:
كمينه:۱۷.۶۲°
بیشینه:۱۸.۷۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
رییس کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران اعلام کرد

واکنش بی‌سابقه فرمانداری به نامگذاری اخیر معابر پایتخت

شورای شهر تهران ۲۷ فروردین سال جاری در جریان رسیدگی به نامگذاری و تغییر نام معابر و خیابان‌های شهر تهران به تغییر اسم تعدادی از خیابان‌ها به نام جمعی از فرهیختگان ملی رای مثبت داد.
کد خبر: ۱۳۵۷۰۷
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۰
اقتصادگردان- محمدرضا شجریان، عزت‌الله انتظامی، فروغ فرخزاد، سیمین بهبهانی، حسین منزوی، داوود رشیدی و علی نصیریان تعدادی از نامگذاری‌های مورد تایید شورای شهر تهران است. جریان نامگذاری در شورای شهر، امری معمول است. در شورای چهارم انتهای هرجلسه کمیسیون فرهنگی پیشنهادهای خود را برای نامگذاری یا تغییر نام خیابان‌ها ارایه می‌کرد و معمولا بدون اینکه بحث خاصی درباره آن صورت گیرد نام‌های پیشنهادی با اکثریت آرا تصویب می‌شد و بعد از تایید فرمانداری نامگذاری معابر انجام می‌شد و البته هیچگاه فرمانداری حکم به عدم تایید این نامگذاری‌ها نمی‌داد.

در شورای پنجم اگر چه هر جلسه نامگذاری انجام نمی‌شود، اما تقریبا ماهی یک بار این کار صورت می‌گیرد و تاکنون نیز پیش نیامده بود که فرمانداری به روند نامگذاری‌ها اعتراض کرده یا آن را رد کند. اما در جریان نامگذاری اخیر فرمانداری مخالفت خود را اعلام کرده است. آن طور که در خبرها آمده، هیات تطبیق مخالف برخی تغییر نام‌ها است و به همین علت هنوز مصوبه شورای شهر را تایید نکرده است. اما غلامحسین آرام معاون امور هماهنگی و عمرانی فرمانداری تهران درباره مخالفت با این نامگذاری عنوان کرد: در نامه هیات تطبیق به شورای اسلامی شهر نام‌گذاری معابر تنها به شخص یا اشخاصی مطرح نشده، بلکه این نامه به صورت کلی مطرح شده بود. در نامه مذکور به اعضای شورای شهر باید مبنا و علت تغییر نام معابر یا خیابان‌ها مشخص شود و در اینکه چه نامی انتخاب شده بحثی نبوده است.

معاون امور هماهنگی و عمرانی فرماندرای تهران تصریح کرد: فرمانداری تهران و هیات تطبیق هیچ‌گونه مخالفت یا موافقتی با نام‌گذاری خیابان‌ها ندارد. این گفته فرمانداری در حالی عنوان می‌شود که تا پیش از این فرمانداری هیچ‌وقت به دنبال چرایی تغییر نام‌ها نبوده است و حال این سوال مطرح است چرا اکنون که نام بزرگانی چون فروغ فرخ‌زاد و محمدرضا شجریان به میان آمده است، به فکر چرایی تغییر نام خیابان‌ها افتاده است.

محمدجواد حق‌شناس، رییس کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران نیز با اشاره به ایراد فرمانداری تهران درباره نامگذاری معابر شهر گفت: چنین واکنشی مسبوق به سابقه نبوده است. او در توضیح اعتراض فرمانداری تهران درباره نامگذاری معابر پایتخت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: فهرست نامگذاری معابر به فرمانداری تهران ارسال و در هیات تطبیق مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود که در پی آن فرمانداری از شورا توضیح خواست تا رویکرد و دلایل خود را برای انتخاب نام بزرگان فرهنگ، هنر و ادبیات ارایه کند.

حق‌شناس با تاکید بر اینکه چنین واکنشی مسبوق به سابقه نبوده است، اضافه کرد: حداقل در دوره پنجم شورای شهر تهران ۲۹ مصوبه در کمیسیون نامگذاری داشته‌ایم که ۲۵ مصوبه تا پیش از سال ۱۳۹۸ به فرمانداری ارسال و بدون هیچ اظهارنظری تأیید

و ابلاغ شد.

رییس کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای شهر تهران با بیان اینکه ماهیت هیات تطبیق مستقر در فرمانداری تهران ورود به محتوا نیست، عنوان کرد: در حقیقت عمدتاً بررسی می‌شود که مصوبات شورا با قواعد و قوانین همسویی و هماهنگی دارند یا خیر؟ به این ترتیب نامگذاری‌ها جزو وظایف اصلی شورای شهر تهران بوده و کمیسیون نامگذاری، مرجع نامگذاری و جانمایی این نامگذاری‌ها است و تاکنون نیز بر همین اساس عمل شده است، البته شورا به عنوان نهاد بالادست، تصمیمات کمیسیون نامگذاری را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد.بنابراین پاسخی که برای هیات تطبیق مستقر در فرمانداری تهیه شد، این بود که ورود هیات تطبیق به محتوا خارج از عرف و وظایف قانونی این هیات بوده است.

حق‌شناس در پاسخ به سوالی درخصوص ارسال تمامی مصوبات شورا به فرمانداری تهران توضیح داد: روال کار شورا این است که مصوبات هنگامی که به شهرداری ابلاغ می‌شود یک نسخه رونوشت هم به فرمانداری ارسال می‌شود و آنها هم براساس قاعده به هیات تطبیق ارسال می‌کنند. هیات تطبیق نیز اگر مصوبه را برخلاف قاعده بداند تا ۱۰ روز فرصت دارد موضوع را به شورا اعلام کند.

او با بیان اینکه ایراد فرمانداری به نامگذاری‌ها به لیست کلی این مصوبه مربوط بود، تصریح کرد: من مسوول کمیسیون نامگذاری هستم و به همراه آقایان نظری و خلیل‌آبادی به عنوان نمایندگان شورا و مسوول روابط عمومی شورا و شهرداری، پنج عضو کمیسیون نامگذاری را تشکیل می‌دهیم که در این دوره روال نامگذاری‌ها توجه به نظر انجمن‌ها و نهادهای تخصصی بوده است.

رییس کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به علت نام‌گذاری خیابان‌های پایتخت به اسم شعرا، عنوان کرد: پیش از عید ملاقاتی با انجمن شاعران ایران داشتم که در این دیدار دبیرکل این مجموعه در پیشنهادی مطرح کرد که خانه شاعران در خیابان شهید کلاهدوز که خیابان فرعی در اطرافش وجود دارد و دارای ۱۶ کوچه شماره‌گذاری شده است برای نام‌گذاری شاعران این مرز و بوم مورد استفاده قرار گیرد؛ بنابراین مقرر شد درخواست به صورت کتبی به من داده شود؛ یک هفته بعد این کار انجام شد و این درخواست به کمیسیون رفت و ۱۴ کوچه در آن محدوده که امکانش وجود داشت به نام شاعران نامگذاری شد.

حق‌شناس توضیح داد: همین موضوع برای کانون کارگردانان تکرار و پیشنهادی برای نامگذاری معابر به نام استاد علی حاتمی، استاد کیمیایی و… مطرح شد و با توجه به اینکه این موضوع در دستور کار ما بود، گذر مناسبی به نام استاد علی حاتمی و استاد علی معلم نامگذاری شد. در حقیقت علاوه بر اعضای شورا که می‌توانند برای نامگذاری‌ها پیشنهاد بدهند، سعی کردیم از نظرات انجمن‌های ذی ربط نیز استفاده کنیم.

رییس کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به پرسشی در خصوص پیشنهاد وی برای تغییر نام پارک شهر به «پارک صلح» گفت: این موضوع صحت ندارد؛ پارک شهر یکی از ارزشمندترین و قدیمی‌ترین پارک‌های تهران است. هیچ عقل سلیمی امروز به خود اجازه نمی‌دهد برای پارک شهر نام جدیدی را پیشنهاد کند به ویژه اینکه من نسبت به این نام عرق دارم؛ متأسفانه چنین بحث‌هایی ویژه فضای مجازی است.