:
كمينه:۲۱.۵۱°
بیشینه:۲۱.۹۹°
Updated in: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۴
با افزايش سهم 2 درصدي وام قرض الحسنه و در راستاي مسووليت اجتماعي بانك ها رخ داد

افزايش سهم وام قرض الحسنه از كل تسهيلات در سه سال اخير، 79 هزار وام قرض الحسنه توسط بزرگترين بانك خصوصي در پنج سال اخير

سهم مانده تسهیلات قرض الحسنه با سیاست های بانک مرکزی، دولت و بانک ها، در سه سال اخیر رشد قابل توجه 19، 26 و 28 درصدی داشته و سهم آن از کل تسهیلات بانک ها از 5.1 درسال 95، به 5.5 درصد در سال 96 و 6.7 درصد در سال 97 افزایش داشته است / از ابتدای تاسیس صندوق قرض الحسنه پارسیان در آبان سال 92 تا مهرماه 97 نزدیک به 79 هزار وام قرض الحسنه به مبلغ 6682 میلیارد ریال با میانگین مبلغ هر وام 85 میلیون ریال پرداخت شده که با توجه به رقم اثرگذار هر وام و همچنین تعداد قابل توجه آن، کمک قابل توجهی به خانواده ها و افراد آسیب پذیر در استان های محروم کشور بوده است
کد خبر: ۱۲۹۱۸۸
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۱
اقتصاد گردان - محسن شمشيري: مانده تسهیلات قرض الحسنه بانک ها با رقم 71 هزار میلیارد تومان در پایان مهرماه 97 ، رشد 19 درصدی در 7 ماه اول سال 97 و سهم 6.1 درصدی آن از مانده کل تسهیلات شبکه بانکی، نشان دهنده این واقعیت است که با وجود نرخ تورم  و همچنین نرخ سود بانکی بالا در سال های اخیر، بانک ها همچنان در راستای مسوولیت های اجتماعی خود به رشد تسهیلات قرض الحسنه، طرح های خوداشتغالی، وام ازدواج، بیماران و درمان، وام های ضروری و تعمیر و ودیعه مسکن و تسهیلات ویژه قرض الحسنه توجه داشته اند.
 وام ازدواج، تعمیر مسکن، ایجاد مسکن روستایی، تعاونی های تولیدی، کشاورزی، اشتغال خانگی، دیه، جانبازان، نیازهای ضروری، مدد جویان کمیته امداد، بیماری و درمان، از مهمترین سرفصل های وام قرض الحسنه بوده است. مدت پرداخت اقساط این وام ها برای نیازهای ضروری و تعمیر مسکن 36 ماه یا سه سال، برای پرداخت دیه 215 ماه و برای موارد دیگر  از جمله وام ازدواج 60 ماه یا 5 ساله است. ارقام این وام ها نیز از 10 میلیون  و 20 میلیون تا حداکثر 200 میلیون تومان است و برای وام ازدواج به ازای هر نفر 15 میلیون تومان بوده است. 
البته طبق مصوبه كميسيون فرهنگي كه به كميسيون تلفيق بودجه 98 رفته قرار است وام ازدواج به ازاي هر نفر 25 ميليون تومان شود و 5 ميليون تومان نيز براي سفر ماه عسل در نظر گرفته شده است كه تا تصويب نهايي آن نيز به زمان و توافق نمايندگان مجلس و دولت نياز دارد. 
عملکرد بانک ها نشان می دهد که در هفت ماه اول سال 97 مانده تسهیلات کل عقود بانکی 7.8 درصد رشد کرده اما مانده تسهیلات قرض الحسنه رشد 19.3 درصدی داشته که بالاتر از رشد مانده تسهیلات در بسیاری ازعقود بانکی است و این موضوع نشان می دهد که در سا لهای اخیر بانک ها به حوزه مسوولیت اجتماعی و وام های قرض الحسنه توجه بیشتری داشته اند. 
در این زمینه، بانک های خصوصی با رقم 48520 میلیارد تومان مانده تسهیلات قرض الحسنه نه تنها مانده تسهیلات در 7 ماه اول سال  97 را 19 درصد رشد داده اند.  بلکه سهم این تسهیلات از کل تسهیلات بانک های خصوصی نیز به6.7 درصد رسیده که بالاتر از سهم 2.8 درصدی تسهیلات قرض الحسنه بانک های تخصصی  است و مانده تسهیلات قرض الحسنه بانک های خصوصی از رقم  مانده تسهیلات قرض الحسنه 15 هزار میلیارد تومانی بانک های دولتی و 7200 میلیارد تومانی مانده تسهیلات قرض الحسنه بانک های تخصصی بالاتر بوده است و نشانه توجه بانک های خصوصی در کنار سایر فعالیت های خود به حوزه مسوولیت های اجتماعی است. 
سهم مانده تسهیلات قرض الحسنه با سیاست های بانک مرکزی، دولت و بانک ها، در سه سال اخیر رشد قابل توجه 19، 26 و 28 درصدی داشته و سهم آن از کل تسهیلات بانک ها از 5.1 درسال 95، به 5.5 درصد در سال 96 و 6.7 درصد در سال 97 افزایش داشته است.
همچنین علاوه بر بانک هایی که به صورت تخصصی و حرفه ای، حوزه فعالیت خود را در زمینه وام های قرض الحسنه و وام های ضروری، مسکن، ازدواج، بیماران و درمان تعریف کرده اند و از جمله می توان به ایجاد بانک های قرض الحسنه رسالت، مهراقتصاد ومهر ایران در این راستا اشاره کرد، بانک های حرفه ای نیز تلاش کرده اند که در کنار فعالیت های تجاری و سود آور، به ایجاد صندوق قرض الحسنه، تقویت حساب های قرض الحسنه، پرداخت وام ازدواج و... مبادرت کنند و از جمله بانک خصوصی پارسیان با ایجاد صندوق قرض الحسنه، فعالیت ویژه ای را در این زمینه انجام داده است. 
در اسفند ماه سال 96 نیز 59520 میلیارد تومان با سهم 5.5 درصدی از کل تسهیلات اعطایی بانک‌ها و موسسات اعتباری کشور قرض‌الحسنه بوده که این میزان نسبت به اسفندماه سال 95 که 28 درصد رشد نشان می‌دهد که بانک های خصوصی با 41 هزار میلیارد تومان بیشترین وام قرض الحسنه را پرداخت کرده بودند. 
 در اسفند ماه سال 95 نیز 46270 میلیارد تومان با سهم 5.1 درصدی از کل تسهیلات اعطایی بانک‌ها و موسسات اعتباری کشور قرض‌الحسنه بوده که این میزان نسبت به اسفندماه سال 95 که 26 درصد رشد نشان می‌دهد. بانک های خصوصی 31 هزار میلیارد تومان از این مبلغ را وام قرض الحسنه داده اند. 
یکی از حوزه های اثرگذار فعالیت بانک ها در سال های اخیر، حضور در حوزه مسوولیت های اجتماعی و کمک به رفع محرومیت مناطق کمتر برخوردار و رفع مشکلات و چالش های موجود اجتماعی بوده  و در این راستا  علاوه بر پرداخت تسهیلات ازدواج و جهیزیه، درمان و بیماری های خاص، تعمیرات و ودیعه مسکن، خوداشتغالی و مشاغل خانگی، احتیاجات ضروری و قرض الحسنه ویژه، تسهیلات اثرگذاری نیز برای اشتغال مددجویان، اشتغال روستایی، حمایت از بنگاه های زودبازده و کمک به کسب وکارهای کوچک و متوسط، جایگزینی خودروهای فرسوده، مشارکت در ساماندهی موسسات مالی غیرمجاز و مشارکت در رفع مشکلات حوادث غیر قابل پیش بینی از جمله جانمایی کسبه ساختمان پلاسکو را نیز شامل می شود. 
بانك هاي كشور در سال های اخیر، علاوه بر ايجاد صندوق هاي قرض الحسنه تقریبا در تمام حوزه های مسوولیت اجتماعی بانک ها، حضور فعال واثرگذاری داشته و نه تنها تسهیلات و کمک های مالی قابل توجهی را با مشارکت سایرنهادهای مدنی و اجرایی کشور به مناطق محروم و کمتر برخوردار اختصاص داده، بلکه در حل برخی مشکلات غیرقابل پیش بینی هموطنان از جمله  جانمایی و کمک به کسبه ساختمان پلاسکو در ساختمان جدید مجتمع تجاری نور،  حمایت از طرح های حمایت از بیماران خاص مانند آلزایمر، پرداخت سپرده های موسسه ثامن الحجج حضور داشته است.  از جمله در راستاي مسوولیت های اجتماعی بانك ها آمارها نشان می دهد که از ابتدای تاسیس صندوق قرض الحسنه پارسیان در آبان سال 92 تا مهرماه 97 نزدیک به 79 هزار وام قرض الحسنه به مبلغ 6682 میلیارد ریال با میانگین مبلغ هر وام 85 میلیون ریال پرداخت شده كه شامل تسهیلات ازدواج و جهیزیه، درمان و بیماری های خاص، تعمیرات و ودیعه مسکن، خوداشتغالی و مشاغل خانگی، احتیاجات ضروری و قرض الحسنه ویژه بوده است. 
تا دی ماه 1397، اين صندوق هاي قرض الحسنه با موسسات و انجمن‌هایی مانندکانون هموفیلی ایران، انجمن تالاسمی ایران، انجمن بیماران  دیستروفی، مرکز جامع درمان بیماران خاص کشور، انجمن حمایت از بیماران، انجمن خیریه بیماران خاص ، انجمن ام اس، انجمن بیماران کلیوی ایران  و انجمن آلزایمر ایران در استان هاي مختلف همکاری و تعامل داشته و مراحل تخصیص و پرداخت وام به بیماران تحت پوشش این انجمن‌ها و موسسات به صورت مستمر درحال انجام است.
از سوی دیگر، وجود این صندوق هاي قرض الحسنه، موجب جلب مشارکت مردم خیرخواه و نیک اندیش شده و مشارکت مردم و افراد خیر را در حل مشکلات هموطنان و احساس تعلق و مشارکت اجتماعی افزایش داده و شادابی و احساس بهتری را برای یاری دهندگان و افراد نیازمند به همراه داشته است. 
برگزاری مستمر و به‌ هنگام جشنواره قرعه‌کشی حساب‏های قرض‌الحسنه پس‌انداز به دنبال کمپین‌های تبلیغی و اطلاع‌رسانی، یکی از ابزارهای صندوق برای گزارش‌دهی شفاف به هموطنان و افراد خیربوده و در کنارآن تشویق مردم به افتتاح حساب قرض‌الحسنه پس‌انداز و افزایش موجودی آن موجب شده که منابع صندوق برای کمک به اقشار آسیب پذیر افزایش یابد. 
اهم فعالیت های صندوق هاي قرض الحسنه با توجه به موارد ذکر شده شامل جذب منابع قرض الحسنه پس انداز و اعطای تسهیلات قرض الحسنه به شکل پرداخت تسهیلات ازدواج و تسهیلات اشتغال به مددجویان معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی و کمیته امداد در راستای اجرای قانون بودجه کشور، تسهیلات درمان براساس تفاهمنامه های امضا شده با انجمن های حمایتی از بیماران در استان های محروم،  تسهیلات مسکن به نیازمندان در استان های کم برخوردار و محروم،  وام ضروری به نیازمندان بوده است. 

79 هزار وام صندوق قرض الحسنه پارسيان در 5 سال

بانک پارسیان از جمله بانک هایی است که در سال های اخیر، تقریبا در تمام حوزه های مسوولیت اجتماعی بانک ها، حضور فعال واثرگذاری داشته و نه تنها تسهیلات و کمک های مالی قابل توجهی را با مشارکت سایرنهادهای مدنی و اجرایی کشور به مناطق محروم و کمتر برخوردار اختصاص داده، بلکه در حل برخی مشکلات غیرقابل پیش بینی هموطنان از جمله  جانمایی و کمک به کسبه ساختمان پلاسکو در ساختمان جدید مجتمع تجاری نور،  حمایت از طرح های حمایت از بیماران خاص و بیماری های مانند آلزایمر، پرداخت سپرده های موسسه ثامن الحجج حضوری درخشان و قابل تقدیر داشته است. 
 بانک پارسیان با وجود هزینه های مختلف مالی و حاشیه های مختلف رسانه ای و انتقادهایی که معمولا  با حضور در این حوزه ها ایجاد می شود،  بدون تردید و با اراده مستحکم و همت  عالی مدیران و کارکنان خود، به فعالیت در حوزه مسوولیت های اجتماعی برای حل مشکلات هموطنان ادامه داد. از جمله مشارکت فعال وچند ساله شعب و پرسنل بانک پارسیان در ساماندهی موسسه ثامن الحجج، به حضوری مثال زدنی و تاریخی تبدیل شد و به یکی از موارد درخشان کارنامه این بانک در حل مشکلات همطونان تبدیل شده که علاوه بر حل مشکل بخش عمده ای از سپرده گذاران،  از آبرو و اعتبار بازار پول و بانکداری کشور دفاع کرده است. 
در کنار این فعالیت های گسترده و اثرگذار در حوزه های مسوولیت اجتماعی، هدف با تاسیس صندوق قرض‌الحسنه پارسیان، نقش‌آفرینی موثری در راستای ایفای رسالت‌های اجتماعی به عهده گرفت و به صورت تخصصی، موضوع مسوولیت های اجتماعی خود را در دستور کار قرار داد تا  با کمک به اقشار آسیب پذیر در راستای رسالت و مسئولیت‌های اجتماعی و ملی از توان حرفه ای و مالی صندوق قرض الحسنه استفاده کند.
آمارها نشان می دهد که از ابتدای تاسیس صندوق قرض الحسنه پارسیان در آبان سال 92 تا مهرماه 97 نزدیک به 79 هزار وام قرض الحسنه به مبلغ 6682 میلیارد ریال با میانگین مبلغ هر وام 85 میلیون ریال پرداخت شده که با توجه به رقم اثرگذار هر وام و همچنین تعداد قابل توجه آن، کمک قابل توجهی به خانواده ها و افراد آسیب پذیر در  استان های محروم کشور بوده است. بیش از 55 هزار مورد از این وام ها به مبلغ 4556 میلیارد ریال در بخش ازدواج و جهیزیه، نزدیک به 3 هزار مورد به مبلغ62 میلیارد در بخش درمان، بیش از 14 هزار به مبلغ 696 میلیارد در تعمیرات و ودیعه مسکن، 3624 مورد به مبلغ 504 میلیارد در خوداشتغالی و مشاغل خانگی، 185 مورد به مبلغ 9970 میلیارد در احتیاجات ضروری و 2240 مورد به مبلغ 854 میلیارد ریال در بخش قرض الحسنه ویژه پرداخت شده است.  
این مشارکت صندوق قرض الحسنه پارسیان به خصوص در بخش های درمان، خود اشتغالی و مسکن، راهگشای بسیاری از مشکلات در روستاها و شهرهای محروم بوده و بخش قابل توجهی از مشکلات خانوارها و اقشار آسیب پذیر را حل کرده است.
 صندوق قرض‌الحسنه بانک پارسیان با داشتن 6203 میلیارد ریال منابع در پایان مهر ماه 1397  در این 5 سال فعالیت خود، هر ساله به صورت میانگین،  معادل 1337 میلیارد ریال تسهیلات پرداخت کرده است و به طور متوسط، هرسال نزدیک به 16 هزار نفر از هموطنان از این صندوق وام گرفته اند و بخشی از مشکلات خانواده و کسب وکار و گرفتاری های خود را حل کرده اند. 



پرداخت تسهیلات به بیماران با همکاری انجمن های حمایتی 

صندوق قرض الحسنه بانک پارسیان در چارچوب ایفای بهتر رسالت های اجتماعی خود، با پایش انجمن‌های حمایت از بیماران در شهرستان‌ها و نیز نقاط کم برخوردار و محروم دور از مرکز، اقدام عملی را برای حمایت از آنان درحد توان و امکان آغاز کرد و توانست با بیش از 32 موسسه و ارگان حمایتی در سراسر کشور همکاری داشته باشد و از طریق تمدید مستمرتفاهم‌نامه‌های منعقده و شناسایی انجمن‌های خیریه جدید، با اعطای وام ارزان قیمت با کارمزد3 درصد سالیانه به هموطنانی که نیازمند واقعی این تسهیلات بوده‌اند در رفع نیاز‌های ضروری ایشان در حد توان، نقش‌آفرین و اثرگذار باشد.
تا دی ماه 1397،  موسسات و انجمن‌هایی مانندکانون هموفیلی ایران، انجمن تالاسمی ایران، استان سیستان و بلوچستان، انجمن بیماران  دیستروفی تهران، مرکز جامع درمان بیماران خاص کشور، انجمن حمایت از بیماران سرطانی استانهای کرمان، اردبیل، کردستان، گلستان و خراسان شمالی (عطوفت)، انجمن خیریه بیماران خاص استان هرمزگان، انجمن ام اس استان های اردبیل و خراسان شمالی، امدادگران عاشورا تهران و استان فارس، انجمن درمان بیماران خاص استانهای هرمزگان و خراسان جنوبی، انجمن حمایت از بیماران سرطانی استان ‌کردستان، انجمن بیماران کلیوی ایران و استان های گیلان، اردبیل، زنجان، ایلام، فارس، لرستان و بوشهر، انجن آلزایمر ایران و... همکاری و تعامل داشته و مراحل تخصیص و پرداخت وام به بیماران تحت پوشش این انجمن‌ها و موسسات به صورت مستمر درحال انجام است.
مدیران و کارشناسان این انجمن های حمایتی بیماران خاص، تاکنون در گفت وگوها، گزارش ها واظهارنظرهای خود، در ارتباط با باهمکاری بانک ها از جمله بانک پارسیان درپرداخت تسهیلات و کمک به رفع مشکلات بیماران و انجم ها، نکات قابل توجهی را مطرح کرده اند که نشان می دهد پرداخت تسهیلات قرض الحسنه و یا با کارمزد اندک، موجب شده که بخش عمده ای از مشکلات موجود بیماران کشور حل شود. 

اطلاع رسانی، جشنواره های قرعه‌کشی و جلب مشارکت افراد خیر 

از سوی دیگر، وجود این صندوق قرض الحسنه، موجب جلب مشارکت مردم خیرخواه و نیک اندیش شده و مشارکت مردم و افراد خیر را در حل مشکلات هموطنان و احساس تعلق و مشارکت اجتماعی افزایش داده و شادابی و احساس بهتری را برای یاری دهندگان و افراد نیازمند به همراه داشته است. 
به عبارت دیگر، فعالیت‌های گسترده‌ای که صندوق قرض‌الحسنه بانک پارسیان تاکنون در بخش اعطای وام  در نقاط مختلف کشور و به خصوص مناطق محروم داشته متکی به منابعی است که از محل سپرده‌گذاری خیرین و نیک اندیشان تامین  شده  وسرمایه اصلی صندوق برای ایفای نقش‌ها و ماموریت‌های محوله، جذب و جلب هر چه بیشتر منابعی است که بدون آنها انجام دیگر فعالیت‌ها میسر و ممکن نخواهد بود و در این زمینه هرچه بیشتر شاهد مشارکت مردم خیرخواه و گسترش سنت نیکوی سپرده های قرض الحسنه باشیم، پرداخت تسهیلات به خانوارها و اقشار آسیب پذیر نیز بهتر انجام خواهد شد. 
برگزاری مستمر و به‌ هنگام جشنواره قرعه‌کشی حساب‏های قرض‌الحسنه پس‌انداز به دنبال کمپین‌های تبلیغی و اطلاع‌رسانی، یکی از ابزارهای صندوق برای گزارش‌دهی شفاف به هموطنان و افراد خیربوده و در کنارآن تشویق مردم به افتتاح حساب قرض‌الحسنه پس‌انداز و افزایش موجودی آن موجب شده که منابع صندوق برای کمک به اقشار آسیب پذیر افزایش یابد. 
اهم فعالیت های صندوق با توجه به موارد ذکر شده شامل جذب منابع قرض الحسنه پس انداز و اعطای تسهیلات قرض الحسنه به شکل پرداخت تسهیلات ازدواج و تسهیلات اشتغال به مددجویان معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی و کمیته امداد در راستای اجرای قانون بودجه کشور، تسهیلات درمان براساس تفاهمنامه های امضا شده با انجمن های حمایتی از بیماران در استان های محروم،  تسهیلات مسکن به نیازمندان در استان های کم برخوردار و محروم،  وام ضروری به نیازمندان بوده است.