:
كمينه:۱۷.۶۲°
بیشینه:۱۷.۹۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
مقایسه 4 بازار در سال 1399 نشان می دهد؛ بازدهی طلا و ارز کمتر از بورس و مسکن

بورس 155، مسکن 85، طلا 78، دلار 57 درصد بازدهی در سال 1399 / رشد اجاره ۱۰۳ درصد / بازدهی چهار بازار دارایی در کجا بیشتر است؟

بورس و سهام با رشد ۱۵۵ درصد، مسکن شهر تهران با ۸۵ درصد رشد، طلا با 78 درصد رشد و ارز و دلار با 57 درصد رشد به ترتیب رتبه های اول تا چهارم بازدهی را در چهار بازار دارایی سال 1399 کسب کرده اند. این روند بازدهی در مقایسه با سال های قبل تفاوت داشته و در برخی سال ها طلا و ارز بالاتر از مسکن و بورس بازدهی داشته اند اما نکته قابل توجه این است که در تمام سال ها مسکن از ثبات و پایداری و درجه اطمینان بیشتری از نظر رشد قیمت دارایی برخوردار بوده و در حالی که نوسان در بازار ارز و طلا و بورس و سهام وجود دارد، بخش مسکن در یک روند با ثبات صعودی بدون نوسان و تقریبا متناسب با شاخص رشد قیمت دارایی و تورم حرکت می کند
کد خبر: ۱۷۱۷۳۴
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۹:۱۶
خبراقتصادی - بورس و سهام با رشد ۱۵۵ درصد، مسکن شهر تهران با ۸۵ درصد رشد، طلا با 78 درصد رشد و ارز و دلار با 57 درصد رشد به ترتیب رتبه های اول تا چهارم بازدهی را در چهار بازار دارایی سال 1399 کسب کرده اند. این روند بازدهی در مقایسه با سال های قبل تفاوت داشته و در برخی سال ها طلا و ارز بالاتر از مسکن و بورس بازدهی داشته اند اما نکته قابل توجه این است که در تمام سال ها مسکن از ثبات و پایداری و درجه اطمینان بیشتری از نظر رشد قیمت دارایی برخوردار بوده و در حالی که نوسان در بازار ارز و طلا و بورس و سهام وجود دارد، بخش مسکن در یک روند با ثبات صعودی بدون نوسان و تقریبا متناسب با شاخص رشد قیمت دارایی و تورم حرکت می کند.
مقایسه بازدهی بازارهای موازی در سال ۱۳۹۹ حاکی از آن است که بازار سرمایه با ۱۵۵ درصد رشد بیشترین بازدهی را در بین بازارهای موازی داشت. بازار مسکن شهر تهران ۸۵ درصد بازدهی حاصل از افزایش قیمت ملک در سال ۱۳۹۹ را به خود اختصاص داد که در این محاسبات، بازدهی حاصل از درآمد اجاره ملک لحاظ نشده است. در رتبه بعدی بازار طلا قرار داشته که رشد ۷۸ درصد سالیانه را به ثبت رساند و کمترین میزان افزایش به بازار ارز تعلق داشت که شاخص دلار رشد ۵۷ درصد را در سال ۱۳۹۹ نشان داد.

برگشت قیمت مسکن در آذرماه

اطلاعات به دست آمده از سامانه کیلید حاکی از آن است که شاخص قیمت مسکن شهر تهران در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال قبل از آن ۸۵ درصد افزایش داشته است. بیشترین میزان افزایش ماهانه قیمت به میزان ۱۲.۵ درصد در مردادماه اتفاق افتاده و آذرماه بیشترین کاهش ماهانه قیمت با افت ۸.۱ درصد رخ داده است. مهرماه ۱۳۹۹ شاخص سالیانه قیمت مسکن شهر تهران ۱۲۱ درصد رشد داشته که بیشترین میزان افزایش نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن بوده است.
از طرف دیگر پنج محله گران قیمت شهر تهران در منطقه یک قرار دارند. در بین این محله‌ها زعفرانیه با میانگین قیمت ۷۹.۶ میلیون تومان در هر متر مربع رتبه اول از نظر قیمت مسکن را در اسفندماه ۱۳۹۹ به خود اختصاص داده است. باغ فردوس با متوسط متری ۷۸.۸ میلیون تومان رتبه دوم را دارد. سومین محله گران قیمت پایتخت، محمودیه با میانگین ۷۸.۴ میلیون تومان است. ولنجک با متوسط ۷۶.۲ میلیون تومان مقام چهارم را دارد و کامرانیه با میانگین ۷۴.۸ میلیون تومان در هر متر مربع پنجمین محله گران قیمت در بازار مسکن شهر تهران است.
پنج محله ارزان قیمت تهران هم به ترتیب در مناطق ۲۰، ۱۵، ۱۸، ۱۵ و ۱۹ واقع شده اند. تقی‌آباد در منطقه ۲۰ با متوسط قیمت هر متر مربع ۱۰.۳ میلیون تومان ارزان ترین محله در بازار مسکن شهر تهران است. خاورشهر در منطقه ۱۵ با میانگین متری ۱۰.۶ میلیون تومان در رتبه بعدی قرار دارد. قیمت مسکن در یافت آباد جنوبی واقع در منطقه ۱۸ بالغ بر ۱۱.۲ میلیون تومان است که از لحاظ ارزانی مقام سوم را دارد. محله قیامدشت در منطقه ۱۵ با متوسط قیمت ۱۱.۸ میلیون تومان در جایگاه چهارم را دارد و دولت خواه جنوبی در منطقه ۱۹ با متوسط ۱۲.۳ میلیون تومان در هر متر مربع  جایگاه پنجم را در بین محله های ارزان قیمت به شهر تهران به خود اختصاص می دهد.
درصد تغییرات شاخص قیمتی مسکن در مناطق شهر تهران نیز نشان می دهد که منطقه ۲۲ با متوسط ۱۲۱ درصد بیشترین میزان افزایش سالیانه رخ داده است. منطقه ۴ در جایگاه دوم قرار داشته که ۱۲۰ درصد رشد سالیانه قیمت را در سال ۱۳۹۹ تجربه کرد. منطقه ۱۶ با میانگین رشد قیمت سالیانه ۱۱۸ درصد رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. جایگاه چهارم از نظر میزان رشد سالیانه به منطقه ۲ با متوسط رشد ۱۱۴ درصد تعلق داشته و منطقه ۲۱ با متوسط ۱۱۲ درصد افزایش قیمت سالیانه رتبه پنجم را در بازار مسکن شهر تهران در سال ۱۳۹۹ به خود اختصاص داده است.
کمترین میزان رشد سالیانه قیمت را نیز منطقه ۱۸ از آن خود کرده که ۶۰ درصد افزایش سالیانه قیمت را در سال ۱۳۹۹ به ثبت رساند. منطقه ۱۱ با متوسط رشد ۸۳ درصد در جایگاه دوم پایین ترین میزان رشد سالیانه قیمت قرار داشته است. رتبه سوم از نظر کمترین میزان رشد را منطقه ۱۷ با ۸۵ درصد افزایش سالیانه به خود اختصاص داد. در منطقه ۱۳ نیز میزان افزایش سالیانه قیمت مسکن در سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۸۹ درصد بوده که مقام چهارم را از نظر کمترین میزان رشد داشته است. رشد سالیانه قیمت مسکن در منطقه ۱۲ نیز ۹۰ درصد بوده است که رتبه پنجم از نظر کمترین میزان رشد را به خود اختصاص داد.
میانگین رشد سالیانه قیمت مسکن در منطقه یک نیز ۹۷ درصد بوده که رتبه یازدهم را از نظر رشد قیمت مسکن شهر تهران در بر گرفت. متوسط افزایش سالیانه قیمت مسکن در منطقه پنج نیز ۹۹ درصد بود که جایگاه نهم را به خود اختصاص داد.
میانگین قیمتهای پیشنهادی مسکن شهر تهران از ۲۶.۳ میلیون تومان در اسفندماه ۱۳۹۸ به ۵۳ میلیون تومان در اسفندماه ۱۳۹۹ رسیده که ۱۰۱ درصد افزایش قیمت را نشان می دهد. بیشترین میزان کاهش ماهانه قیمت پیشنهادی مسکن در اسفندماه ۱۳۹۹ به میزان ۳.۴ درصد افت ماهانه اتفاق افتاده است. بالاترین میزان افزایش ماهانه قیمت پیشنهادی نیز به میزان ۲۰ درصد در خردادماه رخ داد. بیشترین میزان افزایش پیشنهادی قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن نیز به میزان ۱۲۴ درصد در مهرماه اتفاق افتاد.
مقایسه میانگین فصلی قیمت آگهی ها در مناطق مختلف تهران نیز نشان می دهد که بیشترین میزان افزایش فصلی قیمت در تابستان ۱۳۹۹ در منطقه ۴ به میزان ۵۷ درصد در مقایسه با بهار رخ داده و بیشترین میزان کاهش فصلی قیمت پیشنهادی آگهی ها در زمستان ۱۳۹۹ در منطقه ۸ به میزان ۱۴ درصد افت فصلی اتفاق افتاده است.

رشد اجاره ۱۰۳ درصد

آمارهای بازار رهن و اجاره شهر تهران در سال ۱۳۹۹ هم از رشد ۱۰۳ درصدی قیمت رهن پیشنهادی در هر متر مربع حکایت دارد. اسفندماه ۱۳۹۸ قیمت رهن پیشنهادی از طرف مالکان ۳.۴ میلیون تومان در هر متر مربع بوده که در اسفندماه ۱۳۹۹ به متری ۶.۹ میلیون تومان رسیده است. در این بین شهریورماه ۱۳۹۹ قیمت پیشنهادی رهن کامل نسبت به مردادماه ۲۲ درصد افزایش یافته که بالاترین میزان رشد ماهانه را نشان می دهد. دی ماه ۱۳۹۹ نیز نرخ پیشنهادی رهن کامل ۱۰۸ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش داشته که بیشترین نرخ رشد سالیانه بوده است. کمترین میزان افزایش قیمت رهن نسبت به ماه مشابه سال قبل به میزان ۴۷ درصد در مردادماه ۱۳۹۹ اتفاق افتاده و بیشترین کاهش قیمت رهن کامل به میزان ۱۳.۳ درصد کاهش در مردادماه ۱۳۹۹ نسبت به تیرماه اتفاق افتاده است. در مناطق شهر تهران منطقه ۱۴ در پاییز ۱۳۹۹ بالاترین افزایش نرخ رهن کامل فصلی را به میزان ۴۲ درصد به خود اختصاص داد. منطقه ۱۱ نیز در تابستان ۱۳۹۹ بیشترین کاهش قیمت رهن کامل فصلی به میزان ۱۰ درصد افت را نشان داد.

روند معکوس عرضه و تقاضا

از طرف دیگر بررسی عرضه و تقاضا در سال ۱۳۹۹ در بخش خرید و فروش مسکن حاکی از آن است که ۴۷ درصد از کل تقاضای بالقوه (بازدید آگهی های شهر تهران) به متراژهای زیر ۹۰ متر اختصاص داشته در صورتی که تنها ۲۹ درصد از عرضه (آگهی های ثبت شده بخش خرید و فروش شهر تهران) در سال ۱۳۹۹ متراژ زیر ۹۰ متر داشته اند.
در بخش اجاره نیز ۴۸ درصد از کل تقاضای بالقوه (بازدید آگهی های بخش خرید و فروش شهر تهران) متراژهای زیر ۹۰ متر بوده در صورتی که فقط ۲۹ درصد از عرضه (آگهی های ثبت شده رهن و اجاره) در سال ۱۳۹۹ متراژ زیر ۹۰ متر داشته اند.
توزیع آگهی های ملک در سال ۱۳۹۹ بر اساس سن بنا نیز حاکی از آن است واحدهای تا ۵ سال ساخت ۲۶ درصد کل آگهی ها را به خود اختصاص داده اند. در رتبه بعدی واحدهای ۵ تا ۱۰ سال به میزان ۲۱ درصد و خانه های ۱۵ تا ۲۰ سال ۱۹ درصد از آگهی ها را در بر گرفته اند. خانه های بالای ۳۰ سال نیز با ۳.۲ درصد کمترین میزان آگهی ها را به خود اختصاص دادند.
همچنین نسبت قیمت به اجاره در مردادماه سال ۱۳۹۹ در بازار مسکن شهر تهران به بالاترین میزان خود یعنی عدد ۳۴ رسید. سپس روند نزولی گرفت و تا اسفندماه به عدد ۲۱ رسید. یکی از شاخصهایی که سرمایه گذاران مسکن در نظر می گیرند شاخص قیمت به اجاره است (P/R) که متناظر P/E بازار سرمایه است.


سود 10 ساله سرمایه گذاران 5 بازار طلا، سکه ،مسکن، دلار و سهام


یک کارشناس بورس گفت: در برابر سود 10 برابری سرمایه گذاران در بازارهای طلا، سکه ،مسکن طی 10 سال ، سرمایه‌گذاران دلار 3 برابر و سهامداران شرکت های بورسی 7 برابر سود کرده اند .

امیرحسین اسماعیل‌پور در همایش سرمایه گذاری در بورس بایدها و نبایدها؛ اظهار کرد: بازارهای کالا، طلا، مسکن، بانک و ارز چهار بازار اصلی بورس را به وجود می‌آورند که بازار اولیه و ثانویه از مهمترین بازارها هستند.

وی با بیان اینکه ثبت یک شرکت ورود آن را به بازار اولیه تایید می‌کند و پس از ورود و قیمت‌گذاری بازار ثانویه ایجاد می‌شود، افزود: روند بررسی بازار سکه نشان می‌دهد که در 10 سال گذشته یعنی از سال 1383 تا کنون سکه تمام بهار آزادی از 105 هزار تومان به 900 تا یک میلیون تومان در سال 1393 رسیده است و این یعنی در این بازار ما با رشد 10 برابر مواجه بوده‌ایم.

این کارشناس بورس اضافه کرد: سکه در بازار کشور دارای دو وجه است چراکه هم تابع تغییرات قیمت ارز بوده و هم تابع تغییرات قیمت طلا است و این بازار این نوید را به مشتریانش می‌دهد که از دو سو می‌توانند سود کنند و البته از دو سو می‌توانند ضرر هم ببینند.

اسماعیل پور به بازار ارز اشاره کرد و ادامه داد: دلار در سال 1383 حدود 870 تومان قیمت داشت، اما فروردین سال جاری قیمت آن سه هزار و 100 تا 3 هزار و 500 متغیر بوده است و این یعنی در 10 سال گذشته بازار دلار نزدیک به سه برابر سود داشته است.

بازار مسکن؛ جالب‌ترین بازار

وی بازار مسکن را بازار جالبی عنوان کرد و گفت: این بازار از آن بازارهای قدیمی است که ایرانی‌ها برای سرمایه‌گذاری بسیار آن را می‌پسندند و آنچه تحقیقات نشان داده در کشور بازار مسکن به طور تقریبی از سال 1383تا 1393 نزدیک به 10 برابر رشد قیمت داشته است.

اسماعیل پور به شاخص بورس در 10 سال گذشته اشاره کرد و افزود: این شاخص از 11 هزار واحد در سال 1383 به 70 هزار واحد در ابتدای سال 1393 رسیده که نشان از افزایش هفت برابری در این 10 سال می‌دهد.

وی به رابطه دلار با شاخص بورس اشاره کرد و افزود: افزایش نرخ دلار باعث افزایش نرخ خدمات شرکت‌ها و به همین واسطه باعث افزایش سود شرکت می‌شوند و به دلیل اینکه شرکت‌های بورس، صادرات محور هستند و نرخ‌های آنها با نرخ‌های بازار جهانی تعیین می‌شود و بیشتر شرکت‌هایی که بورس بر روی آنها می‌چرخد پتروشیمی و معدنی هستند دلار بر روی بورس بسیار موثر است.

ارتباط امید با صعود بورس

نویسنده کتاب "شناخت گاوها در بورس" افزود: البته گاهی امیدواری‌ها در جامعه، بورس را مثبت می‌کند برای مثال در سال گذشته با پایین بودن نرخ ارز بورس همچنان صعود بود و دلیل آن برمی‌گشت به توافق ژنو و احتمال دسترسی به منابع مالی و بانک‌های خارجی که انجام نشد و امیدواری‌ها از بین رفت و بورس فرو ریخت، اما آنچه بررسی‌ها و اطلاعات نشان می‌دهد شاخص بورس 85 درصد به نرخ دلار وابستگی دارد.

اسماعیل‌پور رابطه نفت و درآمدهای نفتی با شاخص بورس را مورد بررسی قرار داد و گفت: شاخص بورس زمانی رشد کرده است که درآمدهای نفتی افزایش پیدا کرده یعنی در زمان دولت احمدی‌نژاد که نفت در اوج فروش و قیمت خود بود شاخص بورس نیز به روند صعودی ادامه می‌داد چراکه دولت پول داشت و به جامعه تزریق می‌کرد و باید بدانیم پولی که دولت به جامعه تزریق می‌کند 5 برابر بیشتر از مقدار واقعی اثر دارد.

وی اضافه کرد: پس زمانی که ما درآمدهای بالای نفتی داریم شاخص خوبی هم داریم و باید گفت که وابستگی شاخص به درآمدهای نفتی 88 درصد است.

این تحلیل‌گر بورس بحث نفت اوپک را مهم تلقی کرد و گفت: نفت اوپک تاثیری در بورس ایران ندارد چراکه اصلا در وضعیت نفت کشور آنچه برای ما مهم است تعداد بشکه‌های نفتی است که می‌فروشیم و بالا و پایین شدن قیمت برای ما از اولویت برخوردار نیست چراکه نفث بر سه محور نرخ ارز، تعداد بشکه و نرخ هر بشکه برای ما مهم می‌شود.

اسماعیل‌پور بودجه عمرانی را هم یکی دیگر از شاخص‌های مهم برای صعود بورس عنوان کرد و افزود: افزایش بودجه عمرانی کشور شاخص بورس را بالا می‌برد چراکه این بودجه‌های عمرانی است که زیربنای سازه‌های کشور را تعیین می‌کند پس بورس به آن واکنش نشان می‌دهد و 68 درصد بورس به این بودجه برای تغییر شاخص وابسته است.

اقبال عمومی در بورس

وی با بیان اینکه محصولات شیمیایی 80 درصد، فراورده‌های نفتی 84 درصد، مواد فلزی 92 درصد و داروها 75 درصد به نرخ ارز در بورس وابسته هستند، ادامه داد: اقبال عمومی در بورس بیشتر به سمت محصولات شیمیایی با 35 درصد، صنایع خودرو و قطعات 13 درصد و بانک‌ها و موسسات مالی با 10 درصد می‌باشد. این در حالی است که یک پنجم بازار دست محصولات شیمیایی، یک دهم دست بانک‌ها، 11درصد دست نفتی‌ها و 10 درصد دست فلزات است.

این کارشناس بورس گفت: این روزها بورس با دو چالش اصلی و جدی روبرو است یکی اینکه میان توافق و عدم توافق پرونده هسته‌ای گیر افتاده و دوم اینکه کاهش قیمت‌ها در تمام موارد از فلزات و مواد نفتی تا صنایع خودرو به طور جهانی ایجاد شده است.