:
كمينه:۱۷.۶۲°
بیشینه:۱۷.۹۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
عدم سواستفاده، شرط ابقاء ارز ترجیحی تا نیمه ۱۴۰۰

اونس جهانی تا 1724 دلار کاهش یافت / امکان خرید و فروش آنلاین ارز فراهم می‌شود / روند کاهشی قیمت طلا و سکه در پایان هفته

روز جمعه 7 اسفند 99، قیمت طلا که هفته پیش تا 1810 دلار بالا رفته بود به 1760 دلار کاهش یافت. قیمت دلار نیز در محدوده 25350 تومان قرار دارد. براین اساس، قیمت سکه 11.3 میلیون، طرح قدیم 10.75 میلیون، نیم سکه 6.450 میلیون، ربع سکه 4.1 میلیون، سکه گرمی 2.4 میلیون، هر گرم طلای 18 عیار 1 میلیون و 92 هزار تومان، مظنه مثقال طلای آبشده 4 میلیون و 731 هزار تومان معامله شد.
کد خبر: ۱۶۹۸۷۶
تاریخ انتشار: ۰۸ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۰:۳۷
خبراقتصادی  -  هر دلار روز چهارشنبه در صرافی‌های بانکی ۲۵ هزار و ۱۶ تومان معامله شد که قیمت آن نسبت به روز کاری گذشته ۴۵۹ تومان افزایش داشت. نرخ هر یورو نیز به ۳۰ هزار و ۶۵۳ تومان رسید.قیمت فروش یورو امروز با افزایش  ۹۲۹ تومانی نسبت به قیمت‌های پایانی روز کاری گذشته (سه شنبه) به ۳۰ هزار و ۶۵۳ تومان رسید. قیمت خرید هر دلار ۲۴ هزار و ۵۲۱ تومان و نرخ خرید هر یورو نیز ۳۰ هزار و ۴۶ تومان بود. همچنین قیمت خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۴ هزار و ۷۶۸ تومان و قیمت فروش آن ۲۵ هزار و ۱۶ تومان است.
علاوه بر این، نرخ خرید یورو در این بازار ۳۰ هزار و ۳۵۰ تومان و نرخ فروش آن ۳۰ هزار و ۶۵۳ تومان اعلام شد.براساس این گزارش در سامانه نیما در روز معاملاتی گذشته (سه شنبه)، هر یورو به قیمت ۲۹ هزار و ۳۳۰ تومان و هر دلار ۲۴ هزار و ۴۰۳ تومان به فروش رسید.
 همچنین در سامانه سنا روز کاری گذشته (سه شنبه)، حواله یورو به قیمت ۲۹ هزار و ۲۳۸ تومان معامله و همچنین حواله دلار به قیمت ۲۴ هزار و ۶۶ تومان فروخته شد.بررسی رفتار فعالان بازار ارز در روزهای اخیر نشان‌دهنده تردید و سرگردانی آنهاست بطوری که آنها از تداوم رشد بهای ارز ناامید شده و چشم به ریزش قیمت‌ها دارند، به نظر می‌رسد که دلالان بازار ارز اکنون به پیشواز تحولات پیش رو رفته‌اند.
هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار تهران روز چهارشنبه ۶ اسفندماه با افزایش ۸۹ هزار تومانی نسبت به روز کاری قبل (سه شنبه) ۱۱ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان معامله شد.سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز ۱۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان معامله شد.
قیمت طلا و سکه به دلیل نوسانات نرخ ارز و انس جهانی، در طول هفته روند کاهشی داشته است.نادر بذرافشان؛ دبیر هیئت مدیره اتحادیه طلا و جواهر گفت: در هفته جاری به دلیل خبرهای اقتصادی و سیاسی در دنیا، شاهد افت قیمت‌های طلا و سکه بودیم.این کاهش، در بازار داخلی تاثیر گذاشت و باعث شد هر گرم طلای ۱۸ عیار حدود ۹ هزار تومان افت داشته باشد.بر اساس این افت قیمت، سکه کامل ۳۰۰ هزار تومان، نیم سکه ۱۰۰ هزار تومان، ربع سکه ۱۷۰ هزار تومان و سکه گرمی در ۷۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر قیمت انس جهانی طلا ۱۷۹۶ دلار است، گفت: هر مثقال طلا ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار، یک میلیون و ۹۹ هزار تومان است.قیمت سکه طرح جدید ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، نیم سکه ۶ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان، ربع سکه چهار میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و سکه گرمی ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.
امکان خرید و فروش آنلاین ارز فراهم می‌شود 
روز (چهارشنبه) ساختمان جدید کانون صرافان ایرانیان افتتاح و از دو پروژه این کانون به نام‌های تابلو قیمت و سایت صرافان رونمایی شد. طبق اعلام مسئولان این کانون در آینده در صورت موافقت بانک مرکزی امکان خرید و فروش آنلاین ارز در اپلیکیشن کانون صرافان فراهم می‌شود.
در این مراسم، سعید مجتهدی - دبیر کل کانون صرافان - گفت: تابلو قیمت یکی از دغدغه‌های بانک مرکزی و صرافان است که اپلیکیشن کانون بستری را فراهم کرده است تا تمام صرافان قیمت‌های اعلامی خود را به آن می‌فرستند و اپلیکیشن معدل قیمت انواع ارزها را هر لحظه اعلام می‌کند. یکی از مشکلاتی که صرافان با آن درگیر هستند، این است که بعضا برای درج قیمت با آن‌ها برخورد شده است که اپلیکیشن کانون صرافان  این امکان را برای آن‌ها فراهم کرده است تا از این طریق مجوز بگیرند و قیمت گذاری کنند.
در ادامه لواسانی - رئیس کانون صرافان - با بیان اینکه رونمایی از تابلو قیمت و سایت صرافان بیانگر این است که بخش خصوصی به این بلوغ رسیده است تا اقدامی برای مردم انجام دهد، گفت: کانون صرافان درنظر دارد در فاز بعدی اپلیکیشن قیمت سکه را هم برای رفاه مردم عرضه کند.ما باید بحث خنثی سازی تحریم‌ها را دنبال کنیم. لازم به ذکر است باید این اطمینان خاطر را بدهم که در هر جای دنیا، پول هر شخص، موسسه و شرکتی منتقل شده و کالا وارد شده است. با وجود تحریم‌ها بحث کمبود در بازار وجود ندارد و امیدوارم در آینده نزدیک شاهد تشکیل بازار متشکل ارزی مدنظر کانون صرافان باشیم.
گفتتی است؛ پروژه سایت صرافان تهیه و راه اندازی شده است و تمام جامعه صرافان با برند کانون صرافان می‌توانند سایت داشته است تا مردم بتوانند این اطمینان خاطر را داشته باشند که این سایت معتبر و مورد تایید کانون صرافان و بانک مرکزی برای اعلام قیمت انواع ارز است. 
پروژه دیگر کانون صرافان تابلو قیمت است که هم در اپلیکیشن و هم در بستر شبکه‌های اجتماعی کانون اعلام قیمت می‌کند و از این طریق قیمت انواع ارز در تمام کشور جمع آوری و میانگین آن اعلام می‌شود. 
همچنین، طبق اعلام مسئولان کانون صرافان در حال حاضر ۶۰ تا ۷۰ صراف در اپلیکیشن کانون صرافان  اعلام قیمت می‌کنند که جامعه هدف این طرح معادل ۳۰۰ صرافی است.علاوه براین، در آینده امکان خرید و فروش آنلاین ارز هم در اپلیکیشن کانون صرافان فراهم می‌شود که به تایید و همکاری بانک مرکزی نیاز دارد.

پایان هفته پر اضطراب بازار ارز
 پایان مهلت تعیین شده مجلس شورای اسلامی برای اجرای پروتکل الحاقی در هفته‌ای که گذشت، دغدغه مهمی بود که‌ فعالان بازار ارز را نسبت به بروز التهابات شدید در این بازار نگران ساخته بود؛ اضطرابی که بیانیه مشترک ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، توانست التیامی بر آن باشد.
بازار ارز در اولین هفته اسفندماه، روزهای پر اضطراب را از سر گذراند. اضطرابی که بیش از هر چیز به پایان مهلت تعیین شده از سوی مجلس شورای اسلامی برای خروج از پروتکل الحاقی در پنجم اسفندماه مرتبط بود. مصوبه‌ای که حتی در زمان تصویب نیز توانسته بود روند نزولی قابل توجه بازار ارز را که پس از تعیین نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ایجاد شده بود، به یکباره متوقف کرده و قیمت ارز را از کانال ۲۳ هزار تومان به ۲۶ هزار تومان برساند.
تغییر بنیادین در سیاست‌های تحریمی آمریکا پس از روی کار آمدن دولت جدید در این کشور و همچنین واکنش منفی بازار به این مصوبه مجلس، باعث شده بود تا فعالان بازار و سیاستگذاران پولی و بانکی کشور هفته‌ای که گذشت را با نگرانی جدی نسبت به تاثیرات سوء خروج ایران از پروتکل الحاقی بر بازار ارز آغاز کنند.

امیدواری بازار به احیای توافق بزرگ

در هفته‌ای که گذشت معاملات بازار ارز تحت تاثیر خبرهای روز جمعه (اول اسفند) کار خود را آغاز کرد. خبرهایی‌ مانند پس گرفتن مکانیزم ماشه از سوی آمریکا و لغو محدودیت تردد مقامات ایرانی در نیویورک، که نشان از تحولات مثبت در حوزه بین‌المللی داشتند. بنابراین بازار کار خود را با روند نزولی قیمت‌ها آغاز کرد و در معاملات روز شنبه قیمت دلار که کار خودش را حدود ۲۰۰ تومان کمتر از آخرین معاملات پنج‌شنبه گذشته آغاز کرده بود، از قیمت ۲۵ هزار و ۷۰۰ تومان تا قیمت ۲۵ هزار و ۳۰۰ تومان کاهش یافت.
این روند کاهشی در روز یکشنبه نیز با انتشار خبر سفر مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران تشدید شد که در نهایت روز دوشنبه با صدور بیانیه مشترک میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تکمیل شد. در این بیانیه عنوان شده بود که ایران به اجرای کامل و بدون محدودیت موافقتنامه جامع پادمان خود با آژانس، همانند قبل، ادامه خواهد داد. این توافق البته به معنای ترک اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران نبود، اما آب سردی بود که نگرانی‌های فراوان فعالان بازار را حداقل برای مدتی از میان ببرد. به همین دلیل قیمت دلار در روز دوشنبه کف قیمتی خود در این هفته را در قیمت ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان تجربه کرد. این نوسان قیمت برای یورو نیز با شیبی مشابه از ۳۰ هزار و ۸۰۰ تومان ابتدای هفته به ۲۹ هزار و ۶۰۰ تومان در پایان معاملات روز دوشنبه رسید.
بنابراین هرچند دولت ایران به طور رسمی در روز سه‌شنبه اعلام کرد که مطابق با تکلیف مجلس، اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده است، اما بازار در این روز، بر خلاف پیش‌بینی‌ها از اعلام این خبر دچار شوک نشد. البته این به این معنا نبود که نمودار حرکتی قیمت‌ها در این بازار از روز سه‌شنبه با روندی ملایم صعودی مواجه نشود. به اعتقاد کارشناسان مهمترین دلایل این روند صعودی علاوه بر خروج ایران از پروتکل الحاقی و نگرانی از واکنش‌های جهانی نسبت به این اتفاق، مخالفت جدی نمایندگان مجلس با توافق دولت و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود. مخالفتی که واکنش فوری دولت را هم در پی داشت، اما در نهایت طی سخنان رهبر معظم انقلاب و توصیه ایشان به حل اختلافات میان دولت و مجلس درباره قانون مصوب مجلس، موجب کاهش اضطراب و نگرانی در بازار ارز شد.
با این حال قیمت ارز در دو روز پایانی هفته (با توجه به تعطیلی روز پنج‌شنبه) روند افزایشی خود را حفظ کرد و قیمت دلار در آخرین معاملات روز چهارشنبه بازار آزاد به قیمت ۲۵ هزار و ۳۵۰ تومان رسید و یورو هم در قیمت ۳۰ هزار و ۷۰۰ تومان معامله شد.
نمودار تغییر قیمت‌ها در صرافی‌های بانکی هم مشابه بازار آزاد بود. در این صرافی‌ها قیمت فروش دلار در مرز کانال ۲۵ هزار تومان و یورو نیز در قیمت ۲۹ هزار و ۸۷۰ تومان کار خود را آغاز کردند و در ادامه در ساعات پایانی رو دوشنبه قیمت فروش دلار به ۲۴ هزار و ۱۸۰ تومان و یورو هم به قیمت ۲۹ هزار و ۲۹۰ تومان رسید. اما در ادامه هفته این قیمت‌ها به ترتیب به ارقام ۲۴ هزار و ۸۱۰ تومان و ۳۰ هزار و ۴۰۰ تومان افزایش یافت.
در سامانه نیما نیز حرکت نمودار، مشابه بود و قیمت میانگین معامله حواله دلار از حداکثر قیمت ۲۴ هزار و ۲۹۰ تومان روز شنبه به ۲۴ هزار و ۷۰ تومان روز دوشنبه رسید. حواله یورو نیز در این سامانه حداکثر قیمت ۲۹ هزار و ۲۴۰ تومان و حداقل قیمت ۲۹ هزار و ۱۰۰ تومان را در هفته‌ای که گذشت تجربه کرد.
بازار ارز در هفته‌ای که گذشت توانست یکی از مهمترین اضطراب‌های خود را که پایان مهلت مصوبه مجلس شورای اسلامی بود را با درایت سیاست‌گذاران حاکمیت و شورای عالی امنیت ملی به گونه‌ای از سر بگذراند که کمترین التهاب در قیمت‌ها ایجاد شود. با این وجود به اعتقاد کارشناسان اقتصادی همچنان در حوزه اقتصاد، اطمینان و آرامشی که نشان دهنده چشم‌انداز روشن برای فعالان بازار ارز باشد ایجاد نشده است و وضعیت بلاتکلیفی در این بازار همچنان حاکم است. بنابراین همچنان اخبار منتشر شده در حوزه سیاست می‌تواند بیشترین تاثیر را بر قیمت‌گذاری‌ها در بازار ارز داشته باشد.
در هفته‌ای که گذشت اخبار مثبت دیگری نیز منتشر شد که می‌تواند در آینده بازار ارز موثر باشد. توافق ایران و کره جنوبی برای آزاد شدن یک میلیارد دلار از ارزهای بلوکه شده یکی از این اخبار مهم است که در صورت تحقق و تداوم، تغییرات جدی در روندهای بازار ارز ایجاد خواهد کرد.
همچنین جلسه پنج تن از وزرا و معاونین دولت با اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص تصویب لوایح پالرمو و CFT که به گفته عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، فضای مثبتی را در مجمع ایجاد کرد، دیگر خبر مهمی بود که به اعتقاد کارشناسان بازار ارز می‌تواند بر کاهش اضطراب‌ها و نگرانی‌های بازار تاثیر بگذارد.
البته در حالی که توجه کامل بازار ارز به تحولات سیاسی ایران در پیرامون توافق برجام و موضوع تحریم‌ها معطوف است، در سطح جهانی قیمت دلار و برخی از ارزهای معتبر جهانی در پی بروز تاثیرات تورم‌زای سیاست‌های حمایتی دولت‌ها در مقابل شیوع کرونا، با کاهش ارزش خود در مقایسه با سایر ارزهای جهانی مواجه بود. پدیده مهمی که تاثیر خود را در آینده بازار داخلی ارز نیز خواهد گذاشت.
بنابراین می‌توان امیدوار بود که طی فرصت سه ماهه‌ای که ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر سر آن توافق کرده‌اند، اتفاقات مثبت دیگری هم در جهت کاهش فشارهای اقتصادی بر ایران رخ دهد. اتفاقاتی که هر کدام می‌توانند به پایداری بازار ارز و از بین رفتن اضطراب و نگرانی فعالان این بازار کمک برساند.
شرط مجلس برای ابقاء ارز ترجیحی تا نیمه ۱۴۰۰
شرط مجلس برای ابقای ارز ترجیحی این است که دولت اجازه ندهد همچون گذشته از این ارز سوءاستفاده شود و رانت و فسادهایی صورت گیرد و باید مانع از این اتفاق شود.
شهباز حسن پور بیگلری عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره این موضوع که دولت قصد حذف ارز ترجیحی برای تامین کالاهای اساسی را ندارد، اظهار کرد: اگر دولت علاقه مند است که از ارز ترجیحی برای تامین کالاهای اساسی استفاده کند، مجلس با این موضوع مشکلی ندارد اما به یک شرط، آن هم اینکه دولت اجازه ندهد همچون گذشته از این ارز سوءاستفاده شود و رانت و فسادهایی صورت گیرد و باید مانع از این اتفاق شود.باید سازوکاری اتخاذ شود که ارز ترجیحی طبق قاعده و اصول به کالای اساسی تخصیص داده شود و نه به کالاهای لوکس و غیر ضرور، اگر این ارز باقی بماند مجلس شورای اسلامی خواستار است در قبال آن حفاظت هایی از جانب دولت صورت گیرد.حُسن نیت دولت در این امر یعنی تخصیص ارز ترجیحی برای تامین کالای اساسی محرز است، اما باید مانع از رانت و فساد در تخصیص آن شود.
حسن‌پور بیگلری با بیان اینکه کارگروه هایی در بین مجلس و دولت ایجاد شده تا نحوه نظارت بر تخصیص این ارز مشخص شود، بیان کرد: در بودجه سال ۹۸ نیز ۱۴ میلیارد دلار ارز ترجیحی برای تامین کالاهای اساسی به دولت داده شد.مشکل اصلی در توزیع کالاها رانت است و افرادی که با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی کالاهایی را وارد کرده‌اند، ولی به دست مصرف‌کننده با این قیمت نرسیده است. در همین جهت دولت باید تمام سعی و تلاش خود را گذاشته تا این چنین مشکلات را نداشته باشیم.مجلس یازدهم اجازه نخواهد داد ارز ترجیحی منحرف شود و فساد و رانت ایجاد کند و در مقابل آن مردم برای تامین کالای اساسی خود با مشکلاتی مواجهه شوند.