:
كمينه:۱۳.۷۹°
بیشینه:۱۵.۹۹°
Updated in: ۲۸ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۸:۳۱
اونس جهاني به 1726 دلار رسيد

جذابيت سكه بانكي و نقش بانک‌ها در قیمت سکه / نرخ هاي ارز و سكه در بازار

در بازار طلا نيز با اعلام هر اونس جهاني به قيمت 1726 دلار و نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدي به 17590 تومان، قيمت طلا و سكه روند با ثبات خود را حفظ كرده و حتي برخي كارشناسان از حباب منفي و فروش طلا و سكه در بازار براي ورود به بورس و تامين معيشت و قدرت خريد مردم خبر داده اند. براين اساس روز سه شنبه ، مظنه مثقال طلاي 17 عيار 3 ميليون 130 هزار تومان، هر گرم طلاي 18 عيار 722 هزار تومان، سكه طرح جديد 7 ميليون و 419 هزار، طرح قديم 7 ميليون و 150 هزار، نيم سكه 3 ميليون و 860 هزار، ربع سكه 2 ميليون و 180 هزار، سكه گرمي 1 ميليون و 130 هزار، معامله شد
کد خبر: ۱۵۳۷۰۲
تاریخ انتشار: ۰۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۸:۳۶
اقتصاد گردان - روز سه شنبه 6 خرداد 99،‌ نرخ لحظه اي سامانه سنا و نرخ فروش دلار در صرافي هاي مجاز بانكي 17300، نرخ خريد دلار 17200، نرخ خريد يورو 18700 و نرخ فروش يورو 18800 تومان اعلام شد. سامانه سنا نيز نرخ ميانگين معاملات ارز در تاريخ 3 خرداد را براي دلار  17311،  يورو 18799، درهم 4689، يوان 2500، پوند 20988،  لير تركيه 2597، دلار كانادا 12790 تومان اعلام كرد.  همچنين در بازار آزاد و معاملات نقدي ارز، نرخ دلار 17660، يورو 19200، پوند 21600، درهم 4870، لير تركيه 2650، يوان 2500، دلار كانادا 13000 تومان معامله شد.
 در بازار طلا نيز با اعلام هر اونس جهاني به قيمت 1726 دلار و  نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدي به 17590 تومان، قيمت طلا و سكه روند با ثبات خود را حفظ كرده و حتي برخي كارشناسان از حباب منفي و فروش طلا و سكه در بازار براي ورود به بورس و تامين معيشت و قدرت خريد مردم خبر داده اند. براين اساس روز سه شنبه ، مظنه مثقال طلاي 17 عيار 3 ميليون 130 هزار تومان، هر گرم طلاي 18 عيار 722 هزار تومان، سكه طرح جديد 7 ميليون و 419 هزار، طرح قديم 7 ميليون و 150 هزار، نيم سكه 3 ميليون و 860 هزار، ربع سكه 2 ميليون و 180 هزار، سكه گرمي 1 ميليون و 130 هزار، معامله شد.
در بازار ارز رسمي نيز، بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۲۴ ارز از جمله یورو و پوند نسبت به روز شنبه افزایش و قیمت ۱۱ واحد پولی کاهش یافت؛ همچنین نرخ دلار و ۱۱ ارز دیگر نیز ثابت ماند. هر دلار آمریکا برای سه شنبه ششم خرداد ۹۹ بدون تغییر نسبت به آخرین روز کاری هفته قبل ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین  هر پوند انگلیس با افزایش ۱۴۳ ریالی به قیمت ۵۱ هزار و ۲۶۹ ریال و هر یورو نیز با رشد ۵۸ ریالی به قیمت ۴۵ هزار و ۸۲۹ ریال اعلام شد.
طبق آخرین آمار اعلام شده از سوی نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران، بازار سکه و طلای داخلی صبح کمی روند صعودی داشت اما مجدد پایین آمد و در همان محدوده روز گذشته قرار گرفت. محمد کشتی آرای در رابطه با آخرین قیمت های مبادلاتی سکه و طلا در بازار اعلام کرد: قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با کاهش۵۰ هزار تومانی نسبت به روز گذشته به هفت میلیون و ۵۵۰ هزار تومان رسیده است. همچنین هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم ثابت مانده و هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران، ادامه داد: قیمت هر قطعه نیم سکه سه میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، ربع سکه نیز دو میلیون و ۱۰۰ هزار تومان مورد معامله قرار می‌گیرد. همچنین هر قطعه سکه یک گرمی یک میلیون و ۹۰ هزار تومان تومان قیمت دارد که همگی نسبت به روز گذشته ثابت مانده‌اند.اما  قیمت طلای ۱۸ عیار نیز کاهش جزیی سه هزار تومانی داشته و به ازای هر گرم  ۷۲۳ هزار و ۴۰۰ تومان معامله شده است.   هر مثقال طلا نیز سه میلیون و ۱۳۵ هزار تومان قیمت دارد که ۱۵ هزار تومان ارزان شده است.البته صبح قیمت‌ها تاحدودی بالاتر بود. به طور مثال سکه تمام طرح جدید هفت میلیون و ۵۸۰ هزار تومان، نیم سه میلیون و ۸۵۰ هزار تومان و هر گرم طلا ۱۸ عیار ۷۳۳ هزار تومان مورد معامله قرار گرفته‌اند.
جذابيت سكه بانكي و نقش بانک‌ها در قیمت سکه
 افزایش شدید قیمت‌ها و ثبت رکوردهای جدید در بازار سکه توجهات را به سوی گواهی سپرده سکه جلب کرده تا در پی یافتن متهم افزایش قیمت‌ها، انگشت اتهام به سوی بانک‌ها دراز شود.  بازار طلا و سکه در روزهای اخیر، دورانی پرتلاطم را پشت سر می‌گذراد، نوسان شدید و عبور قیمت‌ها از مرز هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باعث شده که این بازار در مرکز توجه قرار گیرد.
به گزارش ايرنا، در این میان، بازار خرید و فروش سکه، پررونق بوده به طوری که در برخی از روزها، خریدارانی که برای خرید سکه به طلافروشی مراجعه می‌کردند با پاسخ «نداریم، پیدا نمیشه» مواجه می‌شدند. درباره چرایی رشد عجیب و یکباره قیمت سکه به عوامل مختلفی مانند افزایش قیمت دلار، بی‌ثباتی بازارهای موازی و ... اشاره شده است، که در میان آنها ادعای نقش معاملات گواهی سکه و بانک‌ها در افزایش قیمت سکه جلب توجه می‌کند.
در بحبوجه جولان قیمت‌ها در بازار سکه، برخی کارشناسان، بانک‌ها را به عنوان متهمان افزایش نرخ سکه معرفی کردند. به گفته آنها چند بانک از طریق بازار بورس اقدام به خرید سکه از مردم با قیمت بالاتر ‌کردند و نمی‌دانیم با چه اهدافی دست به این کار زدند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که بانک‌ها نمی‌توانند در معاملات گواهی سکه دخالت کرده و به طور مستقیم اقدام به خرید و فروش سکه کنند.طبق مقررات، بانک‌ها در فرایند معاملات گواهی سکه صرفا دو وظیفه را بر عهده دارند که شامل «تعیین اصالت سکه» و «انبار داری» است.در واقع، بانک قادر نیستند که سکه را خرید و فروش کنند، همچنین آنها نقشی نیز در قیمت‌گذاری سکه ندارند. بر این اساس، بانک‌ها نمی توانند سهمی در افزایش قیمت سکه داشته باشند.
با توجه به اینکه ادعای مربوط به دخالت بانک ها در خرید و فروش سکه، بدون توجه به سازوکار معاملات بورس کالا مطرح شده بود، واکنش هایی را به دنبال داشت.بر این اساس، بانک رفاه کارگران به عنوان یکی از چهار بانک انباردار سکه طلا، پس از طرح این ادعا در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: با توجه به فرایند تعریف شده، بانک رفاه هیچ نقشی در خرید، فروش و عرضه سکه نداشته و تنها انباردار بورس کالا است. از این رو بانکی که بر اساس مستندات قانونی به عنوان انباردار بورس کالا شناخته می‌شود، نمی‌تواند نقشی در قیمت‌گذاری سکه در بورس کالا داشته باشد.
بر این اساس، دارندگان سکه طلا با ارائه مدارک شناسایی معتبر به خزانه بانک رفاه مراجعه و سکه‌های خود را به انبار تحویل می‌دهند و پس از اعتبارسنجی سکه‌ها و پرداخت هزینه ارزیابی، در مقابل قبض انبار موقت گواهی سپرده دریافت می‌کنند. سپس می‌توانند با مراجعه به کارگزاری ها یا سامانه معاملات برخط سهام، سکه‌های خود را به فروش برسانند.
معاملات گواهی سکه دارای مزیت هایی است که موجب شده استقبال از آنها افزایش یابد که مهم‌ترین آنها عدم نیاز به خرید فیزیکی سکه است.بر این اساس، نیاز به مراجعه حضوری برای خرید فیزیکی سکه نیست و می‌توان از طریق اینترنت و معاملات آنلاین اقدام به خرید و یا فروش کرد.مزیت دیگر، عدم نیاز به نگاهداری فیزیکی سکه در بورس و انبارداری با هزینه بسیار پایین توسط بانک‌هاست.
عامل دیگری که موجب افزایش استقبال از گواهی‌های سکه شده، امنیت بیشتر است؛ به طوری که دارنده گواهی سکه نیازی به نگاهداری فیزیکه سکه نداشته و به تبع آن ریسک سرقت و یا مفقودی سکه‌ها کاهش می‌یابد.همچنین تعیین اصالت سکه، توسط خزانه‌های بانک‌های منتخب انجام می‌شود که باعث افزایش امنیت معاملات شده و احتمال ارایه سکه‌های تقلبی را کاهش می‌دهد.
از جمله مزیت‌های دیگر معاملات گواهی سکه، نرخ پایین کارمزد معاملات است، معمولا فاصله بین خرید و فروش سکه در بازار آزاد به ۲۰۰ هزار تومان نیز می سد که سود آن عاید طلافروشان می‌شود؛ اما کارمزد معاملات سکه در بورس بسیار پایین است.
چهار بانک دارای انبار سکه
شورای بورس در خرداد ماه سال ۱۳۹۳ «گواهی سپرده کالایی» را به عنوان ابزار مالی قانون بازار اوراق بهادار، شناسایی و تصویب کرد که بر اساس این مصوبه، گواهی سپرده کالایی، اوراق بهاداری است که مؤید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالاست و پشتوانه آن قبض استانداردی است که در انبارهای مورد تأیید بورس صادر می‌شود.
در همین راستا، اواخر سال ۱۳۹۴ بازار معاملات گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالا آغاز به کار کرد که تاکنون چهار بانک رفاه، صادرات، سامان و ملت به این بازار وارد شده اند.نگاهی به سایت بورس کالا بخش انبارهای سکه نیز نشان می‌دهد که از «خزانه پردیس بانک رفاه کارگران»، «خزانه بانک سامان»، «خزانه زرین سپهر بانک صادارت» و «خزانه بانک ملت» به عنوان چهار انبار اصلی سکه‌های طلا نام برده شده که دارندگان گواهی سکه می‌تواننند با مراجعه به آنها، سکه‌های خود را تحویل بگیرند.
هزینه انبارداری سکه
صاحبان سکه پس از قراردادن سکه‌های خود در خزانه و انبار بانک، هزینه ای را طبق تعرفه تعیین شده پرداخت می‌کنند.طبق تعرقه اعلام شده توسط بورس کالا، هزینه انبارداری هر قطعه گواهی سکه در سال ۱۳۹۹ معادل ۳۰ هزار تومان است.همچنین هزینه نگهداری به ازای هر واحد به صورت روزانه چهل ریال تعیین شده است.
محدودیت‌های جدید معاملات گواهی سکه
پس از نوسانات شدید نرخ سکه و دراز شدن انگشت اتهام به سوی معاملات گواهی سکه و متهم شدن آنها به گران کردن قیمت سکه، محدودیت‌هایی در معاملات این گواهی‌ها در نظر گرفته شد.بر این اساس، بورس کالا در ۲۱ اردیبهشت ماه اعلام کرد: محدوده نوسان قیمت مجاز در همه نمادهای معاملاتی گواهی سپرده کالایی سکه طلا تا اطلاع ثانوی، مثبت یا منفی یک درصد پایانی جلسه معاملاتی قبل نماد معاملاتی دارای بیشترین ظرفیت خواهد بود.
همچنین معاملات گواهی سکه توسط اشخاص حقوقی نیز ممنوع شده است. بر این اساس همه اشخاص حقوقی به استثنای صندوق های طلا و بازارگردان تا اطلاع بعدی مجاز به خرید اوراق گواهی سپرده کالایی سکه طلا در بورس کالا نیستند.در تصمیمی‌ دیگر نیز اعلام شده است که نمادهای معاملاتی گواهی سکه به دلیل وجود قیمت‌های نامتعارف در تابلوی معاملات تا اطلاع ثانوی در مرحله پیش گشایش باقی خواهند ماند
پول ملی چین به ضعیف ترین نرخ خود از سال ۲۰۰۸ رسید
 
به گزارش بلومبرگ، دولت چین نرخ مرجع یوان را در سامانه ارزی روزانه خود در ضعیف ترین سطح از سال 2008 قرار داد.این اتفاق پس از آن رخ داد که در بحبوحه تنش های سیاسی با آمریکا، روز جمعه نرخ ارز چین در هفت ماه گذشته به پایین ترین سطح در صرافی های داخل این کشور رسید.
بانک مرکزی چین نرخ یوان را 7.1209 به ازای هر دلار تعیین کرد. این نرخ در یک نظرسنجی انجام شده توسط بلومبرگ از تجار و تحلیلگران به طور متوسط 7.122 تخمین زده می شود.بر اساس این گزارش، آخرین اقدامات پکن برای محکم کردن جای پای خود در هنگ کنگ، بار دیگر موجب رویارویی رؤسای جمهور چین و آمریکا شده است.
روابط این دو کشور در چند ماه گذشته به طرز چشمگیری بدتر شده است چرا که این دو اقتصاد بزرگ جهان بر سر طیف وسیعی از موضوعات از شیوع کروناویروس گرفته تا تجارت و حقوق بشر با یکدیگر درگیر شده اند.نرخ یوان روز (دوشنبه) نسبت به نرخ روز جمعه که 7.131 به ازای هر دلار در شانگهای اعلام شده بود، 0.1٪ ضعیف تر شد.نرخ برون مرزی یوان، که هفته گذشته به ضعیف ترین سطح خود رسیده است، امروز تا ساعت 11:05 صبح به وقت محلی به میزان 0.26 درصد ضعیف تر شد و به 7.1514 به ازای هر دلار رسید.

دلار عقب رفت
 
شاخص دلار در معاملات امروز ریزش کرد. به گزارش رویترز، در شرایطی که اقتصاد آمریکا با بدترین شرایط اقتصادی خود در طول ۹ دهه اخیر مواجه شده، جروم پاول، رئیس بانک مرکزی این کشور در سخنانی گفته است نظام بانکی این کشور به حد کافی برای پشت سر گذاشتن این بحران نیرومند است.  در حال حاضر بیش از ۳۸ میلیون نفر در آمریکا برای دریافت مزایای بیکاری درخواست داده‌اند و انتظار می رود رشد اقتصادی به پایین‌ترین سطح خود از زمان بحران سال ۱۹۲۹ برسد.
کوین هاست، مشاور اقتصادی کاخ سفید از احتمال رسیدن نرخ بیکاری آمریکا به بالای ۲۰ درصد و طولانی شدن روند بازگشت سطح فعالیت های اقتصادی به زمان قبل از بحران کرونا سخن گفته است.  وقایع معاملات ارز هم چنین تحت تاثیر اخبار مربوط به تشدید جنگ تجاری آمریکا با چین قرار دارد. پس از جدال لفظی بین واشنگتن و چین بر سر مقصر بودن طرف چینی در شیوع کرونا در جهان، اکنون برخی از قانون گذاران آمریکایی به دنبال تحریم چین به بهانه دخالت چین در امور داخلی هنگ کنگ هستند. از سوی دیگر وانگ یی، وزیر خارجه چین به آمریکا در خصوص به راه انداختن یک جنگ سرد دیگر هشدار داده است.  
تاکویا کاندا، کارشناس مسائل اقتصادی در موسسه گیتیم ریسرچ گفت: اصلی ترین نگرانی معامله گران در حال حاضر مربوط به تنش ها آمریکا و چین است. وضعیت قبلا هم بد بود و حالا بدتر شده و این یک شرایط دشوار برای دارایی های پرریسک است.  اختلاف بین آمریکا و چین باعث شده است تا معامله‌گران دست به عصاتر از گذشته نسبت به خرید و فروش ارز اقدام کنند، چرا که آن ها نگرانند روابط دو طرف به سطح پرتنش سال قبل بازگردد. چین همچنین پس از آن که استرالیا خواهان تحقیقات بین المللی در خصوص نقش پکن در شیوع کرونا در جهان شد، واردات گوشت خود از استرالیا را قطع و سفیر این کشور در کانبرا نیز از احتمال اعمال تحریم هایی ضد استرالیا خبر داد.
از سوی دیگر پس از مدت‌ها کش و قوس فراوان یک گام بزرگ بر سر نهایی شدن بسته محرک اقتصادی در سطح منطقه یورو و اتحادیه اروپا برداشته شد و رهبران فرانسه و آلمان به عنوان دو قطب اصلی اقتصادی منطقه یورو سر تخصیص یک بسته محرک ۵۰۰ میلیارد یورویی به توافق رسیدند. انتظار می رود در شرایطی که رشد اقتصادی بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان، فرانسه و ایتالیا منفی شده است، این بسته بتواند تا حدی به بازگشت سریع تر اقتصادهای اروپایی به مدار مثبت رشد کمک کند.  
پیش از این اختلافات درونی گسترده بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا باعث بی عملی بانک مرکزی اروپا شده بود، آن هم زمانی که دیگر همتایان این بانک به سرعت برای احیای رشد اقتصادی دست به کار شده‌اند. در ژاپن بانک مرکزی این کشور یک تریلیون دلار و در آمریکا فدرال رزرو حدود ۲.۵ تریلیون دلار اعتبار و نقدینگی مختلف برای حمایت از بخش های مختلف اقتصادی در نظر گرفته اند.  
در آسیا نیز عملکرد ناامیدکننده اقتصاد ژاپن ادامه دارد؛  صادرات این کشور تا پایان ماه آوریل با کاهش ۲۲ درصدی نسبت به ماه قبل مواجه شده است که این رقم در طول یک دهه اخیر بی سابقه بوده است. در طرف واردات نیز ژاپنی ها ۷.۹ درصد کمتر از ماه قبل واردات داشته اند. این در حالی است که نرخ بیکاری در ژاپن نیز تا پایان ماه مارس با ۰.۱ درصد افزایش نسبت به ماه قبل به ۲.۵ درصد رسیده است. عملکرد ضعیف سومین اقتصاد بزرگ جهان آن هم در شرایطی که با توجه به تعویق افتادن مسابقات المپیک، احتمالا شاهد تداوم این روند خواهیم بود باعث شده است تا یمن در روزهای اخیر نتواند به خوبی از فضای پرریسک اقتصاد جهانی بهره برداری کرده و بیش از پیش صعود کند.
از سوی دیگر ویروس کرونا کماکان قربانی می گیرد هر چند که با کند شدن سرعت شیوع آن در بسیاری از مناطق روند بازگشایی کسب و کارها آغاز شده است.  تاکنون بیش از پنج میلیون و ۵۹۱ هزار و ۶۷۷ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۳۴۷ هزار و ۹۴۴ نفر جان خود را از دست داده‌اند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۹۹ هزار و ۸۰۵ نفر، انگلیس با ۳۶ هزار و ۹۱۴ نفر، ایتالیا با ۳۲ هزار و ۸۷۷ نفر،  فرانسه با ۲۸ هزار و ۴۳۲ نفر و اسپانیا با ۲۶ هزار و ۸۳۷ نفر بوده است.  
اریک برگر،  کارشناس بازار ارز در بانک مرکزی کانادا گفت: اکنون نگاه معامله گران به دور تازه تنش‌های لفظی بین پکن و واشنگتن دوخته شده است و اگر وضعیت آرام تر نشود، شاهد آغاز دور دوم جنگ تجاری بین دو اقتصاد نخست جهان خواهیم بود. در این صورت نرخ برابری دلار و یوان به ویژه در برابر ارزهای امن شاهد تغییرات گسترده ای خواهد بود و شاهد ثبت رکوردهای جدیدی از ارزهایی نظیر ین و فرانک خواهیم بود.  
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با ۰.۳۸ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۹۹.۸۱۴ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس معادل ۱.۰۳۰ دلار اعلام شد.  
داده‌های جدید منتشر شده از منطقه یورو نشان می‌دهد که کشورهای اروپایی با حادترین بحران اقتصادی یک دهه اخیر خود مواجه شده‌اند. طبق اعلام مرکز آمار اروپا، متوسط رشد اقتصادی ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در سه ماهه نخست امسال در مقایسه با سه ماهه پایانی سال قبل ۳.۸ درصد و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳.۲ درصد کمتر شده است.  از سوی دیگر میزان تجارت خارجی کشورهای عضو منطقه یورو در ماه مارس  نسبت به مدت مشابه سال قبل با افت ۱۲.۱ درصدی مواجه شده و به ۱۵۳.۳ میلیارد یورو رسیده است.
در انگلیس نیز وضعیت چندان بهتر نیست و داده‌های منتشرشده توسط وزارت دارایی انگلیس نشان می دهد که کسری بودجه این کشور در ماه آوریل به ۶۱.۳۶ میلیارد پوند افزایش یافته است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدودا ۵.۵ برابر شده است!  بانک مرکزی انگلیس برای سال جاری، رشد اقتصادی منفی ۱۴ درصد پیش بینی کرده است و این رقم حتی از سال های زمان جنگ جهانی اول و دوم نیز منفی تر است.در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با صعود ۰.۷۶ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۲۶ دلار مبادله شد. یورو ۰.۵۲ درصد بالا رفت و با عبور از کانال ۱.۰۸  به ۱.۰۹۳ دلار رسید.
کیث تمپرتون - تحلیلگر بازار سرمایه در موسسه تاویرا سکیوریتیز - گفت: بازارها بین اخبار سیاست‌های محرک پولی، آمار جدید مبتلایان به کرونا و داده‌های بد اقتصادی گیر کرده‌اند و فکر می‌کنم این وضعیت فعلا ادامه خواهد داشت.  در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۱۴ درصد افزایش به ۱۰۷.۸۳۷ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۵۱۷ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۷.۱۳۴ یوان چین اعلام شد.