:
كمينه:۲۴°
بیشینه:۳۲°
به‌روز شده در: ۱۵ تير ۱۳۹۹ - ۱۹:۴۵
سهم 40 درصد هزينه خوراك از سبد مصرفی گروه‌های کم‌درآمد
تورم نقطه به نقطه خردادماه 99 براي مسکن ۲۴.۲ ، اجاره بها ۲۴.۱ ، خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها ۱۴.۹ و حمل و نقل ۴۸.۶ درصد بوده است / ضریب اهمیت خوراکی‌ها در دهک‌های پایین درآمدی ۴۳.۳ درصد و غیرخوراکی‌ها و خدمات ۵۶.۷ درصد است. در مقابل ضریب اهمیت خوراکی‌های و آشامیدنی‌های در دهک‌های بالای درآمدی ۱۷.۲ درصد و غیرخوراکی ۸۲.۷ درصد است
کد خبر: ۱۵۵۵۴۸
تاریخ انتشار: ۰۹ تير ۱۳۹۹ - ۱۹:۳۲
اقتصاد گردان - بررسی شدت اصابت تورم بر دهک‌ها نشان می‌دهد نرخ تورم در فصل گذشته کاهش یافته و به تناسب آن فاصله بین نرخ تورم دهک اول (قشر کم‌برخوردار) و دهک دهم (ثروتمندان جامعه) همواره در حال افزایش بوده و از رقم ۳.۴ درصد در فروردین‌ماه به ۴.۲ درصد رسیده است.
هر جامعه‌ای به لحاظ درآمد و مصرف به ۱۰ گروه تقسیم‌بندی می‌شوند که به هرکدام از این گروه‌ها دهک می‌گویند. دهک اول قشر کم برخوردار جامعه و ثروتمندان در دهک دهم قرار دارند. دهک‌های کم‌درآمد به علت درآمد کمتر، هزینه کمتری را به تفریح و سرگرمی و حتی بهداشت و درمان اختصاص می‌دهند. بنابراین وزن این کالاها در سبد مصرفی آنها کمتر است. در مقابل بیشترین سهم را خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها دارند.
بیش از ۴۰ درصد از سبد مصرفی گروه‌های کم‌درآمد را خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها تشکیل می‌دهند. اگر در این کالاها گرانی اتفاق بیفتد، برای کم‌درآمدها بسیار قابل‌لمس است. در نتیجه اگر تورم خوراکی‌ها زیاد شود، فشار بر گروه‌های کم‌درآمد نیز افزایش خواهد یافت.چنانچه رشد تورم به دلیل افزایش قیمت کالاهای غیرخوراکی و خدمات باشد، آنگاه فشار تورمی از سوی پردرآمدها بیشتر احساس می‌شود.
ضریب اهمیت خوراکی‌ها در دهک‌های پایین درآمدی ۴۳.۳ درصد و غیرخوراکی‌ها و خدمات ۵۶.۷ درصد است. در مقابل ضریب اهمیت خوراکی‌های و آشامیدنی‌های در دهک‌های بالای درآمدی ۱۷.۲ درصد و غیرخوراکی ۸۲.۷ درصد است.
اتفاقی که در فصل گذشته (بهار) رخ داد به این صورت بود که نرخ تورم کل در فروردین ماه برابر ۳۲.۲ درصد بود. در این ماه شاخص کل قیمت مصرف کننده (نرخ تورم) در دهک‌ اول ۳۰.۸ درصد و دهک دهم ۳۴.۲ درصد رسید و فاصله تورمی ۳.۴ درصد شد.مطابق اعلام مرکز آمار، نرخ تورم در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین ۲.۴ درصد کم شد و به تبع آن نرخ تورم دهک اول نیز ۲.۸ درصد و دهک دهم ۲.۳ درصد کم شد.

نرخ تورم در آخرین ماه فصل بهار همچنان سیر نزولی داشت و معادل ۲۷.۸ درصد بود. براساس اعلام مرکز آمار نرخ تورم قیمت مصرف‌کننده در این تاریخ برای دهک اول ۲۸ درصد و دهک دهم ۳۱.۹ درصد ثبت شد و فاصله تورمی در بین  قشر کم برخوردار و ثروتمند جامعه برابر ۳.۹ درصد بوده است.
بررسی جزییات تورم دو درصدی ماهانه در خردادماه ۱۳۹۹ نشان می‌دهد که افزایش بهای مسکن، خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها و حمل و نقل سه عامل مسلط در تغییرات نرخ تورم بوده‌اند.
نرخ تورم سالانه خردادماه ۲۷.۸ درصد، تورم نقطه به نقطه ۲۲.۵ درصد و تورم ماهانه دو درصد محاسبه شده است.بر این اساس تورم نقطه به نقطه مسکن ۲۴.۲ درصد، اجاره بها ۲۴.۱ درصد، خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها ۱۴.۹ درصد و حمل و نقل نیز ۴۸.۶ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که سهم بخش مسکن از تورم نقطه به نقطه کل در این ماه ۶.۱۷ درصد، اجاره بها ۶.۰۶ درصد، خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها ۴.۹۱ درصد و حمل و نقل ۴.۶۶ درصد بوده است.
بر اساس این گزارش، تورم نقطه به نقطه بخش مسکن، آب، برق و گاز در (در مجموع) ۲۱.۷ درصد و سهم آن از تورم نقطه به نقطه کل معادل ۶.۲۵ درصد ثبت شده است. سبزیجات تنها بخشی بوده که دارای تورم منفی بوده و تورم نقطه به نقطه آن منفی ۰.۴ درصد و سهم آن از تورم نقطه به نقطه کل نیز منفی ۰.۰۲ درصد محاسبه شده است.
براساس این گزارش تورم نقطه به نقطه خردادماه گروه‌های نان و غلات ۲۹.۴ درصد، گوشت قرمز و ماکیان ۰.۴ درصد، شیر، پنیر و تخم مرغ ۲۸.۹ درصد، روغن‌ها و چربی‌ها ۷.۹ درصد، میوه و خشکبار ۲۵درصد، چای، قهره، کاکائو، نوشابه و آبمیوه ۳۶.۳ درصد و شکر، مربا، عسل، شکلات و شیرینی نیز ۱۶.۷ درصد بوده است.
همچنین تورم نقطه به نقطه دخانیات ۱۶ درصد، پوشاک و کفش ۲۸ درصد، مبلمان و لوازم خانگی ۲۶.۶ درصد، بهداشت و درمان ۲۴ درصد، ارتباطات ۷ درصد، تفریح و فرهنگ ۲۶.۵ درصد و هتل و رستوران نیز ۱۷.۹ درصد بوده است.

نام:
ایمیل:
* نظر: