:
كمينه:۱۱.۷۹°
بیشینه:۱۳.۹۹°
Updated in: ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۷
حذف عامل روانی از بازار، قیمت ارز را نزولی کرد

افزايش قیمت سکه با ورود تقاضای جدید

آمادگی شعب ارزی بانک‌ها و صرافی‌ها جهت خرید ارز، ادامه روند كاهش قيمتها در بازار ارز و طلا؛ رییس کل بانک مرکزی: مردم در دام نوسان گیری و سفته بازی دلالان ارز قرار نگیرند. سياست ارزي به صورت تدريجي ادامه مي يابد
کد خبر: ۱۲۷۲۸۳
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۰
اقتصاد گردان - محسن شمشيري 
روز پنج شنبه 22 آذر 97، در حالی نرخ دلار  روند کاهشی  خود را طي كرد  كه بازار سكه با  ورود تقاضای جدید به بازار مواجه شد و قیمت هرقطعه سكه طرح جدید در بازارتهران با ۴۰ هزار تومان رشد به 3 میلیون و 620 هزار تومان رسيد و دلار با قيمت 10 هزار و 100  تومان معامله شد.


در معاملات روز پنج شنبه بازار تهران،  در حالي كه  اونس جهاني به 1238 دلار رسيده، سکه طرح قدیم با رشد 50 هزار تومانی 3 میلیون و 450 هزار تومان، نیم سکه با افت 30 هزار تومانی یک میلیون و 820 هزار تومان، ربع سکه بدون تغییر یک میلیون و 60 هزار تومان، سکه گرمی مانند روز  چهارشنبه 633 هزار تومان و هر گرم طلای 18 عیار با نزول 3 هزار تومانی 315 هزار تومان فروخته شد.
در بازار ارز، دلار با افت 400 تومانی 10 هزار و 100 تومان، یورو با 300 تومان کاهش 12 هزار تومان و درهم با افت 100 تومانی 2هزار و 800 تومان به فروش رسید.

دلیل رشد قیمت سکه ورود تقاضای جدید بود

محمد کشتی آرای عضو اتحادیه طلا و جواهر در مورد تحولات بازار گفت: با توجه به اینکه برخی سرمایه‌گذاران تصور می‌کردند قیمت سکه و ارز به حداقل رسیده است، وارد بازار شده و شروع به خرید کرده‌اند. 
بازار ارز ایران که در ماه های اخیر نرخ های چندگانه، رانت های متعدد و آربیتراژ ارزی را تجربه کرده، به نظر می رسد این روزها در حال حرکت به سمت نظام دونرخی است.
 از ابتدای امسال بازار ارز ایران روزهای سختی را گذرانده است. این بازار طی ماههای گذشته با نرخ های چندگانه ای مواجه بود که گاه به پنج نرخ هم می رسید؛ مساله فقط نرخ های چندگانه نبود، مساله اصلی، رانت هایی بود که با این تعدد نرخ، دست به دست می شد. 
نرخ های چندگانه، زمینه ای را فراهم کرده بود که عده ای با دسترسی به منابع ارزی ارزانتر، سود بیشتری ببرند و عده ای هم روزها پشت در بسته تامین ارز باقی بمانند. و این نقطه شروع دردسر و فساد بود. 
آمادگی شعب ارزی بانک‌ها و صرافی‌ها جهت خرید ارز
همچنين بانک مرکزی اعلام کرد: تمام اشخاص حقیقی و حقوقی و صادرکنندگان می‌توانند ارز در اختیار خود را علاوه بر صرافی‌ها، در بانک‌ها نیز به فروش برسانند.
 به گزارش تعادل، روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد با توجه به روند مساعد بازار ارز کشور، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و صادرکنندگان می توانند ارز در اختیار خود را علاوه بر صرافی ها، در بانک ها نیز به فروش برسانند.
همچنین طبق بخشنامه صادره بانک مرکزی، شعب ارزی بانک های مختلف سراسر کشور مکلف به خرید ارز از هموطنان می باشند.

مردم در دام نوسان گیری و سفته بازی دلالان ارز قرار نگیرند
 از سوي ديگر،  رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد : مردم مراقب باشند در دام نوسان گیری و سفته بازی دلالان ارز قرار نگیرند
عبدالناصر همتی در یادداشت اينستاگرامي افزود: آنچه که امروز در بازار ارز شاهد آن هستیم روند طبیعی و تعدیل تریجی قیمت ارز در مسیر واقعی شدن است.
بانک مرکزی به دور از هیجان های غیر ضرور و با تدبیر لازم بازار را مدیریت و هدایت می کند.
اقدامات بانک مرکزی در تامین و تسهیل عرضه اسکناس و حواله توسط فعالین بازار و نیز گشایش تدریجی کانال های مالی با کشورهای هشتگانه و اتحادیه اروپا، ثبات لازم را در بازار ارز در مسیر هدف تعیین شده را به وجود خواهد آورد.
مجددا تاکید می کنم بازار در کنترل بانک مرکزی است و نحوه دخالت در بازار ارز بخشی از برنامه مدیریت بازار است.
با توجه به ریسک بازار، مردم عزیز مراقبت های لازم را داشته باشند و در دام نوسان گیری و سفته بازی دلالان ارز قرار نگیرند.
برخی جملات منتسب به همتی جعلی است
همچنين روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد: برخی جملات منتسب به دکتر همتی جعلی است و مردم توجهی به اخبار غیر رسمی بازار پول و ارز نکنند
با توجه به روند کاهشی نرخ ارز در بازار و تقویت مداوم ارزش پول ملی، برخی کانال های ناشناخته مجازی با انتشار جملات جعلی در مورد "وضعیت اقتصادی کشور" ، "هزینه بربودن پایین نگاه داشتن قیمت ارز برای بانک مرکزی" و انتساب آن به دکتر همتی رئیس کل بانک مرکزی تلاش می کنند نسبت به بازار پول و ارز در بین مردم نگرانی ایجاد کنند.
روابط عمومی بانک مرکزی ضمن تکذیب این گونه مطالب منتسب به دکتر همتی تاکید می کند اظهارات رئیس کل بانک مرکزی در سایت بانک مرکزی ، رسانه های رسمی کشور و اینستاگرام ایشان منعکس می شود. لذا مردم و رسانه ها توجهی به این خبرسازی های هدفدار نکنند و مطلع باشند هر خبری مرتبط با رییس کل بانک مرکزی ابتدا در سایت بانک مرکزی و رسانه های رسمی منتشر می شود و نه کانالهای بی نام و نشان!

بخشنامه بانک مرکزی، بازار را کاهشی کرد 
دبیر کانون صرافان ایران با اشاره به تاثیر بخشنامه بانک مرکزی در آرامش و تعادل بازار، گفت: از صبح  دلار در کانال ۱۰ هزار تومان قرار دارد.
رضا ترکاشوند در گفتگو با ایبِنا، درباره آخرین وضعیت بازار ارز با توجه به کاهش قیمت دلار طی روزهای اخیر و روند کاهش نرخ‌ها، اظهار داشت: بخشنامه اخیر بانک مرکزی مبنی بر اینکه امکان ورود یک میلیون یورو توسط صادرکنندگان و تحویل به صرافان برای فروش در بازار، باعث شده مشکلاتی که در جابه‌جایی بین المللی وجود داشت، ر فع  و فروش ارز نقدی در بازار نیز افزایش یابد.
به گفته وی، نرخ دلار با توجه به کنترل و مدیریت تقاضای ارز در کشور و افزایش عرضه روندی کاهشی داشته و سیاست بانک مرکزی نیز کنترل بازار برای به تعادل رسیدن قیمت‌ها است.
دبیر کانون صرافان ایران، در ادامه گفت: از شب گذشته دلار به کانال ۹ هزار تومان وارد شد اما از ظهر امروز به قیمت ۱۰ هزار تومان بازگشت.
نرخ دلار طی روزهای اخیر روندی کاهشی داشته و بازار شاهد کاهش تدریجی قیمت ها در بازار بوده است. همچنین به گفته فعالان بازار، خرید و فروش در بازار کاهش یافته و تقاضا افت چشمگیری داشته است.


بازار ارز در مسیر ثبات
همچنين حسین درودیان یک کارشناس اقتصادی با اشاره به قرار گرفتن بازار ارز در مسیر ثبات، گفت: اقتصاد ما چه بخواهیم و چه نخواهیم تعدیل شده است و باید این اقتصاد را بپذیریم. در چند ماه گذشته عوامل واقعی مثل اخلال در دسترسی های ایران و عوامل انتظاری و روانی باعث اخلال در بازار ارز شده بود اما اکنون این فضا سپری شده است.
وی افزود: به جز عوامل روانی و سیاسی عامل تورم نهانی و خفته را هم که از سال‌های گذشته در اقتصاد ما وجود داشت در نظر بگیریم. درودیان گفت: با وجود تورم مخفی، منتظر تکانه هایی در اقتصاد کشور بودیم. وی افزود: در سالیان گذشته با اعمال سود بانکی بالا، عملاً گردش طبیعی پول را از کار انداخته بودیم.

درودیان گفت: برخوردهای اخلاقی و تعزیراتی با بازار فعلی، راه کار مناسبی نیست. وی افزود: باید رفتارهای انبساطی در پایه پولی در نظر بگیریم و پایه پولی افزایش پیدا کرده را به سمت تولید راهنمایی کنیم. با توجه به شرایط و عوامل ذکر شده، اقتصاد ما چه بخواهیم و چه نخواهیم تعدیل شده است و باید این اقتصاد را بپذیریم. وی افزود: بانک مرکزی هم تا حدودی نرخ بازار را پذیرفته است و تلاش می کند اقدامات تکمیلی را بر اساس بازار انجام دهد.

نزديك شدن نرخ بازار به نیما 
اکنون چند هفته ای است که با چند اتفاق، بازار ارز روی آرامش دیده است. اولین اتفاق حضور بازارساز بانک مرکزی بوده که سبب شده علاوه بر خروج تدریجی دلالان و معامله گران سوداگر، نرخ های درج شده بر صفحه صرافی های بانکی، بازار را جهت دهد و چشم ها را در اولین دقایق معاملات هر روز بازار به خود جلب کند.
اتفاق بعدی زمانی رقم خورد که مقاومت صرافی های غیربانکی در غیاب دلالان برای از بین بردن فاصله قیمتی با نرخ صرافی های بانکی در هم شکست و آنها نه تنها نرخ گذاری های خود را منطبق بر نرخ صرافی های بانکی و با اختلاف نه چندان زیاد اعلام کردند بلکه دیگر فضایی برای نقش آفرینی در نرخ سازی نمی بینند؛ چراکه فروش ارز از سمت آنها قرار و قانون خاص خود را دارد و در تک تک بخشنامه های بانک مرکزی، چارچوب برای حرکت آنها کاملا مشخص شده است.
رخداد سوم آن بود که نرخ صرافی های غیربانکی در برخی روزها و ساعات معاملاتی، به زیر نرخ تعیین شده از سوی صرافی های بانکی سقوط می کند چرا که صرافی های غیربانکی به دلیل عدم جذابیت در خرید ارز دارندگان منابع ارزی، نرخ خرید را کاهش می دهند تا فروشندگان را به سمت فروش ارز به صرافی های بانکی هدایت کنند. 
اکنون سیاستگذاری ها به نحوی پیش رفته که نرخ صرافی های بانکی با نرخ صرافی های غیربانکی یکسان شده و نزدیکی شدیدی به نرخ های درج شده در سامانه نیما پیدا کرده است. اینجا را شاید بتوان نقطه طلایی مدیریت بازار ارز دانست؛ چراکه از بین رفتن چند نرخی بودن ارز، می تواند زمینه ساز تحولات مثبتی در اقتصاد و تجارت خارجی ایران شود. 
مزایای نزدیکی نرخ نیما و بازار 
واقعیت آن است که اگر نرخ ها یکسان شده و چندگانگی آن در بازار از بین برود، علاوه بر اینکه واردکنندگان با معطلی کمتری از ارز موجود در سامانه نیما استفاده می کنند، می توانند ارز خود را از صرافی ها نیز تامین کرده و آنگاه، مکانیزم طبیعی کارکرد بازار بر اساس عرضه و تقاضا شکل می گیرد، از سوی دیگر، صادرکنندگان نیز رغبت بیشتری به چرخش ارز خود در بازار دارند؛ چراکه صرافی ها نیز با رغبت بیشتری ارز را از آنها خریداری می کنند تا به واردکنندگان متقاضی اختصاص دهند. 
نکته مهمتر آنکه بساط رانت و فساد که همواره در بازار چندنرخی وجود داشته برداشته می شود و دولت نظارت دقیق تری بر بازار خواهد داشت. پس بهتر است سیاستگذار ارزی در تداوم اجرای سیاست نزدیک کردن هر چه بهتر این دو نرخ تاثیرگذار در بازار اهتمام ورزیده و چشم از نظارت بر بازار برندارد.
در اين رابطه يك عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، گفت:حذف عامل روانی از بازار مهم ترین دلیلی بود که روند نزولی قیمت ارز و سکه را رقم زده است.
علی اکبر کریمی با اشاره به کاهش نرخ طلا و ارز در بازار در روزهای اخیر، گفت: حذف عامل روانی از بازار مهم ترین دلیلی بود که روند نزولی قیمت ارز و سکه را رقم زده است.نماینده مردم اراک در مجلس با بیان اینکه عامل روانی تاثیر به سزایی در افزایش نرخ ارز و سکه در ماه های اخیر داشته است، افزود: با حذف این عامل اضطراب و هیجان کاذب برای خرید غیر ضرور از بین رفته و حباب قیمت ها کاهش یافت.
وی با تاکید بر اینکه مدیریت تقاضا و عرضه از سوی بانک مرکزی به گونه ای انجام شده که تعادل منطقی تری نسبت به گذشته در بازار ایجاد شده است، تصریح کرد: این عامل مدیریت صحیح رخ داده از سوی بانک مرکزی به ثبات و پایداری بازار و تمایل به سمت کاهش قیمت موثر بوده است.
کریمی ادامه داد: رفته رفته باید به سمت شرایطی حرکت کنیم که قیمت بازار غیررسمی و قیمت ارز نیمایی به هم نزدیک شوند تا بتوانیم به شرایط تک نرخی گذشته یا اختلاف قیمت خیلی جزیی بین سامانه نیمایی و بازار آزاد و غیررسمی برسیم.
وی در پاسخ به این سوال که پیش بینی شما از  قیمت ها در بازارهای موازی سکه و ارز  در آینده چیست؟، تصریح کرد: این بستگی به سیاست ها و تدابیر دولت برای هدایت نقدینگی گسترده ای که در جامعه وجود دارد خواهد داشت از این رو این هدایت باید به سمت بازارهای مولد باشد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینک مسکن ظرفیت خوبی برای جذب نقدینگی در جامعه دارد، گفت:برای اینکه نقدینگی به این سمت سوق پیدا کند باید زمینه سازی شده و مدل های مالی در نظر گرفته شود تا مردم انگیزه پیدا کنند تا پول خود را در این مسیر هزینه کنند.
کریمی افزود: هنر و مدیریت دولت در هدایت  نقدینگی به نفع تولید و اشتغال موثر است