:
كمينه:۱۵.۴°
بیشینه:۱۵.۹۹°
Updated in: ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۲
يازده نكته در مورد بازار ارز سال 98

همتي: اقدام اخیر آمریکا تأثیر پایداری‌ در بازارها ندارد، سكه در كانال 5 ميليون، دلار در كانال 14 هزار

قيمت طلا و سكه نيز افزايش يافت و قيمت هر گرم طلاي 18 عيار با 26 هزار تومان افزايش به 477 هزار، مظنه مثقال 17 عيار 2 ميليون و 65 هزار تومان، سكه گرمي 950، ربع سكه 1 ميليون و 830 هزار، نيم سكه 2 ميليون و 830 هزار، سكه طرح جديد با 180 هزار تومان افزايش به 5 ميليون و 105 هزار تومان داد و ستد شد
کد خبر: ۱۳۳۸۱۱
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۲
اقتصاد گردان  – محسن شمشيري
عبدالناصر همتی در یادداشتی اینستاگرامی نوشت: اقدام اخیر دولت آمریکا در رابطه با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، آخرین نشانه شکست سیاست آن کشور در فشار علیه ملت ایران و تحریم‌های مالی و پولی طی یکسال گذشته، به خصوص شکست سنگین دهه اول فروردین  ۹۸ است اگر امید جدی به موفقیت سیاست‌های گذشته داشت طبیعتا به این کارخطرناک متوسل نمی‌شد.


رئيس كل بانك مركزي در ادامه تاكيد كرد كه بانک مرکزی به همراه دولت برنامه های خود از جمله دسترسی های ارزی پایدار، ایمن وتحریم ناپذیر را با قدرت پیش می برد و این اقدام نیز تأثیر پایداری در بازارها ندارد. لیکن، همان گونه که قبلا تأکید کردم از چند روز پیش مراکزی به پیشواز رفته و با القای جو روانی برای افزایش نرخ ارز، به تدریج عمدتا در کانال‌های اعلام نرخ، قیمت‌های بالاتر برای ارز اعلام شد. . بانک مركزي در بازار ارز حضور جدی دارد و همچون گذشته توصیه مي كند كه مردم به ریسک این بازار توجه كنند.
همتي افزود: تمامی تلاش بانک مرکزی استمرار پایدار ثبات اقتصادی کشور در این دوره گذار تحریم ها و ایجاد بستر مناسب برای رونق تولید و شکوفایی اقتصاد است.
از سوي ديگر، برخي كارشناسان با اشاره به اقدامات اخير آمريكا، اثر آن بر بازار را ارزيابي كرده اند. رئیس مرکز تجارت جهانی ایران با بیان این که اقدام خصمانه آمریکا در واقع اجرای فاز سوم تحریمهای پیشین آمریکا موسوم به "مادر تحریم‌ها" است هشدار داد کبریتی که ترامپ روشن کرده قطعاً خودش را خواهد سوزاند. همچنين مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نيز اعلام كرد كه با قرار گرفتن نام سپاه در لیست گروه‌های تروریستی، شانس تصویب FATF در مجمع تشخیص کاهش یافته است. 

روندهای بازار ارز در سال ۹۸ 

 مرتضی ایمانی راد استاد دانشگاه و كارشناس اقتصادي نيز با بررسي شرايط بازار ارز گفت:  بر اساس تحلیل‌های اقتصادی و شرایط تحریمی سال جاری، روندهای مختلفي در بازار ارز قابل پیش‌بینی است. اول، بازار ارز التهابات سال گذشته را نخواهد داشت ولی باز این بازار همراه با التهاب خواهد بود. به عبارت دیگر ارز نوسان کمتری نسبت به سال گذشته دارد. این التهابات عمدتا از ناحیه تغییر در حوزه و سیاست‌های تحریمی شکل خواهد گرفت. 
 دوم، اخبار سیاسی و تحریمی به شدت بازار ارز را ملتهب می‌کند. بنابراین ارز در سال جاری بیشتر یک متغیر سیاسی است تا اقتصادی. به عبارت دیگر نرخ ارز به شدت از تحولات سیاسی سال ۹۸ تاثیر می‌پذیرد.  سوم، دلار در سال جاری دارای روندی صعودی با شیب کم خواهد بود، مگر اینکه اتفاق سیاسی پیش‌بینی نشده‌ای اتفاق بیفتد. به عبارت دیگر دلار دارای نوسانات کاهنده و بالا رونده خواهد بود، ولی روند عمومی آن به سمت افزایش خواهد بود. 
 چهارم، پیش‌بینی می‌شود بانک مرکزی، در مقایسه با سال گذشته، قدرت کمتری در کنترل بازار داشته باشد. پنجم، کنترل‌های بانک مرکزی روی بازار پول و ارز بیشتر خواهد شد و این کنترل‌ها در شرایط پر التهاب ممکن است به حساب‌های پس‌انداز هم کشیده شود، هر چند که احتمالش بسیار کم است. ششم، احتمال افزایش بیشتر یورو و ین ژاپن نسبت به دلار امریکا وجود دارد. هر چند که افزایش یورو با موانع جدی مواجه است و بنابراین افزایش محدودی خواهد داشت. 
 هفتم، بازار دلار کماکان بازار کنترل شده‌ای خواهد بود و بنابراین تقاضای سوداگری بیشتر به سمت طلا حرکت خواهد کرد. بنابراین شکل‌گیری حباب در بازار طلا بسیار محتمل است.هشتم، کماکان بازار ارز و طلا رشد یابنده‌ترین بخش‌های بازاری در سال جاری خواهند بود.  نهم، کاهش قیمت دلار از نظر اقتصادی غیرمحتمل است ولی با گفتگوهای سیاسی امکان کاهش دلار تا ده هزار تومان هم هست. هر چند که احتمال گفتگوهای سیاسی با امریکا بسیار کم است. 
 دهم، ارز در سال جاری همانند سال قبل راهبر اقتصاد ایران است و بنابراین برای فهم اقتصاد ایران باید تحولات بازار ارز مورد توجه قرار گیرد. یازدهم، اگر کسی به درآمد ارزی دسترسی داشته باشد سال جاری برایش پر از فرصت است، بنابراین بهترین استراتژی برای افراد و شرکت‌ها دسترسی به درآمدهای ارزی از طریق فعالیت‌های بین‌المللی است.

روند افزايش نرخ بازار

روز سه شنبه 20 فروردين 98 بازار ارز و طلا به روند افزايش قيمت ادامه داد. در اين راستا، صرافی‌های مجاز بانک مرکزی قیمت خرید هر دلار آمریکا را ۱۴ هزار و ۸۰ تومان و قیمت فروش آن را ۱۴ هزار و ۱۸۰ تومان اعلام کرده‌اند که نسبت به روز دوشنبه افزایش حدود ۵۰۰ تومانی داشته است.قیمت خرید یورو نیز در این صرافی‌ها ۱۵ هزار و ۵۸۰ تومان و قیمت فروش آن ۱۵ هزار و ۶۸۰ تومان اعلام شده که نرخ یورو نیز نسبت به روز قبل با افزایش ۳۰۰ تومانی همراه بوده است.
به گزارش تعادل، برای سومین روز متوالی قیمت ارز در بانک و صرافی صعودی بود و دلار ۵۰۰ تومان گران شد.بانک‌ها هر دلار آمریکا را ۱۳ هزار و ۷۷۱ تومان و هر یورو را ۱۵ هزار و ۵۱۶ تومان خریداری می‌کردند. اين در حاليست كه قیمت خرید دلار در روز دوشنبه در بانک‌ها ۱۳ هزار و ۲۹۵ تومان و یورو ۱۴ هزار و ۹۳۱ تومان بود.
همچنین بانک‌ها پوند را با افزایش قیمت ۱۸ هزار و ۱۰ تومان خریداری می‌کنند. یوروی مسافرتی نیز در شعب ارزی بانک‌ها ۱۶ هزار و ۲۹۶ تومان بود که با احتساب کارمزد بانک مرکزی و بانک عامل به حدود ۱۶ هزار و ۶۰۰ تومان می‌رسد. 
روز سه شنبه نرخ لحظه اي دلار در سامانه سنا با 480 تومان افزايش نسبت به روز دوشنبه به 14180 تومان رسيد  و يورو نيز با نرخ 15680 تومان معامله شد .  همچنين سامانه سنا ميانگين نرخ ارز براي روز دوشنبه 19 فروردين 98 را براي دلار 13695، يورو 15423، پوند 17422، درهم 3744، لير تركيه 2535 و يوآن 2080 تومان اعلام كرده كه افزايش قابل توجه نسبت به روزهاي قبل داشته است. 
در بازار آزاد نيز قيمت دلار در بازار معاملات نقدي به 14550 تومان، لير تركيه 2600، درهم 3985، يورو 16400 تومان رسيد و در بازار سليمانيه و هرات نيز نرخ دلار بين 14400 تا 14600 تومان معامله شد. 
به دنبال آن نرخ اونس جهاني نيز  1297 تا 1302 دلار در نوسان بود كه بر اين اساس، قيمت طلا و سكه نيز افزايش يافت و قيمت هر گرم طلاي  18 عيار با 26 هزار تومان افزايش به 477 هزار، مظنه مثقال 17 عيار 2 ميليون و 65 هزار تومان،  سكه گرمي 950، ربع سكه 1 ميليون و 830 هزار، نيم سكه 2 ميليون و 830 هزار، سكه طرح جديد با 180 هزار تومان افزايش به 5 ميليون و 105 هزار تومان داد و ستد شد. 
در بازار ارز رسمي نيز بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را  اعلام کرد که براساس آن نرخ ۲۲ ارز از جمله یورو و پوند نسبت به روز دوشنبه افزایش و قیمت ۱۶ واحد پولی دیگر کاهش یافت. نرخ دلار و ۸ ارز دیگر نیز ثابت بود. بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار آمریکا برای سه‌شنبه ۲۰ فروردین ماه ۹۸ بدون ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین روز جاری هر پوند انگلیس با ۵۹ ریال افزایش ۵۴ هزار و ۹۲۹ ریال و هر یورو نیز با ۱۶۲ ریال رشد ۴۷ هزار و ۳۲۴ ریال ارزش‌گذاری شد
روند افزايش قيمت از عصر روز شنبه شروع شده بود و روز يكشنبه نرخ لحظه اي دلار در سامانه سنا را به 13500 و نرخ يورو را به 15400 تومان افزايش داد. صرافي هاي مجاز بانكي نيز نرخ فروش دلار را با 300 تومان افزايش نسبت به روز شنبه 13500 و يورو را 15500 تومان اعلام كردند و نرخ خريد دلار را 13400 و نرخ خريد يورو را 15400 تومان ثبت كرده اند. نرخ دلار نقدي نيز در بازار با 200 تومان افزايش نسبت به روز شنبه به قيمت 13700 تومان داد و ستد شد. 
روز دوشنبه نيز صرافی‌های مجاز بانک مرکزی قیمت خرید هر دلار آمریکا را ۱۳ هزار و ۵۹۰ تومان و قیمت فروش آن را ۱۳ هزار و ۶۹۰ تومان اعلام کرده‌اند که نسبت به روز يكشنبه افزایش حدود ۲۰۰ تومانی داشته است. قیمت خرید یورو نیز در این صرافی‌ها ۱۵ هزار و ۲۹۰ تومان و قیمت فروش آن ۱۵ هزار و ۳۹۰ تومان اعلام شده است که نرخ یورو نیز با افزایش ۹۰ تومانی همراه بوده است.

دلار مرز ۱۴ هزار تومانی را لمس کرد

به گفته فعالان، آنچه موجب حرکت افزایشی دلار در روزهای اخیر شده است، بیشتر از ناحیه نوسانات نرخ حواله درهم بوده است. در کنار این، علامت بازارهای موازی مانند سکه تمام نیز در افزایش خریدهای بازار ارز موثر بوده است.
روز دوشنبه نیز معامله‌گران بازار ارز از همان ابتدای روز چشم به آغاز معاملات درهم داشتند و پس از آنکه در ابتدای روز درهم از مرز ۳ هزار و ۸۰۰ تومان عبور کرد، خریدها در بازار ارز داخلی بالا رفت و قیمت برای لحظاتی به مرز ۱۴ هزار تومانی رسید.
با بازگشت قیمت درهم از نزدیکی محدوده ۳ هزار و ۸۳۰ تومان به ابتدای مرز ۳ هزار و ۸۰۰ تومانی، فضای بازار ارز داخلی تا حدی آرام شد ولی از ساعت ۲ بعدازظهر بر اساس اظهارات فعالان حواله درهم سرعت رشد بیشتری گرفت و حتی از سطح ۳ هزار و ۸۵۰ تومانی عبور کرد.
این اتفاق موجب شد که حدود ساعت ۴ بعدازظهر قیمت دلار نه‌تنها بالای ۱۴ هزار تومان معامله شود، بلکه در معاملات فردایی رقم ۱۴ هزار و ۵۰ تومانی نیز ثبت شود. 
به گفته فعالان، حجم اسکناس نقدی روز دوشنبه در بازار پایین آمده بود و تنها عرضه‌کننده بازار صرافی‌های منتخب بانکی بودند. این صرافی‌ها در ساعات ابتدایی روز قیمت فروش دلار را ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان تعیین کردند. در روزهای اخیر صرافی‌های بانکی بیشتر از آنکه جهت‌دهنده‌ای به قیمت بازار باشند، خود دنباله‌رو روند بازار بوده‌اند. 
افزون بر عامل بیرونی درهم، در روزهای اخیر احتمال اقداماتي از سوی آمریکا دیگر عاملی بوده است که معامله‌گران بازار پیرامون آن جوسازی کرده‌اند. از نظر برخی فعالان بازار این موضوع نشان‌دهنده آن است که سطح تنش‌ها بین آمریکا و ایران به زودی پایین نخواهد آمد.
با وجود افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر، برخی معامله‌گران باور دارند، قیمت طی روزهای آتی با اصلاح مواجه خواهد شد. از نظر آنها، بازاری که بدون اصلاح قیمت افزایش پیدا می‌کند، خطرناک است و هر لحظه ممکن است معامله‌گر را با ضررهای هنگفتی مواجه کند. در نتیجه این دسته انتظار دارند معامله‌گران حرفه‌ای برای جلوگیری از این خطر، بخشی از خریدهای خود را به فروش برسانند. در مقابل افزایشی‌ها باور دارند هر گونه اصلاح قیمتی موقت خواهد بود.

سومین رشد کانالی سکه 

سکه تمام بهار آزادی در سومین روز جدی بازار در سال جدید، یک کانال قیمتی دیگر را فتح کرد. روز گذشته، سکه تمام بهار آزادی ۸۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و با عبور از کانال ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی به بهای ۴ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان رسید. 
البته رشد سکه در این روز کمی کمتر از روز یکشنبه بود و برخی آن را نشانه‌ای بر افزایش تدریجی احتیاط معامله‌گران دانستند و عنوان کردند ممکن است بازار به زودی در مسیر اصلاح قیمتی قرار بگیرد.
عده‌ای از فعالان بازار سکه باور داشتند مرز ۵ میلیون تومانی در بازار سکه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و معامله‌گران سعی کرده‌اند در آستانه این مرز با احتیاط بیشتری خرید و فروش‌های خود را صورت دهند.
در مقابل افراد دیگری در بازار باور داشتند، سکه در روزهای ابتدای هفته با سرعت بیشتری رشد کرده بود و همین موضوع موجب شد که در روز سوم هفته میزان افزایش آن از سایر بازارها کمی محدودتر باشد.

آمادگی طلاسازان ایرانی برای صادرات به عراق و سوريه

 رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران با اشاره به توافقات اخیر با عراق، از آمادگی طلاسازان برای صادرات محصولات و مشارکت در تولید آن با این کشور خبر داد.
سیدحجت شفایی در گفتگو با ایبِنا با اشاره به برگزاری همایش تجاری ایران و عراق در اتاق بازرگانی ایران که با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور ایران و عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق برگزار شد، اظهار داشت: دولت عراق فضایی را به عنوان نمایشگاه دائمی در اختیار ایران قرار داده و غیر از آن نیز اتاق بازرگانی ایران ساختمان بزرگ و مجهزی را در این کشور خریداری کرده تا تشکل های اقتصادی برای تبادلات خود از آن با طرف های عراقی استفاده کنند.
وی با اشاره به آمادگی طلاسازان ایرانی برای صادرات محصولات خود و مشارکت در تولید آن با عراق گفت: ظرفیت های خوبی برای صادرات طلا به عراق و همچنین ترانزیت آن به سوریه از طریق این کشور وجود دارد و طرف عراقی نیز تمایل بالایی برای این موضوع از خود نشان داده است.
رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران ادامه داد: در حال حاضر کشورهای ترکیه و امارات در بحث صادرات طلا به کشور عراق وارد شده اند اما عراقی ها به دلیل حمایت ایران از این کشور در زمان مبارزه با داعش تمایل بیشتری برای همکاری با کشورمان دارند.
شفایی خاطرنشان کرد که ممنوعیتی در زمینه صادرات طلای ساخته شده به عراق وجود ندارد اما عمده ترین چالش مربوط به مسائل بانکی می شود که بعد از برطرف شدن آن می توان صادرات و همکاری در تولید را آغاز کرد.

بانک مرکزی چین ۱۱.۲ تُن طلا خرید

 از سوي ديگر، بانک مرکزی چین در ماه گذشته میلادی با خرید ۱۱.۲ تُن طلا مجموع ذخایر طلای خود را به یکهزار و ۸۹۴ تُن رساند که گامی دیگر در راستای تضعیف امپراتوری دلار محسوب می‌شود.
به گزارش اسپوتنیک، بانک مرکزی چین در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد چین برای چهارمین ماه متوالی ذخایر طلای خود را افزایش داد. در همین حال ذخایر طلای چین در ماه گذشته میلادی یعنی مارس ۱۱.۲ تُن روند صعودی به خود گرفت. همچنین چین در ماه دسامبر سال ۲۰۱۸ میلادی، ژانویه و فوریه سال جاری میلادی هم به ترتیب ۹.۹۵ تُن، ۱۱.۸ تُن و ۱۰ تُن طلا به ذخایر خود افزوده بود.
بانک مرکزی چین اعلام کرد ذخایر فعلی طلای این کشور یکهزار و ۸۹۴ تُن است. چین بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده طلا در جهان محسوب می شود و به خرید طلا در راستای  روی گرداندن از دلار آمریکا تغییر استراتژی داده است.
همچنین دیگر کشورها از قبیل روسیه و ژاپن هم به فروش ذخایر دلار آمریکا و اوراق خزانه داری ایالات متحده روی آورده اند و یکی از دلایل آن ضعیف بودن سرمایه گذاری در این حوزه است. به گفته تحلیل گران بازار بورس روند کند رشد اقتصاد جهانی و بلاتکلیفی ها در حوزه جنگ تجاری میان چین و آمریکا نقش جدی در افزایش ذخایر طلای چین محسوب می شود. البته چین از اکتبر ۲۰۱۶ میلادی تا نوامبر ۲۰۱۸ میلادی اقدام به انتشار آمار ذخایر طلای خود نکرده بود.
در ماه ژانویه سال جاری میلادی بر اساس آمار شورای جهانی طلا چین بعنوان ششمین دارنده بزرگ ذخایر طلای جهان بود. همچنین بلومبرگ انگلیسی گزارش کرد، اگر چین روند انباشت شمش های طلا با سطح فعلی را در سال ۲۰۱۹ میلادی ادامه دهد، ممکن است تا پایان سال جاری میلادی به رتبه پنجم برسد و روسیه را با ذخایر ۲ هزار و ۱۴۹ تُن طلا پشت سر می گذارد.

وضعيت دستمزدها در آمریکا، دلار را کاهشی کرد
 
به دنبال انتشار آمار رشد ضعیف دستمزدها در آمریکا، ارزش دلار در برابر بسیاری از همتایانش کاهش یافت.
به گزارش رویترز، شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد با ۰.۳۵ درصد کاهش به ۹۷.۰۲۳ واحد رسید تا بزرگ‌ترین کاهش خود از بیستم ماه مارس تاکنون را تجربه کند. علاوه بر فشار ارزهای وابسته به گروه‌های کالایی نظیر دلار کانادا و استرالیا، اسکناس سبز در معاملات روز سه شنبه تحت تأثیر کاهش سفارشات کالاهای بادوام و کاهش رشد سطح دستمزدها در آمریکا وارد محدوده نزولی شد.
شین کادوتا، استراتژیست ارزی در بانک "بارکلی" گفت: قدرت دلار در اواخر هفته گذشته به اوج خود رسید اما از آن زمان این ارز بهانه‌ای برای افزایش مجدد نداشته است.
به دنبال رشد قیمت نفت و عبور پر قدرت آن از کانال ۷۰ دلاری، دلار کانادا با ۰.۵ درصد افزایش به ازای ۱.۳۳۱۴ واحد در هر دلار مبادله شد. دلار استرالیا نیز ۰.۳ درصد افزایش یافت تا هر دلار استرالیا به ۰.۷۱۲۱ دلار آمریکا برسد.
یورو نیز پس از دو کاهش متوالی با ۰.۴ درصد افزایش به ازای ۱.۱۲۵۶ دلار مبادله شد. پوند در کشاکش جدال بین دولت و مجلس این کشور بر سر چگونگی خروج از اتحادیه اروپا به ازای ۱.۳۰۶۲ دلار معامله شد.
در برابر همتای ژاپنی نیز دلار در مسیر نزولی گام نهاد به گونه‌ای که هر دلار با ۰.۲ درصد کاهش نسبت به روز قبل به ازای ۱۱۱.۴۵ ین مبادله شد. بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله وزارت خزانه داری آمریکا افزایش یافت و به ۲.۵۱۸ درصد رسید تا بیش از پیش از قعر پانزده ماهه اخیر خود در اواخر ماه مارس فاصله بگیرد.
هم چنین هر دلار به ازای ۶۹.۶۷۴۱ روپیه هند، ۱.۳۵۴۲ دلار سنگاپور، ۰.۹۹۸۷ فرانک سوئیس و ۶.۷۱۳۹ یوان چین مبادله شد.