:
كمينه:۲۴.۸۴°
بیشینه:۲۸.۷۹°
Updated in: ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۰
کاهش قیمت سکه به 14 میلیون و 160 هزار تومان

۹ هزار حساب بانکی فعالان غیر مجاز ارزی مسدود شد / عقبگرد دلار به کانال ۲۹هزار تومان

روز شنبه 24 اردیبهشت 1401، قیمت دلار در بازار آزاد به 29870 تا 30 هزار تومان معامله شد.یورو 32 هزار و درهم 8320 تومان داد و ستد شد. به دنبال کاهش قیمت دلار به کانال 29 هزار تومان، سکه نیز به 14 میلیون و 160 هزار تومان کاهش یافت / طبق اطلاعیه وزارت اطلاعات با اجرای طرح برخورد با عوامل داد و ستد غیرمجاز ارزی در مدت اخیر، ۹ هزار و ۲۱۹ فقره حساب بانکی با گردش بیش از ۶۰۰ هزار میلیارد ریال از این عناصر در سطح کشور مسدود شد
کد خبر: ۱۹۱۸۱۸
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۱
خبراقتصادی – محسن شمشیری
روز شنبه 24 اردیبهشت 1401، قیمت دلار در بازار آزاد به 29870 تا 30 هزار  تومان معامله شد.یورو 32 هزار و درهم 8320 تومان داد و ستد شد. به دنبال کاهش قیمت دلار به کانال 29 هزار تومان، سکه نیز به 14 میلیون و 160 هزار تومان کاهش یافت.

در ساعات صبح نیز قیمت طلای 18 عیار هر گرم یک‌ میلیون و 360 هزار تومان، قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح قدیم 13 میلیون و 600 هزار  تومان و قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید نیز 14 میلیون و 200 هزار تومان قیمت نیم‌سکه بهار آزادی 7 میلیون و 850 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی 4 میلیون و 850 هزار تومان و سکه یک‌گرمی 2 میلیون و 800 هزار تومان تعیین شد.
هر مثقال طلا در بازار داخلی، 5 میلیون و 890 هزار تومان ارزش‌گذاری شده است، ضمن اینکه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی صبح  به 1812 دلار رسیده است.
علاوه بر این، در صرافی‌های بانکی قیمت فروش دلار 25 هزار و 671 تومان و قیمت خرید دلار از مردم 25 هزار و‌ 416 تومان تعیین شده است. قیمت فروش یورو نیز معادل 28 هزار و 410 تومان و قیمت خرید یورو نیز 28 هزار و 128 تومان اعلام شده است.

تداوم کاهش قیمت دلار در بازار آزاد و دلالانی که زیان کردند  

قیمت دلار در بازار آزاد با ۵۰۰ تومان کاهش دوباره به کانال ۲۹۰۰۰ تومان رسید و تمام رشته دلالان را پنبه کرد و آنها را متضرر کرد.
هفته گذشته پس از اجرای طرح ساماندهی یارانه کالاهای اساسی، دلالان و سودجویان که همواره منتظر فرصتی برای ایجاد التهاب در بازار ارز هستند تا از آب گل آلود به نفع خود ماهی بگیرند دست به کار شدند.
البته اقدامات آنها نتیجه‌ای نداشت چرا که در روزهای گذشته با حضور رییس جمهوری در بازار و گفت‌وگو با مردم، صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی درخصوص افزایش ذخایر اسکناس ارز و اینکه قیمت واقعی ارز پایین‌تر از بازار آزاد است سیگنال مثبت را منتشر کرد و موجب کاهش هزارتومان دلار در بازار آزاد شد .
 در ادامه اقدامات انجام شده برای مقابله با التهاب بازار ارز، خبر وزارت اطلاعات مبنی بر شناسایی و انسداد حساب بانکی ۵۴۵ نفر از عوامل غیرمجاز ارزی در کشور باعث بازگشت آرامش به بازار شد و این بین دلالان بودند که دوباره ضرر کردند.

طبق اطلاعیه وزارت اطلاعات با اجرای طرح برخورد با عوامل داد و ستد غیرمجاز ارزی در مدت اخیر، ۹ هزار و ۲۱۹ فقره حساب بانکی با گردش بیش از ۶۰۰ هزار میلیارد ریال از این عناصر در سطح کشور مسدود شد.
در نخستین روز کاری هفته جاری دلار در بازار آزاد با پانصد تومان کاهش وارد کانال ۲۹۰۰۰ تومان شد. همچنین در سامانه نیما ۲۶ هزار تومان و در صرافی بانکی ۲۵ هزار و ۶۸۲ تومان داد و سد می‌شد.
این کاهش قیمت‌ها در روزهای اخیر نشان‌دهنده ادامه سیر نزولی نرخ دلار از نگاه معامله‌گران در روزهای آینده است.
عقبگرد دلار به کانال 29 هزار تومان
با توجه به کاهش تب رشد قیمت‌‌ها و افزایش منابع ارزی بانک مرکزی شاهد بازگشت نرخ ارز به کانال ۲۹هزار تومان در معاملات  بودیم.
در هفته جاری، به‌دنبال افزایش انتظارات تورمی شاهد افزایش قیمت دلار تا بالای 30 هزار تومان بودیم.

اما طی روز جاری و با توجه به فروکش کردن تب افزایش قیمت‌ها و رشد قابل توجه منابع ارزی بانک مرکزی روند صعودی قیمت دلار معکوس شده و قیمت ارز به کانال 29 هزار تومان بازگشته است.

رئیس‌کل بانک مرکزی  از بهبود وضعیت ارزی کشور در پی رشد صادرات کشور خبر داد و گفت: هیچ مشکلی در تأمین ارز کالاهای اساسی نداریم و خوشبختانه درآمد ارزی به‌دلیل افزایش قیمت نفت و رشد ظرفیت تولید نفت بیشتر هم شده است بنابراین هیچ مشکلی در این بخش نداریم.


از سوی دیگر، وزارت اطلاعات در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: با رصد و اشراف اطلاعاتی بر شبکه دلالان غیرمجاز ارزی، معاملات پنهان و مشکوک ارزی و رمزارز کشور، حساب‌های بانکی ۵۴۵ نفر از عوامل غیرمجاز ارزی در سطح کشور شناسایی و مسدود شدند.

با رصد و رهگیری‌های اطلاعاتی این وزارتخانه، ضمن اشراف بر شبکه دلالان غیرمجاز ارزی، معاملات پنهان و مشکوک ارزی و رمزارز کشور، با همکاری بانک مرکزی و با دستور مقام قضائی، حساب‌های بانکی ۵۴۵ نفر از عوامل غیرمجاز ارزی در سطح کشور شناسایی و مسدود شدند.  
با اجرای طرح برخورد با عوامل داد و ستد غیرمجاز ارزی در مدت اخیر، ۹۲۱۹ فقره حساب بانکی با گردش بیش از ۶۰۰ هزار میلیارد ریال از این عناصر در سطح کشور مسدود شد.

وزارت اطلاعات ضمن اعلام پایش دقیق و مستمر فعالیت‌های غیرقانونی ارزی و غیرمجاز رمز ارز، به مردم شریف ایران اطمینان می‌دهد که علاوه بر رهگیری و برخورد با عاملین التهاب در بازار ارز، همزمان و همراه با اجرای کامل اقدام ملّی مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها، اجازه سوء استفاده از فضای معاملات غیرقانونی و قاچاق کالاهای اساسی را نخواهد داد و از هیچ تلاشی برای حفظ آرامش و ثبات بازارهای مرتبط با معیشت مردم دریغ نخواهد کرد.


سرنوشت تامین ارز پس از اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی

سرانجام پس از حضور چند ساله و همراه با رانت‌های گسترده ارز ۴۲۰۰ تومانی در اقتصاد ایران، با آغاز اصلاح نظام پرداخت یارانه‌های پنهان و ارز ترجیحی قرار است تا تخصیص این ارز به واردکنندگان متوقف و مستقیم به مردم پرداخت و واردات کالاهای اساسی نیز مبتنی بر ارز نیمایی انجام شود.

در حال حاضر دولت سیزدهم اصلاح یارانه‌های پنهان و ارز ۴۲۰۰ تومانی را کلید زده و روند پرداخت یارانه‌ها با مبالغ جدید آغاز کرده است که بر این اساس، یارانه جدید پرداختی جایگزین یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی و معیشتی شده و این یارانه برای سه دهک اول با مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و دهک بین چهار تا ۹ مبلغ ۳۰۰ هزار تومان است.  

این اصلاح که در راستای حذف رانت و فسادهای شکل گرفته در روند پیشین پرداخت یارانه‌ها به خصوص تخصیص ارز ترجیحی صورت گرفته، به معنی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نیست بلکه این ارز که پیش از این به واردکنندگان پرداخت می‌شد، قرار است منابع آن مستقیم به مردم پرداخت خواهد شد.

در این زمینه، گفته رئیس جمهوری نیز مبنی بر اینکه ارز ترجیحی حذف نشده بلکه آن را از اول زنجیره به آخر زنجیره که مصرف کننده باشند منتقل می‌کنیم، این موضوع را تایید می‌کند.

ماجرای تصمیم دولت به اصلاح نظام یارانه‌ها و توقف تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردکندگان به این برمی‌گردد که ارز ترجیحی در سال ۱۳۹۷ در اقدامی عجیب برای تمامی واردات در دستور کار قرار گرفت و طول نکشید که صدای رانت و فساد آن بلند شد تا وقتی که لیست مشمولان به ۲۵ قلم محدود و در دو سال اخیر برای هفت کالا حفظ شد.  

اما در این فاصله حدود چهار ساله نیز با رشد قیمت ارز در بازار و سامانه نیما، رانت ارز ۴۲۰۰ نیز سنگین‌تر شد آنهم در شرایطی که کالای رسیده به دست مردم منطبق با نرخ ارز دریافتی نبود؛ بنابراین با گذشت زمان رانت این ارز و تصمیم برای حذف این فساد جدی‌تر می‌شد تا کنار گذاشته شدن ارز ۴۲۰۰ تومانی از چرخه اقتصادی ایران به صورت جدی در بودجه سالجاری مطرح و تصویب شد.

براین اساس، به دولت اختیار داده شد تا نسبت به حذف ارز ترجیحی مشروط به پرداخت منابع حاصل از این امر به صورت نقدی یا کالابرگ اقدام کند که اکنون دولت این موضوع را به صورت تدریجی با پرداخت یارانه‌ نقدی جدید تا زمان فراهم شدن زیرساخت‌های لازم برای ارائه کالابرگ‌ها کلید زده است.

فارغ از این، با اینکه گزارش دقیقی از تامین ارز واردات در سال ۱۳۹۷ با ارز۴۲۰۰ تومانی در دست نیست اما اعلام رئیس کل بانک مرکزی بیانگر این است که در سال‌های اخیر بیش از ۷۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات تخصیص داده شد.

با آغاز اصلاحات در روند پرداخت یارانه‌ها، نحوه تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی حائز اهمیت است که توضیح رئیس کل بانک مرکزی در این زمینه حاکی از آن است که تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی در شرایط جدید تسهیل می‌شود و اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز به این وضعیت کمک می‌کند زیرا، در گذشته فقط بانک مرکزی تامین کننده ارز واردات کالاهای اساسی بود اما در شرایط جدید در سامانه نیما نیز تامین ارز خواهیم داشت.

طبق گفته صالح‌آبادی با افزایش درآمدهای ارزی نسبت به گذشته و متنوع شدن کانال‌های تامین ارز در پی افزایش قیمت و میزان فروش نفت و فرآورده‌های نفتی،   مشکلی در تامین ارز به خصوص برای واردات کالاهای اساسی وجود نخواهد داشت.

وی همچنین یکی از فواید اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی را کاهش میزان واردات کشور می‌داند و رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز، اصلاح ارز ترجیحی و فروش ارز دولتی به نرخ نیمایی را عاملی برای جمع کردن ریال و حذف رانت اعلام کرده است.