:
كمينه:۲۲.۶۲°
بیشینه:۲۲.۹۹°
Updated in: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۴
انتقاد دوباره همتی به مصوبات دولت و افزايش نرخ ارز متاثر از آزادي ورود ده ها قلم کالا از طریق مرزنشینان

كاهش نرخ ارز و طلا به دنبال فرصت دوباره FATF، دلار به زير 13 هزار تومان رسيد، مراقب طلای دست دوم و قسطی باشيد

همتي: مصوبه آزادی ورود ده ها قلم کالا از طریق مرزنشینان و ملوانان در شرایط تحریم عامل رشد نرخ ارز بود، قیمت طلا به بالاترین رقم ۱۰ ماه اخیر رسید، نوسان ارزی به حداقل رسید، ممنوعیت معامله طلا وجواهر در فضای مجازی، روابط كارگزاري در 4 کشور چین، هند، ترکیه و ایتالیا، در حال انجام و برقرار است و کار با ارزهای یوان، یورو، روپیه و لیر قابلیت اجرایی دارد
کد خبر: ۱۳۱۸۱۷
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۹
اقتصاد گردان -  بازار سکه و ارز كه بعد از تجربه 5 ماه اول سال و چند برابر شدن نرخ ها، در ماه هاي شهريور تا بهمن 97 تحت تاثير سياست هاي بانك مركزي و ستاد هماهنگي اقتصادي سران قوا، روندي با ثبات و آرام داشته است، در هفته هاي اخير و به دنبال تاخير در تصويب لوايح  FATF در مجمع تشخيص مصلحت نظام، بار ديگر روند افزايشي به خود گرفته بود و تا ظهر روز پنج شنبه نرخ دلار به 13500 تومان و سكه تا 4 ميليون و 600 هزار تومان رسيد. اما با اعلام خبر فرصت دوباره گروه اقدام مالي FATF به ايران براي چهارماه،  از عصر پنج شنبه، نرخ دلار روبه كاهش گذاشت و دلار تا 13170 تومان كاهش يافت و در صرافي هاي مجاز و بانكي نيز زير 13 هزار تومان ثبت شد. 


FATF تعلیق اقدامات تقابلی علیه ایران را تا ژوئن ۲۰۱۹ تمدید کرد. گروه ویژه اقدام مالی این هفته ضمن استقبال از پیشرفت به عمل آمده در زمینه اقدامات ایران، در جلسه خود تصمیم به ادامه تعلیق اقدامات تقابلی علیه ایران گرفت. به اين ترتيب ايران تا تيرماه 1398 فرصت دارد لوايح چهارگانه FATF را تصويب كند و كنوانسيون هاي پالرمو و مبارزه با جرائم سازمان يافته، مبارزه با تامين مالي تروريسم، مقابله با پولشويي را اجرا كند.  گروه ویژه اقدام مالی اعلام کرد که انتظار دارد که ایران برای اطمینان از تکمیل  و اجرای اصلاحات لازم AML/CFT به سرعت در مسیر اصلاح پیش رود.

براين اساس با كاهش نرخ دلار در روزهاي پنج شنبه و جمعه و همچنين كاهش نرخ اونس جهاني طلا از 1347 دلار به 1324 دلار در روز پنج شنبه، پيش بيني مي شود كه روز شنبه بازار ارز  و طلا با روند كاهشي همراه باشد و اثر فرصت دوباره FATF و كاهش اونس جهاني روي طلا و ارز را شاهد باشيم. براين اساس برخي كارشناسان پيش بيني مي كنند كه نرخ دلار در محدوده كانال 13 هزار تومان و نرخ سكه در محدوده كانال 4 ميليون تومان باقي بماند. 
در آخرین روز هفته گذشته، یورو با افزایش ۲۲۰ تومان، به کانال ۱۵ هزار تومان وارد شد تا نرخ ۱۵ هزار و 150 توماني روی تابلوی صرافی‌های بانکی برای این ارز ثبت شود اما دلار همچنان دست‌ نخورده باقی‌ ماند تا بازارساز صراحتاً اعلام کند که فعلا تمایلی به گذر قیمت دلار از مرز ۱۳ هزار تومان ندارد و در صرافي هاي ملي و مجاز بانكي دلار 12970 تومان معامله شد. 
 براساس قيمتهاي روز پنج شنبه  نرخ اونس جهاني به 1347 دلار و نرخ دلار آزاد نقدي با قيمت 13500 تومان رسيد و پس از آن تا 13170 تومان كاهش يافت. سامانه سنا نيز نرخ ميانگين معاملات ارز  را براي  دلار 13 هزار و 295 تومان، يورو 15 هزار و 125 تومان ،درهم 3 هزار و 624 تومان و پوند 16 هزار و 925 تومان، يوآن 3624 تومان، ليرتركيه 2612 تومان اعلام كرد.
روز جمعه نيز نرخ اونس جهاني 1324 دلار و نرخ دلار نقدي آزاد 13170 تومان اعلام شده كه نشان دهنده روند كاهشي نرخ طلا و سكه خواهد بود واحتمالا روز شنبه نرخ سكه وطلا با روند كاهشي نسبت به روز پنج شنبه و هفته قبل همراه خواهد شد. 
همچنين روز پنجشنبه دوم اسفند قیمت سکه طرح جدید بهار آزادی در بازار آزاد تهران بين 4 ميليون و 600 هزار تا   ۴ میلیون و ۵۶۲ هزار تومان داد و ستد شد.  همچنین هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم ۴ میلیون و ۴۵۸ هزار تومان، نیم سکه ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار تومان، ربع سکه ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۸۱۵ هزار تومان معامله شد. هر اونس طلا نيز در بازارهای جهانی ۱347 دلار و ۲۶ سنت و هر گرم طلای ۱۸ عیار ۴۲۵ هزار و ۸۳۰تومان شد.
روز جمعه نيز نرخ فردايي دلار 12860 تومان اعلام شد.  نرخ مظنه مثقال 17 عيار 1 ميليون و 778 هزار تومان، گرم 18 عيار 422 هزار تومان، سكه 4 ميليون و 565 هزار تومان، اعلام شده است كه نشان دهنده كاهش نرخ ها در روز جمعه نسبت به روز پنج شنبه است. 

انتقاد دوباره همتی به مصوبات دولت

در اين رابطه رئیس کل بانک مرکزی دلیل ناآرامی بازار ارز در روزهای گذشته را مصوبه آزادی ورود دهها قلم کالا از طریق مرزنشینان و ملوانان در شرایط تحریم دانست و گفت:  اين موضوع تقاضا در هرات و سلیمانیه را افزایش داده است. 
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: طی سه روز گذشته بازار ارز شاهد نوسانات همراه با رشد نرخ ارز بود؛ در حالی که از اوایل هفته، با مجوز صادره به آن بخش از صادرکنندگانی که در خصوص نحوه بازگرداندن ارز خود به چرخه اقتصادی عملکرد خوبی داشته اند، قاعدتا بایستی شاهد عرضه بیشتر ارز و کاهش نرخ آن می بودیم. چرا این گونه شد؟
یک دلیل برمی گردد به مصوبه آزادی ورود دهها قلم کالا از طریق مرزنشینان و ملوانان. در شرایط تحریم و محدودیت های ارزی، این دسته از تصمیمات، واردات اجناس غیر ضرور در موقعیت زمانی تحریم را افزایش داده و قطعا موجب افزایش تقاضای ارز در سلیمانیه، دبی و هرات و متعاقبا در بازار ایران شده است.
از هیات محترم وزیران با فوریت تجدیدنظر در این مصوبه را خواهم خواست. باید روش دیگری برای این کار یافت. امروز ثبات بازار ارز برای کشور امری بسیار ضروری است. البته عامل مهم روانی اجلاس FATF هم مزید بر علت شده است که البته، اطلاعات دریافتی حاکی است در این مقطع نیز احتمال تمدید تعلیق زیاد است.

نوسان ارزی به حداقل رسید

اين در حاليست كه رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، معتقد است: با رویکردی که بانک مرکزی در پیش گرفت نوسان ارزی به حداقل رسیده است. 
محمدرضا پورابراهیمی با اشاره به عدم توزیع مناسب کالاهای اساسی که ارز دولتی به آنها اختصاص یافته است، گفت:  شوک ارزی همانند یک زلزله است و یکی از پیامدهای آن در ماه‌های اولیه این بوده که نظم و روش فرآیندهای تولید و واردات کالا و مواد اولیه را به هم می‌ریزد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: با تغییرات نرخ ارز تولیدکننده و واردکننده بلاتکلیف هستند و نمی‌دانند که کالا باید با چه قیمتی وارد کشور شود، لذا زمانی که قیمت ارز به یک منطق دست یافته و ثبات ایجاد می شود، این ثبات به صورت اتوماتیک با حرکت در مسیر جریان تولید، کسری ها را جبران می کند.
وی با بیان اینکه نوسان ارزی زمانی نگران کننده می شود که طی دو ماه قیمت دلار یکباره افزایش یابد، ادامه داد: با روش و رویکردی که بانک مرکزی پیش گرفته نوسان ها را به حداقل ممکن رسانده است، لذا هرچه نوسان کمتر شده و به یک خط مستقیم تبدیل شود بازار کالاها، خود را با شرایط کنونی منطبق کرده و کسری ها را پوشش می دهد.
عضو شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه گانه با تاکید بر اینکه مردم نباید نگران تامین کالاها در کشور باشند، اظهار داشت: دولت برنامه ریزی هایی برای کنترل و تنظیم بازار شب عید داشته که گزارش آن را به مجلس ارائه کرده لذا مردم نباید نگران تامین کالا در شب عید باشند.
نماینده مردم کرمان و راور با بیان اینکه دولت باید بر روی قیمت کالاها تا رسیدن به دست مصرف کننده نهایی نظارت کند، افزود: کمیسیون اقتصادی جلساتی با وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی و سایر دستگاه ها برای تنظیم بازار برگزار کرده که گزارش جمع بندی نظارت بر بازار شب عید در حوزه کالاهای اساسی و غیراساسی و همچنین راهکارهای آن در صحن علنی ارائه می شود.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: باید سامانه های اطلاعاتی براساس قانون برنامه ششم توسعه ایجاد شود تا از زمان واردات محصولات تا نحوه توزیع و مصرف زیر ذره بین قرار گیرد.

رابطه کارگزاری با ۴ کشور

در ارتباط با و ضعيت مبادلات پولي و مالي كارشناسان معتقدند: در حالی دولت آمریکا تلاش دارد تا تمامی گلوگاههای مالی اقتصاد ایران را بفشارد که نظام بانکی راهکارهای خلاقانه‌ای را برای دور زدن تحریم در نظر گرفته و حتی همچنان از شبکه سوئیفت استفاده می‌کند.
اگرچه ایالات متحده آمریکا تلاش دارد تا تحت قالب شبکه بین‌المللی مراودات مالی خود یعنی سوئیفت، تمامی راههای دسترسی مالی با بانکهای کوچک و بزرگ دنیا را در مقابل ایران مسدود کند، اما جریان نقل و انتقالات مالی هر چند دشوار، اما در حال انجام است و شریان‌های حیاتی نظام بانکی ایران همچنان خون را به زیرمجموعه‌های خود می‌رسانند.
در این میان، بانکهای ایران راهکارهای خلاقانه‌ای را برای دور زدن تحریم‌ها در نظر گرفته‌اند که بتوانند سرویس‌دهی به تجار و بازرگانی و شرکتهای دولتی و غیردولتی ایران را برای تامین نیازهای کالایی و تکنولوژیکی را همچنان صورت داده و امور مرتبط با نقل و انتقالات مالی را همچنان زنده نگاه دارند.
یک مقام مسئول در نظام بانکی در گفتگو با مهر، گفت: اکنون حتی دسترسی بانکهای ایرانی به شبکه سوئیفت نیز برقرار است و اکنون نقل و انتقالات در قالب آن نیز انجام می‌شود؛ اما این تمام دسترسی بانکهای ایرانی به شبکه مالی بین‌المللی نیست و اکنون حتی راهکارهایی در نظر گرفته شده که راههای جذاب‌تری نسبت به استفاده از سوئیفت برای نقل و انتقالات مالی ایران در حال پیاده سازی است.
وی افزود: ما در مورد تحریم نظام بانکی علیرغم همه مشکلات و چالش‌هایی که پیش روی بانکهای ایرانی قرار دارد، اما یک گام جلوتر از تحریم‌کنندگان هستیم و همین امر منجر به این شده که تجار و بازرگانان ایرانی در قالب یک شبکه مویرگی بتوانند نیازهای مالی خود را تامین کنند.
این مقام مسئول در نظام بانکی گفت: هم اکنون رابطه کارگزاری با ۴ کشور مهم دنیا همچنان برقرار است و از طریق آن، خدمات رسانی به متقاضیان واردات انجام می‌شود؛ به نحوی که در کشورهای چین، هند، ترکیه و ایتالیا، کار کاملا در حال انجام و روابط کارگزاری برقرار است و کار با ارزهای یوان، یورو، روپیه و لیر قابلیت اجرایی دارد.
وی اظهار داشت: در کنار این، نظام بانکی با تدابیر در نظر گرفته شده از سوی بانک مرکزی، شرایطی را فراهم کرده تا شریان نقل و انتقالات مالی در ایران همچنان برقرار باشد و بتوان تحریم‌های نظام بانکی را دور زد، به هر حال هر چقدر که تحریم‌ها سخت‌تر می‌شود، خبرگان نظام بانکی راهکارهای خلاقانه‌ای را برای دور زدن تحریم بانکی دارند که با به کار گرفتن آنها شاید هزینه‌های مالی بالاتر رود، اما به هر حال کار متوقف نمی‌شود.

قیمت طلا به بالاترین رقم ۱۰ ماه اخیر رسید

از سوي ديگر،  قیمت طلا به دلیل امیدها برای توافق تجاری چین و آمریکا به بالاترین رقم خود از ماه آوریل سال ۲۰۱۸ میلادی به بعد رسید.
به گزارش راشاتودی، قیمت طلا در  دو روز  گذشته به دلیل خوش بینی سرمایه گذاران برای مذاکرات تجاری میان پکن-واشنگتن و گمانه زنی بر سر افزایش احتمالی نرخ بهره در سال جاری میلادی به بالاترین رقم خود از آوریل سال ۲۰۱۸ میلادی به بعد رسید.
در همین حال قیمت طلا برای تحویل در ماه آوریل در بورس کامکس با ۰.۲ درصد افزایش به یکهزار و ۳۴۷ دلار و یک سنت در هر اونس رسید که لحظاتی قبل از آن به یکهزار و ۳۴۹ دلار و ۸۰ سنت هم رسیده بود.
قراردادهای طلا با ۱.۷ درصد افزایش به رکورد بالاترین حجم معاملات از نوزدهم آوریل سال ۲۰۱۸ میلادی به بعد نزدیک شد. همچنین معاملات آتی نقره هم با ۱.۳ درصد رشد به ۱۶.۱۷۷ دلار در هر اونس رسید که در اوایل هفته هم ۱.۴ درصد افزایش پیدا کرده بود و پالادیم هم به بیش از یکهزار و ۵۰۰ دلار در هر اونس رسید که برای اولین بار به این سطح قیمت رسید؛ ضمن اینکه از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون هم ۱۷ درصد جهش نشان می دهد.
بر پایه این گزارش، ارزش دلار آمریکا قبل از آنکه فدرال رزرو چراغ سبز را برای افزایش نرخ بهره در سال جاری میلادی بدهد، در برابر ۶ سبد اصلی ارز جهان سیر نزولی پیدا کرد. به طور سنتی کاهش ارزش دلار، افزایش قیمت معاملات آتی طلا را به دنبال دارد و با کاهش ارزش طلا، سرمایه گذاران بر روی ارزها سرمایه گذاری می کنند.
در حال حاضر سرمایه گذاران نسبت به نتایج مذاکرات تجاری چین-آمریکا که می تواند تقاضا برای ارز بازارهای نوظهور را افزایش دهد و به دلار فشار بیاورد و در نتیجه به افزایش قیمت طلا بیانجامد، خوش بین هستند.
به گفته برخی از کارشناسان، امیدها برای توافق تجاری میان آمریکا و چین در حال افزایش قیمت طلا است؛ ضمن اینکه کاهش جزیی دلار هم مزید بر علت شده است.

مراقب طلای دست دوم و قسطی باشيد

همچنين در ارتباط با كلاه برداري هاي جديد در خريد و فروش طلاجات، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر گفت: هرگونه معامله طلا و خرید و فروش جواهر و سکه، در فضای مجازی غیر قانونی است.
مسعود یزدانی، آگاهی و اطلاع مردم از قوانین و مقررات صنفی،برای جلوگیری از ضرر احتمالی در معاملات طلا و جواهر را بسیار مهم عنوان کرد و افزود: حجم گسترده شاکیان و پرونده‌های اختلافی در این صنف از نبود آگاهی و طمع خریداران نشأت گرفته است.
وی با بیان اینکه همه اقدامات و پیگیری‌های اتحادیه طلا و جواهر در جهت حفظ حقوق مردم و اعضای صنفی این اتحادیه است، گفت: از نظر اتحادیه هرگونه معاملات طلا اعم از مصنوعات طلا، سکه و جواهر در فضای مجازی ممنوع بوده و از مردم درخواست داریم تا زمان ایجاد بسترهای لازم برای اینگونه معاملات، از خرید و فروش این مصنوعات و مسکوکات به صورت اینترنتی خودداری و حتما مصنوعات طلا را فیزیکی خریداری کنند.
یزدانی با اشاره به مشکلات ایجاد شده در رابطه با طلای ثامن افزود: خریداران سکه حتما از واحدهای دارای جواز سکه‌فروشی که دارای هلوگرام اتحادیه هستند، خرید و دقت کنند که پلمب سکه با واحد صنفی یکی بوده و از خرید سکه از افراد متفرقه یا دیگر رسته‌های این صنف جدا خودداری کنند.
وی در ادامه به مردم اکیداً توصیه کرد که از خرید طلاي دست دوم و طلای قسطی اجتناب کنند که این دو مورد تبعات و پیامدهایی را برای خریداران ایجاد می‌کند که باعث متضرر شدن آنان و کل صنف می‌شود و متأسفانه با توجه به شرایط فعلی اقتصاد، این موارد بیش از بقیه مشاهده شده است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران، ­ تقاضای مردم برای خرید طلای آب شده را یکی دیگر از مشکلات اخیر این صنف عنوان کرد و افزود: به مردم توصیه می‌کنیم که به سمت خرید طلای آب‌شده یا شمش طلا نروند، چرا که در اکثر موارد با بحث تخصصی و عیار آن آشنایی نداشته و موجب ضررشان می‌شود. از همکاران هم درخواست کرده‌ایم که فقط به اعضای صنفی طلای آب‌شده عرضه کنند. در همین راستا مردم می‌توانند از مصنوعات طلای کم اجرت که هم مقرون به صرفه و هم دارای کد استاندارد و کد شناسایی است برای خرید طلا استفاده کنند.
وی در مورد سایت‌هایی که به اسم سایت اتحادیه در صنف طلا و جواهر اطلاع رسانی و تبلیغ می‌کنند نیز گفت: مردم به هر سایت اینترنتی در زمینه طلا اعتماد نکنند و تاکید می‌کنم اتحادیه صنف طلا و جواهر هیچ مجوزی برای خرید و فروش طلا و جواهر به هیچ سایتی نداده و هر فردی که در این رابطه چنین ادعایی کند کذب محض است و قطعا تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرند.
یزدانی در پایان از همه خریداران طلا، جواهر، نقره و سکه خواست با دقت و رعایت موارد قانونی اقدام به خرید کنند و در معاملات خود از موضوعاتی که از آن اطلاع ندارند با مشورت از اتحادیه یا افراد مورد وثوق و مورد اعتماد صنفی خرید کنند.