:
كمينه:۱۷.۶۲°
بیشینه:۱۷.۹۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
کاهش قیمت سکه به کانال 14 میلیون تومانی

دو عامل اثرگذار بر کاهش قیمت سکه و طلا؛ کاهش اونس جهانی طلا به 1743 دلار و نرخ دلار در کانال 31 هزار / اعلام نرخ ارز صرافی‌ها در سایت بازار متشکل؛ به زودی

روز شنبه، ۱۸ تیرماه 1401 با اعلام نرخ دلار به قیمت 31300 تومان و اونس جهانی طلا به قیمت 1742 دلار، قیمت سکه به کانال 14 میلیون تومان کاهش یافت و با ۵۰ هزار تومان کاهش نسبت به روز کاری گذشته (پنجشنبه، ۱۶ تیرماه) ۱۴ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد و البته در برخی ساعات در مرز 15 میلیون تومان قرار داشت
کد خبر: ۱۹۴۳۱۰
تاریخ انتشار: ۱۹ تير ۱۴۰۱ - ۱۹:۰۷
خبراقتصادی  – محسن شمشیری
روز شنبه، ۱۸ تیرماه  1401 با اعلام نرخ دلار به قیمت 31300 تومان و اونس جهانی طلا به قیمت 1742 دلار، قیمت سکه به کانال 14 میلیون تومان کاهش یافت و با ۵۰ هزار تومان کاهش نسبت به روز کاری گذشته (پنجشنبه، ۱۶ تیرماه) ۱۴ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد و البته در برخی ساعات در مرز 15 میلیون تومان قرار داشت.
سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز  ۱۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان معامله شد.همچنین  نیم‌سکه هشت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، ربع‌سکه پنج میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی سه میلیون تومان قیمت خورد.علاوه بر این، در بازار طلا نیز نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار به یک میلیون و ۳۸۳ هزار تومان رسید و قیمت هر مثقال طلا ۵ میلیون و ۹۹۵ هزار تومان شد.قیمت اُنس جهانی طلا با یک دلار کاهش  یک‌هزار و ۷۴۲ دلار و ۸۷ سنت بود.

دو عامل اثرگذار بر بازار طلا و سکه

محمد کشتی آرای کارشناس بازار طلا و سکه در خصوص آخرین وضعیت معاملات و قیمت ها در بازار طلا و سکه تهران اظهار داشت:  (شنبه ۱۸ تیرماه ۱۴۰۱) قیمت اونس جهانی طلا به رقم ۱۷۴۳ دلار رسیده است که به نسبت هفته گذشته کاهش ۶۷ دلاری را تجربه کرده است. این افت قیمت طلا همراه با ثبات نرخ ارز، منجر به کاهش قیمت ها در بازار طلا و سکه شده است. همچنین  هر اونس نقره ۱۹ دلار و ۴۰ سنت و هر اونس پلاتین نیز ۸۵۰ دلار است.
بر این اساس در معاملات  بازار طلا و سکه تهران، هر قطعه سکه تمام طرح قدیم ۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز ۱۴ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان تعیین شد. همچنین نیم سکه به رقم ۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان و ربع سکه نیز به ۵ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسید. سکه یک گرمی بانک مرکزی نیز ۳ میلیون تومان دادوستد شد.
همچنین قیمت هر مثقال طلای آب شده نیز در حال حاضر ۶ میلیون و ۲۵ هزار تومان است. هر گرم طلای ۱۸ عیار در معاملات  به یک میلیون و ۳۹۰ هزار تومان رسید. بر این اساس هر گرم طلای ۲۰ عیار، یک میلیون و ۵۴۵ هزار تومان، هر گرم طلای ۲۱ عیار یک میلیون و ۶۲۲ هزار تومان، هر گرم طلای ۲۲ عیار یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و یک گرم طلای ۲۴ عیار نیز یک میلیون و ۸۵۴ هزار تومان تعیین شد.کاهش قیمت سکه و طلا باعث شد تا  شاهد افت حباب سکه باشیم. به گونه ای که  هر قطعه سکه حدود یک میلیون و ۳۱۰ هزار تومان دارای حباب است.


اعلام نرخ ارز صرافی‌ها در سایت بازار متشکل؛ به زودی

 از سوی دیگر اعلام شد که نرخ خرید و فروش ارز کارگزاران و صرافی های عضو بازار متشکل ارزی بزودی در سایت رسمی این بازار منتشر می‌شود.
مهدی هادی‌نژاد، مدیر عملیات بازار متشکل ارزی ایران، اظهار داشت: با توجه به برنامه‌ریزی انجام شده به زودی فهرست کارگزاری‌های بازار متشکل ارزی ایران به همراه نرخ‌های خرید و فروش اعلامی در سایت رسمی بازار متشکل ارزی به نشانی https://ice.ir  قرار خواهد گرفت.
به این ترتیب، متقاضیان و هموطنان می‌توانند با مشاهده اطلاعات صرافی‌ها و کارگزاری‌های بازار متشکل ارزی، براساس محل فعالیت آنها و براساس نرخ های خرید و فروش اعلامی، اقدام به انتخاب کارگزار کرده و با مراجعه به این کارگزار اقدام به خرید و فروش ارز خود کنند.
 با این اقدام مهم که هماهنگی‌های لازم برای انتشار آن انجام شده است قیمت ارز در صرافی‌های مختلف بصورت شفاف و مقایسه‌ای در دسترس متقاضیان قرار می‌گیرد.
متقاضیان و هموطنان گرامی می‌توانند با مراجعه به سایت بازار متشکل ارزی نرخ‌ها را مشاهده کنند.
هادی نژاد در خصوص اینکه این نرخ‌ها در یک محدوده و رنج مشخصی هستند گفت: نرخ ارز از قواعد کسب و کاری در بازار متشکل ارزی تحت نظارت بانک مرکزی تبعیت می‌کند که هموطنان گرامی هم نرخ‌ها را مقایسه و هم بتوانند بهترین نرخ‌ها را برای خرید و فروش انتخاب کنند و به آن صرافی یا کارگزار مورد نظر مراجعه کنند و ارز مورد نیاز خود را خریداری کنند.مقدمات فنی این کار آماده شده است و در حال نهایی کردن آن هستیم.
وی در ادامه درخصوص صرافی‌هایی که عضو بازار متشکل ارزی نیستند افزود: تمامی صرافی‌هایی که دارای مجوز از بانک مرکزی هستند بر اساس مقررات بانک مرکزی ملزم هستند نرخ‌ها را در قالب تابلو صرافی اعلام کنند؛ این امکان برای صرافی‌ها وجود دارد تا نرخ‌های خود را در سایت بازار متشکل ارزی ایران قرار دهند، ‌ این اقدام برای کارگزارن عضو بازار متشکل و سایر صرافی‌ها به یک شکل خواهد بود.
وی در خصوص اینکه به چه صورت این ارزها را می‌شود خرید و فروش کرد افزود: کارگزاری‌ها می‌توانند ارز حاصل از صادرات را خریداری و در بازار متشکل عرضه کنند البته ارزها هم به صورت مسافرتی هم به صورت سایر سرفصل‌هایی که مصوب بانک مرکزی هست امکان فروش آن وجود دارد.همه مردم می‌توانند با نرخ‌های مشخصی تمام نیازهای مصرفی خود را در قالب این ارزها خریداری کنند.
مدیر عملیات بازار متشکل ارزی در پاسخ به این سوال که اگریک صرافی قیمت غیر واقعی اعلام کند چه برخوردی با صرافی می‌شود و مردم اگر با این صحنه مواجه شوند چه کار می‌توانند انجام دهند افزود: کارگزاران عضو بازار متشکل و بقیه صرافی‌ها تحت قواعدی هستند و این موضوع جدیدی نیست همیشه قواعد نرخ گذاری شان بر اساس قواعدی بوده که بانک مرکزی برای آن‌ها وضع کرده است.قواعد مشخص هست هم اینکه نظارت کافی روی نرخ گذاری آن‌ها انجام می‌شود هم نظارت به صورت جاری و لحظه‌ای هم نظارت‌های تصمیمی اتفاق می‌افتد و صرافی‌ها نمی‌توانند از آن قواعد مورد نظر بانک مرکزی تخطی کنند در همان قالب نرخ گذاری می‌کنند و عرضه و تقاضا انجام می‌دهند.

مدیریت بازار ارز بدون حراج ذخایر ارزی کشور

طی هفته‌های گذشته بازار غیررسمی ارز دچار التهابات قیمتی شد. بانک مرکزی اما برخلاف رویه دوره‌های گذشته و بدون ارزپاشی و هدر دادن ذخایر ارزی کشور، ثبات را به این بازار بازگرداند.
بازار ارز یکی از مهمترین بازارها در اقتصاد کشور به شمار می‌رود به طوری که تحولات آن به سرعت بر زندگی مردم اثرگذار است. تجربه ۱۰ سال گذشته نشان داده که رشد قیمت ارز یا به تعبیر دیگر کاهش ارزش پول ملی، اثر منفی بر قیمت بسیاری از کالاها و در نهایت قدرت خرید مردم دارد. پرواز قیمت‌ها در بازارهای مختلف پس از افت بی سابقه ارزش پول ملی به ویژه از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰ تجربه آشکاری از این اثر بود. از همین رو طی سال‌های گذشته نوسانات قیمت ارز به نوعی بازتاب دهنده انتظارات تورمی جامعه به شمار می‌رود و رشد قیمت ارز به رشد انتظارات تورمی دامن می‌زند. همین شرایط باعث شده کنترل بازار ارز بیش از هر بازار دیگری اهمیت داشته باشد.

التهاب بازار ارز در آغاز دولت سیزدهم، کنترل بازار بدون ارزپاشی

طی هفته‌های اخیر بازار غیررسمی ارز دچار هیجانات قیمتی شد تا جایی که قیمت هر دلار آمریکا در این بازار از مرز ۳۰ هزار تومان هم فراتر رفت. التهاب بازار ارز التبته منحصر به هفته‌های اخیر نیست. بازار ارز از همان برهه پایان دولت قبل و آغاز به کار دولت جدید گرفتار دچار بی ثباتی و رشد روزانه قیمت بود به طوری که در روز سوم شهریورماه (تاریخ رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به وزرای پیشنهادی و تشکیل هیئت وزیران در دولت جدید) نرخ دلار در بازار غیررسمی حدود ۲۷۱.۳ هزار ریال بود.
با این حال بانک مرکزی برای کنترل این بی ثباتی‌ها برخلاف دوره‌های گذشته ارزپاشی نکرد و از مسیرهای دیگر آرامش را به بازار برگرداند. بر اساس اعلام بانک مرکزی، در ماه‌های سپری شده در دولت سیزدهم، رویکرد بانک مرکزی بر این بوده است که با ساماندهی و عمق‌بخشی به بازار رسمی حواله و اسکناس، نرخ‌های ارز در این دو بازار را به سمت سطوح تعادلی (متناسب با مولفه‌های بنیادین اقتصاد) هدایت نماید و در این میان ضمن تلاش برای تقویت عرضه در این بازار و پاسخگویی به کلیه نیازهای واقعی ارزی، زمینه‌های معامله در بازار غیررسمی را با جدیت کاهش داده و به حداقل برساند. متاثر از اقدامات بعمل آمده، متوسط نرخ دلار در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ روند نسبتاً با ثباتی را تجربه نمود و با کاهش تدریجی از متوسط ماهانه حدود ۲۷۱ هزار ریال در شهریورماه به حدود ۲۵۷ هزار ریال در اسفندماه این سال رسید.

سرکشی دوباره بازار غیررسمی و مدیریت عالمانه بانک مرکزی

با آغاز سال جدید و به ویژه از اردیبهشت به این سو، نرخ ارز در بازار غیررسمی مجددا مسیر صعودی به خود گرفت تا جایی که قیمت هر دلار آمریکا در این بازار به حدود ۳۲ هزار تومان هم رسید. بانک مرکزی اما برای کنترل این شرایط از یک سو در زمینه مقابله با سوداگری مخرب و اخلال‌زا، ضمن تداوم اقدامات این بانک در چارچوب ارتقای حکمرانی ریال در اقتصاد کشور، با همکاری دستگاه‌های انتظامی و قضائی معاملات فردایی سکه و ارز که در سال‌های اخیر به شکل غیرقانونی و بدون مبادله واقعی ارز انجام می‌شد و منجر به شکل‌گیری نرخ‌های ارز غیرمنطقی و نامتناسب با بنیان‌های اقتصاد می‌گردید، متوقف گردید.
همچنین از سوی دیگر، بر خلاف رویکردهای متخذه در دولت‌های قبل که به موجب آن سیاست بانک مرکزی در مواجهه با نوسانات نرخ ارز به ارزپاشی و کاهش ذخایر ارزی کشور معطوف می‌گردید، در دولت سیزدهم با ابتکار عمل بانک مرکزی، تقویت عرضه در بازار از محل ارزهای حاصل از صادرات عملیاتی شد و بدین ترتیب امکان فروش ارزهای صادراتی با نرخ توافقی به صرافی‌ها میسر گردید و همزمان مقررات مربوط به تقاضای بازار در حوزه اسکناس نیز تسهیل شد.
بدین ترتیب با اجرای این سیاست، بدون استفاده از ذخایر ارزی بانک مرکزی و با اتکا به سازوکار بازار و منابع حاصل از بازگشت ارز صادراتی به کشور، در روزهای اخیر آرامش مناسبی بر بازار ارز حاکم گردیده و نرخ‌ ارز در بازار غیررسمی نیز با کاهش همراه شده است. ضمن آنکه متاثر از اقدامات بعمل آمده، در روزهای اخیر بازار رسمی حواله و اسکناس با مازاد عرضه ارز مواجه شده است و کلیه نیازهای واقعی ارز در نرخ‌هایی به مراتب پایین‌تر از نرخ‌های بازار غیررسمی پاسخ داده می‌شوند. در نتیجه این اقدامات، قیمت ارز در بازار غیررسمی به کانال ۲۹ هزار تومانی کاهش یافت.