:
كمينه:۱۴.۷۹°
بیشینه:۱۴.۹۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
با حضور اعضای شورای پول و اعتبار

سامانه صیاد؛ صدور يكپارچه الكترونيكي دسته چك رونمایی شد؛ چك متحد الشكل با رنگ گل بهي از 29 شهريور 96 در تمام بانك ها

طرح و رنگ چک های صیاد گلبهی است و از فردا در شعب بانک ها ارائه و توزیع می شود.چک های موجود تا ۱۵ اردیبهشت ماه ۹۷ دارای اعتبار است و درخواست و دریافت از طریق اینترنت بانک انجام می شود و گیرنده چک می تواند از طریق پیامک استعلام چک ها را انجام دهد
کد خبر: ۹۹۴۴۹
تاریخ انتشار: ۲۸ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۵
اقتصاد گردان - آیین رونمایی از سامانه صیاد  (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) عصر امروز  در ساختمان بانک مرکزی برگزار شد. در این مراسم که با حضور برخی نمایندگان رسانه های جمعی برگزار شد، معاون فناوری های نوین بانک مرکزی با بیان اینکه با استفاده از  سامانه صیاد صدور چک در همه بانک ها و موسسات مالی و اعتباری مجاز کشور یکدست و استاندارد خواهد شد افزود: در حال حاضر چک ها به صورت غیر متمرکز در شعب بانک ها صادر می شود و در اختیار مشتریان قرار می گیرد، در این فرآیند ممکن است خللی بوجود آید و بر اثر مشکل یا سهل انگاری برای کسی که سابقه چک برگشتی دارد و یا حساب او مسدود شده است مجدداً دسته چک صادر شود.




ناصر حکیمی در خصوص ویژگی بارز سامانه صیاد گفت: ویژگی بسیار مهم سامانه صیاد این است که یک شماره منحصر به فرد بر روی هر برگ چک درج می شود که دریافت کننده چک می تواند این رقم را به سامانه پیامکی بانک مرکزی ارسال کند و در همان لحظه از سوء سابقه  صاحب چک مطلع شود .
وی افزود: اگر مشکلی وجود داشته باشد همان لحظه گیرنده پیامک مطلع می شود و می تواند قبل از اینکه چک را دریافت کند معامله را قطعی نکند، این موضوع اطمینان نسبی به افراد می دهد که اصالت چک اطمینان بخش است و  ضمن آنکه وضعیت صاحب چک استعلام شده است.
معاون فناوری های نوین بانک مرکزی با بیان اینکه این طرح با همت کارشناسان بانک مرکزی به منظور رفع مشکلات فعلی کاربری چک پیاده‌سازی شده است، افزود: با استفاده از  این  سامانه در دو بعد شکلی و فرآیندی، تحولات مهمی از جمله اعتبارسنجی یکپارچه، کنترل دقیق اهلیت متقاضی دسته چک پیش از صدور و استعلام وضعیت عملکرد صادرکننده چک را  ایجاد خواهد داشت.
ناصر حکیمی با تاکید بر اینکه استانداردسازی برگه چک نقش مهمی را در پیشگیری از جعل ایفا می کند و به ذینفع چک امکان می‌دهد تا از اصالت آن با توجه به یکپارچگی مولفه‌های امنیتی و ظاهری در تمام بانک‌ها اطمینان حاصل کند گفت: با توجه به اصلاح فرایند صدور و کارسازی چک، امکان استعلام وضعیت صادرکننده چک برای گیرنده‌ ذینفع آن به هنگام معامله و پیش از پذیرش آن از سامانه متمرکز فراهم خواهد شد.
وی افزود: این امر باعث کاهش مخاطره پذیرش چک توسط ذینفعان شده و با افزایش مسئولیت صادرکنندگان چک اصلاح رفتاری را سبب خواهد شد. ضمن آنکه امید می‌رود با اصلاح فرایند و رفتار صادرکنندگان چک، اعتماد به این ابزار پولی ارتقا یافته و همزمان با تسهیل مراودات تجاری مشتریان، حجم پرونده‌های قضایی مرتبط با چک تعدیل شود.
 گفتنی است، در این جلسه اعضای شورای پول و اعتبار ضمن تقدیر و تشکر از بانک مرکزی  به منظور طراحی و اجرایی کردن سامانه صیاد تاکید کردند این اقدام  گامی موثر در راستای شفافیت اطلاعاتی در زمینه چک است که خوشبختانه امروز شاهد به ثمر نشستن تلاش های مجموعه بانک مرکزی در این راستا هستیم.



چك متحدالشكل با رنگ گل بهي 

طرح و رنگ چک های صیاد گلبهی است و از فردا در شعب بانک ها ارائه و توزیع می شود.

ناصر حکیمی در مراسم رونمایی از سامانه صیاد که در حاشیه جلسه شورای پول و اعتبار برگزار شد، با بیان اینکه امیدواریم با راه اندازی سامانه صیاد که از امروز فعالیت خود را آغاز می کند، اطمینان و اعتماد به چک بیشتر شود و این ابزار به عنوان یکی از ابزار های تامین مالی خرد و پرداخت باشد، اظهارداشت:‌ چک هایی که برای بعد از این تاریخ صادر شده است، از اعتبار ساقط نمی شود و به قوت خود باقی است.

حکیمی تصریح کرد:‌البته تنها تفاوت این است که از اریبهشت سال ۹۷ این چک ها  تنها در بانکی که آن را صادر کرده قابل نقد شدن است اما سایر چک های متصب به سامانه صیاد قابل وصول است.

معاون فناوری های نوین بانک مرکزی ادامه داد:‌ محتوای پیامک استعلام این است که آیا صادر کننده سابقه صدور چک بلا محل دارد یا خیر؟ و معیار آن آیین نامه های فعلی بانک مرکزی در مورد صدور چک بلامحل است.

حکیمی در مورد آیین نامه صدور دسته چک های جدید نیز گفت: آیین نامه تغییر نکرده است اما در حال مذاکره با بانک ها هستیم.

وی اظهار داشت:‌ از روز های آتی دسته چک غیر صیادی توسط بانک ها صادر نمی شود و تا اردیبهشت سال 1397 بسیاری از دسته چک ها صیادی خواهد بود.

به گفته معاون فناوری های نوین بانک مرکزی، سامانه صیاد زیر ساختی است که صدور چک الکترونیک را تسریع می کند.

حکیمی درباره تفاوت سامانه های صیاد و چکاوک گفت:‌ سامانه چکاوک برای چک بین بانکی است و سامانه صیاد، تمام چک های کشور را تحت پوش قرار می دهد.

وی در عین حال توضیح داد که در سامانه چکاوک، فرآیند شناسایی چک توسط بانکی غیر از صادر کننده چک ایجاد می شود و این موضوع چالشی را ایجاد می کند که با استاندارد شدن سایز و ابعاد چک برطرف می شود؛ قابلیتی به سامانه صیاد اضافه شده که براساس آن امکان خواندن چک از طریق بارکد دو بعدی را امکان پذیر می سازد.