سرمایه گذاری در آمریکا، شاخص کار در اروپا و امریکا، آسیا، چین، شاخص مسکن، شاخص اعتماد مصرف کننده، شاخص ارزهای مطرح مانند دلار در برابر سایر ارزهای مطرح باعث شد تا در دنیا سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بازار طلا نگران باشند.

این فعال بازار طلا و جواهر ادامه داد: همچنین به دلیل اتصال بورس‌های مطرح بازارهای جهانی به یکدیگر نوساناتی متوجه این بخش شد که ریشه آن در تهدید‌های بزرگی از جمله آسیای جنوب شرقی (تهدیده کره) و یا تهدید اروپا (اتفاقاتی که در کشورهای یونان، قبرس، پرتغال، اسپانیا و... رخ می دهد) این بود.

وی به مصاحبه‌های خود طی سال‌های قبل اشاره کرد و گفت: در آن مقطع بنده پیش بینی کردم همان اتفاقاتی که در یونان رخ داده به کشورهایی مانند قبرس، پرتغال، اسپانیا و ایتالیا به تدریج سرایت خواهد کرد و این کشورها نیز سناریویی را که برایشان تدوین شده است را به مرحله اجرا می گذارند.

به گفته فخر موحدی، کمک‌های اتحادیه اروپا دو بار به کشور یونان تصویب شد و همزمان با این کمک‌ها طلا در دنیا سقوط کرد به این دلیل که قرار شد در هر مرحله از این کمک‌ها، ۱۰ میلیارد یورو به یونان داده شود؛ همین اتفاق بعد از دو سال برای قبرس افتاد؛ مطمئنا برای سایر کشورهای نامبرده نیز که در صف سناریوی تدوین شده ای قرار دارند شاهد این رخداد خواهیم بود.

مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ایران تصریح کرد: ظاهراً قبرس در چند سال گذشته به محل امنی برای سرمایه گذاری خارجی تبدیل شده بود، تبلیغات گسترده‌ای هم در ماهواره بین‌المللی انجام شد تا تعداد زیادی سرمایه گذاران از کشورهای ایران، حوزه خلیج فارس، الجزایر، مصر، لیبی و همچنین کشورهایی که در جریان بیداری اسلامی قرار داشتند، سرمایه خود را به این کشور منتقل کنند.

وی اضافه کرد: اما هم اکنون بانک‌های قبرس محدودیت خروج سرمایه را اجرا کرده و اجازه خروج سرمایه را به سرمایه گذاران نمی‌دهند و وضعیت به گونه ایست که قبرس مجبور شده تا  ۵۰۰ میلیون دلار از ذخایر طلای خود را با فروش در بازارهای جهانی به ارز تبدیل کند و بتواند سرمایه‌های سرمایه گذاران را برگرداند.

* برنامه غرب برای هدایت سرمایه‌های بین‌المللی به آمریکا

به اعتقاد فخر موحدی، اگر تمام این موارد را کنار هم بگذارید به این سناریو از پیش طراحی شده می‌رسید که این کشورها به دنبال هدایت منابع کشورهای مختلف به سمت و سوی اهداف مورد نظر خود هستند و یکی از بزرگترین اهداف این کشورها، بازارهای آمریکایی است.

وی با ذکر مصداقی در این ارتباط تصریح کرد: بعنوان نمونه، امسال امریکا به جای اینکه در وضعیت بقرنج اقتصادی بودجه انقباضی را در پیش بگیرد برخلاف پیش بینی تمام اقتصاد دانان بودجه شدید انبساطی را پیش گرفت. این اتفاقات امریکا شوکی را به بازارهای بین المللی در کنار ناامنی‌ها کره شمالی، شمال افریقا، خاورمیانه، اسیای جنوب شرقی وارد کرده تا امریکا تا سال ۲۰۱۳ -۲۰۱۵ به امن ترین بازار سرمایه گذاری در دنیا تبدیل شود.

مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ایران تأکید کرد: بنابراین می خواهند بیشتر سرمایه‌ها از طلا به بورس‌های مطرح بین‌المللی از جمله بورس‌های ایالت متحده امریکا منتقل شود تا هر قدر بتوانند کسری بودجه ی انباشته ی خود را جبران نمایند. از سوی دیگر بحث نا امنی در اروپا و احیای گروه‌هایی از جمله گروه مدافعین احیای مارک و اتفاقاتی از این دست باعث خواهد شد تا بخشی از اطمینان به بازار سرمایه گذاری در این منطقه از بین برود، بخشی از این سرمایه‌ها شامل طلا، بورس، ساخت و ساز و ... است؛ گروهی از اقتصاددانان مسلط به امور بین الملل، با بررسی اقتصاد امریکا از زوایای گوناگون با فکر و اندیشه ای سرمایه داری، دائما در حال رصد جهان هستند و برای این منطقه(ایالات متحده امریکا) فکر می کنند تا از چه ابزاری برای کشاندن این سرمایه های جهان به سمت بازارهای خود استفاده کنند.

وی با بیان اینکه باید این اتفاق در کشور ما هم می افتاد تا راهکاری برای این شرایط اتخاذ شود که سرمایه های مردم به کشورهای دیگر منتقل و یا در آنجا بلوکه و پخش نشود ، تصریح کرد: تمام این موارد باعث شد تا در سال ۲۰۱۱ میلادی، طلا از ۱۹۹۵ دلار در اونس به محدوده ۱۶۰۰-۱۷۰۰ دلاری در سال ۲۰۱۲ میلادی برسد؛ از سوی دیگر به دلیل گران شدن طلا در سطح بازارهای بین المللی مصارف عمده زینتی که در حدود ۳۴% استخراج کل را تشکیل می دهد از حلقه مصرف بازار خارج شدند، این اتفاق باعث شد تا خیل عظیمی از تولیدکنندگان در سطح بین المللی بیکار و بازارها رو به رکود گذاشت، در مقابل، مصرف کنندگان صنعتی طلا با برنامه ریزی بلند مدت وارد این بازار شدند و به ذخیره سازی طلا پرداختند، این گونه عملیات پیچیده اقتصادی همیشه در جریان است و اساسا صحنه گردانان بین المللی برنامه ریزی دقیق و جامعی برای رشد یا رکود محصولات گوناگون در دستور کار خود دارند.

* بانک مرکزی با ۹۰۰ تن طلای خود چه کرد؟/ سرمایه گذاری طلای ایران؛ سود یا ضرر

فخر موحدی در ادامه گفت‌وگوی خود با تسنیم ضمن اشاره به اینکه برنامه‌ریزی‌هایی که در کشور ما انجام می شود عمدتاً کوتاه مدت بوده و مسئولان چاره‌ای جز این کار هم ندارند، گفت: یکی از مسئولان ارشد اقتصادی کشور در طی سال‌های گذشته اعلام می کند منابع ارزی را به طلا تبدیل کردیم و با افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی سود کردیم اما باید از آقایان پرسید که در حالت عکس این موضوع چه کاری انجام داده‌اید؟ آیا فکری کرده‌اید که با ارزان شدن طلای جهانی چگونه می‌خواهید ارزش دارایی‌های طلایی و ارزی خود را حفظ کنید؟

وی با تأکید بر اهمیت برنامه ریزی برای جلوگیری از خروج طلا از کشور بیان کرد: طی سال‌های اخیر قاچاق طلا در کشور شاید به ۱۰ ها تن رسیده باشد و ریشه این مسائل در ضعف سیاست‌های اقتصادی است چرا که این سیاست‌های داخلی ۹۰ درصد تحریم‌های بین‌المللی را تشدید کرد و سیاست‌های اعمال شده در فضای اقتصاد کشور به نوسانات داخلی نیز دامن زده است.

این فعال بازار طلا و جواهر در همین ارتباط به حباب قیمت سکه در بازار داخلی اشاره کرد و تصریح کرد: با توجه به مقاومت قیمت ارز آزاد در بازار داخلی سکه تمام بهار آزادی باید حدود یک میلیون و صد تا دویست هزار تومان و قیمت یک مثقال طلا حدود ۵۰۰ تا ۵۲۰ هزار تومان باشد اما سیاست گذاران اقتصادی کشور طی چند سال اخیر نشان دادند نه تنها نتوانستند بازار را مدیریت کنند بلکه از سوداگران بازار نیز عقب افتاده‌اند؛ بانک مرکزی که ادعا می کند مسئول سیاست‌های ارزی است کاملاً از بازار عقب افتاده است.

فخر موحدی ادامه داد: طبق گزارش‌های رسیده در ۱۵ روز گذشته، وضعیت به گونه ای شده که خروج دلار از کشور و واردات شمش طلا برای گروهی به شدت منفعت دارد و این چرخه معیوب با این هدف به دلیل عدم تدبیر بانک مرکزی در حال فعالیت است.

وی تأکید کرد: بخش خصوصی و دولت باید در کنار یکدیگر این مسائل را مدیریت کنند؛ مدیریت این مسائل مدیریت پنهان نیست و نمی توان با نشستن در یک اتاق، قیمت ارز و سکه را تعیین کرد چرا که فرمول محاسبات این دو شاخص در اختیار همه است و نیازی به مخفی کاری نیست.

* سکه یک میلیون تومان می‌شود

مدیر عامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ایران، ضمن تأکید بر اینکه باید مسئولان اقتصادی قبل از بدتر شدن وضعیت و خروج منابع ارزی از کشور و ورود طلا یا برعکس، برنامه ریزی کنند و به سرعت جلوی این اتفاق را بگیرند، گفت: در حال حاضر منابع زیادی شمش وارد کشور می شود و در مقابل ارز از کشور خارج می شود بین طلای داخل و خارج از کشور، حدود ۷ تا ۱۵ میلیون تومان اختلاف قیمت داریم و باید جلوی این رانت گرفته شود.

وی گفت: این شرایط، بهترین حالت برای کنترل بازار است، به شرطی که واقعا در بانک مرکزی اراده ای برای کنترل حجم نقدینگی و خروج و ورود طلا وجود داشته باشد! باید از ذخایر طلای آزاد شده که به شکل سکه در اختیار مردم قرار گرفته است، استفاده و صیانت کرد و می توان با ارائه راهکارهای کارشناسی شده، بخش عمده ای از سرمایه های راکد و نقدینگی افسار گسیخته را مدیریت نمود، در این مسیر اولین اقدام، بازگرداندن اعتماد عمومی به برنامه های اقتصادی است.

به اعتقاد این فعال بازار طلا و جواهر، در حال حاضر، همه چیز بستگی به تصمیم بانک مرکزی و مقاومت در مقابل تعیین قیمت ارز آزاد دارد تا قیمت سکه در داخل با قیمت های جهانی تطبیق پیدا کند و اگر این اتفاق روی دهد و بتوانند دامنه ی نوسان داخلی و جهانی را کنترل کنند، شاهد پدیده ی قاچاق طلا و ارز چه از داخل به خارج و یا بالعکس نخواهیم بود.

وی تأکید کرد: در صورت تعدیل قیمت ارز در بازار آزاد شاهد سقوط قیمت سکه تا مرز یک میلیون تومان خواهیم بود و مقاومتی که از جانب معامله گران حرفه ای که گران خرید دارند و معامله گرانی که در بازار آتی فکر نمی کردند قیمت های جهانی سقوط کند، شکسته خواهد شد. به نظرم قیمت اونس جهانی طلا طی سال ۲۰۱۳ میلادی در محدوده ی ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ در نوسان باشد. 

گفت‌وگو از فاطمه محمدی