:
كمينه:۱۵.۴°
بیشینه:۱۶.۷۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
گزارش ١٠٠ روز ١٠٠ اقدام وزارت اقتصاد

راه اندازی سامانه "دارا" گامی در راستای تحقق دولت الکترونیک

سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای شفافیت اطلاعاتی بازار سرمایه و همچنین تفکیک سهامداران این حوزه با مصوبه هیأت مدیره این سازمان، در نیمه نخست سال ۱۳۹۴ راه اندازی سامانه دارا را در دستور کار خود قرار داد.
کد خبر: ۹۰۹۰۷
تاریخ انتشار: ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۵:۰۶
اقتصادگردان- وزارت اقتصاد در نود و چهارمین روز از اجرای برنامه ١٠٠ روز ١٠٠ اقدام که به معرفی ١٠٠ اقدام وزارت اقتصاد در دولت یازدهم می پردازد با معرفی «راه اندازی سامانه "دارا" گامی در راستای تحقق دولت الکترونیک»، به عنوان یکی از دستاوردهای این وزارت خانه در گزارشی آورده است: درگاه الکترونیکی سهامداران موسوم به سامانه "دارا" در تیرماه سال ۱۳۹۵ راه اندازی شد.

در همین راستا شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) به منظور افزایش ارائه خدمات به سهامداران بازار سرمایه، مسئولیت راه اندازی درگاه الکترونیکی سهامداران موسوم به سامانه "دارا" را در زمان استقرار دولت یازدهم برعهده گرفت. یکی از مزایای این سامانه برای رضایتمندی بیشتر ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار سهامدار بازار سرمایه، دریافت آنی اطلاعات مربوط به سهام است.

بالا بردن بهره ورری و بهبود خدمات

دولت الکترونیک به معنای اطلاع رسانی و خدمات رسانی به موقع، دقیق و کارآمد به مردم از طریق وسایل ارتباطی گوناگون مانند تلفن و اینترنت است. به کارگیری فناوری های اطلاعات و ارتباطات در ارائه خدمات اجتماعی، اداری و اقتصادی به خصوص در بخش دولتی برای بالابردن بهره وری و نیز بهبود خدمات و ارائه اطلاعات به شهروندان، تجار و کسبه است. دولت الکترونیک باعث می شود که کلیه شهروندان، شرکت های تجاری، سازمان های دولتی و کارمندان دولت از طریق وب سایت ها در شبکه اینترنت و بدون محدودیت مکانی و زمانی به اطلاعات و خدمات دولتی دسترسی پیدا کنند.

از مزایای دولت الکترونیک می توان به کاهش فعالیت های بروکراتیک و همچنین زمان صرف شده برای آن از سوی مردم، مسوولیت‌پذیری و پاسخگویی دستگاه ها، کارآمدی و اثربخشی بخش های مختلف، افزایش اعتماد و امنیت، حذف سفرهای زائد، امکان تصمیم سازی بر پایه اطلاعات جامع و پرهیز از تصمیمات پراکنده، افزایش راندمان، کاهش موازی کاری و جلوگیری اتلاف هزینه و زمان در تبادل داده و... اشاره کرد.

راه اندازی درگاه الکترونیکی سهامداران، گام نخست در افزایش ارائه خدمات به سهامداران و همچنین گام موثری در راستای الکترونیکی کردن دولت است. سامانه دارا با اعلام خودکار تغییرات پرتفوی به سهام داران ضمن صرفه جویی در وقت و هزینه آنها، موجب افزایش شفافیت در پرتفوی سهامداران از طریق اطلاع رسانی روزانه تغییرات دارایی تلفن های همراه می شود.

سرمایه گذاران با استفاده از این سامانه میتوانند خدمات مورد نیاز خود را از بازار سرمایه اخذ کنند. از جمله اطلاعاتی که این سامانه به سهامداران ارائه می دهد می توان به اطلاع از وضعیت سبد سهام، میزان افزایش سرمایه، وضعیت پرداخت سود و... اشاره کرد.

افزایش سرعت خدمت رسانی به سهامداران بازار سرمایه

هر چه خدمات در بستر پس از معاملات در بازار سرمایه افزایش یابد، رضایت مندی سهامداران نیز بیشتر خواهد شد. از مزایای درگاه الکترونیکی سهامداران موسوم به سامانه دارا که از سوی شرکت سپرده‌گذاری مرکز اوراق بهادار و تسویه وجوه به جامعه سهامداری کشور عرضه شده است می‌توان به اطلاع‌رسانی مناسب، ارائه گزارش از تغییر دارایی سهامداران، به اشتراک گذاشتن سرویس‌های سمات و احراز هویت یک  این درگاه در اختیار سهامداران قرار می‌گیرد. افزون بر این؛ خدمات این سامانه روی بستر اندروید و فضای وب انجام شده است و سهامداران می‌توانند از طریق سرویس IPS، از میزان دارایی‌ خود در سبد دارایی‌ها (پرتفوی) اطلاع یابند.

وجود این سامانه روی بستر اندروید و فضای وب، باعث می شود تا سهامداران بدون اینکه نیاز داشته باشند به سایت های مربوطه مراجعه کنند؛ بتوانند آخرین وضعیت سهام خود را از طریق پیام رسان های این سامانه دریافت کنند. کاربران می توانند با دریافت برنامه دارا به سرویس های ارائه شده توسط این برنامه دسترسی پیدا کنند و به اطلاعات به روز دسترسی داشته باشند. همچنین اگر سهامداران دسترسی به اینترنت نداشته باشند؛ می توانند هنگام ثبت نام شماره موبایل خود را وارد کرده و پیامک دریافت کنند. کاربران سامانه دارا می توانند پس از دریافت کد سهامداری، وارد سامانه شده و وضعیت پرتفوی سهام، خرید و فروش ها و دارایی ها را مشاهده کنند.

بر این اساس باید اشاره کرد که استفاده از این سامانه باعث افزایش امنیت سرمایه گذاری در بازار سرمایه می شود. به طوری که این سامانه به سهامداران اخطار می دهد که وضعیت سهامشان به چه صورت است تا سهامدار تصمیم بگیرد خرید کند یا سهام خود را بفروشد. گفتنی است موارد گفته شده تنها بخش هایی است که فعال شده و  این سامانه فعالیت های گسترده ای دارد و هنوز مراحل مقدماتی را طی می کند.

در همین راستا محمدرضا محسنی گفته است: دارا برای بهبود شفاف سازی اطلاعاتی بازار سرمایه در نیمه نخست سال ۱۳۹۴ مراحل ابتدایی شروع به کار سامانه دارا را در دستور کار خود قرار داد و پس از یکسال درگاه الکترونیکی سهامداران موسوم به سامانه "دارا" در تیرماه سال ۱۳۹۵ راه اندازی شد.

به گفته وی سامانه دارا با اعلام خودکار تغییرات پرتفوی به سهام داران، ضمن صرفه جویی در وقت و هزینه آنها، موجب افزایش شفافیت در پرتفوی سهامداران از طریق اطلاع رسانی روزانه تغییرات دارایی روی تلفن های همراه می شود. مهمترین هدف سامانه دارا، متنوع سازی سرویس دهی به سهامداران است، به طوری که روی دستگاه های هوشمند از جمله موبایل و تبلت، می توان برنامه دارا را نصب و راه اندازی کرد تا سهانداران بتوانند از طریق این دستگاهها با سپرده گذاری در ارتباط باشند و خدمات و گزارش های مورد نیازشان را دریافت کنند. از دیگر اهداف این سامانه می توان به صرفه جویی در هزینه ها و نیروی انسانی اشاره کرد. همچنین سامانه دارا موجب می شود که خدمات عمومی تسهیل یابد و امنیت و اطمینان و سرعت در خدمات دهی برای سرمایه گذاران فراهم شود که همین امر موجب افزایش رضایتمندی سهامداران خواهد شد.

محسنی بیان کرده است: با توجه به اینکه استفاده از فناوری اطلاعات موجب افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها و تسهیل خدمات عمومی و افزایش امنیت می شود، شرکت سپرده گذاری مرکزی تلاش کرده است تا بر پردازش و تولید اطلاعات تمرکز داشته باشد چرا که این امر موجب امنیت، اطمینان و سرعت در خدمات دهی می شود. البته سامانه دارا سه فاز دارد که در حال حاضر فقط فاز نخست آن راه اندازی شده است و به زودی شاهد افتتاح فازهای بعدی این سامانه نیز خواهیم بود.

او ادامه داده است: درگاه الکترونیکی سهامداران موسوم به سامانه "دارا" موجب افزایش امنیت سرمایه گذاری در کشور خواهد شد که این امر موجب افزایش سرمایه گذاری در کشور می شود. سهامداران با استفاده از این سامانه، می توانند از آخرین وضعیت سهام خود مطلع شوند، به طوری که این سامانه به سهامداران اخطار می دهد که وضعیت سهامشان به چه صورت است تا سهامدار تصمیم بگیرد خرید کند یا سهام خود را بفروشد.

وی بیان کرده است: در فاز نخست سامانه دارا، سرمایه گذاران داخلی در نظر گرفته شده اند. با توجه به اینکه دولت یازدهم نگاه ویژه ای به سرمایه گذاران خارجی دارد، برنامه داریم در فازهای بعدی سرمایه گذاران خارجی هم به این سامانه بپیوندند و از سامانه دارا بهره بگیرند.