:
كمينه:۲۰.۴°
بیشینه:۲۰.۹۹°
Updated in: ۲۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۶
بررسي عملكرد بانك هاي كشور و اثر سياست هاي بانك مركزي بر بهبود شاخص ها و عملكرد بانك ها نشان مي دهد

بررسي عملكرد بانك ها در سال 98: پیشتازی بانک های اصل 44؛ ملت، صادرات و تجارت در رشد شاخص هاي پولي و بانكي سال 98

جمع دارایی‌های بانك ها در پایان سال 1397 نسبت به سال قبل از رشدی در حدود 38 درصد برخوردار است که البته بانک‌های خصوصی شده رشد 45 درصدی و سایر بانک‌ها افزایش 30 درصدی داشته‌اند. هبود سودآوری بانک‌های مشمول اصل 44 با 93 هزار میلیارد ریال در سال 1396 و 87 هزار میلیارد ریال سود در سال 1397 کاملاً مشهود است. در بانک‌های واگذارشده برآیند درآمد تسهیلات و سود سپرده به شرایط مناسبی مبدل شده و از حدود 5 هزار میلیارد ریال در سال 1396 به بیش از 66 هزار میلیارد ریال در سال 1397 بالغ شده است
کد خبر: ۱۴۰۸۲۴
تاریخ انتشار: ۱۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۸:۲۷
 اقتصاد گردان  – مقصود پور ابولي و محسن شمشيري
عملکرد بانک های کشور در سال هاي 96،‌97 و 98 شاخص های پولی و بانکی، نسبت های مالی و روند اصلاح ساختار، اقلام ترازنامه ای، سود و زیان، هزینه جذب منابع و سپرده ها در سا لهای 97 و 98 نشان می دهد که تعدادی از بانک ها از طریق رشد بالای دارایی ها و جذب منابع با هزینه تمام شده و قیمت کمتر پول نسبت به سال هاي قبل، رشد بیشتر سپرده های جاری و کوتاه مدت نسبت به بلندمدت با قيمت تمام شده كمتر پول با توجه به ماه شمار شدن حساب هاي كوتاه مدت، تجدید ارزیابی دارایی ها و افزایش سرمایه، رشد قابل توجه دارایی های مشاع و غیر مشاع، فروش اموال مازاد، تهاتر بدهی های دولت و مطالبات معوق با اضافه برداشت از بانک مرکزی، افزایش درآمد خالص و سود، مثبت شدن برخی شاخص های پولی و بانکی و... توانسته اند ضمن بهبود شاخص های عملکردی خود، روند اصلاح ساختار، استانداردسازی صورت های مالی، و بهبود جایگاه خود در نظام بانکی کشور را تحقق بخشند و در مسیر اجرای حاکمیت شرکتی، کاهش بنگاه داری، تقویت نقش بانک ها در اقتصاد ملی قرار گرفته اند. 
بعد از اجراي صورت هاي مالي جديد در بهمن سال 94، سياست هاي سال 97 بانك مركزي براي كاهش ناترازي ها و اضافه برداشت ها، تهاتر بدهي هاي دولت و بخش خصوصي با اضافه برداشت از بانك ها، ماه شمار كردن سود حساب كوتاه مدت، و پيگيري هاي مختلفي كه بانك هاي مختلف داشته اند، وضعيت شاخص هاي پولي و بانكي بهتر شده است و بانك هايي كه زيانده بودند براي ماه ها با نماد بسته بورسي مواجه بودند، اكنون به بازار معاملات سهام بازگشته اند و به نقطه سربه سر و سودآوري رسيده اند. به نظر مي رسد كه كاهش بار هزينه هاي موسسات غيرمجاز، ساماندهي بانك ها و موسسات و  حذف نرخ سود بي حساب و كتابي كه در بازار پول حاكم بوده، كاهش رقابت هاي غيرسالم در جذب منابع و تعيين كريدور و محدوده نرخ سود مناسب و... به تدريج موجبات بهبود شاخص هاي بانك ها را فراهم كرده است. براين اساس چه در اثر سياست هاي جديد بانك هاي مركزي از سال 94 تاكنون و به خصوص سياست هاي بانك مركزي در سال 97 و 98 و چه در اثر همت و تلاش مديران و كاركنان بانك ها، اكنون با بهبود برخي شاخص هاي پولي و بانكي مواجه هستيم كه نتيجه آن را مي توان در عملكرد 5 ماه نخست سال 98 نيز مشاهده كرد. اما همچنان بسياري از شاخص ها از جمله كفايت سرمايه، بدهي دولت، اضافه برداشت، مطالبات معوق و... نيازمند توجه بيشتري است. 
برخي بانك ها كه قبلا زيانده بوده اند در سال هاي 97 و 98 به تدريج به جرگه بانك هاي سود ده پيوسته اند هر چند كه سود اندكي دارند اما مي توان اميدوار بود كه با پيگيري مطالبات خود از دولت و بخش خصوصي بتوانند سود آوري بهتري داشته باشند. تعدادي از بانكهاي خصوصي عمدتا حاصل از رشد مطالبات معوق خود همچنان زيان ده هستند و نيازمند رسيدگي سريع هستند. در بين بانك هاي خصوصي و خصوصي شده برخي وضعيت بهتري دارند. از جمله  تعدادی از بانک های کشور مانند بانک های خصوصی شده  اصل 44 شامل بانک های ملت، صادرات و تجارت، نسبت به سایر بانک ها از رشد بهتر و بهبود شاخص های عملکردی در دو سال اخير برخوردار بوده اند.  از جمله رشد دارایی ها، تجدید ارزیابی دارایی، کاهش هزینه تمام شده پول و مثبت شدن سود، درآمد و سود 66 هزار میلیارد ریالی بانک های خصوصی شده در سال 1397، رشد درآمدهای غیرمشاع مانند فروش ارز، جذب بالای سپرده‌ که فاصله معناداری با سایر بانک ها دارند. 
در دو سال اخیر که موضوع بحران ارزی و فروش ارز در بازار و عملیات ارزی مطرح بوده است، درآمد غیرمشاع برخی بانک ها افزایش داشته است.  از جمله با عملیات ارزی بانک‌ها ناشی از تغییر قابل‌ملاحظه نرخ ارز، سهم درآمدهای غیر مشاع  در بانک‌های ملت و پارسیان تغییر شگرفی داشته است
گرچه اطلاعات مالی تمامی بانک‌هایی که سهام آن‌ها در بازار سرمایه مورد معامله قرار می‌گیرد برای سال های 97 و 98 به طور کامل منتشرنشده است، لیکن برمبنای داده‌های درج‌شده در سامانه کدال نسبت به بررسی این صنعت اقدام شده است.صورت‌های مالی بانک‌های آینده، حکمت ایرانیان و موسسه مالی و اعتباری کوثر منتشرنشده و اطلاعات بانک‌های انصار، ایران‌زمین، سرمایه، مهر اقتصاد و موسسه ملل حسابرسی نشده است علاوه بر این اطلاعات مالی منتشرشده بانک مهر تنها مشتمل بر صورت‌های مالی است. متأسفانه به دلیل نقص انتشار اطلاعات، پاره‌ای نسبت‌های مهم (نظیر کفایت سرمایه) قابلیت محاسبه و ارائه نداشته‌اند.
ترازنامه تجمیعی این صنعت برای دو سال مالی 1396 و 1397 و همچنین تفکیک آن به بانک‌های مشمول اصل 44 قانون اساسی (ملت، صادرات، تجارت و پست‌بانک) و دیگر بانک‌ها در این گزارش آمده است (ارقام برحسب میلیارد ریال است). 

رشد 45 درصدی دارایی بانک های خصوصی شده 

جمع دارایی‌های این بنگاه‌ها در پایان سال 1397 به حدود 14400 میلیارد ریال رسیده است که نسبت به سال قبل از رشدی در حدود 38 درصد برخوردار است که البته بانک‌های خصوصی شده رشد 45 درصدی و سایر بانک‌ها افزایش 30 درصدی داشته‌اند.

تجدید ارزیابی بانک های صادرات و تجارت 

 لازم به ذکر است که در سال 1397 بانک‌های صادرات و تجارت نسبت به تجدید ارزیابی دارایی‌ها و افزایش سرمایه خود از محل مازاد ایجادشده اقدام نموده‌اند که این مسئله نیز در بهبود ترازنامه‌هامؤثر بوده است. افزایش نرخ ارز نیز از دیگر عوامل مؤثر در این میان بوده است البته نظارت بهتر بانک مرکزی و فضای مناسب‌ترشکل‌گرفته در بازار پول برای پیشگیری از رقابت منفی این صنعت در پرداخت سود سپرده نیز می‌بایستی مدنظر واقع شود.
 تسهیلات اعطایی به اشخاص غیردولتی همچنان با حدود 45 درصد بیشترین سهم را در دارایی‌ها دارد. پس‌ازآن مطالبات از دولت و اشخاص دولتی با مجموع حدود 15 درصد قرار دارند.
در سوی دیگر ترازنامه سپرده‌های سرمایه‌گذاری با قریب به 56 درصد سهم تعیین‌کننده‌ای دارند البته سهم این آیتم در قیاس با سهم حدود 66 درصدی آن در سال قبل (به دلیل افزایش سرمایه و نیز سودآوری مناسب‌تربانک‌ها که موجبات افزایش سهم حقوق صاحبان سهام در ترازنامه را فراهم آورده)کاهش شایان توجهی داشته است. در این مورد تغییر وضعیت بانک‌های مشمول اصل 44 به‌مراتب قابل‌توجه‌تر بوده است. جمع حقوق صاحبان سهام این بانک‌ها از 44 میلیارد ریال در سال 1396 به حدود 4900 میلیارد ریال در سال جاری افزایش نشان می‌دهد که برخی عوامل مؤثر در آن ازجمله افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها و نیز بهبود سودآوری حاصل از تراز مثبت ارزی پیش‌ترمورداشاره قرار گرفتند. در مقابل حقوق صاحبان سهام بانک‌های خصوصی که در سال قبل در حدود 23 هزار میلیارد ریال بود در سال جاری با کاهش قابل‌ملاحظه‌ای به 69 هزار میلیارد ریال منفی رسیده است. در سال 1397 تنها 1000 میلیارد ریال افزایش سرمایه توسط این بانک‌ها صورت گرفته که البته از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها نبوده است.
تأمین مالی انجام‌شده از سوی بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی از حدود 12 درصد در سال مالی قبل به قریب 15 درصد در سال جدید رسیده است. خطوط اعتباری اعطاشده به برخی بانک‌ها برای حل‌وفصل مشکلات ناشی از مؤسسات مالی و اعتباری بدون مجوز و نیز تسهیلات اعطایی توسط برخی بانک‌ها از محل منابع صندوق توسعه ملی ازجمله دلایل رشد این مورد به شمار می‌رود.

سودآوری بانک های خصوصی شده

صورت سود و زیان تجمیعی بانک‌ها در این گزارش آورده شده است. این صنعت در سال 1397 مجموعاً زیانی در حدود 562 میلیارد ریال را متحمل شده است که البته بهبود سودآوری بانک‌های مشمول اصل 44 با 93 هزار میلیارد ریال در سال 1396  و 87 هزار میلیارد ریال سود در سال 1397 کاملاً مشهود است. در مقابل زیاندهی بانک‌های خصوصی از 83 هزار میلیارد ریال در سال 1396 تا حدود 87 هزار میلیارد ریال در سال 1397 رخ‌داده است. 

درآمد و سود 66 هزار میلیارد ریالی بانک های خصوصی شده

ترکیب و سهم هریک از اقلام سود و زیان در قیاس با جمع درآمدهای مشاع، نشان‌دهنده افزایش قابل‌ملاحظه برآیند عملیات ارزی، تعدیل نسبتاً مناسب سود سپرده‌های پرداختی، افزایش سود فعالیت‌های غیر مشاع، افزایش هزینه‌های کارکنان و نیز هزینه‌های مالی است. البته بایستی توجه کرد که شرایط در بانک‌های مشمول اصل 44 و خصوصی متفاوت است. به‌طور مثال در بانک‌های واگذارشده برآیند درآمد تسهیلات و سود سپرده به شرایط مناسبی مبدل شده و از حدود 5 هزار میلیارد ریال در سال 1396 به بیش از 66 هزار میلیارد ریال در سال 1397 بالغ شده است درحالی‌که در بانک‌های خصوصی وضعیت کاملاًنگران‌کننده است.



سود و زیان تجمیعی صنعت بانکداری 1397 
 
مجموع تعداد کارکنان در سال 1396 بالغ‌بر 101 هزار نفر بوده که به حدود 98 هزار نفر کاهش پیداکرده است. تعداد شعب نیز از 8867 به 8683 شعبه رسیده است.نسبت کفایت سرمایه یک شاخص کلیدی در تحلیل وضعیت بانک به شمار می‌رود که با توجه به آن می‌توان متوجه شد که دارایی‌های بانک تا چه حد در سبد مناسبی سرمایه‌گذاری شده و ازلحاظ ریسک و به‌کارگیری سرمایه در دارایی‌های مختلف از وضعیت مناسبی برخوردار است. دلیل وضع الزامات قانونی مبنی بر رعایت حداقل نسبت کفایت سرمایه توسط بانک‌ها این است که درواقع بانک‌ها با اتکا به سرمایه خود قادر باشند در مقابل زیان‌های احتمالی و ناشی از عدم بازپرداخت تسهیلات اعطاشده به مشتریان، شرایط نامساعد بازار و برخی تنگناهای عملیاتی مقاومت کنند. متأسفانه ملاحظه می‌شود که در خصوص برخی بانک‌ها این نسبت منفی شده و مابقی نیز غیر از موارد نادری شرایط مناسبی را به تصویر نکشیده‌اند.
 شاخص‌های ارائه‌شده اغلب گویا و فارغ از نیاز به توضیح اضافه‌ای هستند. ملاحظه می‌شود که در اغلب موارد بانک خاورمیانه فاصله معناداری با بقیه دارد. 

درآمد ارزی و غیرمشاع و درآمد مشاع

ترکیب درآمدهای مشاع و غیر مشاع برای دو سال 1396 و 1397 آمده است. اتکای زیاد بانک‌ها به درآمدهای مشاع همچنان به چشم می‌خورد البته در سال 1397 به دلیل نتیجه مناسب عملیات ارزی بانک‌ها ناشی از تغییر قابل‌ملاحظه نرخ ارز، در مورد بانک‌های ملت و پارسیان سهم درآمدهای غیر مشاع تغییر شگرفی داشته است.





سود و زیان تجمیعی صنعت بانکداری

برای سال مالی منتهی به 29 اسفند ماه 1397

شرح

1397/12/29

 

درصد به جمع درآمدهای مشاع

تجمیع سیستم بانکی

بانکهای اصل 44

بانکهای خصوصی

 

%

میلیارد ریال

میلیارد ریال

میلیارد ریال

 

درآمدهای مشاع:

 

سود و وجه التزام تسهیلات اعطایی

84.37%

933,607

445,327

488,281

 

سود (زیان) حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها و سپرده‌گذاری‌ها

15.63%

172,999

62,548

110,451

 

جمع درآمدهای مشاع

100.00%

1,106,606

507,874

598,732

 

سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری

-101.03%

(1,117,964)

(441,261)

(676,703)

 

تفاوت سود قطعی و علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری

-

-

-

 

سهم سود سپرده‌گذاران

-101.03%

(1,117,964)

(441,261)

(676,703)

 

سهم بانک از درآمدهای مشاع

-1.03%

(11,358)

66,613

(77,971)

 

درآمدهای غیرمشاع:

 

سود و وجه التزام فعالیت‌های غیرمشاع

11.32%

125,231

83,582

41,649

 

درآمد کارمزد

7.34%

81,171

43,209

37,962

 

نتیجه مبادلات ارزی

23.50%

260,012

184,534

75,478

 

سایر درآمدها

7.50%

82,973

13,768

69,205

 

جمع درآمدهای غیرمشاع

49.65%

549,387

325,094

224,293

 

جمع درآمدها

48.62%

538,029

391,707

146,322

 

هزینه‌ها:

 

هزینه‌های کارکنان

-14.11%

(156,120)

(119,733)

(36,387)

 

سایر هزینه‌های اجرایی

-9.12%

(100,892)

(48,369)

(52,523)

 

هزینه مطالبات مشکوک‌الوصول

-10.86%

(120,183)

(58,704)

(61,480)

 

هزینه‌های مالی

-10.97%

(121,419)

(51,167)

(70,252)

 

هزینه کارمزد

-3.12%

(34,580)

(23,904)

(10,676)

 

جمع هزینه‌ها

-48.18%

(533,194)

(301,877)

(231,316)

 

سود (زیان) عملیات در حال تداوم قبل از مالیات

0.44%

4,835

89,830

(84,994)

 

مالیات بر درآمد

-0.49%

(5,398)

(2,920)

(2,478)

 

سود (زیان) خالص

-0.05%

(562)

86,910

(87,472)

 

سود (زیان) خالص هر سهم– ریال

(0.90)

192.06

(499.12)

 

سرمایه

627,765

452,514

175,251

 




مشکوک الوصول 

بالا بودن سهم تسهیلات مشکوک الوصول در برخی بانک‌ها گویای شرایط نابسامانی است هرچند که در برخی دیگر از بانک‌ها نیز سهم این آیتم رو به افزایش گذاشته است. 

نسبت تسهیلات اعطایی به سپرده‌ها

نسبت تسهیلات اعطایی به سپرده‌ها، نسبتی است که ظرفیت خلق تسهیلات توسط بانک از محل سپرده‌ها را نشان می‌دهد. تحلیل این نسبت به‌صورت مطلق نمی‌تواند بیانگر نکته خاصی باشد و باید آن را در کنار دیگر نسبت‌ها و شاخص‌های بانکی مورد تحلیل و بررسی قرار داد. بااین‌حال دامنه متعادل این نسبت معمولاً بین 70 تا 90 درصد باید باشد. مقدار پایین‌تر از 70 درصد تا حدودی معرف سیاست محافظه‌کارانه بانک و عدم تمایل به اعطای وام و تسهیلات به دلیل ریسک‌های موجود در وام‌دهی و یا صرف منابع حاصل از سپرده‌ها در دارایی‌های غیرمولد است. از سوی دیگر مقدار بالاتر 90 درصد نیز بیانگر کسری نقدینگی بانک‌ها جهت تأمین منابع اعتبارات اعطایی و آسیب‌پذیری نسبت به وام‌دهندگان و به‌نوعی بیانگر بالا بودن ریسک نقدینگی بانک است؛ همچنین نشان از جذاب بودن تسهیلات بانک و علاقه بانک به اعطای تسهیلات نیز دارد. در خصوص برخی بانک‌ها بایستی به خطور اعتباری تخصیصی توسط بانک مرکزی و یا صندوق توسعه ملی برای اعطای تسهیلات توجه داشت.
 
جذب بالای منابع در بانک‌های ملت، صادرات و تجارت 

سهم کلی هریک از بانک‌ها در جذب منابع سپرده‌ای نشان می دهد که بانک‌های ملت، صادرات و تجارت فاصله معناداری با سایرین دارند. ترکیب منابع جذب‌شده از حیث ایجاد هزینه قابل‌رؤیت است. در این خصوص پست‌بانک شرایط بسیار مناسبی را دارد. 

نسبت اهرمی 

نسبت سپرده‌های جذب‌شده به سرمایه اسمی که نشان‌دهنده میزان اهرمی بودن آن‌هاست نیز نشان می دهد که بانک ها متناسب با میزان سرمایه خود، چند برابر سپرده جذب کرده اند. این شاخص می تواند در تعیین میزان تسهیلات، نسبت تسهیلات و کفایت سرمایه آنها موثر باشد.

بازده دارایی، سود به منابع

برخی نسبت‌های سود و زیان و کارایی در میان بانک‌های مختلف نیز قابل‌رؤیت است. از جمله بازده دارایی‌ها ROA این نسبت، نسبت سود خالص را به‌کل منابعی که تحت مدیریت بانک قرار دارد، مرتبط می‌سازد. این نسبت خالص درآمدی را که از به کار بردن کل دارایی‌های بانک ایجاد می‌شود، ارزیابی می‌نماید. این نسبت تا حدودی کارایی دارایی را مشخص می‌نماید ولی نکته اساسی این است که در طبقه‌بندی دارایی‌ها که عمده‌ترین آن‌ها تسهیلات می‌باشد، درجه ریسک دارایی‌ها در نظر گرفته نمی‌شود و استفاده صرف از این نسبت برای نتیجه‌گیری کلی درباره دارایی‌ها گمراه‌کننده خواهد بود.

نرخ بازده حقوق صاحبان سهام 

نرخ بازده حقوق صاحبان سهام ROE نرخ بازده حقوق صاحبان سهام را نرخ بازده ارزش ویژه می‌نامند. با استفاده از این نسبت، سود بانک درازای هریک ریال حقوق صاحبان سهام محاسبه می‌شود. با استفاده از نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، رابطه بین سود و ارزش ویژه مشخص می‌شود. سپرده‌های بلندمدت و کوتاه‌مدت پس‌انداز زمانی موجب افزایش ثروت سهامداران می‌شوند که بازده سرمایه‌گذاری از نرخ بهره سپرده‌ها بیشتر باشد. در این صورت، مازاد نرخ بازده به سهامداران شرکت تعلق می‌گیرد، اما اگر نرخ بازده از نرخ هزینه بهره کمتر باشد، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام بالطبع کاهش می‌یابد
با توجه به انتشار اطلاعات ماهیانه جذب سپرده و اعطای تسهیلات بانک‌ها در سامانه کدال، تلاش شده است با بررسی این اطلاعات برخی شاخص‌ها در میان بانک‌ها مورد تحلیل قرار گیرند.
ملاحظه می‌شود که از حیث منابع در اختیار (و البته بالطبع مبلغ تسهیلات اعطاشده) بانک‌های ملت، صادرات و تجارت فاصله قابل‌ملاحظه‌ای با دیگران دارند. 

سرانه جذب منابع

سرانه منابع جذب‌شده به ازای هر شعبه و نیز کارکنان اما حرف‌های دیگری را مطرح می‌کند. از این زاویه بانک خاورمیانه، بانک پاسارگاد و پس‌ازآن بانک‌های دی و پارسیان در رتبه‌های اول تا چهارم قرار می‌گیرند. فاصله درآمد اعطای تسهیلات و سود سپرده پرداختی بانک‌ها دوره پنج‌ماهه و همین‌طور ارقام مشابه دوره گذشته که به‌نوعی برآیند عملیات اصلی بانک به‌عنوان واسطه وجوه  و تشکیل‌دهنده هسته اصلی درآمدهای این صنعت است، نشان از بهبود نسبی در میان بانک‌های دولتی دارد اما این شاخص در بانک‌های خصوصی بعضاً بهتر و در برخی موارد بدتر شده است. 
در این میان شرایط نابسامان سه بانک در مقابل بهبود شایان توجه در موسسه ملل به چشم می‌خورد. آخرین وضعیت سود (زیان) انباشته این بنگاه‌های اقتصادی در 31 خردادماه 1398 ارائه‌شده است. در میان بانک‌های دولتی یا خصوصی شده تنها ملت دارای سود انباشته است. از حیث مبلغ زیان انباشته بانک تجارت با حدود 11 هزار میلیارد تومان و بانک دی با 9.5 هزار میلیارد تومان در بالاترین میزان قرار دارند.
نکته شایان توجه در خصوص اطلاعات درآمد تسهیلات (و در بعضی موارد سود سپرده)، وجود نوسانات غیرعادی در ارقام گزارش‌شده در ماه‌های مختلف در بعضی بانک‌ها است. در میان بانک‌های بزرگ، ارقام درآمد تسهیلات بانک تجارت و در بانک‌های کوچک‌تر بانک دی و در نقطه مقابل از حیث سود سپرده پرداختی، مبالغ بانک اقتصاد نوین، موسسه کوثر و پست‌بانک تغییرات بیشتری دارند. روند بانک خاورمیانه هم در شناسایی درآمد تسهیلات و هم سود سپرده از یکنواختی بیشتری در قیاس با سایرین برخوردار است.

ترکیب تسهیلات اعطایی در میان بانک‌های دولتی و خصوصی تفاوت‌های قابل‌ملاحظه‌ای دارد. سهم تسهیلات ارزی و پس‌ازآن مشارکت مدنی و فروش اقساطی در بانک‌های دولتی بیشتر است. در بانک‌های خصوصی اما مشارکت مدنی بیش از 55% تسهیلات اعطایی را به خود اختصاص داده است. تسهیلات ارزی توزیع یکنواختی در میان بانک‌های خصوصی و دولتی ندارد به‌طور مثالبانک ملت قریب 35% از سبد تسهیلاتی خود را به ارزی تخصیص داده درحالی‌که این نسبت در پست‌بانک کمتر از 1% است. در میان بانک‌های خصوصی نیز بانک‌های پارسیان، خاورمیانه، اقتصاد نوین و پاسارگاد این قبیل تسهیلات سهم مناسبی دارند درحالی‌که در بانک دی و یا موسسه کوثر این عدد صفر است. سهم تسهیلات قرض‌الحسنه که در بانک‌های دولتی عموماً حواشی فراوانی دارد نیز به‌هیچ‌وجه با بخش خصوصی قابل قیاس نیست.
ترکیب منابع در اختیار نیز تفاوت‌های چشمگیری در میان بانک‌های خصوصی و دولتی دارد. ملاحظه می‌شود که سهم سپرده‌های قرض‌الحسنه جاری در میان بانک‌های دولتی در حدود 20% است (پست‌بانک با حدود 43% تفاوت معناداری با دیگران دارد) درحالی‌که در بانک‌های خصوصی این عدد کمتر از 5% می‌باشد. در عوض سهم سپرده‌های یک‌ساله در بانک‌های خصوصی اندکی کمتر از 50% ولیکن در بانک‌های دولتی در حدود 27% است. سهم سپرده‌های ارزی (اعم از کوتاه‌مدت و بلندمدت) در بانک‌های خصوصی قریب به 6% ولیکن در میان بانک‌های دولتی در حدود 2% است.

خلاصه عملکرد بانک‌ها در پایان مرداد 1398 (بر اساس اطلاعات سامانه کدال، ارقام برحسب میلیون ریال)

نام بانک

منابع در اختیار

سود پرداختی

مبلغ تسهیلات

درآمد تسهیلات

تفاوت درآمد و سود پرداختی

تفاوت دوره مشابه سال گذشته

آخرین سود (زیان) انباشته (خرداد 1398)

ملت

2,039,306,954

56,366,900

2,174,531,283

96,842,045

40,475,145

(656,467)

83,942,075

صادرات

1,729,648,249

59,754,347

1,144,034,329

49,780,202

(9,974,145)

(17,434,174)

(76,461,694)

تجارت

1,617,460,950

68,087,476

1,241,804,317

67,630,126

(457,350)

(8,293,732)

(111,208,547)

پارسیان

967,851,140

53,679,547

855,395,100

41,342,496

(12,337,051)

(7,551,008)

(34,991,610)

پاسارگاد

984,812,418

46,864,973

953,215,765

52,666,577

5,801,604

5,241,304

10,783,547

اقتصاد نوین

376,350,713

16,339,339

308,200,677

10,309,255

(6,030,084)

43,979

(5,683,186)

دی

254,572,890

21,861,400

94,241,889

3,703,032

(18,158,368)

(17,737,410)

(94,971,089)

کوثر

210,060,778

14,001,709

101,771,964

8,314,698

(5,687,011)

(5,750,649)

سینا

192,866,844

8,492,382

152,767,891

10,699,823

2,207,441

1,527,230

1,295,703

کارآفرین

156,236,359

7,726,011

122,657,071

7,341,645

(384,366)

(88,476)

1,009,688

ملل

118,086,952

8,120,824

145,612,425

13,465,966

5,345,142

2,003,802

1,548,982

خاورمیانه

99,242,531

3,476,011

93,538,361

5,872,744

2,396,733

1,021,151

4,949,682

پست‌بانک

88,376,499

3,210,540

94,020,366

4,372,817

1,162,277

68,658

(11,267,799)

حکمت

40,042,104

1,720,819

25,986,162

1,244,041

(476,778)

(354,679)

820,997





تفاوت درآمد تسهیلات و سود سپرده بانک‌ها در ماه‌های مختلف سال 1398 – میلیون ریال

نام بانک

تفاوت درآمد و هزینه

مرداد

تیر

خرداد

اردیبهشت

فروردین

بانک ملت

9,014,402

4,941,346

8,685,899

8,187,800

9,645,698

بانک صادرات

(2,617,732)

(2,624,912)

(1,604,598)

(1,619,508)

(1,507,395)

بانک تجارت

6,047,946

1,409,318

(8,035,786)

7,141,721

(7,020,549)

بانک پارسیان

(2,144,264)

(3,958,318)

(2,539,154)

(1,281,692)

(2,413,623)

بانک پاسارگاد

(2,558,962)

2,299,621

2,826,914

1,454,262

1,779,769

بانک اقتصاد نوین

(1,768,555)

(1,729,886)

(1,758,742)

(1,552,075)

779,174

بانک دی

(3,829,410)

(3,696,854)

(3,795,200)

(3,348,207)

(3,488,697)

موسسه کوثر

(1,379,316)

(1,383,908)

(127,697)

(2,289,192)

(506,898)

بانک سینا

452,374

458,650

(23,692)

909,253

410,856

بانک کارآفرین

(84,606)

(366,397)

(307,407)

527,565

(153,521)

موسسه ملل

811,729

1,621,392

497,817

2,284,180

130,024

بانک خاورمیانه

484,182

470,497

414,604

560,418

467,032

پست‌بانک

128,641

450,106

248,949

(142,726)

477,307

بانک حکمت

(88,684)

(96,057)

(100,649)

(93,201)

(98,187)

 

نام بانک

سود سپرده

مرداد

تیر

خرداد

اردیبهشت

فروردین

بانک ملت

20,878,276

16,641,500

20,185,808

19,172,671

19,963,790

بانک صادرات

10,438,597

10,998,520

9,392,561

10,147,569

8,802,955

بانک تجارت

22,025,016

14,927,637

5,350,853

19,646,978

5,679,642

بانک پارسیان

8,252,965

6,140,260

8,237,074

9,547,654

9,164,543

بانک پاسارگاد

8,029,284

11,700,731

12,164,889

10,039,577

10,732,096

بانک اقتصاد نوین

2,057,417

2,035,467

1,877,613

2,157,663

2,181,095

بانک دی

372,466

1,007,515

725,651

845,724

751,676

موسسه کوثر

1,746,549

1,732,797

3,179,857

768,083

887,412

بانک سینا

2,201,840

2,136,021

1,678,794

2,557,426

2,125,742

بانک کارآفرین

1,478,477

1,187,755

1,234,889

2,028,732

1,411,792

موسسه ملل

2,578,374

3,295,827

2,113,054

3,833,616

1,645,095

بانک خاورمیانه

688,255

696,846

716,028

1,174,691

1,154,870

پست‌بانک

637,850

848,705

380,000

979,603

943,129

بانک حکمت

360,212

346,285

340,361

243,904

245,316

 

 

تفاوت درآمد تسهیلات بانک‌ها در ماه‌های مختلف سال 1398

 

 

نام بانک

درآمد تسهیلات

 

 

مرداد

تیر

خرداد

اردیبهشت

فروردین

 

 

بانک ملت

20,878,276

16,641,500

20,185,808

19,172,671

19,963,790

 

 

بانک صادرات

10,438,597

10,998,520

9,392,561

10,147,569

8,802,955

 

 

بانک تجارت

22,025,016

14,927,637

5,350,853

19,646,978

5,679,642

 

 

بانک پارسیان

8,252,965

6,140,260

8,237,074

9,547,654

9,164,543

 

 

بانک پاسارگاد

8,029,284

11,700,731

12,164,889

10,039,577

10,732,096

 

 

بانک اقتصاد نوین

2,057,417

2,035,467

1,877,613

2,157,663

2,181,095

 

 

بانک دی

372,466

1,007,515

725,651

845,724

751,676

 

 

موسسه کوثر

1,746,549

1,732,797

3,179,857

768,083

887,412

 

 

بانک سینا

2,201,840

2,136,021

1,678,794

2,557,426

2,125,742

 

 

بانک کارآفرین

1,478,477

1,187,755

1,234,889

2,028,732

1,411,792

 

 

موسسه ملل

2,578,374

3,295,827

2,113,054

3,833,616

1,645,095

 

 

بانک خاورمیانه

1,174,691

1,154,870

1,102,859

1,257,264

1,183,060

 

 

پست‌بانک

979,603

943,129

886,799

705,979

857,307

 

 

بانک حکمت

243,904

245,316

259,563

253,084

242,174

 

 

 

 

نام بانک

نسبت کفایت سرمایه

سال 1397

سال 1396

اقتصادنوین

4.49

5.11

انصار

5.00

5.00

ایران زمین

-

1.50

آینده

-

-

پارسیان

4.40

6.10

پاسارگاد

7.19

3.83

پست بانک ایران

(2.25)

(2.27)

تجارت

(11.00)

(5.70)

حکمت ایرانیان

-

-

خاورمیانه

9.00

9.00

دی

(29.00)

3.00

سامان

3.79

3.61

سرمایه

0.03

0.04

سینا

5.10

5.70

صادرات

(0.89)

(1.90)

کارآفرین

5.12

4.87

گردشگری

(0.84)

(0.39)

مالی اعتباری کوثر

-

-

مالی اعتباری ملل

1.73

2.27

ملت

5.19

1.39

مهر اقتصاد

-

-

  


نام بانک

سهم درآمدهای مشاع درمجموع درآمدها

سهم درآمدهای غیرمشاع درمجموع درآمدها

سال 1397

سال 1396

سال 1397

سال 1396

اقتصادنوین

74.05%

80.09%

25.95%

19.91%

انصار

81.41%

81.56%

18.59%

18.44%

ایران زمین

67.35%

75.49%

32.65%

24.51%

آینده

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

پارسیان

57.33%

79.84%

42.67%

20.16%

پاسارگاد

72.67%

76.60%

27.33%

23.40%

پست بانک ایران

76.64%

73.43%

23.36%

26.57%

تجارت

71.45%

82.53%

28.55%

17.47%

حکمت ایرانیان

66.78%

80.35%

33.22%

19.65%

خاورمیانه

66.68%

76.56%

33.32%

23.44%

دی

96.97%

95.02%

3.03%

4.98%

سامان

59.81%

62.41%

40.19%

37.59%

سرمایه

81.68%

100.58%

18.32%

-0.58%

سینا

88.43%

88.88%

11.57%

11.12%

صادرات

72.78%

76.59%

27.22%

23.41%

کارآفرین

86.13%

91.30%

13.87%

8.70%

گردشگری

52.12%

73.52%

47.88%

26.48%

کوثر

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

ملل

98.32%

94.61%

1.68%

5.39%

ملت

46.84%

65.81%

53.16%

34.19%

مهر اقتصاد

89.49%

94.40%

10.51%

5.60%

 

بانک

تسهیلات جاری 1397

سررسید گذشته  1397

معوق 1397

مشکوک الوصول 1397

اقتصادنوین

73.49%

1.80%

4.66%

20.05%

انصار

88.33%

4.06%

3.63%

3.99%

ایران زمین

71.66%

0.65%

9.57%

18.12%

آینده

#DIV/

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

پارسیان

61.02%

33.30%

0.30%

5.37%

پاسارگاد

91.50%

0.47%

1.43%

6.60%

پست بانک

87.54%

1.49%

1.53%

9.44%

تجارت

80.87%

0.67%

4.31%

14.15%

حکمت

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

خاورمیانه

92.45%

4.98%

0.62%

1.94%

دی

39.21%

0.80%

29.22%

30.77%

سامان

83.47%

0.31%

4.18%

12.05%

سرمایه

6.50%

0.59%

2.39%

90.52%

سینا

92.23%

1.34%

1.08%

5.35%

صادرات

78.37%

0.58%

9.13%

11.92%

کارآفرین

78.40%

2.30%

2.15%

17.16%

گردشگری

85.87%

2.13%

3.61%

8.39%

کوثر

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

ملل

83.10%

0.30%

2.73%

13.87%

ملت

93.38%

0.30%

0.49%

5.84%

مهر اقتصاد

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

 

بانک

نسبت ذخیره اختصاصی به تسهیلات غیرجاری 1397

نسبت تسهیلات غیرجاری به کل تسهیلات

نسبت تسهیلات اعطایی به سپرده های سرمایه گذاری مدت دار

اقتصادنوین

24.76%

26.51%

94.20%

انصار

37.70%

11.67%

110.80%

ایران زمین

32.78%

28.34%

12.58%

آینده

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

پارسیان

6.95%

38.98%

89.10%

پاسارگاد

70.36%

8.50%

100.01%

پست بانک ایران

55.84%

12.46%

178.72%

تجارت

48.93%

19.13%

66.75%

حکمت ایرانیان

#DIV/0!

#DIV/0!

68.91%

خاورمیانه

8.64%

7.55%

104.71%

دی

30.36%

60.79%

32.96%

سامان

20.25%

16.53%

57.03%

سرمایه

43.84%

93.50%

44.97%

سینا

32.54%

7.77%

99.63%

صادرات

47.44%

21.63%

102.21%

کارآفرین

28.23%

21.60%

77.37%

گردشگری

34.24%

14.13%

46.78%

مالی اعتباری کوثر

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

مالی اعتباری ملل

3.71%

16.90%

134.71%

ملت

47.49%

6.62%

179.46%

مهر اقتصاد

#DIV/0!

#DIV/0!

72.53%


 

بانک

سپرده هزینه زا 1397

سپرده بدون هزینه 1397

مجموع سپرده 1397

سهم سپرده هزینه زا 1397

سهم سپرده بدون هزینه 1397

نسبت کل سپرده به سرمایه 1397

اقتصادنوین

301,867,713

34,683,018

336,550,731

89.69%

10.31%

25.63

انصار

211,614,167

89,180,285

300,794,452

70.35%

29.65%

30.08

ایران زمین

221,801,473

7,537,485

229,338,958

96.71%

3.29%

57.33

آینده

-

-

-

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

پارسیان

799,076,547

85,341,957

884,418,504

90.35%

9.65%

37.22

پاسارگاد

680,166,972

82,270,363

762,437,335

89.21%

10.79%

15.13

پست بانک ایران

42,541,290

41,254,670

83,795,960

50.77%

49.23%

25.92

تجارت

982,603,607

291,688,104

1,274,291,711

77.11%

22.89%

5.69

حکمت ایرانیان

-

-

-

#DIV/0!

#DIV/0!

-

خاورمیانه

50,160,531

14,796,495

64,957,026

77.22%

22.78%

9.28

دی

233,647,708

10,043,189

243,690,897

95.88%

4.12%

38.08

سامان

275,965,577

65,532,014

341,497,591

80.81%

19.19%

42.69

سرمایه

168,889,981

2,814,650

171,704,631

98.36%

1.64%

42.93

سینا

141,975,655

34,643,461

176,619,116

80.39%

19.61%

17.66

صادرات

1,123,546,001

528,631,658

1,652,177,659

68.00%

32.00%

9.42

کارآفرین

136,877,901

15,863,580

152,741,481

89.61%

10.39%

17.97

گردشگری

326,919,162

21,024,667

347,943,829

93.96%

6.04%

57.99

مالی اعتباری کوثر

-

-

-

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

مالی اعتباری ملل

93,634,387

4,095,963

97,730,350

95.81%

4.19%

16.13

ملت

1,120,850,389

427,583,588

1,548,433,977

72.39%

27.61%

30.97

مهر اقتصاد

-

-

-

#DIV/0!

#DIV/0!

-

 


بانک

نسبت هزینه سود  به کل هزینه 1397 درصد

نسبت هزینه پرسنل

نسبت هزینه مطالبات مشکوک

جمع درآمدها تقسیم برمجموع داراییها

 سودخالص به جمع داراییها

سود خالص به حقوق صاحبان سهام)

اقتصادنوین

77.06

6.02

4.42

0.12

-0.42

-16.41

انصار

71.91

9.73

7.79

0.13

1.16

28.66

ایران زمین

68.28

3.53

0.58

0.12

-7.37

105.62

آینده

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

پارسیان

88.69

3.40

2.05

0.12

0.16

-118.87

پاسارگاد

68.88

4.34

14.73

0.12

1.62

23.67

پست بانک

50.04

21.88

6.70

0.10

-3.05

59.17

تجارت

65.19

13.39

7.85

0.11

-0.28

-3.35

حکمت

65.26

10.83

2.31

0.12

1.75

14.64

خاورمیانه

67.96

6.05

4.54

0.12

4.62

44.73

دی

73.76

2.01

10.48

0.09

-15.88

52.03

سامان

78.94

6.66

0.64

0.11

1.07

33.07

سرمایه

45.64

1.81

12.14

0.04

-44.40

40.01

سینا

75.65

10.56

4.62

0.14

0.59

8.79

صادرات

55.94

18.76

9.54

0.09

-0.96

-15.19

کارآفرین

80.04

7.63

6.61

0.14

0.70

8.91

گردشگری

81.43

1.94

12.29

0.19

-0.07

-8.18

کوثر

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

#DIV/0!

ملل

52.36

4.90

1.30

0.15

0.62

16.13

ملت

58.36

15.41

6.36

0.11

3.55

69.64

مهر اقتصاد

86.49

0.00

2.96

0.17

0.55

19.75


سهم سپرده‌های هر بانک - درصد

صادرات

ملت

تجارت

پست‌بانک

جمع دولتی

پاسارگاد

پارسیان

جمع خصوصی

جمع کل

جاری ريالي

17.64

24.06

15.63

42.87

19.84

2.36

4.41

4.66

14.03

جاری ارزي

0.06

0.96

1.08

0.28

0.70

0.88

0.07

0.35

0.57

قرض‌الحسنه ريالي

7.03

5.07

3.39

4.09

5.18

0.14

0.00

0.76

3.48

قرض‌الحسنه ارزي

0.08

6.83

1.39

0.47

2.99

2.16

2.09

1.41

2.39

کوتاه‌مدت

21.99

30.18

25.14

30.30

26.10

25.24

21.68

27.66

26.70

کوتاه‌مدت ويژه

14.72

0.00

0.00

0.00

4.65

0.00

0.01

0.34

3.00

بلندمدت یک‌ساله

21.64

20.12

41.70

21.97

27.00

35.90

60.66

49.20

35.51

بلندمدت پنج‌ساله

0.44

1.20

0.80

0.01

0.82

0.36

0.00

0.32

0.63

گواهي سپرده ويژه

12.43

8.57

0.00

0.00

7.12

16.56

2.87

5.99

6.69

کوتاه‌مدت ارزي

0.23

0.76

0.00

0.00

0.36

1.84

0.01

0.56

0.44

بلندمدت ارزي

0.42

2.24

2.99

0.00

1.85

10.05

6.90

5.58

3.28

ساير

3.32

0.00

7.88

0.00

3.38

4.52

1.30

3.16

3.29

جمع

100

100

100

100

100

100

100

100

100

 

 

سهم تسهیلات اعطایی در هر بانک

صادرات

ملت

تجارت

دولتی ها

پاسارگاد

پارسیان

خصوصی ها

جمع کل

فروش اقساطي

21.00%

9.70%

18.30%

14.90%

0.40%

1.24%

5.04%

11.15%

جعاله

1.71%

1.57%

0.34%

1.30%

0.45%

0.42%

1.16%

1.25%

اجاره ‌شرط تمليک

0.19%

0.10%

0.01%

0.10%

0.00%

0.04%

0.02%

0.07%

سلف

1.05%

3.07%

0.02%

1.70%

0.00%

0.01%

0.02%

1.06%

مضاربه

4.15%

1.17%

0.00%

1.62%

1.50%

11.34%

4.69%

2.79%

مشارکت مدني

19.61%

16.85%

9.68%

15.85%

65.96%

50.44%

55.09%

30.76%

خريد دين

8.32%

1.31%

2.19%

3.37%

0.16%

0.04%

0.21%

2.17%

تسهيلات ارزي

7.74%

34.67%

12.06%

21.33%

23.30%

33.08%

20.71%

21.10%

قرض‌الحسنه

8.21%

3.67%

4.62%

5.09%

0.32%

0.35%

0.76%

3.45%