:
كمينه:۱۳.۷۹°
بیشینه:۱۴.۹۹°
Updated in: ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۲
هشدار همتی به مردم برای حفظ سرمایه‌های خود

بازديد همتي از صرافي ها و اطمينان دادن نسبت به تامين ارز / افزايش نرخ ارز و طلا و سكه

رئیس کل بانک مرکزی روز يكشنبه 26 آبان 98 با بازديد سرزده از صرافی های میدان فردوسی به مردم و صرافي ها اطمینان داد كه تأمین نیازهای ارزی مردم به موقع انجام خواهد شد. طی روزهای گذشته همچنان بانک مرکزی در بازار ارز حضور فعال دارد چرا که مدیریت بازار ایجاب می‌کند که به عنوان بازارساز اصلی نیازهای واقعی را تامین کرده و مازاد عرضه ارز را نیز را مطابق ماه‌های گذشته جمع آوری و به ذخایر کشور اضافه کند
کد خبر: ۱۴۵۰۵۶
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۷






اقتصاد گردان - رئیس کل بانک مرکزی  با اشاره به مديريت بازار ارز توسط بانك مركزي گفت: طی روزهای گذشته همچنان بانک مرکزی در بازار ارز حضور فعال دارد چرا که مدیریت بازار ایجاب می‌کند که به عنوان بازارساز اصلی نیازهای واقعی را تامین کرده و مازاد عرضه ارز را نیز را مطابق ماه‌های گذشته جمع آوری و به ذخایر کشور اضافه کند.
وی افزود: مجموعه ذخایر بانک مرکزی از محل خرید ارز صادرات غیرنفتی و بازار ارز این اجازه را می‌دهد که با رصد تحرکات بازار ارز هرگونه تلاش برای سفته‌بازی را خنثی کند و هم زمان اجازه دهد روند عادی عرضه و تقاضای ارز نرخ آن را تعیین کند.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی تجربه بیش از یک سال و اندی گذشته این بانک در مدیریت علمی بازار ارز همچنان ادامه پیدا کرده و اطمینان است که شکل‌گیری انتظارات این چند روز تاثیر چندانی بر بازار ارز نخواهد داشت و همان روند گذشته و منطقی در بازار ادامه خواهد داشت.
عبدالناصر همتی هشدار داد: مردم مراقب سرمایه‌های خود باشند تا از ناحیه سودجویان و سفته بازان آسیب نبینند.

نرخ ها در بازار

روز يكشنبه 26 آبان 98 در بازارهای جهانی نرخ اونس طلا  1467 دلار قيمت گذاري شد. همچنين با اعلام نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدي به قيمت 12470 نرخ سكه و طلا در بازار افزايش يافت. نرخ لحظه اي روز يكشنبه ارز در سامانه سنا نيز براي فروش  اسکناس یورو به 13500 تومان و براي دلاربه 12300 تومان  رسيد.
مظنه يك مثقال طلاي آب شده 17 يك ميليون و 815 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عيار 426 هزار و 100 تومان، سكه طرح جديد 4 ميليون و 211 هزار تومان، طرح قديم 4 ميليون و 109 هزار تومان، نيم سكه 2 ميليون و 188 هزار تومان، ربع سكه يك ميليون و 389 هزار تومان معامله شد.
سامانه سنا نرخ ميانگين ارز براي روز شنبه 25 آبان 98  را براي دلار 11 هزار و 623 تومان، يورو 13 هزار و 30 تومان، پوند انگليس 15 هزار و 47592 تومان، درهم امارات 3 هزار و 234 تومان، لير تركيه 2 هزار و 148 تومان و يوآن چين يك هزار و 770 تومان اعلام كرد.

صرافی‌های مجاز بانک مركزي قیمت خرید دلار را 12 هزار و 200 تومان و قیمت فروش آن را 12 هزار و 300 تومان اعلام کرده‌اند. این صرافی‌ها هر یورو را به قیمت 13 هزار و 400 تومان می‌خرند و 13 هزار و 500 تومان می‌فروشند.
در بازار ارز رسمي نيز بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را برای روز يكشنبه اعلام کرد که بر اساس آن نرخ تمام ارزها نسبت به روز شنبه ثابت ماند.بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار آمریکا برای روز یکشنبه بیست و ششم آبان ماه ۹۸ بدون تغییر نسبت به روز شنبه ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین پوند انگلیس بدون تغيير ۵۴ هزار و ۱۹۶ ریال و هر یورو نیز بدون تغییر نسبت به روز شنبه ۴۶ هزار و ۴۳۰ ریال ارزش‌گذاری شد.
قیمت ارز با افزایش همراه شد
به گزارش ایسنا، بازار ارز که در روزهای اخیر روند افزایشی به خود گرفته بود، روز ‌یکشنبه نیز به همین روند ادامه داد و قیمت‌ها اندکی بالا رفت.قیمت خرید دلار در صرافی‌های مجاز بانکی نسبت به روز گذشته ۲۰۰ تومان افزایش یافته و ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان است. قیمت فروش این ارز نیز ۱۱ هزار و ۹۰۰ تومان است. همچنین هر یورو در این صرافی‌ها ۱۳ هزار تومان خریداری و ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان فروخته می‌شود.
در بانک‌ها هم قیمت خرید دلار و یورو افزایش داشت و هر دلار ۱۱ هزار و ۵۷۴ و هر یورو ۱۲ هزار و ۷۸۹ تومان از مشتریان خریداری شده است. قیمت ارز مسافرتی نسبت به روز گذشته حدود ۱۰۰ تومان افزایش یافت و هر یورو حدود ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومان برای مسافران قیمت‌گذاری شده که بالاتر از نرخ صرافی‌هاست.



نکات احتیاطی برای خرید سکه و مصنوعات طلا

همچنين دبیر اتحادیه طلا و جواهر بر نکات احتیاطی لازم برای خرید سکه و مصنوعات طلا تاکید کرد.
به گزارش ایبِنا، با وجود هشدارهای فعالان حوزه طلا و جواهر، باز هم شاهد بروز کلاهبرداری و فروش سکه و طلا تقلبی هستیم. مواردی که از عدم اطلاع و توجه مردم سوء استفاده کرده و سکه و مصنوعات تقلبی را به فروش می رسانند.
در همین راستا، نادر بذرافشان گفت: متقاضیان باید برای خرید سکه فقط به واحدهایی که جواز رسته سکه فروشی را دارند مراجعه کنند. وی افزود: همچنین باید روی سکه هولوگرام اتحادیه طلا و جواهر درج شده باشد. البته این هولوگرام باید روی سکه باشد زیرا مواردی وجود دارد که هولوگرام در کنار سکه درج شده و کلاهبرداران با بریدن دور سکه اصل و جای گذاری سکه تقلبی و پرس دوباره، به مشتریان سکه تقلبی می دهند.
دبیر اتحادیه طلا و جواهر، درباره نکات مهم به هنگام خرید طلا نیز، گفت: درباره طلا هم باید در فاکتور نوع، رنگ، عیار مصنوع و کد استاندارد ذکر شود و باید کد موجود در فاکتور و کد درج شده روی طلا نیز یکسان باشد.
وی با تاکید بر اینکه سود فروشنده و میزان ارزش افزوده نیز باید در فاکتور ذکر شود، گفت: روی طلا نیز باید عیار ۷۵۰ ذکر شود و البته در شهرهایی مثل یزد و کرمان طلا ۲۰ و ۲۱ عیار هم وجود دارد.

استخراج غیرقانونی رمزارز ممنوع

 از سوي ديگر، در حالی که استخراج رمزارزها در ایران شکل قانونی به خود گرفته و وزارت نیرو تعرفه برق مورد استفاده آن را نیز اعلام کرده، اما هنوز معامله و تولید آن‌ها ممنوع است و در عین حال کسانی که استخراج‌های غیرقانونی رمزارز را اطلاع دهند، پاداش می‌گیرند.
به گزارش ایسنا، ارزهای دیجیتال چند سالی می‌شود که در ایران شناخته‌ شده‌اند، اما از سال گذشته ورود به عرصه تولید و استخراج این رمزارزها رواج بیشتری یافت؛ به طوریکه پیش‌نویس آیین‌نامه‌ فعالیت رمزارزها نیز از سوی بانک مرکزی به صورت اولیه برای آن‌ها منتشر شد.
این موضوع در همان حد پیش‌نویس باقی ماند، تا اینکه در ماه‌های اخیر توجه دولت و سایر نهادهای مسئول به استخراج این رمزارزها به ویژه بیت‌کوین جلب شد، چراکه واردات دستگاه‌های ماینر و استفاده از آن‌ها برای کسب درآمد توسط مردم با افزایش چشم‌گیری روبرو شد.
با توجه به اینکه هنوز ساز وکار مشخصی برای صنعت ماینینگ وجود نداشت و این دستگاه‌ها برق بسیار زیادی را مصرف می‌کند و در عین حال برخی از افراد نیز از برق‌های صنعتی و کشاورزی برای استخراج بیت‌کوین استفاده می‌کردند، نهادهای مسئول به ماجرا ورود کرده و اقدام به توقیف تعدادی از این دستگاه‌ها کردند.
همین موضوع سبب شد تا دولت در این زمینه جدیت بیشتری به خرج دهد و آن‌طور که گفته می‌شود، سازوکار تولید رمزارز در کمیسیون اقتصادی دولت تصویب شد.

آیین‌نامه هیات وزیران

در نهایت معاون اول رئیس‌جمهوری در ۱۳ مردادماه، آیین‌نامه اجرایی استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری‌شده در کشور را به منظور ایجاد بستری امن، کم هزینه، شفاف و پرسرعت برای تبادلات اقتصادی و به‌کارگیری با رویکرد تسهیل فضای کسب وکار را ابلاغ کرد.
در این آیین‌نامه ضمن قانونی شمردن فعالیت ماینرها در ایران، حق و حقوقی برای آن‌ها در نظر گرفته و شرط و شروطی نیز برایشان گذاشته شد که یکی از مهم‌ترین بندهای این آیین‌نامه ضمن این‌که استخراج رمزارز در آن به عنوان صنعت شناخته شد، به تعرفه استخراج رمزارزها اختصاص دارد که بر اساس آن مقرر شد تأمین برق متقاضیان استخراج رمزارزها صرفاً یا با دریافت انشعاب برق از شبکه سراسری یا با احداث نیروگاه جدید خارج از شبکه سراسری صورت گیرد.
بیت‌کوین کمک حال شرایط تحریمی
این در حالی است که برخی کارشناسان از نحوه برخوردهای چندگانه با بیت‌کوین گلایه می‌کنند، به طوریکه نیکزاد، عضو هیات مدیره انجمن فناوران زنجیره بلوک در این باره گفته است: هیات دولت در مصوبه خود ماینینگ بیت‌کوین را به رسمیت شناخته یعنی طبق قانون باید مصوبه اجرا شود و ماینرها مانند همه صنایع دیگر مجوز زمین، زیرساخت، برق و انشعابات دیگر را دریافت کنند.
وی افزود: این اتفاقی است که متاسفانه در وزارت نیرو استنکاف می‌شود، اما و اگر می‌آورند و بیان می‌کنند که برق زیاد مصرف می‌شود، در حالی که آلومینیوم و فولاد از بیت‌کوین بیشتر برق مصرف می‌کنند و زمانی که از آن‌ها در این زمینه سوال می‌شود، سکوت می‌کنند، زیرا صنایع بزرگی هستند که رانت‌های بزرگی در این سازمان‌ها است، بنابراین معمولا کسی با آن‌ها مخالفت نمی‌کند، با وجود اینکه صنعت آلومینیوم ایران آلاینده و از استاندارد خارج است.
نیکزاد اضافه کرد: بانک مرکزی دو بیانیه در طول سه سال گذشته صادر کرده و در آن دادوستد بیت‌کوین و معامله با آن را ممنوع اعلام کرده است. دو سال پیش معامله با بیت‌کوین برای همه نهادهای مالی ممنوع اعلام شد، اما امسال برای همه ممنوع کردند که این اتفاق عجیبی است، زیرا آن زمان برای نهادهای مالی ممنوع اعلام کرده بودند که در واقع نهادهای مالی را از این فرصت دور می‌کرد.
وی خاطرنشان کرد: سازمان‌های مالی رو به ورشکستگی ایران امیدوار بودند که با چنگ زدن به این فناوری و رشد خوب اقتصادی آن بتوانند وضع بد خود را خوب کنند. بانک مرکزی آن‌ها را از نظام بانکی محروم کرد که به بیانیه از سمت شورای مبارزه با پولشویی استناد کرده بود.
به گفته عضو هیات مدیره انجمن فناوران زنجیره بلوک، بیت‌کوین در زمان تحریم‌ها کمک زیادی به معاملات می‌کند و تقریبا کشوری وجود ندارد که در آن استفاده از بیت‌کوین ممنوع باشد، در واقع ممنوعیت در جایی وارد شده که از حدود اختیارات قانون اساسی خودش فراتر رفته و جای شکایت و پیگیری دارد.

تعرفه برق استخراج بیت‌کوین اعلام شد

اما در روزهای گذشته مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق از تعیین قیمت برق استخراج رمزارزها خبر داد و گفت: این نرخ در هشت ماه غیرگرم سال معادل ۵۰ درصد متوسط نرخ برق صادراتی یعنی ۴۸۰ تومان خواهد بود و در چهار ماه گرم سال یعنی از خرداد تا شهریور، دو برابر متوسط قیمت صادراتی برق محاسبه می‌شود و استفاده این مراکز از برق در ۳۰۰ ساعت سال که ساعات اوج بار است و قبلا توسط وزارت نیرو ابلاغ شده، ممنوع است.
وی افزود: در صورتی که این متقاضیان به صورت مجتمعی و با ظرفیت بالا فعالیت کنند، تا ۲۰ درصد تخفیف در سطوح انتقال به آن‌ها تعلق می‌گیرد. همچنین درصورتی که از استخرهای داخلی نیز استفاده کنند تا ۱۵ درصد تخفیف بیشتر شامل حال این مشترکان می‌شود.

پاداش برای معرفی استخراج غیرقانونی

سخنگوی صنعت برق ادامه داد: همچنین برای کسانی که نسبت به شناسایی و اعلام مراکز غیرمجاز رمزارز اقدام کنند، نیز پاداش‌هایی در نظر گرفته شده است که معادل ۲۰ درصد خسارت وارده توسط این مراکز به شبکه خواهد بود و با استفاده‌کنندگان غیرمجاز از برق نیز براساس قوانین موجود برخورد و به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.
استخراج رمزارزها از جمله بیت‌کوین در حالی در کشورمان قانونی شده که خرید و فروش و معامله آن کماکان توسط تمامی افراد ممنوع است، هرچند که برخی افراد به صورت غیرگسترده اقدام به خرید و فروش بیت‌کوین می‌کنند.
گفته می‌شد که برخی صرافی‌ها نیز دست به معامله بیت‌کوین می‌زنند که در این باره نیز مسئولان مربوطه اعلام کردند که اگر این کار انجام شود، کانون صرافان از آن اطلاعی نداشته و به صورت شخصی انجام می‌شود.
ممنوعیت استفاده و معامله بیت‌کوین به دلیل قوانین مبارزه با پولشویی اعلام شده، اما تجربه نشان داده که تاکنون هیچ‌کدام از کشورهای دنیا نتوانسته‌اند در مقابل این تکنولوژی ممنوعیت‌های طولانی مدت مثمر ثمر ایجاد کنند. این در حالی است که بسیاری از شرکت‌ها و حتی بانک‌های دولتی ایران نیز درخواست تولید رمزارزهای خودشان را دارند که بر اساس قانون بانک مرکزی، تولید رمزارز نیز به هر شکلی ممنوع است.
با این حال پنج بانک ایرانی روی تولید یک رمزارز ایرانی به نام پیمان کار کرده‌اند که به نظر می‌رسد هنوز مجوزهای لازم برای فعالیت آن اخذ نشده و با وجود قانون بانک مرکزی، عملا اجازه فعالیت ندارد. حال باید دید که در زمینه تولید رمزارزها تصمیمات جدیدی در دولت و بانک مرکزی گرفته می‌شود یا رمزارز در ایران در حد استخراج باقی می‌ماند.