:
كمينه:۲۲.۶۲°
بیشینه:۲۳.۷۹°
Updated in: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۴
تعادل بازار با اقدامات بانك مركزي و روز خلوت خيابان فردوسي

ثبات نسبي در بازار ارز و طلا در 14 آبان 97؛ دلار در كانال 14 هزار، سكه 4.695 ميليون

حسين مختاريان: بانک مرکزی با سیاست های خود توانسته بازار را در این نقطه به تعادل برساند و توانست با مدیریت منابع ارزی شرایط بحرانی که ناشی از فعالیت دلالان بود را کنترل کند / دلار با نرخ 14600 تا 14800 و يورو با 16150 تا 16351 تومان معامله ميشد كه نشان مي دهد نسبت به روزهاي قبل تغيير محسوسي نداشته است و شروع تحريم هاي جديد و روز نخست آن، اثر محسوسي بر بازار ارز نداشته است
کد خبر: ۱۲۴۶۷۰
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۵۹

اقتصاد گردان - محسن شمشيري:
 روز دوشنبه 14 آبان ماه و روز نخست دور جديد تحريم هاي بانكي و نفتي آمريكا، تحولات و نرخ هاي  بازار ارز و طلا  نشان دهنده ثبات نسبي حاكم بر بازار ارز و طلا و سكه است.  بطوريكه دلار  با نرخ 14600 تا 14800 و يورو با 16150 تا 16351 تومان معامله ميشد كه نشان مي دهد نسبت به روزهاي قبل تغيير محسوسي نداشته است و شروع تحريم هاي جديد و روز نخست آن، اثر محسوسي بر بازار ارز نداشته است و همانطور كه بسياري از كارشناسان و مسوولان كشور اعلام كرده اند، بازار ارز و طلا عملا اثرات تحريم ها را پيش خور كرده و آمريكا اقدامات تحريمي خود را در ماه هاي قبل اعمال كرده و فشارهاي حاصل از تحريم ها از قبل وارد بازارهاي مختلف شده و لذا شروع رسمي دور جديد تحريم هاي بانكي و نفتي، اثر چنداني بر بازار نداشته است.
 در شرايطي كه نرخ هر انس طلا با 5 دلار افزايش به 1232 دلار رسيده سكه طرح جديد به قيمت 4 ميليون و 695 هزار تومان، نيم سكه 2 ميليون و 300 هزار، ربع سكه 1ميليون و 300 هزار، سكه گرمي 700 هزار تومان، هر گرم طلاي 18 عيار 434 هزار تومان و مظنه مثقال 17 عيار در بازار تهران يك ميليون و 880 هزار تومان به فروش رسيد. 
 سايت سنا نيز ميانگين نرخ فروش ارزها براي  روز يكشنبه 13 آبان را به ترتيب براي دلار  14153، يورو 16351، درهم 3892،‌ پوند 18539، يوآن 2146،  ليرتركيه 2722 تومان اعلام كرده است. ميانگين نرخ فروش ارزها  در يك ماه قبل از 14 آبان و شروع دور جديد تحريم هاي نفتي و بانكي آمريكا نيز به ترتيب براي دلار  13766، يورو 16118، درهم 3767،‌ پوند 18060 يوآن 2092  ليرتركيه 2499 تومان اعلام كرده است. براين اساس، نرخ  ارز در 13 آبان نسبت به ميانگين يك ماه منتهي به 13 آبان، رشد نشان مي دهد و دلار 387،  يورو 233، درهم 125، پوند 479، يوآن 54، لير تركيه 223 تومان در يك ماه اخير افزايش داشته است. اين ميزان افزايش در يك ماه، در مقايسه با نوسانات شديد يك سال اخير و به خصوص در 6 ماه نخست سال 97، كمتر بوده و نشان مي دهد كه اقدامات بانك مركزي و دولت براي ساماندهي بازار ارز و سكه در دو ماه اخير منجر به كنترل بازار شده و در دو ماه اخير، نرخ دلار عمدتا در محدوده 14 هزار تومان روندي با ثبات داشته است. 

قیمت یورو مسافرتی 14500
تا ساعت ۱۴ روز دوشنبه ۱۴ آبان، نرخ خرید دلار در شعب ارزی بانک‌ها با افزایش۱۲۲ تومانی نسبت به روز يكشنبه به ۱۲ هزار و ۲۰۱ تومان رسیده است. از سوی دیگر نرخ خرید یورو در شعب ارزی بانک‌ها نیز با افزایش همراه بوده و بانک‌ها  هر یورو را تا ۱۴ هزار و ۳۰ تومان خریداری می‌کنند.
این در حالی است روز يكشنبه، نرخ خرید دلار و یورو در بانک‌ها به ترتیب ۱۲ هزار و ۲۰۱ و ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان بوده است.
این شعب همچنین در صورت تکمیل بودن مدارک مسافران، تا ۵۰۰ یورو برای سفر به کشورهای همسایه و مشترک‌المنافع و تا سقف هزار یورو به سایر کشورها ارائه می‌کنند که قیمت این ارز نیز در شعب ارزی بانک‌ها با احتساب کارمزد ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان است

تاثیر اخبار و جو روانی بر بازار ارز

در اين رابطه رضا ترکاشوند دبیرکل کانون صرافان ایران درباره وضعیت بازار ارز پس از ۱۳ آبان ماه تاریخ اجرای مرحله دوم تحریم‌ها از طرف آمریکا، اظهار داشت: هر اتفاق و خبری بر بازار ارز تاثیرگذار و بخشی از بازار متاثر از جو روانی حاکم بر آن است و می تواند در افزایش یا کاهش نرخ ها تاثیرگذار باشد. بر همین اساس، خبرهایی همچون تحریم یا سایر مباحثی که از سوی رسانه های داخلی و خارجی اعلام می شود به طور حتم در بازار موثر بوده و موجب تغییر قیمت خواهد شد. 
دبیرکل کانون صرافان ایران، گفت: به همین دلیل ظرف چند روز گذشته شاهد تاثیر خبر تحریم بر بازار بودیم و اکنون قیمت هر دلار آمریکا در کانال ۱۴ هزار تومان است. طبق اعلام قبلي از سیزدهم آبان  97 اجرای مرحله دوم تحریم‌ها از طرف آمریکا ‌آغاز شده و انتظار مي رفت كه  اعمال دوباره تحریم‌ها بر اقتصاد کشو و بازار طلا و ارز تاثیرگذار  باشد اما به خاطر تدابير به كار گرفته شده دولت و بانك مركزي و شبكه ارزي كشور و همچنين تحولات يكسال اخير بازار ارز، در دو روز اخير،  تاثیر هیجانی بر بازار نداشته و تنها شاهد افزایش قیمتی اندک در بازار ارز و طلا بوده ايم و نرخ دلار همچنان در كانال 14 هزار تومان قرار دارد. 

خبري از ازدحام نيست

روز 14 آبان اولین روز تحریم‌های دور دوم ترامپ؛  بازار با ازدحام مواجه نشد و برخلاف انتظار در میدان فردوسی تهران خبری از ازدحام جمعیت خریداران و فروشندگان دلار نیست. چند نفر پراکنده در ضلع جنوبی میدان ایستاده‌اند و آرام و زیر لب دلار دلار می‌گویند. با این حال کسی برای خرید و فروش نمی‌ایستد.
یکی از آنها می‌گوید بانک مرکزی برای تنظیم بازار وارد شده و همین امر باعث شده قیمت‌ها تا حد زیادی تثبیت شود و تب خرید و فروش وجود نداشته باشد. وی می‌گوید ورود بانک مرکزی سبب شد تا 13 آبان با آرامش در بازار ارز همراه باشد، اگرچه به‌دنبال خبر عدم تصویب Cft در شورای نگهبان، قیمت‌ها افزایش پیدا کرد و حتی در ساعاتی به بالای 15هزار تومان نیز رسید. اما قیمت دلار روز دوشنبه به کانال 14 هزار واحدی بازگشته و برخی صرافی‌ها قیمت 14 هزار تومان را برای دلار روی تابلوها هم قرار داده‌اند.
حراج دلار در صرافی‌ها
روز دوشنبه میدان فردوسی روز خلوتی را در زمینه خرید و فروش دلار پشت سر گذاشت و با ورود به خیابان فردوسی با صف‌هایی در جلوی برخی صرافی‌ها مواجه می‌شویم؛ صف‌هایی نسبتاً طولانی که برای خرید دلاری که بانک مرکزی به صرافی‌های معتمد خود داده تشکیل شده است تا بازار ارز را تنظیم کند. این کار از هفته‌های قبل آغاز شده و حتی در روزهایی قیمت دلار را تا نزدیک 10 هزار تومان پایین آورد و از سوی دیگر، باعث شد معاملات از بازارهای غیر‌رسمی و کوچه پس کوچه‌ها به صرافی‌ها بازگردد.
این صرافی‌ها دلار را با اختلاف قیمتی حدود 1000 تومان در مقایسه با بازار آزاد می‌فروشند؛ با این تفاوت که هر نفر تنها یک‌بار و به میزان 500 دلار می‌تواند خرید کند. تجربه فروش دلار در صرافی‌ها نشان داده با این راهکار می‌توان کنترل بیشتری بر خرید و فروش‌ها داشت. این در حالی است که در روزهای آغازین تنش در بازار دلار، صرافی‌ها تعطیل شده بودند و بسیاری از صاحب‌نظران این تعطیلی را کاتالیزور افزایش قیمت دلار می‌دانند.
پیش از این نیز عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده بود برای تنظیم بازار کارهایی را از هفته‌های گذشته آغاز کرده‌ایم و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که در ماه‌های اخیر ذخایر ارزی خود را به حد مطلوب رسانده است، متناسب با شرایط در حال تغییر، حتی در شرایطی که رسیدن صادرات نفت به حداقل ممکن برسد، برنامه مناسب را دارد.
وی تأکید کرده بود بانک مرکزی با تنظیم دقیق منابع و مصارف ارزی کشور، تلاش خود را همان‌طور که در هفته‌های اخیر نشان داد بر ثبات بازار پول و ارز تمرکز کرده و تقویت تدریجی و روزافزون پول ملی و افزایش رقابت‌پذیری اقتصاد و جلوگیری از نوسانات را هدف قرار داده است. گذر آرام از آغاز تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا نیز مؤید این صحبت است.
یکی دیگر از افرادی که کنار میدان فردوسی ایستاده و دلار خرید و فروش می‌کند نیز عقیده دارد این تصمیمات داخل کشور است که آینده بازار دلار را تعیین می‌کند و اگر اراده مسئولان بر تثبیت قیمت دلار باشد، می‌توان امیدوار بود در ماه‌های آینده کشور وضعیت باثباتی را تجربه کند.
وی می‌گوید: تحریم‌ها نمی‌توانند به‌تنهایی بازار را نامتعادل کنند و این تصمیم مسئولان است که فردای این بازار را تعیین خواهد کرد. اکنون شایعاتی در بازار وجود دارد که با ترخیص کالاها از گمرک در حجم بالا، قیمت‌ها در تمام زمینه‌ها و به دنبال آن بازار دلار کاهش چشمگیر خواهد داشت، اما باید منتظر بمانیم.
با وجود این تصمیمات بانک مرکزی، تا زمانی که سرمایه‌های سرگردان که به دنبال کاهش ارزش پول ملی راهی بازارهای دیگر مانند سکه، ارز، مسکن و... شده است، در جهت درست هدایت نشود هر روز باید منتظر یک شوک قیمتی در این بازارها باشیم، زیرا هجوم ناگهانی نقدینگی به بازار حتی اگر محکم‌ترین سیاست‌ها و قوانین را داشته باشد، نظم آن را از بین خواهد برد

تعادل بازار با اقدامات بانك مركزي

از سوي ديگر، حسین مختاریان کارشناس اقتصادی و روزنامه نگار،  از مثبت بودن  تحولات  بازار ارز در ماه هاي اخير خبر داد و افزود: بازارهای مختلف نسبت به افزایش قیمت ارز كشش يكساني ندارند و برخي از بازارها و كالاها نسبت به رشد نرخ دلار با عدم كشش همراه هستند و لذا نمي توان انتظار داشت كه نرخ دلار تغييرات يكساني در بازارها و بخش هاي مختلف اقتصاد داشته باشد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تغییرات پیش آمده در بازار ارز گفت: این تغییرات مثبت بوده و بانک مرکزی با سیاست های خود توانسته بازار را در این نقطه به تعادل برساند و توانست با مدیریت منابع ارزی شرایط بحرانی که ناشی از فعالیت دلالان بود را کنترل کند.
مختاریان با تاکید بر عدم کشش بازارهای مختلف از افزایش قیمت ارز خاطر نشان کرد: در شرایط اقتصادی کنونی با افزایش قیمت ارز، بازارهای مختلف امکان فعالیتشان کاهش می یابد اما  بانک مرکزی توانسته با مداخله به موقع جلوی این اتفاق را بگیرد.

اعمال محدودیت صرافی‌های رمز ارز برای ایرانیان

اين در حاليست كه رییس انجمن بلاکچین ایران از اعمال محدودیت برخی از صرافی‌های ارز رمزنگار از جمله بایننس برای کاربران ایرانی به دنبال حذف ایران از لیست کشورهای مجاز خبر داد.
سپهر محمدی درباره اعمال محدودیت برخی از صرافی های ارز رمزنگار برای ایرانیان با توجه به تحریم‌های آمریکا و احتمال ایجاد مشکل در صورت انجام معامله با ایرانیان، گفت: صرافی‌ ارزهای رمزنگار متعددی از زمان شروع به کار یا بر اساس تحریم‌ها و قوانین آمریکا به خصوص صرافی‌های آمریکایی در این حوزه و صرافی بایننس و بیترکس به عنوان دو صرافی‌ مطرح در بازار رمز ارزها به صورت غیر رسمی ایران را از کشورهایی مجاز به ارائه سرویس برداشته‌اند و به صورت غیر رسمی نیز به کاربران ایرانی خود اعلام کرده‌اند تا پول‌های خود را به منظور جلوگیری از بلوکه شدن یا هر گونه مشکلی برداشت کنند؛ در حال حاضر بر اساس اطلاعات دریافت شده هیچ حسابی در صرافی‌های آمریکایی و بایننس بلوکه نشده و مشکلی برای کاربران ایرانی به وجود نیامده اما پیشنهاد می‌کنیم که بهتر است حساب‌های کاربران ایرانی از این سایت‌ها به سایت‌هایی که همچنان با ایرانی‌ها فعالیت مجاز دارند، انتقال داده شود.
رییس انجمن بلاکچین ایران افزود: در چند ماه اخیر  هیچ حساب رمز ارزی متعلق به ایرانیان بلوکه نشده و اخبار منتشر شده مبنی بر مسدود شدن برخی از حساب‌های ایرانیان در صرافی ارزهای رمزنگاری شده نادرست است.

معاملات رمز ارز وارد فضایی زیر زمینی شده 

وی با اشاره به مشکلات موجود در زمینه معاملات و استفاده از ارزهای رمزنگاری شده ،اظهار داشت:در زمینه ارزهای رمزنگار مشکلات داخلی و خارجی داریم؛ صرافی‌های رمز ارز تا پایان فروردین ماه سال جاری به صورت شفاف فعالیت داشتند و پلیس فتا نیز با  صرافی‌های داخلی رمز ارز هماهنگی‌های لازم را داشت اما اطلاعیه منتشره شورای عالی مبارزه با پولشویی مبنی بر استفاده از بیت کوین مصداق پولشویی به شمار می‌رود، فشارها در زمینه استفاده از بیت کوین افزایش یافت و در عین حال فعالیت صرافی‌های داخلی ارزهای رمزنگاری شده نیز متوقف شد و معاملات در این زمینه وارد جریانات غیر شفاف زیر زمینی و حالتی شد که هیچگونه آماری از وضعیت معاملات ارز رمزنگار در کشور وجود ندارد؛ این مسائل باعث شده تا احتمال کلاهبرداری  از افراد در زمینه ارزهای رمز پایه به دلیل انجام معاملات صرفا بر پایه اعتماد و فضایی بدون مقررات و زیرساخت‌های مناسب افزایش پیدا کند و مشکلات متعددی نیز ایجاد شود.

کاهش فشار تحریم‌های آمریکا با رمز ارزها

رییس انجمن بلاکچین افزود: مدیران صرافی‌های ارزهای رمزنگار و ماینرها به دنبال وعده بانک مرکزی مبنی بر اعلام سیاست‌های بانک مرکزی در زمینه ارزهای رمزنگاردر کشور، منتظر تدوین سیاست‌های کلی نظام و بانک مرکزی در زمینه رمز ارزها هستند تا بتوانند فعالیت خود را شروع و گسترش دهند؛ اعتقاد دارم ایران می‌تواند با استفاده از ارزهای رمزنگار فشارهای تحریم‌های آمریکا را کاهش دهد.