:
كمينه:۱۷.۶۲°
بیشینه:۱۸.۷۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴

آمادگی ایران برای همکاری با کشورهای منطقه در کنترل کانون‌های بحرانی گرد و غبار فرامرزی

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری در چهاردهمین کنفرانس اعضای متعاهد کنوانسیون مقابله با بیابان‌زایی موسوم به COP۱۴ تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران از همکاری با سایر کشورها به‌ویژه کشورهای منطقه برای مبارزه با توفان‌های گرد و غبار و کنترل کانون‌های بحرانی گرد و غبار فرامرزی استقبال و اعلام آمادگی می‌کند.
کد خبر: ۱۴۰۹۲۱
تاریخ انتشار: ۲۰ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۹:۵۷
اقتصادگردان- به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، خلیل آقایی در اجلاس مقامات عالی‌رتبه چهاردهمین کنفرانس اعضای متعاهد کنوانسیون مقابله با بیابان‌زایی که با حضور وزرای ۱۹۶ کشور عضو کنوانسیون مقابله با بیابان‌زایی در دهلی‌نو پایتخت کشور هند در حال برگزاری است، از اعلام آمادگی کشورمان برای همکاری با کشورهای منطقه برای کنترل کانون‌های بحرانی گرد و غبار فرامرزی خبر داد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یکی از اعضای جامعه جهانی متعاهد به کنوانسیون‌های زیست محیطی، تغییرات اقلیمی و تنوع زیستی نام برد و افزود: برنامه توسعه پایدار جهان موسوم به جهان بدون تخریب سرزمین که با هدف تقویت عملیات احیایی و ایجاد تعادل در زیست بوم‌ها در سطح جهان به ویژه در کشورهای تحت تاثیر تدوین شده است، ایران همواره به صورت داوطلبانه از آن حمایت می‌کند.

آقایی اظهار کرد: برای بهبود وضعیت جنگل ها و مراتع در سطح جهان، در پیش گرفتن یک رویکرد جامع نگر و دوراندیشانه لازم و ضروری است.

وی در ادامه به طرح توقف بهره‌برداری صنعتی از جنگلهای هیرکانی و اجرای طرح تنفس جنگل اشاره داشت و گفت: در یک اقدام منحصر به فرد، و پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی، بهره‌برداری از جنگل‌های منطقه هیرکانی برای تولید چوب و الوار از دو سال پیش متوقف شده است.

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: در ایران قوانینی تصویب شده که راه را برای مشارکت جوامع محلی در اجرای پروژه‌های منابع‌طبیعی و انعقاد قراردادهای پیمانکاری با آنها تسهیل کرده و در سایت‌های اجرایی، مردم محلی از منافع مختلف این پروژه‌ها بهره‌مند شده‌اند.

نماینده دولت جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس اظهار کرد: بر این باور هستم که مقابله با بیابان‌زایی، باید در عمل به صورت کار در عرصه و انجام اقدامات احیایی انجام شود. در این راستا، در جمهوری اسلامی ایران، هر ساله، یک میلیون هکتار از اراضی را تحت پوشش مدیریت جامع آبخیزداری قرار می‌دهد و طی دو سال اخیر، با حمایت‌های مقام معظم رهبری، رییس جمهور محترم و مجلس شورای اسلامی، با جذب اعتبارات ویژه از صندوق توسعه ملی، در مجموع، ۳۲۰ هزار هکتار عملیات احیایی در قالب پروژه‌های گسترده مرتعداری، جنگلداری و بیابان‌زدایی، و از جمله اجرای عملیات مالچ‌پاشی بر روی تپه‌های ماسه‌ای در کانون‌های بحرانی گرد و غبار به اجرا در آمده است. این در حالی است که عملیات مقابله با بیابان‌زایی در ایران، از چند دهه قبل آغاز شده است.

تشکیل ائتلاف بین‌المللی گرد و غبار

بر اساس این گزارش، بدنبال تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران و هماهنگی‌های انجام شده با برنامه محیط زیست ملل متحد براساس قطعنامه‌های مجمع عمومی، ائتلاف بین‌المللی مقابله با گرد و غبار از سوی یونپ و با مشارکت وسیع سازمان‌های تخصصی ملل متحد در خلال چهاردهمین نشست متعاهدین کنوانسیون مقابله با بیابان‌زایی اعلام موجودیت کرد.

این ائتلاف جهانی بر مبنای ۳ قطعنامه مجمع عمومی و قطعنامه‌های یونپ و اسکاپ در مورد مقابله با گرد و غبار که بانی اصلی تمامی آنها جمهوری اسلامی ایران بوده و نیز سند توصیه‌های اجلاس بین‌المللی تهران در رابطه با گرد و غبار تأسیس شده و هدف از تأسیس آن تقویت همکاری‌های بین‌المللی در مقابله با طوفان‌های گرد و غبار، بسیج منابع مالی برای این همکاری‌ها، هم‌افزایی کشورها و سازمان‌های تخصصی درگیر در مقابله با طوفان‌های گرد و غبار، توسعه سیستم‌های پیش‌آگاهی و هشدار، منشأیابی و کاهش آثار این طوفان‌ها بر سلامت و بهداشت عمومی، محیط زیست و بر فعالیت‌های اقتصادی بر مبنای برنامه عمل بین‌المللی است که ائتلاف وظیفه تدوین آن را بر عهده دارد.