:
كمينه:۱۹.۸۴°
بیشینه:۱۹.۹۹°
Updated in: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۴
سكه به بالاي 2.9 ميليون رسيد

عضو كميسيون اقتصادي مجلس خواستار شد؛ اجازه فعاليت به صرافي ها به جاي دخالت و مچ گيري

عرضه گواهی پیش فروش سکه پابرجاست، عضو كميسيون برنامه و بودجه: ذخاير بانك مركزي به جاي فروش سكه به سرمايه دار بايد حفظ شود
کد خبر: ۱۱۸۱۲۰
تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۳۹۷ - ۲۰:۲۴

اقتصاد گردان - در حالي كه نرخ اونس جهاني روز جمعه 29 تيرماه 97 به 1224 دلار رسيده و نسبت به نرخ بالاي 1300 دلار يك ماه پيش، كاهش  داشته است، اما قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید اواخر هفته و با افزايش قابل توجه بار ديگر به بالاي 2.9 ميليون تومان رسيد و رقم ۲ میلیون و ۹۱۸ هزار تومان را ثبت كرد. 
روز پنج شنبه ۲۸ تیر ماه ۹۷ در بازار تهران سكه طرح قدیم به ۲ میلیون و ۶۹۴ هزار تومان  رسيد. هر قطعه نیم سکه بهار آزادی با ۲ هزار و ۵۰۰ تومان رشد قیمت یک میلیون و ۳۷۸ هزار و هر قطعه ربع بهار آزادی نیز بدون تغییر به ارزش ۷۱۷ هزار تومان معامله شد.
هر قطعه سکه گرمی نيز بدون تغییر ۴۱۶ هزار تومان معامله شد و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با رشد یک هزار و ۱۷۰ تومانی به ارزش ۲۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان فروخته شد.
در بازار ارز رسمي نيز هر دلار آمریکا با یک تومان افزایش ۴ هزار و ۳۵۱ تومان قیمت خورد. هر یورو با ۱۰ تومان رشد ۵ هزار و ۷۹ تومان و هر پوند نیز با ۳ تومان کاهش ۵ هزار و ۷۰۰ تومان ارزش‌گذاری شد.

اجازه فعاليت به صرافي ها به جاي دخالت و مچ گيري

از سوي ديگر، در رابطه با ساماندهي بازار طلا و ارز و سكه، يك عضو هیات رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس، بر ضرورت دوری دولت از مداخله گری در وضعیت بازار سکه و ارز تاکید کرد و گفت: با ساماندهی ارزی تب سکه کاهش می یابد.
معصومه آقاپور علیشاهی با اشاره به وضعیت بازار ارز و سکه در کشور، گفت: ایجاد بازار ثانویه در وضعیت فعلی با توجه به عدم وجود سازوکار مورد نیاز به صلاح نیست. نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه علت عدم توفیق بازار ثانویه دخالت دوباره دولت در آن است، افزود: دولت باید این بازار را کاملا به مردم واگذار کرده و از وضع قوانین و شرایط سخت در آن بپرهیزد.
وی با تاکید بر اینکه تصویب قوانین و سازوکارهای مختلف برای مدیریت بازار ثانویه از سوی دولت به ایجاد بازار سیاه و بازار حاشیه ای دامن می زند، تصریح کرد: دولت باید دست از دخالت در بازار برداشته و مانند قبل اجازه فعالیت صرافی ها را بدهد. نقش دولت در حوزه فعایت صرافی ها باید تنها نظارت برای جلوگیری از تخلف آنها باشد، نظارت دولت در این بخش به معنای مچ گیری نباید باشد بلکه دولت در این حوزه باید کمک کننده و همدل باشد.
آقاپور علیشاهی با تاکید بر اینکه دولت باید دست از بازرسی صرف و مچ گیری بردارد، تصریح کرد: تجربه نشان داده که نظارت های سفت و سخت که تنها در فکر مچ گیری باشد موفق نخواهد شد. وی در خصوص آینده بازار سکه، گفت: وقتی بازار ارز ساماندهی شود در بازار سکه در شرایط فعلی نیز افت قیمت رخ خواهد داد. دولت در بازار سکه نباید کاری به دسته بندی تقاضا داشته باشد، اگر دولت نقش مداخله گری خود را در بازار کاهش دهد به طور حتم وضعیت بازار رو به بهبود حرکت خواهد کرد.

عرضه گواهی پیش فروش سکه پابرجاست

همچنين  دبیر کل بانک مرکزی از حتمی بودن عرضه گواهی پیش فروش سکه در بورس خبر داد و گفت: زیر ساخت های نرم افزاری و سخت افزاری لازم در حال آماده سازی است و بزودی این گواهی عرضه می شود.
محمود احمدی، درباره تعویق عرضه گواهی پیش فروش سکه در بورس کالا، اظهار داشت: گواهی پیش فروش سکه کاری جدید است و به همین دلیل باید برنامه ریزی های دقیقی در خصوص آن انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه، برای عرضه گواهی پیش فروش سکه باید مناسبات و روابط خریدار و فروشنده به درستی تعیین شود، ادامه داد: از آنجایی که این گواهی ها ممکن است به شخص ثالث فروخته شود؛ بنابراین باید وضعیت آن به گونه مناسبی مشخص و تعیین شود.
دبیر کل بانک مرکزی تصریح کرد: بانک مرکزی با جدیت ایده عرضه گواهی پیش فروش سکه را پیگیری می کند و در حال بررسی و انجام امور در خصوص آن است. وی از ادامه برگزاری جلسات میان بانک مرکزی و بورس برای عرضه گواهی پیش فروش سکه خبر داد و اظهار داشت: برنامه ریزی های لازم در این خصوص در حال انجام بوده و قرار است بورس بزودی زمان عرضه آن را اعلام کند.
یادآور می شود، طرح امکان خرید و فروش گواهی سکه های پیش فروش شده، با هدف تنظیم بازار مسکوکات این فلز زرد رنگ از سوی بانک مرکزی برنامه ریزی شد تا کسانی که اقدام به پیش خرید سکه کرده اند، این فرصت را داشته باشند که پیش از سررسید، دارایی خود را به تناسب ماه های باقیمانده تا تحویل سکه، نقد کنند.
پیش از این دبیر کل بانک مرکزی اعلام کرده بود که اجرای این طرح از دهم تیرماه کلید می خورد، اما به دلیل آماده نبودن زیرساخت های آن اجرای آن به تعویق افتاد. طبق توافق بانک مرکزی و سازمان بورس اوراق بهادار، معاملات اوراق گواهی سپرده سکه های پیش فروش شده که در حکم سکه فیزیکی است، در بورس کالا انجام می شود.
طرح پیش فروش سکه که بانک مرکزی از بهمن ماه پارسال در سه مرحله اجرا کرد، در مجموع موجب شد تا هفت میلیون و ۶۰۰ هزار سکه تا اواسط اردیبهشت ماه پیش فروش شود. سکه‌های یک ماهه در اردیبهشت‌ماه و سه ماهه  از ۲۶ تیر ماه سال جاری تحویل متقاضیان شد.

ذخاير بانك مركزي به جاي فروش سكه به سرمايه دار بايد حفظ شود

 از سوي ديگر،  عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با تاکید بر اینکه پیش فروش سکه راهکار مناسبی نیست، معتقد است برای ساماندهی وضعیت اقتصادی باید برنامه ریزی جامعی برای مدیریت نقدینگی ارایه شود.
محمد خدابخشی در گفت و گو با ایبِنا با نادرست خواندن اقدام بانک مرکزی مبنی بر پیش فروش سکه، گفت: با این اقدام حباب قیمت سکه کاهش نخواهد یافت، زیرا باز هم سکه ها به دست متقاضی اصلی نخواهد رسید. تا زمانی که عده ای با خرید بیش از ۳۰ هزار سکه پیش قدم می شوند به طور حتم تقاضاها همچنان در این بازار وجود خواهد داشت. عرضه سکه به صورت پیش فروش در شرایط فعلی از منطق درستی پیروی نمی کند، هیچ عقل سلیمی نمی پذیرد که بانک مرکزی در شرایط فعلی که منابع خود را باید حفظ کند آن را در غالب پیش فروش سکه به تعدادی سرمایه دار واگذار کند.
خدابخشی با بیان اینکه پیش فروش سکه در برهه فعلی تاثیری در رفاه اقتصادی مردم نخواهد داشت، گفت: این تصمیم هیچ تاثیری در مدیریت نقدینگی نداشته و بیشتر بر ایجاد بازار سیاه از سوی برخی افراد دامن می زند. در برنامه دولت باید همه بازارها اعم خودرو، ارز، سکه، مسکن و غیره دیده شود تا با یک بسته پیشنهادی مدیریت سرمایه های سرگردان صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه در نظر گرفتن رشد فزاینده نقدینگی برای ساماندهی اقتصادی لازم است، گفت: هدایت نقدینگی به سمت و سویی که جهش قیمتی در بازارهای مختلف ایجاد نشود وظیفه تیم اقتصادی دولت است. اگر نظام برنامه ریزی اصلاح شود به طور حتم بازارهای سکه و ارز درگیر حباب قیمتی نخواهند شد از اینرو باید نظام سیستمی جامع نگر در اقتصاد وجود داشته باشد. پیش فروش سکه با شرایط فعلی خرید آن را از سوی برخی سرمایه گذار در حجم بالا رقم می زند از این رو تغییری در نیاز جامعه رخ نخواهد داد. پیش فروش سکه و اخذ مالیات تورمی به نفع سرمایه داران و به ضرر اقشار آسیب پذیر جامعه است، با پیش فروش سکه و تحمیل مالیات های تورمی به مردم دولت وضعیت زندگی برای اقشار آسیب پذیر و دهک های پایین جامعه را سخت تر می کند