:
كمينه:۵.۷۹°
بیشینه:۵.۹۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
ميانگين رشد ارز و سكه بالاتر از نرخ تورم

رشد 8 درصدي دلار و 24 درصدي سكه و يورو در يكسال منتهي به پايان دي 96

شاخص هاي ماهانه بانك مركزي در دي نشان مي دهد كه قيمت دلار بيش از 8 درصد و قيمت يورو بيش از 24 درصد و نرخ سكه نزديك به 24 درصد در يكسال اخير و منتهي به دي ماه 96 افزايش داشته و ميانگين رشد ارز و سكه بالاتر از نرخ تورم 10 درصدي بوده است.
کد خبر: ۱۱۰۲۶۵
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۴

اقتصاد گردان  – محسن شمشيري: بازار ارز این روزها در شرایطی با التهاب مواجه شده که در بازار آزاد با هفت نرخ متفاوت فروخته می‌شود؛ مسئله‌ای که به دلال بازی و افزایش قیمت‌ها دامن زده و منجر به بی‌نظمی بازار ارز شده است. از يك سونرخ مبادله اي و نرخ اعلام شده مورد نظر صرافي هاي بانك مركزي  و نرخ مداخله اي را شاهد هستيم و از سوي ديگر روي دست فروشندگان چهار نرخ مختلف در فاصله نرخ اعلام شده صرافي هاي بانكي  تا 300 تومان بالاتر اعلام مي شود. 

دوره

قيمت سكه طرح جديد

قيمت دلار

قيمت يورو

دي 95

1177500

3985

4284

فروردين 96

1212600

3776

4099

دي 96

1467800

4306

5300

افزايش يكسال منتهي به دي 96

290300

321

1016

درصد رشد

24.7 درصد

8.1 درصد

23.7 درصد


 عده اي از متقاضيان در آستانه سفرهاي نوروزي به بازار ارز آمده اند و از سوي ديگر، در صف صرافي هاي مجاز به اعلام نرخ مورد نظر بانك مركزي، قيمت ها تاحدودي افزايش يافته و نرخ دلار در حال حركت به سمت 4500 تومان است و روز پنج شنبه 17 اسفند 96 نرخ دلار به 4491 تومان رسيده است. 
صرافی‌های پایتخت روز پنج شنبه هر دلار آمریکا را 4491 تومان فروختند. همچنین هر یورو با رشد ۳۰ تومانی  ۵ هزار و ۶۲۴ تومان و هر پوند نیز با ۱۱ تومان افزایش به قیمت ۶ هزار و ۹۰۳ تومان معامله شد.
 در بازار طلا نيز در حالي كه اونس جهاني به 1320 دلار در روز جمعه 18 اسفند96 كاهش يافته، هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با ۱۰۰ تومان افت ۱۴۹ هزار و ۷۰۰ تومان داد و ستد شد.
هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید در بازار تهران با یک هزار و ۸۰۰ تومان کاهش نسبت به روز گذشته یک میلیون و ۵۸۹ هزار و ۵۰۰ تومان فروخته شد. سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز با ۹ هزار تومان افت قیمت یک میلیون و ۵۵۳ هزار تومان معامله شد.
همچنین نیم سکه بهار آزادی با ۳ هزار تومان کاهش قیمت ۷۷۷ هزار تومان به فروش رسید و ربع سکه ۴۹۲ هزار تومان قیمت خورد بر سکه گرمی  نيز در بازار با ۱۱ هزار تومان رشد قیمت در مدت مشابه ۳۴۱ هزار تومان  معامله شد. 

اگرچه با اجراي سياست هاي چندگانه بانك مركزي از جمله برخورد انتظامي با دلالان ارز، ممنوعيت ثبت سفارش واردات كالا با دلار،  دستگيري تعدادي از آنها و بلوكه شدن  تعدادي از حساب ها و چند هزار ميليارد تومان موجودي آنها، اجراي سه گانه فروش اوراق سپرده ريالي، پيش فروش سكه و اوراق سپرده ريالي مبتني برارز، سامانه نيما، و اعلام نرخ از طريق صرافي هاي بانكي، نرخ ارز نسبت به روند قبلي و فزاينده نرخ ارز كه دلار را به مرز 5000 تومان هدايت مي كرد، مهار شده اما در روزهاي اخير شاهد افزايش تدريجي نرخ ارز بوده ايم به طوري كه نرخ اعلام شده دلار به 4491  تومان رسيده و به سمت 4500 تومان حركت مي كند اما در حاشيه بازار دلار تا 4800 تومان نيز معامله مي شود. نرخ اعلام شده  يورو نيز به 5624 تومان رسيده و در حاشيه بازار تا 5850 تومان به فروش مي رسد و نرخ اعلام شده هر پوند نيز 6903 تومان  است و در حاشيه بازار به بالاي 7 هزار تومان رسيده است. 


جدول نرخ ارز و سکه در بازار (قیمت‌ها به تومان)

نوع سکه و ارز

شنبه

یکشنبه

دوشنبه

سه‌شنبه

چهارشنبه

پنجشنبه

سکه امامی

۱۵۵۶۳۰۰

۱۵۸۷۰۰۰

۱۵۸۸۵۰۰

۱۵۸۷۵۰۰

۱۵۹۱۳۰۰

۱۵۸۹۵۰۰

سکه بهار آزادی

۱۵۲۲۰۰۰

۱۵۵۲۰۰۰

۱۵۴۸۰۰۰

۱۵۵۵۰۰۰

۱۵۶۲۰۰۰

۱۵۵۳۰۰۰

نیم سکه

۷۶۶۰۰۰

۷۸۲۰۰۰

۷۸۱۰۰۰

۷۸۰۰۰۰

۷۸۰۰۰۰

۷۷۷۰۰۰

ربع سکه

۴۸۶۰۰۰

۴۹۷۰۰۰

۴۹۶۰۰۰

۴۹۴۰۰۰

۴۹۲۰۰۰

۴۹۲۰۰۰

سکه گرمی

۳۲۶۰۰۰

۳۳۰۰۰۰

۳۳۳۰۰۰

۳۳۰۰۰۰

۳۳۰۰۰۰

۳۴۱۰۰۰

طلای ۱۸ عیار

۱۴۸۵۵۰

۱۴۸۵۴۰

۱۴۹۲۰۰

۱۴۹۱۰۰

۱۴۹۸۰۰

۱۴۹۷۰۰

دلار

۴۴۶۹

۴۴۶۷

۴۴۶۹

۴۴۸۲

۴۴۹۲

۴۴۹۱

یورو

۵۴۹۱

۵۴۹۰

۵۴۹۷

۵۵۴۴

۵۵۹۴

۵۶۲۴

پوند

۶۸۱۳

۶۸۳۳

۶۸۶۷

۶۸۷۲

۶۸۹۲

۶۹۰۳


رشد 8 درصدي دلار و 24 درصدي يورو در يكسال 

اين روند نشان مي دهد كه نه تنها روند افزايشي نرخ ارز در 8 ماه اخير همچنان ادامه دارد بلكه به عقيده فعالان اقتصادي، اين روند روي روند واردات كالا و توليد نيز اثرگذاشته و به دليل مشخص نبودن نرخ ارز و عدم ثبات آن، تصميم گيري براي توليد و واردات كالا  با توجه به كشش نامناسب قيمت ها در كسب وكار بازار فعلي، مشكل شده است. 
شاخص هاي ماهانه بانك مركزي در دي نشان مي دهد كه قيمت دلار بيش از 8 درصد و قيمت يورو بيش از 24 درصد و نرخ سكه نزديك به 24 درصد در يكسال اخير و منتهي به دي ماه 96 افزايش داشته  و  ميانگين رشد ارز و سكه بالاتر از نرخ تورم 10 درصدي بوده است. 


دلار از 3985 تومان در دي 95 به 4306 تومان در دي 96 رسيده و در طول سال 96 نيز از 3777 تومان در فروردين به 3973 تومان در مهر، 4065 تومان در آبان، 4166 تومان در آذر، و 4306 تومان در دي 96 رسيده و نشان مي دهد كه بيشترين رشد را در دي ماه داشته است.  
قيمت يورو نيز از 4284 تومان در دي 95  به 4098 در فروردين 96، رسيد و در طول سال 96، بيشترين رشد را در مرداد، شهريور، آبان، آذر و دي ماه داشته و نرخ آن از 4547 تومان در مرداد، به 4717 در شهريور، 4820 در آبان، 5009 در آذر و 5300 تومان در دي ماه 96 رسيده است و نشان مي دهد كه در دو ماه آذر و دي رشد قابل توجهي داشته است. 
در مجموع،  در يكسال منتهي به دي 96، دلار و يورو نوسان قيمتي زيادي داشته و در دی مــاه ١٣٩٦ متوســط قيمــت فــروش يــک دلار آمريكــا و يــک يــورو در بــازار آزاد شهر تهران به ترتيب 4306  و 5300 تومان بود كه نسبت به مـاه قبـل دلار و يـورو بـه ترتيـب 3.3 درصــد و 5.8 درصــد و در مقايســه بــا مــاه مشــابه ســال ١٣٩٥ بــه ترتيــب 8.1درصــد و 23.7 درصد افزايش داشته است 
طي ده ماه اول سال ١٣٩٦ نيز  متوسط قيمت فروش يک دلار آمريكا و يک يورو در بـازار آزاد شهر تهران به ترتيب ٣٩٢٧ و ٤٦١2 تومان بـود كـه نسـبت بـه دوره مشـابه سـال قبـل دلار 8.8 درصد و يورو 14.8درصد افزايش داشته است

رشد 24 درصدي قيمت سكه در  يكسال منتهي به دي 96

قيمت سكه طرح جديد نيز از 1.177 ميليون تومان در دي 95  به 1.468 ميليون در دي 96 رسيده و طي يكسال معادل 291 هزار تومان افزايش داشته است. سكه طرح قديم نيز از 1.155در دي 95 به 1.434 ميليون تومان در دي 96  رسيده و 279 هزار تومان رشد قيمت داشته است. 
تحولات يكسال منتهي به دي 96 نشان مي دهد كه در دی ماه ١٣٩٦ متوسط قيمت فروش يك سكه تمام بهار آزادي در بازار آزاد شهر تهران با طرح قــديم 1 ميليون و 434 هزار تومان  و طرح جديد 1 ميليون و 468 هزار تومان،  بــود كــه در مقايســه بــا مــاه قبــل بــه ترتيــب 4.5 درصــد و 4.4درصــد و نســبت بــه مــاه مشــابه ســال ١٣٩٥بــه ترتيــب 24.2 و 24.7 درصد افزايش نشان ميدهد 
در ده مـاه اول سـال ١٣٩٦  نيز متوسـط قيمـت فـروش يـك سـكه تمـام بهـار آزادي در بـازار آزاد شهر تهران با طرح قديم  1 ميليون و 250 هزار تومان و طرح جديد  1 ميليون و 282 هزار تومان  بود که نسبت به دوره مشـابه سال ١٣٩٥ به ترتيب ١٥ درصد و 17.3 درصد افزايش يافته است

پديده چند هزار دلاري 

پديده فروش چند هزار دلار به هر نفر، در دوره هاي مختلف نوسانات بازار ارز ايران در سال هاي قبل و امروز تجربه شده است. در دهه 1370 نيز فروش 5 هزار دلار را شاهد بوديم و امروز نيز صرافي ها به ازاي هر نفر و كارت ملي 1000 دلار به متقاضي مي فروشند. اما همان طور كه در گذشته نيز التهاب بازار با وجود فروش چند هزار دلاري ادامه يافت. اكنون نيز چند نرخ ديگر علاوه بر نرخ صرافي ها در بازار قابل مشاهده است و تا 300 تومان اختلاف بين نرخ اعلام شده صرافي ها با بازار آزاد وجود دارد.
به گزارش ایسنا، بازار ارز این روزها همه توجه‌ها را به سمت خود جلب کرده است. ماه گذشته ارزهای مهم در بازار آزاد جهش بی‌سابقه‌ای داشت؛ به طوری که دلار آمریکا به مرز ۵۰۰۰ تومان هم نزدیک شد اما بعد از چند هفته و در شروع اسفند قیمت ها رو به کاهش گذاشت و هر دلار به کمتر از ۴۵۰۰ تومان رسید؛ اما این کاهش قیمت در شرایطی اتفاق افتاد که بسیاری از صرافی‌ها از فروش ارز خودداری می‌کنند و عملا فروش دلار و یورو به چند صرافی محدود شده است. 
از طرفی مشاهدات از بازار در روزهای گذشته حاکی از تشکیل صف‌های طولانی مقابل صرافی هاست؛ اتفاقی که به نوعی یادآور سال ۱۳۹۰ است که جهش‌های دلار باعث بهم ریختگی بازار شد و یک شبه سودهای کلانی به جیب عده‌ای رفت؛ کسانی که به واسطه رانت‌هایشان از وضعیت بازار مطلع بودند.
بررسی‌ها از بازار ارز نشان می‌دهد که در میزان فروش ارز به افراد هم محدودیت وجود دارد و برخی صرافی‌ها تا سقف ۱۰۰۰ دلار به افراد ارز می فروشند که البته به نظر می‌رسد برخی افراد به واسطه‌ آشنایی‌شان با صرافی‌ها می‌توانند مقدار بیشتری هم ارز خریداری کنند.
مسئله ای که این‌بار کارشناسان و ناظران بازار از آن اظهار نگرانی می‌کنند این است که هجوم سرمایه‌های کلان و حتی خرد از سپرده‌های بانک‌ها به بازار ارز و سکه باعث ایجاد التهاب در بازار و با افزایش تقاضا به شکل کاذب باعث بالا رفتن مجدد قیمت‌ها شود. 
شاید به غیر از دلالان و عده‌ای که از وضعیت بی ثبات بازار سود می‌برند افراد دیگری که در بخش‌های شفاف اقتصاد فعالیت می‌کنند از شرایط فعلی بازار رضایت ندارند و این بی ثباتی را به ضرر خود می‌دانند و حتی برخی از کارشناسان و اعضای اتاق بازرگانی وضعیت فعلی بازار ارز را برای اقتصاد یک بحران جدی دانسته و در واقع واردکنندگان، صادرکنندگان و فعالان داخلی و همه کسانی که در بخش‌های مختلف اقتصادی فعالیت می‌کنند، نمی‌توانند برای آینده خود برنامه ریزی کنند. 
اخیرا رئیس اتاق بازرگانی تهران هم تصریح کرده که رئیس کل بانک مرکزی هر سه ماه یکباره موضوع تک نرخی کردن ارز را مطرح کرده اما این امر محقق نشده و اینکه به نظر می‌رسد این اقدام در این شرایط بازار امکانپذیر نباشد. خوانساری همچنین نسبت به چند نرخی شدن ارز در بازار اظهار نگرانی کرده و هشدار داده که این اتفاق می‌تواند باعث خروج سرمایه از کشور شود.
اما شاید یکی از مسائلی که این روزها کمتر به آن توجه شده وجود نرخ‌های مختلف دلار در بازار است. تعدد نرخ دلار در بازار آزاد عاملی شده برای دامن زدن به دلال بازی‌ها و واسطه‌گری‌ها.
تصور عمومی این است که به طور کلی دو نوع ارز مبادله‌ای و آزاد وجود دارد، اما در واقع خلاف آن در بازار مشاهده می‌شود، چراکه حداقل پنج - شش نرخ متفاوت دلار وجود دارد که در بخش‌های مختلف بازار عرضه می‌شود. البته این نرخ‌های متفاوت شاید تفاوت چندان معناداری با هم نداشته باشند اما به هر حال وجود چند نرخ مختلف دلار در بازار دلیلی برای التهاب شده است.
بازار ارز تبدیل به جزیره‌های جداگانه‌ای شده است که هر کدام دلار را با قیمت خودشان عرضه می‌کنند. دلار نقدی،‌ دلار صرافی‌ها، دلار فردایی سبزه، دلار فردایی پاساژ افشار، دلار نقدی سبزه، دلار نقدی پاساژ افشار و دلار پاساژ سلیمانیه از جمله محل‌هایی است که دلار را با نرخ‌های متفاوت از هم می‌فروشند؛ اتفاقی که تا چندی پیش هم در بازار سابقه نداشت و قیمت‌ها در میان صرافی‌ها مختلف تقریبا تفاوتی با هم نداشتند اما امروز به طور رسمی دلار با چندین نرخ مختلف در بازار عرضه می‌شود.آنچه که مشخص است این است که تک نرخی شدن ارز با این شرایط دیگر امکان پذیر نیست.

جلوگیری از افزایش نرخ دلار
 
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با تأکید بر ضرورت بهبود فضای کسب و کار و پیش‌بینی پذیر کردن آن، گفت: رشد نرخ ارز موقتا متوقف شده و اگر برنامه مدون نداشته باشیم، امکان بازگشت رشد قیمت وجود دارد.
حسین سلاح‌ورزی اظهار کرد: مهم‌ترین آفت و آسیب در فضای اقتصادی، غیرقابل پیش‌بینی پذیر بودن اقتصاد بوده که بر این اساس بسیاری از فعالان اقتصادی معتقدند اکنون اقتصاد از ریل خارج شده است.
وی ادامه داد: دولت یازدهم، تلاش زیادی برای ثبات اقتصادی انجام داد تا اقتصاد در مسیر قرار گیرد، از ابتدای دولت دوازدهم این تصمیمات نوسانی و متعدد و بعضاً متناقض ابهام و غیرقابل پیش‌بینی شدن فضا شده است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: در حوزه ارز و به‌منظور سازوکار محاسبه قیمت واقعی آن، یکی از مهم‌ترین روش‌ها بر اساس مابه‌التفاوت نرخ تورم داخلی و خارجی است که بر این اساس، به نظر می‌رسد که در حال حاضر به دلیل کنترل تورم در چند سال گذشته، نباید افزایش شدید و مستمری در قیمت ارز داشته باشیم.
سلاح ورزی اضافه کرد: بخشی از این نوساناتی که رخ داد، به خاطر عقب‌ماندگی و فنر فشرده ارزی است که به‌صورت متراکم و از گذشته وجود داشته و بخشی از آن نیز جنبه روانی و غیراقتصادی داشت.
وی تصریح کرد: بالاخره همه می‌دانند ارزش واقعی قیمت ارز آن چیزی نبود که در چند هفته اخیر در بازار مشاهده شد، این در حالی است که بازار، سازوکار قیمت ارز را مشخص خواهد کرد.
این مسئول گفت: تصور من این است که با سیاست‌های کنترلی، رشد آن فعلاً متوقف می‌شود، ولی اگر برنامه مدون و منسجمی برای بازار ارز نداشته باشیم، امکان رشد قیمت بازهم وجود دارد