:
كمينه:۱۸.۷۳°
بیشینه:۱۸.۹۹°
Updated in: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۴
بازگشت 37 ميليارد ارز صادراتي، هنوز 17 ميليارد دلار بازنگشته است

كاهش اونس جهاني طلا به 1908 دلار / نرخ دلار در محدوده 25900

عصر چهارشنبه اونس جهاني به 1908 دلار كاهش يافت. قيمت سكه نيز به 12 ميليون و 180هزار تومان رسيد و در ساعات عصر به 12 ميليون و 100 هزار تومان كاهش يافت. هر گرم طلاي 18 عيار يك ميليون و 200 هزار، مظنه مثقال 5 ميليون و 202 هزار، سكه طرح قديم 12 ميليون، نيم سكه 6 ميليون و 400 هزار، ربع سكه 4 ميليون و 400 هزار، سكه گرمي 2 ميليون و 400 هزار تومان معامله شد
کد خبر: ۱۶۶۶۶۸
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۹:۱۳
خبراقتصادي  – محسن شمشيري
نوسان قيمت طلا در بازار جهاني و دلار در بازار داخلي همچنان به روند خود ادامه مي دهد و روز چهارشنبه 17 دي 99 قيمت هر اونس طلا در بازار جهاني به 1937 دلار رسيد كه نسبت به هفته گذشته بالاتر است اما نسبت به روز سه شنبه كاهش داشته است. كارشناسان نتايج انتخابات جرجيا و پيروزي يك سناتور دموكرات، شيوع كرونا و جهش در اين ويروس در بريتانيا و برخي كشورها، محدويت هاي بيشتر، اثر آن اقتصاد جهان، موضوعات مربوط به انتخابات‌آمريكا و انتقال قدرت در ايالات متحده، كند بودن اثر ويروس كرونا بر اقتصاد جهان در ماه هاي آينده را دليل عمده كند شدن روند رشد شاخص هاي بورس، افزايش قيمت طلا و بيت كوين و ساير رمزارزها ارزيابي كرده اند.  براين اساس بايد ديد كه در روزهاي آينده نتيجه انتخابات آمريكا چه اثري بر روند قيمت طلا خواهد داشت.
روز چهارشنبه قيمت دلار در بازار آزاد به 25920 تومان رسيد و فاصله خود با مرز 26 هزار تومان را كمتر كرد. اما در ساعت عصر به 25800 تومان كاهش يافت. قيمت يورو 31700، پوند 35 هزار، درهم 7230، لير تركيه 3580، يوان 4040، دلار كانادا 20700 تومان اعلام شد. در صرافي ها نيز نرخ فروش دلار 25900 و خريد دلار 25100، فروش يورو 31800 و خريد يورو 31100 تومان اعلام شده است.  فعالان بازار مي گويند كه روز چهارشنبه قیمت دلار 25 هزار و 950 تومان، قیمت یورو 31 هزار و 700 تومان و درهم امارات 7 هزار و 270  تومان اعلام شده و اثر خود را بر بازار طلا گذاشته و سكه در محدوده 12 ميليون و 200 هزار تومان قرار دارد.
عصر سه شنبه نيز روند بازار ارز همچون دو روز قبل افزایشی بود و دلار با رشد ۲۰۰تومانی از ۲۵۸۵۰ به ۲۶۰۵۰تومان رسید که فعالان بازار دلیل این رشد قیمت را متاثر از اخبار سیاسی و اقتصادی منتشر شده طی چند روز اخیر و تلاش نوسان‌گیران برای نشان دادن افزایش تنش‌های سیاسی عنوان کرده‌اند. روند صعودی نرخ ارز که از دو روز پیش شروع شده، تا کنون ادامه داشته است. بر اساس نرخ‌های اعلام شده از سوی کانون صرافان، قیمت دلار در بازار آزاد با حدود ۱۰۰تومان افزایش به ۲۵۹۳۰ و یورو به ۳۱۵۰۰تومان رسید.در صرافی‌ها قیمت فروش دلار ۲۵۵۰۱ و یورو ۳۱۰۵۷تومان اعلام شد و نرخ خرید دلار و یورو هم به ترتیب ۲۴۸۹۱ و ۳۰۲۹۱تومان است.سامانه نیما هم قیمت فروش دلار را ۲۵۶۳۱ و یورو را ۳۱۷۱۳ تومان اعلام کرد.
قيمت سكه نيز به 12 ميليون و 180هزار تومان رسيد و در ساعات عصر به 12 ميليون و 100 هزار تومان كاهش يافت. هر گرم طلاي 18 عيار يك ميليون و 200 هزار،  مظنه مثقال 5 ميليون و 202 هزار، سكه طرح قديم 12 ميليون، نيم سكه 6 ميليون و 400 هزار، ربع سكه 4 ميليون و 400 هزار، سكه گرمي 2 ميليون و 400 هزار تومان معامله شد.
 هر دلار روز (چهارشنبه) در صرافی‌های بانکی ۲۵ هزار و ۹۰۰ تومان معامله شد که قیمت آن نسبت به روز معاملاتی گذشته ۵۰ تومان افزایش داشت.قیمت فروش یورو نیز با افزایش ۸۰ تومانی نسبت به قیمت‌های پایانی روز کاری گذشته به ۳۱ هزار و۸۰۰ تومان رسید.قیمت خرید هر دلار ۲۵ هزار و ۱۰۰ تومان و قیمت خرید هر یورو نیز ۳۱ هزار و ۱۰۰ تومان اعلام شد.همچنین قیمت خرید دلار دربازار متشکله ارزی ۲۵ هزار و ۳۸۸ تومان و قیمت فروش آن ۲۵ هزار و ۶۴۲ تومان بود. علاوه براین نرخ خرید یورو در این بازار ۳۱ هزار و ۱۵۰ تومان و نرخ فروش آن ۳۱ هزار و ۴۶۱ تومان معامله شد.براساس این گزارش در سامانه سنا در روز معاملاتی گذشته (سه شنبه)، هر یورو با قیمت میانگین ۳۱ هزار و ۲۹۶ تومان به فروش رسید و هر دلار نیز به قیمت ۲۵ هزار و ۶۴۴ تومان معامله شد.ضمن اینکه در سامانه نیما نیز در روز گذشته، حواله یورو با میانگین قیمت ۳۱ هزار و ۷۴۳ تومان فروخته و حواله دلار نیز به قیمت ۲۵ هزار و ۴۵۶ تومان ثبت شد.روزهای گذشته روند حرکت قیمت دلار، کاهشی بود. اوایل آبان‌ماه نرخ دلار روند صعودی داشت و به بیش از ۳۰ هزار تومان رسید، اما از اواسط آبان‌ماه سیر نزولی به خود گرفت.
 هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید چهارشنبه با کاهش ۱۲۰ هزار تومانی قیمت نسبت به روز گذشته ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد.سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز ۱۱ میلیون  و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد.همچنین نیم‌سکه بهار آزادی ۶ میلیون و۴۰۰ هزار تومان، ربع سکه چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی هم در برابر دو میلیون و ۴۰۰ هزار تومان فروخته شد.علاوه بر این، در بازار طلا نیز نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار به یک میلیون  و ۱۹۵ هزار تومان و هر مثقال طلا به بهای پنج میلیون و ۱۸۹ هزارتومان رسید.انس جهانی طلا نیز به قیمت یک‌هزار و ۹۵۷ دلار و ۷۲ سنت فروخته شد.
بررسی‌ها نشان می‌دهد، هفته‌های گذشته قیمت سکه و طلا متأثر از بازار ارز روند کاهشی داشت و نوسان ارزی و سیر نزولی قیمت ارز روی بازار طلا موثر بود.همچنین کاهش نرخ اونس جهانی طلا نیز باعث افت قیمت طلا و سکه شده و کارشناسان افت بیشتر اونس جهانی طلا در هفته‌های آینده را پیش بینی کرده‌اند.علاوه براین انتظار می رود با آغاز توزیع واکسن کرونا و بهبود شرایط اقتصادی در ماه‌های آینده، میزان استقبال از طلا به عنوان ابزاری برای سرمایه‌گذاری کاهش پیدا کند.
قیمت  طلا و سکه طرح جدید نسبت به روزکاری قبل با افزایش همراه شده است؛ افزایش قیمت جهانی طلا به همراه قیمت افزایش قیمت ارز در بازار داخلی موجب افزایش مجدد قیمت‌ها در بازار طلا و سکه شده است؛ قیمت ارز از عصر روز یکشنبه در بازار آزاد با نوسان همراه شده است؛‌ سیر صعودی قیمت‌ها در بازار ارز بعد از چند هفته ثبات آغاز شد؛ یکی از دلایل مهم افزایش قیمت ارز به گفته فعالان بازار این است که کمیسیون تلفیق افزایش نرخ محاسباتی ارز در بودجه 1400 به 17500 تومان را مصوب کرد.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی این تصمیم تلفیق را موجب آغاز مجدد سیر صعودی قیمت‌ها در بازار می دانند؛ همتی رئیس کل بانک مرکزی نیز در این خصوص به خبرنگار تسنیم گفت: رسمیت دادن به نرخ تسعیر 17500 تومان را به صلاح اقتصاد نمیدانم، ضمن آنکه مبنای محاسباتی آن مشخص نیست.
بانک مرکزی تلاش می کند با تقویت عرضه در بازار به تقاضاهای ارزی پاسخ دهد و برهمین اساس نیز تداوم عرضه‌های روزانه ارز در سامانه نیما و بازار متشکل ارزی موجب شده تا نیاز ارزی بازار پاسخ داده شود و دیگر به مانند قبل شاهد نوسانات لحظه ای در بازار نباشیم. با این حال اما در مقاطعی انتشار برخی اخبار سیاسی موجب می شود تا جو روانی بازار تغییر کند و قیمت ارز افزایشی شود.
نرخ خرید و فروش دلار و یورو در صرافی‌های بانکی و بازار متشکل ارزی متغیر است و متناسب با نوسانات بازار آزاد در طول روز چند بار تغییر می‌کند.

 بازگشت ۳۷ میلیارد یورو ارز صادراتی به چرخه اقتصاد

 مدیرکل دفتر توسعه خدمات بازرگانی سازمان توسعه تجارت ایران گفت: ۳۷ میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو از تعهدات ارزی صادرکنندگان که از ۳۱ اردیبهشت ۹۷ تا ۳۱ خرداد سال جاری تجارت کرده‌اند، به چرخه اقتصادی کشور بازگشته است. بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی، از ۳۱ اردیبهشت ماه سال ۹۷ تا ۳۱ خرداد ماه سال جاری ۶۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو صادرات انجام شده است که ۵۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو از آن تعهد ارزی محسوب می شود که تا ۳۰ مهرماه سال جاری ۳۷ میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو ارز صادراتی به چرخه اقتصادی کشور بازگشته است.از کل میزان تعهدات ایفا نشده، یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو مربوط به صادرات از محل ورود موقت است که ضوابط ایفای تعهدات ارزی این گروه از صادرکنندگان به تازگی ابلاغ شده است تا مشکلات بازگشت آن مرتفع شود و همچنین یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو نیز به مرزنشینان و پیله وران مربوط می شود که راهکارهایی برای بازگشت آن در نظر گرفته شده است.
قمری با بیان اینکه صادرکنندگان به دو گروه تولیدی و غیردولتی تفکیک شده اند، تصریح کرد: از مجموع ۲۱ هزار و ۶۹۲ صادرکننده طی ۲ سال تعیین شده، ۶ هزار و ۸۳۲ صادرکننده تولیدی و ۱۴ هزار و ۸۶۰ تاجر غیرتولیدی بودند.
وی درخصوص تعهدات ارزی بخش تولیدی تاکید کرد: از ۴۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو صادرات این بخش،  ۴۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون یورو تعهد ارزی بوده که ۳۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو از آن پرداخت شده است.
مدیرکل دفتر توسعه خدمات بازرگانی سازمان توسعه تجارت ایران در خصوص صادرات تجار نیز گفت: از ۱۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو صادرات بخش غیر تولیدی، ۱۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو تعهد ارزی بوده و فقط ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون یورو از آن به چرخه اقتصادی کشور بازگشته است.
وی با اشاره به مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در ۱۲ آبان ماه، خاطرنشان کرد: بر اساس این مصوبه بازگشت ارز تسهیل شده و در دو ماه گذشته در ایفای تعهدات ارزی تسریع ایجاد شده که اطلاعات و آمار دقیق آن باید از سوی بانک مرکزی به سازمان توسعه تجارت اعلام شود.

۱۷ میلیارد یورو ارز صادراتی بازنگشته است

بر اساس آمار اعلام شده تا ۳۰ مهرماه سال جاری ۱۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو ارز صادراتی به کشور بازنگشته است که به غیر سه میلیارد یورو تعهدات ایفا نشده مرتبط با ورود موقت و مرزنشینان،  ۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو مربوط به بخش تولیدی و ۱۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو مربوط به بخش غیرتولیدی است که تا ۳۰ مهرماه سال جاری به چرخه اقتصادی کشور بازنگشته است؛ پیش از این دیوان محاسبات کشور میزان تعهدات ایفا نشده ارزی را بیش ۱۶ میلیارد یورو اعلام کرده بود.
ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در آبان ماه سال جاری برای تسریع و تسهیل در تجارت، به وزارت صنعت، معدن و تجارت ماموریت داده شد تا بر اساس اولویت‌بندی کالایی نسبت به مدیریت ثبت سفارش اقدام کند. بر این اساس، وارد کنندگان می‌توانند علاوه بر استفاده از سامانه نیما، ارز مورد نیاز خود را از محل ارز صادرکنندگان به شکل تهاتر به نحو گسترده تامین کنند.