:
كمينه:۱۴.۷۹°
بیشینه:۱۸.۹۹°
Updated in: ۲۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۶
علت کاهش نرخ دلار در ۲ هفته اخیر چه بود؟

سكه به 10 ميليون و 440 هزار تومان رسيد / نوسان قیمت دلار در مرز 23 هزار تومان

روز چهارشنبه اول بهمن 99 با انتشار اخباري در مورد نبود اراده سياسي لازم در كره جنوبي و عراق براي آزادسازي پول هاي بلوكه شده، و برخي اظهار نظرهاي مقامات دولت جديد آمريكا، نرخ دلار بار ديگر روند افزايشي به خود گرفت و دلار به 22980 تومان تا 23050 تومان رسيد. به دنبال اين افزايش قيمت دلار و همچنين اعلام هر اونس جهاني طلا به 1854 دلار، نرخ سكه نيز افزايش يافت و به 10 ميليون و 440 هزار تومان رسيد. همچنين سكه طرح قديم 10 ميليون و 150 هزار، نيم سكه 5 ميليون و 600 هزار، ربع سكه 3 ميليون و 600 هزار، سكه گرمي 2 ميليون تومان معامله شد
کد خبر: ۱۶۷۷۴۰
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۰
خبراقتصادي – محسن شمشيري

هر دلار روز (چهارشنبه) در صرافی‌های بانکی ۲۲ هزار و ۴۵۰ تومان معامله شد که قیمت آن نسبت به روز معاملاتی گذشته (سه شنبه) یک هزار و ۶۰ تومان افزایش داشت، نرخ هر یورو نیز به ۲۷ هزار و ۱۵۰ تومان رسید. روند نزولی نرخ دلار از اوایل هفته گذشته شتاب گرفت، به طوری که از کانال ۲۶ هزار تومانی به سوی نرخ‌های پایین‌تر حرکت کرد. بر این اساس، نرخ فروش دلار در صرافی‌های بانکی ۲۲ هزار و ۴۵۰ تومان اعلام شد. قیمت فروش یورو نیز با افزایش یک هزار و ۲۵۰ تومانی نسبت به قیمت‌های پایانی روز کاری گذشته (سه شنبه ۳۰ دی) به ۲۷ هزار و ۱۵۰ تومان رسید.
قیمت خرید هر دلار ۲۱ هزار و ۹۵۰ تومان و قیمت خرید هر یورو نیز ۲۶ هزار و ۶۵۰ تومان اعلام شد،  همچنین قیمت خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۲ هزار و ۲۹۷ تومان و قیمت فروش آن ۲۲ هزار و ۵۲۰ تومان بود.علاوه براین نرخ خرید یورو در این بازار ۲۶ هزار و ۲۱۷ تومان و نرخ فروش آن ۲۶ هزار و ۴۷۹ تومان اعلام شد.براساس این گزارش در سامانه نیما در روز معاملاتی گذشته (سه شنبه)، هر یورو با قیمت میانگین ۲۵ هزار و ۴۵۹ تومان به فروش رسید و هر دلار نیز بدون اعمال قیمت بود.همچنین در این بازار حواله یورو در روز کاری گذشته (سه شنبه) ۲۸ هزار و ۷۴۷ تومان معامله شد و حواله دلار نیز ۲۲ هزار و ۹۲۳ تومان مورد تبادل قرار گرفت.  
قیمت دلار در روزهای گذشته با توجه به افزایش امیدواری در زمینه صادرات نفت و دسترسی به منابع مالی کاهشی شده است. هفته گذشته نیز رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد: ایران توانسته گشایش هایی در فروش نفت داشته باشد
هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید روز (چهارشنبه) با افزایش ۲۳۰ هزار تومانی نسبت به روز سه شنبه (۳۰ دی‌ماه) ۱۰ میلیون و ۴۸۰ هزار تومان معامله شد.سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد.همچنین نیم‌سکه بهار آزادی پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان، ربع سکه سه میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی هم در برابر دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد.نرخ هرگرم طلای ۱۸ عیار به یک میلیون و ۳۰ هزار تومان و هر مثقال طلا به بهای چهار میلیون و ۴۶۵ هزارتومان رسید.
همچنین کاهش نرخ انس جهانی طلا نیز باعث افت قیمت طلا و سکه شده و کارشناسان افت بیشتر انس جهانی طلا در هفته‌های آینده را پیش‌بینی کرده‌اند. کاهش ریسک‌های بین‌المللی پس از پذیرش شکست دونالد ترامپ و معرفی جو بایدن به عنوان رییس‌جمهوری قانونی آینده آمریکا نیز بر این روند تاثیرگذار بوده است.علاوه براین انتظار می‌رود با آغاز توزیع واکسن کرونا و بهبود شرایط اقتصادی در ماه‌های آینده، میزان استقبال از طلا به عنوان ابزاری برای سرمایه‌گذاری کاهش یابد.
در ساعات صبح چهارشنبه قیمت دلار 22 هزار و 300 تومان، قیمت یورو 26 هزار و 600 تومان و درهم امارات 6 هزار و 250 تومان اعلام شد اما تا عصر چهارشنبه دلار به 23 هزار تومان رسيد.

علت کاهش نرخ دلار در ۲ هفته اخیر چه بود؟

 کاهش حدود پنج هزار تومانی بهای دلار طی دو هفته اخیر نشان‌دهنده موج شدید کاهش قیمت‌ها در بازار ارز است. اتفاقی که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی می‌تواند در نتیجه استقبال فعالان این بازار از احتمال احیای برجام و آزاد شدن ارزهای بلوکه شده ایران در روزهای آتی باشد.
موج دوم کاهش قیمت ارز در نیمه دوم سال ۱۳۹۹ از دو هفته پیش آغاز شده و تاکنون ادامه دارد. روند کاهشی که موفق شد قیمت دلار را در بازار آزاد از ۲۶ هزار تومان به کانال ۲۱ هزار تومانی برساند.
«یوسف کاووسی» کارشناس مسائل بانکی و مدیرکل اسبق بازرسی بانک مرکزی، عامل ایجاد این موج را مسائل روانی بازار دانست و گفت: محرک اصلی وقوع تحولات در بازار ارز طی در هفته‌های اخیر، مسائل روانی هستند که عمده‌ترین مسبب آن را می‌توان نتایج انتخابات آمریکا و تحولات پیرامون تمدید یا رفع تحریم‌ها دانست.البته در دو هفته اخیر و موج ایجاد شده، علاوه بر عامل انتخابات آمریکا، محرک موثر دیگر سخنان رئیس جمهوری بود که گفت در صورت آزاد شدن منابع ارزی بلوکه شده ایران در کره جنوبی، قیمت دلار در بازار ارز به حدود ۱۵ هزار تومان خواهد رسید.
کاووسی به نگاه خوشبینانه ایجاد شده در میان فعالان بازار ارز در پی این دو خبر اشاره کرد و ادامه داد: در نتیجه این دو اتفاق مهم، شاهد هستیم که قیمت ارز با سرعتی بالا در حال کاهش است، به طوری که دلار در این مدت کوتاه حدود ۵ هزار تومان کاهش قیمت داشت، اما این تحول در نتیجه بحث‌های روانی است و برای تداوم یا پایدار ماندن آن باید منتظر تحولات عینی در مسائل اقتصادی بود.
این کارشناس بانکی ادامه داد: از جمله مهمترین این تحولات می تواند تحقق انتظار فعالان بازار برای بازگشت آمریکا به برجام با روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا باشد. موضوعی که برای وقوع آن در روزهای اخیر اما و اگرهای فراوانی مطرح شده و باید دید پیش‌شرط‌هایی که گه‌گاه از سوی طرف‌های آمریکایی و اروپایی در خصوص مسائل غیرهسته‌ای مطرح می‌شود، تا چه حد جدی خواهد بود.
وی به امیدواری رئیس جمهوری برای آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران در کره جنوبی نیز اشاره کرد و توضیح داد: به طور قطع این اتفاق در صورت وقوع، خبری بسیار خوبی برای فعالان بازار ارز خواهد بود، اما تا به امروز این خبر، تنها یک تئوری است که هنوز به واقعیت تبدیل نشده است. از سوی دیگر تاکید رئیس جمهوری تنها بر آزاد شدن منابع ایران در کره جنوبی بود، این در حالی است که ایران منابع کلان دیگری در کشورهایی مانند عراق نیز دارد که امروز امکان دسترسی به آنها فراهم نیست. بنابراین پیش بینی می کنم تحقق برنامه دلار ۱۵ هزار تومانی تنها با آزادسازی ارزهای بلوکه شده در کره جنوبی نیز ممکن نباشد و باید بستری برای آزاد شدن همه ارزهای بلوکه شده کشور فراهم شود.
کاووسی خاطر نشان کرد: به عنوان یک کارشناس اقتصادی، از تحقق بازگشت آمریکا به برجام و آزاد شدن سرمایه های بلوکه شده ایران در سراسر جهان بسیار خوشحال خواهم شد و اطمینان دارم این اتفاقات در پایداری و آرامش بازار ارز بسیار موثر خواهد بود، اما واقعیتی که باید امروز در نظر داشته باشیم این است که بر سر راه تحقق این امور، موانع مهمی وجود دارد و مخالفان برجام چه در داخل کشور و چه در کشورهای عضو ۵+۱ و همچنین در کشورهای منطقه تمام تلاش خود را برای عدم احیای برجام به کار خواهند بست، بنابراین در این شرایط اگر فعالان بازار به دور از هیجان و با حفظ آرامش، معاملات خود را پیش ببرند، منفعت بیشتری برای اقتصاد کشور ایجاد خواهد شد.
وی اظهار داشت: نکته مهمی که در تحولات این روزهای بازار ارز باید مورد توجه قرار بگیرد، حجم پایین معاملات در بازار آزاد است، در حالی که در این بازار قیمت دلار در کانال ۲۱ هزار تومان معامله می‌شود. از سوی دیگر در سامانه نیما که صادرکنندگان و واردکنندگان کشور، عمده ارز خود را از آن طریق تامین می‌کنند و حجم بالایی از معاملات ارزی را شامل می‌شود، شاهد هستیم که رفتار هیجانی مشابه بازار آزاد دیده نمی‌شود و در حال حاضر در این سامانه قیمت دلار در کانال ۲۳ هزار تومان معامله می‌شود. به عبارت دیگر رفتار واقعی خریداران و فروشندگان ارز را در سامانه نیما بهتر می‌توان دریافت کرد، چرا که در بازار آزاد امکان سوءاستفاده برای برخی وجود دارد.
این مدیر اسبق بانک مرکزی ادامه داد: به عنوان مثال مسئله دیگری که متاسفانه در این روزها در معاملات بازار آزاد ارز شاهد آن هستیم، حضور کارگزاری‌های متعلق به بانک‌های خصوصی در این بازار، برای انجام خریدهای کلان ارز با قیمت‌های کف بازار است. این اتفاق یعنی حقوقی‌های بازار بورس که باید سرمایه خود را در آن بازار هزینه کنند، به جای خرید سهام، عمده دارایی خود را در بازار ارز هزینه می‌کنند که این پدیده عواقب منفی زیادی را به همراه دارد. یکی از این عواقب می تواند تحمیل نوسانات شدید قیمتی در آینده نزدیک به بازار ارز باشد.
کاووسی در پایان تاکید کرد: از آنجا که در شرایط فعلی، عرضه و تقاضا را در بازار واقعی نیست، تخمین قیمت واقعی ارز نیز کاری دشوار است. هر چند احتمال می‌دهم این رقم واقعی برای دلار حدود یک تا دو هزار تومان کمتر از چیزی باشد که امروز در بازار آزاد معامله می‌شود، با این وجود به موج ایجاد شده در بازار طی دو هفته اخیر خوش‌بین نبوده و پیش‌بینی می‌کنم این کاهش قیمت‌ها روندی موقت باشد. مگر آنکه اخبار مثبتی که بازار درباره برجام و آزادسازی ارزهای بلوکه شده در انتظار وقوع آن‌ها است، به زودی محقق شوند.

دلار به عقب رانده شد

شاخص دلار بار دیگر در ورود به کانال ۹۱ واحد ناکام ماند. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با ۰.۲۵ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۰.۵۲۸ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۱۲۴ دلار اعلام شد.در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با ۰.۲۹ درصد افزایش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۶۲ دلار مبادله شد. یورو ۰.۳۹ درصد بالا رفت و با ورود به کانال ۱.۲۱ به ۱.۲۱۲ دلار رسید. در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با ۰.۲ درصد افزایش به ۱۰۳.۹۰۸  ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۳۰۰ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۴۷۹ یوان چین اعلام شد.
به گزارش رویترز، بانک های مرکزی در سراسر جهان به تزریق نقدینگی به بازارهای مالی ادامه می دهند تا ضمن کاهش تبعات ناشی از کرونا، سطح تقاضا را نیز تحریک کنند. بانک مرکزی چین در بیانیه ای اعلام کرد در تازه ترین اقدام خود برای حمایت از بازارهای مالی اقدام به تزریق ۸۰ میلیارد یوان نقدینگی به بازارها در قالب عملیات ریپو کرده است. بانک مرکزی چین ضمن تاکید بر حضور فعال در بازارها تاکید کرده است که حفظ نقدینگی در سطح معقول و مناسب را وظیفه خود می داند و برای حمایت از اقتصاد چین از کلیه ابزارهای در اختیار خود استفاده خواهد کرد.  
در صورتی که ژانت یلن بتواند به عنوان گزینه پیشنهادی بایدن از سنا برای وزارت خزانه داری آمریکا رای مثبت بگیرد، احتمالا شاهد تغییرات جدیدی در حوزه سیاست گذاری ارزی خواهیم بود. وال استریت ژورنال به نقل از نزدیکان خانم یلن گفته است که رییس سابق فدرال رزرو در دوره ریاست جمهوری ترامپ در باوری کاملا متضاد با دونالد ترامپ عقیده دارد که نباید اجازه داد دلار بیش از حد تضعیف شود. ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود بارها و بارها از برخی از مدیران بانک مرکزی آمریکا به دلیل مقاومتشان در تضعیف دلار انتقاد کرده و آن را عاملی برای ایجاد مزیتی رقابتی برای رقبای این کشور از جمله اتحادیه اروپا و چین دانسته بود.