:
كمينه:۵.۹۹°
بیشینه:۷.۷۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
رییس کل بانک مرکزی در آیین رونمایی از نقشه راه تامین مالی زنجیره ای بخش کشاورزی:

تامین مالی هدفمند در بخش کشاورزی گسترش می یابد

رئیس کل بانک مرکزی گفت: با اجرای طرح کشاورزی قراردادی تامین مالی هدفمند بخش کشاورزی گسترش می یابد و از هدر رفت منابع جلوگیری می شود.
کد خبر: ۱۹۵۲۳۲
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۷:۲۳
اقتصادگردان- به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر صالح ‌آبادی در آیین رونمایی از طرح تامین مالی زنجیره‌ای در بخش کشاورزی با تاکید بر کشاورزی قراردادی، اظهار داشت: کشاورزی قراردادی اتفاق خوبی است و در این طرح از نظام سنتی به مدرن حرکت می‌کنیم. 

وی افزود: تامین مالی کشاورزی قراردادی به دلیل اینکه هدفمند و در خدمت بخش خصوصی است، اهمیت به سزایی دارد.

صالح‌ آبادی با تشکر از اقدامات انجام شده در بانک مرکزی و وزارت جهاد کشاورزی در خصوص کشاورزی قراردادی گفت: انسجام و هماهنگی بانک مرکزی، وزارت جهاد کشاورزی، بانک‌ها و شرکت‌های فعال لازمه موفقیت تامین مالی کشاورزی قراردادی است و خوشبختانه هماهنگی خوبی در این خصوص وجود دارد. 

وی افزود: از نظر ما مهم‌ترین اقدام این است که این تامین مالی در بخش خصوصی انجام می‌شود، زیرا در حوزه کشاورزی بخش خصوصی فعالیت بیشتری دارد.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: آموزش، یکی از مباحث مهم در این زمینه است و باید برنامه ریزی مناسب برای آموزش هرچه بیشتر کلیه ذی نفعان اعم از بانک ها و سایر افراد انجام شود. 

وی پیشنهاد داد: شرکت‌های موفق در این زمینه تجارب و مدل‌های خود را ارائه کنند و بانک‌ها نیز فعال شود؛ همچنین زیرساخت‌های قانونی برای توسعه کار فراهم و همکاری فرابخشی انجام شود.

کاهش منابع بانکی درگیر بخش کشاورزی با کمک تامین مالی زنجیره‌ای
قائم مقام بانک مرکزی  در آئین رونمایی از تأمین مالی کشاورزی قراردادی تصریح کرد: بانک مرکزی از سال گذشته به طور جدی توسعه روش‌های تأمین مالی زنجیره تأمین را در دستور کار خود قرار داده و در این زمینه اقدامات مختلفی از جمله تدوین دستورالعمل‌های مربوطه و معرفی ابزارهای جدید مانند برات الکترونیک را اجرایی کرده است.

2

قائم مقام بانک مرکزی گفت: بدون استفاده از تامین مالی زنجیره‌ای باید آمار بسیار بالایی از منابع بانک‌ها را به طور مستقیم برای بخش کشاورزی درگیر می‌کردیم.

وی افزود: گفت: در موضوع تامین مالی زنجیره‌ای دو موضوع مهم وجود دارد؛ نخست میزانی که تامین مالی در هر رشته‌ای صورت می‌گیرد، مهم است و دوم اینکه تامین مالی به هدف مورد نظر اصابت کند که این‌ موضوع اثریخشی را هم بالا می‌برد.

قائم مقام بانک مرکزی تاکید کرد: در این خصوص اصلاح و ارتقای دستورالعمل گام، تدوین بسته تشویقی، افزایش سقف مجوز صدور ابزارهای تأمین مالی زنجیره‌ای و نظایر آن انجام شده است.

مقام مسئول بانک مرکزی با توجه به اهمیت حیاتی مبحث امنیت غذایی کشور و همچنین اولویت بالای اشتغال روستایی و اهمیت حمایت از اقتصاد دانش‌بنیان در بخش کشاورزی تصریح کرد: براین اساس موضوع تأمین مالی زنجیره‌ای در بخش کشاورزی در دستور کار این بانک قرار گرفت و تلاش شد ضمن ترغیب بانک‌ها به صدور اوراق گام برای زنجیره‌های کشاورزی، موضوع تأمین مالی کشاورزی قراردادی نیز مورد توجه قرار گیرد. 

دکتر ابوالحسنی هستیانی با بیان اینکه در سال گذشته، شبکه بانکی کشور در مجموع حدود 199 هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخش کشاورزی پرداخت کرده است، یادآور شد: از این میزان، 70 درصد بابت سرمایه در گردش بوده است. به بیان دیگر، بخش عمده تسهیلات پرداختی به بخش کشاورزی، بابت سرمایه‌درگردش است و بنابراین ظرفیت کمتری برای تأمین مالی طرح‌های توسعه‌ای و طرح‌های جدید در بخش کشاورزی باقی می‌ماند.

وی افزود: هدف ما این بود که کمتر از یکسال از شروع فعالیت دولت سیزدهم از طرح‌ تامین مالی زنجیره‌ای کشاورزی قراردادی رونمایی کنیم که خوشبختانه امروز محقق شد.

ابوالحسنی تصریح کرد: اگر چنین روشی وجود نداشت و شیوه‌نامه‌های آن را تدوین نمی‌کردیم، باید آمار بسیار بالایی از منابع بانک‌ها را به طور مستقیم برای بخش کشاورزی درگیر می‌کردیم.

وی با تاکید بر اینکه تامین مالی زنجیره‌ای بخش کشاورزی به طور قطع باعث رشد تولید و افزایش اشتغال خواهد شد، گفت: در کنار این مسائل اگر صنعتی کردن و دانش افزایی را هم داشته باشیم، شعار سال یعنی تولید، دانش بنیان و اشتغال‌آفرین را محقق خواهیم ساخت و می‌توانیم صنعتی کردن کشاورزی را نیز نهادینه کنیم.

معاون کسب و کار وزارت صمت: اجرایی شدن زنجیره تأمین مالی تولید از انحراف منابع در شبکه مالی جلوگیری می کند
سید مهدی نیازی معاون کسب و کار وزارت صمت نیز در این جلسه اجرایی شدن زنجیره تامین مالی را زمینه ساز افزایش بهره وری در بخشهای مختلف اقتصادی خواند و گفت: این طرح به جلوگیری از انحراف منابع در شبکه مالی در کشور کمک می کند.
3

وی خاطرنشان کرد: با توجه به تجربه تامین مالی زنجیره ای در بخش صنعت هم اکنون زیرساخت در سامانه جامع تجارت برای استعلام پرداخت تسهیلات فراهم شده است و شبکه بانکی ملزم به اخذ استعلام از این سامانه است؛ هم اکنون نیز ۱۲ بانک آماده اجرایی کردن این طرح هستند.

معاون کسب و کار وزارت صمت تصریح کرد: براساس مصوبه ستاد اقتصادی با تلاش بانک مرکزی در سه ماهه امسال سامانه ها طراحی شده است تا شبکه بانکی در تامین مالی در قالب این شبکه زنجیره تامین مالی فعال شوند. همچنین از بهمن ماه سال گذشته تاکنون مبلغ ۱۱ همت، ۷ هزار فاکتور در ساختار شبکه زنجیره تامین مالی استعلام شده است.

نیازی با بیان اینکه  تاکنون با حمایت بانک مرکزی در بخش صنعت ۱۵ همت در بخش صنعت منابع تجهیز شده است، یادآور شد: امروز زنجیره تامین مالی در بخش صنعت نهادینه شده است. براساس مصوبه ای نیز که ماه گذشته ابلاغ شده وزارتخانه های اقتصادی و شبکه بانکی مکلف شده اند در سال جاری ۲۰ درصد تسهیلات خود را از طریق شبکه زنجیره مالی تخصیص دهند و ۷۰ درصد تسهیلات سرمایه در گردش باید از طریق استعلام فاکتور انجام شود.

به گفته معاون کسب و کار وزارت صمت، این وزارتخانه از آمادگی لازم برخوردار است تا تجربه زنجیره تامین مالی در بخش صنعت را برای اجرای این طرح در بخش کشاورزی و صنعت غذا نیز اجرایی کند.

نیازی افزود: شرکت‌های فعال در صنایع غذایی می توانند در قالب قرارداد های چند ساله تامین مالی زنجیره تولید را از انتهای زنجیره تا سر زمین تولید محصولات اجرایی کنند. مدل زنجیره تامین مالی می تواند منابع مالی شرکتهای تولیدی را نیز درگیر کند و پیش بینی می شود در این مدل تامین مالی نیاز منابع را تا یک سوم کاهش دهد.