:
كمينه:۱۸.۷۳°
بیشینه:۱۹.۷۹°
Updated in: ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۰
کاهش قیمت دلار در میانه کانال ۲۵ هزار تومانی ادامه یافت

کاهش ۸۰ هزار تومانی نرخ سکه / دلار سال ۲۰۲۱ را صعودی آغاز کرد

هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (شنبه) باکاهش ۸۰ هزار تومانی قیمت نسبت به روز پنجشنبه گذشته ۱۱ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان معامله شد.سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز در مقابل ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان معامله شد. همچنین نیم‌سکه بهار آزادی ۶ میلیون و ۲۰۰هزار تومان، ربع سکه چهار میلیون و ۱۵۰ هزار تومان و سکه یک گرمی به دو میلیون و ۳۵۰ هزار تومان مبادله شد.علاوه بر این، در بازار طلا نیز نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار به یک میلیون و۱۵۴ هزار تومان و هر مثقال طلا به بهای پنج میلیون تومان رسید.انس جهانی طلا نیز به قیمت یک‌هزار و ۸۹۸ دلار و ۵۰ سنت فروخته شد
کد خبر: ۱۶۶۳۴۶
تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۹ - ۲۲:۴۹
خبراقتصادی – محسن شمشیری
روز شنبه، در بازار آزاد ارز  قیمت دلار 25 هزار و 650 تومان، قیمت یورو 31 هزار و 300 تومان و درهم امارات 7 هزار و 90 تومان معامله شد در صرافی ها نیز هر دلار ۲۵ هزار و ۶۲۰ تومان معامله شد که قیمت آن نسبت به روز معاملاتی گذشته ۸۰ تومان کاهش داشت.قیمت فروش یورو نیز بدون تغییر نسبت به قیمت‌های پایانی روز کاری پنجشنبه گذشته به ۳۱ هزار و ۳۵۰ تومان رسید.امروز قیمت خرید هر دلار ۲۴ هزار و ۶۷۰ تومان و قیمت خرید هر یورو نیز ۳۰ هزار و ۴۰۰ تومان اعلام شد.همچنین قیمت خرید دلار دربازار متشکله ارزی ۲۵ هزار و ۳۱۲ تومان و قیمت فروش آن ۲۵ هزار و ۵۶۵ تومان بود.
علاوه براین نرخ خرید یورو در این بازار ۳۰ هزار و ۶۸۰ تومان و نرخ فروش آن ۳۱ هزار و ۹۸۷ تومان معامله شد.براساس این گزارش در سامانه سنا در روز معاملاتی گذشته (پنجشنبه)، هر یورو با قیمت میانگین ۳۰ هزار و ۸۳۸ تومان به فروش رسید و هر دلار نیز به قیمت ۲۵ هزار و ۵۱۰ تومان معامله شد.ضمن اینکه در سامانه نیما نیز در روز پنجشنبه گذشته، حواله یورو با میانگین قیمت ۳۱ هزار و ۶۹۴ تومان فروخته و حواله دلار نیز به قیمت ۲۵ هزار و ۵۹۴ تومان ثبت شد.روزهای گذشته روند حرکت قیمت دلار، کاهشی بود. اوایل آبان‌ماه نرخ دلار روند صعودی داشت و به بیش از ۳۰ هزار تومان رسید، اما از اواسط آبان‌ماه سیر نزولی به خود گرفت.

  کاهش ۸۰ هزار تومانی نرخ سکه

هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (شنبه) باکاهش ۸۰ هزار تومانی قیمت نسبت به روز پنجشنبه گذشته ۱۱ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان معامله شد.سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز در مقابل ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان معامله شد. همچنین نیم‌سکه بهار آزادی ۶ میلیون و ۲۰۰هزار تومان، ربع سکه چهار میلیون و ۱۵۰ هزار تومان و سکه یک گرمی به دو میلیون و ۳۵۰ هزار تومان مبادله شد.علاوه بر این، در بازار طلا نیز نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار به یک میلیون و۱۵۴ هزار تومان و هر مثقال طلا به بهای پنج میلیون تومان رسید.انس جهانی طلا نیز به قیمت یک‌هزار و ۸۹۸ دلار و ۵۰ سنت فروخته شد.
بررسی‌ها نشان می‌دهد در هفته‌های گذشته قیمت سکه و طلا متأثر از بازار ارز روند کاهشی داشت و نوسان ارزی و سیر نزولی قیمت ارز روی بازار طلا موثر بود.همچنین کاهش نرخ اونس جهانی طلا نیز باعث افت قیمت طلا و سکه شده و کارشناسان افت بیشتر اونس جهانی طلا در هفته‌های آینده را پیش بینی کرده‌اند.آغاز توزیع واکسن کرونا و بهبود شرایط اقتصادی در ماه‌های آینده، میزان استقبال از طلا به عنوان ابزاری برای سرمایه‌گذاری را کاهش خواهد داد.
قیمت  طلا و سکه طرح جدید در روز جاری نسبت به روزکاری قبل با نوسان جرئی همراه شده است؛ فعالان بازار طلا و سکه می گویند: دیگر تقاضا و انگیزه‌ای برای خرید طلا و سکه در بین مردم وجود ندارد و بازار در رکود به سر می برد. بازاری‌ها می گویند: بعد از کاهش چند میلیونی قیمت سکه دیگر تقاضایی برای خرید سکه نداریم.
گفتنی است، در بازار داخلی علاوه بر قیمت جهانی طلا، تغییرات قیمت ارز نیز باعث تغییرات قیمتی در طلا و سکه می شود؛ برهمین اساس نیز افزایش قیمت ارز در بازار همواره یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت طلا و سکه بوده است و این سناریو در روزهای اخیر بازهم تکرار شد ولی خیلی دوام نداشت ؛ دلار فعلا توان عبور از کانال 26 هزار تومان را ندارد و در محدود 25 هزار و 800 تا 25 هزار و 950 تومان درجا می زند.
بانک مرکزی تلاش می کند با تقویت عرضه در بازار به تقاضاهای ارزی پاسخ دهد و برهمین اساس نیز تداوم عرضه‌های روزانه ارز در سامانه نیما و بازار متشکل ارزی موجب شده تا نیاز ارزی بازار پاسخ داده شود و دیگر به مانند قبل شاهد نوسانات لحظه ای در بازار نباشیم. با این حال اما در مقاطعی انتشار برخی اخبار سیاسی موجب می شود تا جو روانی بازار تغییر کند و قیمت ارز افزایشی شود.
در صرافی‌های بانکی نیز قیمت‌ دلار و یورو نسبت به روز کاری قبل کاهش یافته است؛ برهمین اساس، قیمت فروش دلار   25 هزار و 670 تومان و قیمت خرید دلار نیز با اختلاف 1000تومانی نسبت به قیمت فروش، 24 هزار و 670 تومان تعیین شده است. قیمت فروش یورو نیز معادل 31 هزار و 400 تومان و قیمت خرید یورو نیز 30 هزار و 400 تومان اعلام شده است.
نرخ خرید و فروش دلار و یورو در صرافی‌های بانکی و بازار متشکل ارزی متغیر است و متناسب با نوسانات بازار آزاد در طول روز چند بار تغییر می‌کند.

تهیه ارز از منابع غیر بانک مرکزی

از سوی دیگر، یک کارشناس امور اقتصادی گفت: بهترین حالت برای مدیریت تخصیص ارزی آن است که متقاضیان، ارز مورد نیاز خود را از منابع غیر بانک مرکزی تهیه کنند. مدیریت تخصیص ارز یکی از مهم‌ترین چالش‌های سیاست‌گذاران در بانک مرکزی در این روزها که منابع ارزی کشور محدود به شمار می‌رود، است. انتظار از بانک مرکزی این است که با استفاده از پتانسیل‌ها و توانایی‌های بالای خود تقاضای مورد نیاز جامعه را با کمترین آسیب مورد مدیریت قرار دهد.
بهاءالدین حسینی هاشمی، کارشناس امور اقتصادی در گفت‌وگو با  ایبِنا درباره مدیریت صحیح ارزی از سوی بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی مشکل اساسی در زمینه مورد اشاره دارد که علت آن هم چیزی جز چند نرخی بودن سیاست ارزی نیست. به همین دلیل فشار لابی‌گری جهت دریافت ارز ارزان‌تر بسیار دیده می‌شود، بنابراین منشاء نرخ تمام ارزها از بانک مرکزی باید به سمت بازار گرایش یابد.
چنانچه بانک مرکزی نرخ ارز را یکسان کند و مبتنی بر بازار باشد، فشار برآن کمتر وارد خواهد شد، به این شکل که صادرکننده‌ها دراین بازار فعال‌تر عمل می‌کنند و ارز را به سیستم اقتصادی کشور برمی‌گردانند و تخصیص می‌دهند. البته این کار به شرط آن انجام می‌شود که ارز به نرخی ارائه شود که منابع و مصارف ارزی را داخل بازار در تعادل نگه دارد.
حسینی هاشمی در ادامه تاکید کرد: بانک مرکزی در شرایط حاضر با فشارهای مختلف سیاسی و اقتصادی روبرو است و چنانچه عزمی برای یکسان سازی نرخ ارز وجود نداشته باشد همواره با مشکل مواجه خواهد بود. البته باید این نکته را هم مورد توجه قرار داد که شرایط اکنون برای یکسان‌سازی ارز مناسب نیست.
وی مدیریت تخصیص ارز در شرایط چند نرخی بودن ارز را چنین توضیح داد: بدون شک بانک مرکزی باید برای کالاهای اساسی، ضروری، مواد اولیه، بخش تولید و دارویی اولویت‌بندی انجام دهد و از آنجا که بخش کشاورزی  هم مولد محسوب می‌شود، باید به این لیست افزوده شود زیرا با تامین غذا مردم سروکار دارد، بنابراین قطعا باید نهاده‌های اولیه کشاورزی را با منابع ارزی به تامین درآید. در کنار این مسئله بخش صنعت هم نیاز به توجه بیشتر دارد که باز آن هم به صنایع موادغذایی برمی‌گردد.
این کارشناس امور اقتصادی در این رابطه تصریح کرد: نباید دور از نظر داشت که اولویت‌بندی هم ازمشکلات بانک آنطور که انتظار می‌رود، نخواهد کاست زیرا متقاضیان ارز، نیاز خود را اولویت برتر و واجب می‌پندارند. این کار بسیار مشکل است و بانک مرکزی به هر شکلی که عمل کند هم باید جوابگو باشد و هم اینکه مورد نقد قرار می‌گیرد. بهترین حالت این است که متقاضیان، ارز از منابع غیر بانک مرکزی مورد تهیه قرار دهند.نفع دریافت کننده ارز در قیمت پایین‌تر آن است. حتی برای تاجران غیرزبده هم دریافت ارز ارزان سودآوری به همراه دارد، بنابراین تلاش بسیار براخذ ارز ارزان شکل می‌گیرد.
وی درباره محدودیت واردات نیز یادآور شد: ایجاد محدودیت واردات هم در ارتباط با ارز و هم کمک به تولید داخل باید مورد توجه قرار گیرد که در این زمینه نیاز است تا سایر وزارتخانه‌ها هم  به کمک بانک مرکزی آیند و ارز را از منابع خود برای بخش‌های مرتبط اختصاص دهند تا ارز ۴۲۰۰ تومانی تنها برای کالاهای اساسی و ضروری مدنظر قرار گرفته شود.

دلار سال ۲۰۲۱ را صعودی آغاز کرد

ارزش دلار مقابل تمامی ارزهای مهم افزایش یافت.به گزارش رویترز، در ادامه رویکرد تنش زای آمریکا، مقامات وزارت بازرگانی این کشور اعلام کردند تعرفه وارداتی این کشور روی برخی از محصولات اروپایی نظیر قطعات هواپیما افزایش پیدا خواهد کرد. اروپا در واکنش به این اقدام اعلام کرده خواهان حل مسالمت آمیز این مساله است. پیش از این سازمان تجارت جهانی در ماه سپتامبر به اتحادیه اروپا اجازه داده بود تا روی فعالیت برخی از شرکت های آمریکایی در خاک کشورهای خود مالیات بیشتری وضع کند که این مساله در آن زمان هم با واکنش واشنگتن مواجه شد و مقامات آمریکایی، همتایان اروپایی خود را به رفتار ناعادلانه در مسایل تجاری و بازرگانی متهم کرده بودند.
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با ۰.۱۹ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۸۹.۸۹۸ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۱۲۰ دلار اعلام شد.در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با ۰.۳۷ درصد کاهش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۵۴ دلار مبادله شد. یورو ۰.۸۸ درصد پایین رفت و با رفتن به کانال ۱.۲۱ به ۱.۲۱۸ دلار رسید. در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با ۰.۳۶ درصد افزایش به ۱۰۳.۲۴۹  ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۲۹۷ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۵۳۲ یوان چین اعلام شد.
شرایط کنونی مالی آمریکایی باعث شده است تا معامله گران نسبت به احیای سریع دلار پس از عملکرد بد آن در سال ۲۰۲۰ چندان خوشبین نباشند. تحلیل گران به دلیل آنچه آن را کسری دوقلو عنوان می کنند، معتقدند فشار روی دلار کماکان بالا خواهد بود. این کسری دوقلو مربوط به کسری بودجه دولت و همچنین کسری تراز حساب تجاری است. طبق اعلام سایت رسمی اعلام بدهی آمریکا، میزان بدهی‌های دولت این کشور تا پایان ماه دسامبر ۲۰۲۰ به ۲۷ تریلیون و ۵۵۳  میلیارد و ۴۹۶ میلیون دلار رسیده است. کسری بودجه دولت آمریکا تا پایان ماه دسامبر نیز به سه تریلیون و ۲۳۶ میلیارد و ۳۵۲ میلیون دلار رسیده است.
در ادامه اختلاف نظر بین سران دو حزب اصلی آمریکا، میچ مک کتنل- رهبر جمهوری خواهان در مجلس سنا طرحی را ارایه داده که در آن که خواهان افزایش یارانه پرداختی به شهروندان آمریکایی از ۶۰۰ دلار فعلی به ۲۰۰۰ دلار است. از آنجایی که انتخابات میان دوره ای مجلس سنا تعیین کننده اکثریت دوره بعدی خواهد بود، هر دو حزب در تلاش هستند تا غلبه بر بحران اقتصادی ناشی از کرونا را به نام خود ثبت کنند و از این طریق آرای رای دهندگان را به سبد نامزدهای حزب خود بریزند.
تاکنون دو میلیون دوز از واکسن کرونا در آمریکا توزیع شده است که ایالت کالیفرنیا با تحویل گرفتن ۳۰۰ هزار دوز واکسن در صدر قرار دارد و پس از این ایالت نیز ایالت های تگزاس و نیویورک به ترتیب با تحویل گرفتن ۱۴۶ هزار و ۹۸۸ دوز و ۱۴۰ هزار دوز در رده های بعدی قرار دارند. با این حال آنتونی فاوچی- مقام ارشد قرارگاه مقابله با کرونا در آمریکا با ابراز نارضایتی از روند کنونی گفته است که با تداوم این رویه، آمریکا نخواهد توانست به برنامه قبلی برای توزیع ۲۰ میلیون دوز واکسن تا پایان ماه ژانویه دست پیدا کند. با بیش از ۱۹ میلیون مبتلا و ۳۳۰ هزار کشته، آمریکا اصلی ترین کانون درگیر با کرونا در جهان است.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا به صورت رسمی با توافق برگزیت موافقت کردند و طبق اعلام سباستین فیشر- سخنگوی دولت آلمان- که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، با این کار راه برای اجرایی شدن توافق از ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی هموار می شود. خبر دیگر از اروپا اینکه به دلیل استقبال بالای شهروندان اروپایی از واکسن کرونا، دولت ها مجبور به اعمال اولویت بندی دریافت واکسن شده اند. حدود ۴۵۰ میلیون نفر در سطح اتحادیه اروپا زندگی می کنند و از زمان شروع بحران تاکنون بیش از ۳۵۰ هزار شهروند اروپایی جان خود را بر اثر ابتلا به کووید-۱۹ از دست داده اند.
با توافق صورت گرفته بین لندن و بروکسل، بن بست در مذاکرات برگزیت پس از حدود چهار سال به پایان خواهد رسید. با وجود آنکه بخش بزرگی از مبادلات تجاری دو طرف به مانند قبل ادامه پیدت خواهد کرد اما در زمینه مهاجرت و رفت و آمد شهروندان اتحادیه اروپا و انگلیس به خاک یکدیگر با محدودیت های زیادی همراه خواهد بود. هنوز دو طرف به توافق بر سر میزان دسترسی بخش بانکی و مالی انگلیس به بازار اتحادیه اروپا نرسیده اند و بعید است اتحادیه اروپا با دسترسی کامل بخش مالی و بانکی انگلیس به بازار خود موافقت کند.
در اقدامی که می تواند به عنوان سیگنالی مثبت از طرف چین برای کاستن از تنش های تجاری با آمریکا ارزیابی کرد، وزارت دارایی چین با صدور بیانیه ای اعلام کرد که معافیت شش محصول وارداتی خود از آمریکا که مشمول تعرفه نمی شوند را تمدید می کند. این معافیت طبق اعلام طرف چینی به مدت ۱۲ ماه اعتبار خواهد داشت و در راستای عمل به تعدات این کشور در فاز نخست توافق تجاری با آمریکا انجام می شود. چین در قالب فاز نخست توافق تجاری خود با آمریکا متعهد به افزایش واردات خود از این کشور با هدف کاستن از مازاد تراز حساب تجاری خود است.
سال ۲۰۲۰ برای دلار در شرایطی به پایان می رسد که آسیب گسترده کرونا به اقتصاد این کشور و وادار شدن بانک مرکزی به چاپ گسترده پول، دلار را زیر فشار شدیدی قرار داد. ارزش دلار مقابل ارزهای معتبر جهانی در سال ۲۰۲۰ به طور متوسط شش درصد کاهش را تجربه کرد تا بدین ترتیب یکی از بدترین سال های دلار در طول یک دهه اخیر به ثبت برسد. بسیاری از کارشناسان ارزی معتقدند استقراض سنگین کسب و کارهای آمریکایی و کاهش توان مالی مصرف کنندگان این کشور باعث خواهد شد دلار در ماه های نخست سال ۲۰۲۱ نیز کماکان تحت فشار باقی بماند.
تاکنون بیش از ۸۴ میلیون و ۱۴۷ هزار و ۴۴۱ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین یک میلیون و ۸۳۱ هزار و ۵۴۶ نفر جان خود را از دست داده‌اند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۳۵۵ هزار و ۷۸ نفر، برزیل با ۱۹۵ هزار و ۱۵۲ نفر، هند با ۱۴۹ هزار و ۲۰۵ نفر، مکزیک با ۱۲۵ هزار و ۸۰۷ نفر و ایتالیا با ۷۴ هزار و ۶۲۱ نفر بوده است.
شدت گرفتن سرعت شیوع کرونا باعث شده است تا شاهد رقم خوردن رکوردهای جدید از مرگ و میر روزانه ویروس کرونا باشیم تا جایی که روز بیست و نهم دسامبر با ثبت از ۱۴ هزار و ۱۱۷ فوتی در یک شبانه روز رکورد قبلی را که مربوط به روز هفدهم دسامبر با ثبت از ۱۳ هزار و ۷۰۲ فوتی بود، شکست.  
کیت جوکیس- استراتژیست ارزی بانک سوسیت ژنرال گفت: به زبان ساده از نظر معامله گران ارزش فعلی دلار بیش از حدی است که باید باشد و برای همین فکر می کنم روزهای بد دلار ادامه دارد. بازارها به آن چه در حوزه سیاست گذاری پولی رخ می دهد واکنش نشان می دهند و با وضعیت فعلی فشار زیادی روی دلار است. در مقایسه با ماه های ابتدایی سال جذابیت دلار برای بسیاری از معامله گران کاهش پیدا کرده است.