:
كمينه:۷.۷۹°
بیشینه:۹.۹۹°
Updated in: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۴
عرضه ارز مداخله‌ای بانک مرکزی با قیمت 4278 تومان

سه نرخي بازار ارز؛ مبادله اي، آزاد و مداخله اي، افزايش قيمت سكه، دلار، يورو، پوند و اونس جهاني

در بازار آزاد در حاليكه نرخ دلار بين 4294 تومان تا 4345 تومان در نوسان است، به خاطر عرضه ارز مداخله اي بانك مركزي با قيمت 4278 تومان در عصر دوشنبه 11 دي ماه 96 ، نرخ دلار تا 4294 تومان كاهش يافت. نرخ رسمی دلار 3605.7، آزاد 4298، مداخله اي 4278 تومان، اونس جهاني 1313 دلار شد، فروش 110 هزار سکه در حراجی بانک کارگشایی
کد خبر: ۱۰۶۱۷۶
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۷:۴۱
اقتصاد گردان  – محسن شمشيري: بانک مرکزی نرخ رسمی ارزها را برای  سه‌شنبه مشخص کرد. نرخ رسمی 15 ارز کاهش و 18 ارز افزایش یافته و بهای 6 ارز هم تغییری نداشته است. بر این اساس دلار 3605.7 تومان، پوند با 44 ریال رشد 4872.7 تومان و یورو با رشد 31 ریالی 4332 تومان ارزش‌گذاری شد و نرخ رسمی دلار از ابتدای هفته کاهشی بوده است. اما در بازار آزاد در حاليكه نرخ دلار بين 4294 تومان تا 4345 تومان در نوسان بوده، به خاطر عرضه ارز مداخله اي بانك مركزي با قيمت 4278 تومان در عصر دوشنبه 11 دي ماه 96 ، نرخ دلار تا 4294 تومان كاهش يافت. 


 در بازار ارز هم هر دلار آمریکا ۴۳۴۴ تومان معامله شد. همچنین هر يورو 5435 تومان، و پوند انگلیس ۵۸۹۶ تومان قیمت خورد و درهم امارات تنها ارزی بود که قیمتش نسبت به روز قبل کاهش را نشان می‌دهد.
در بازار طلا نيز اونس جهاني به 1313 دلار رسيد و در نتيجه با در نظر گرفتن افزايش نرخ دلار به 4294 تا ۴۳۴۴ تومان، نرخ انواع طلا و سكه ‌ با افزایش روبرو بود. طلاي 18 عيار به 137 هزار و 688 تومان، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با ۳۵ هزار تومان افزایش، یک میلیون و ۵۰۶ هزار تومان، سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز با ۳۵ هزار تومان رشد، یک میلیون و ۴۶۵ هزار تومان، سکه نیم بهار آزادی نیز با ۱۱ هزار تومان افزایش ۷۳۵ هزار تومان معامله شد. هر قطعه سکه ربع بهار آزادی نیز ۴۳۴ هزار و ۵۰۰ تومان داد و ستد شد که ۸ هزار تومان افزایش داشت. قیمت هر قطعه سکه گرمی نیز با ۷ هزار تومان رشد، ۲۸۲ هزار تومان تعیین شده بود.




ارز مداخله اي 
به نظر مي رسد كه بانک مرکزی در واپسین ساعات فعالیت بازار ارز در روز دوشنبه و احتمالا روزهاي بعد، با عرضه دلار به بازار تلاش دارد. از تب افزایش قیمت بکاهد و در پایان ساعت کاری بازار ارز روز دوشنبه، صف متقاضیان ارز مقابل یکی از صرافی‌ها به چشم می‌خورد که در انتظار خرید ارز مداخله‌ای بانک مرکزی بودندو  متقاضيان متوجه عرضه ارز مداخله اي شدند، پيش بيني مي شود كه احتمالا بانك مركزي با مداخله مانع از افزايش زياد نرخ ارز شود.   
این ارز که پس از نرخ رسمی و آزاد دلار نرخ سوم بازار به شمار می‌‌آمد بر اساس تابلو صرافی عامل توزیع، قرار بود با قیمت 4278 تومان عرضه شود. این در حالی بود که نرخ ارز بازار روز دوشنبه در مرز 4300 تومان قرار داشت و به نظر می‌رسید بانک مرکزی تلاش دارد با ایجاد اختلاف 20 تومانی قیمت از ثبت رکورد قیمتی جدید جلوگیری کند.
بر اساس این گزارش در عین حال کمی پائین تر و درتاریکی شب مقابل پاساژ افشار حراج عمده ارز در بسته‌‌های 100 هزار دلاری نیز با قیمت حدود 4580 تومان در جریان بود.
ناآرامی‌های اخیر بستری برای ایجاد تب و تاب در قیمت‌ها، افزایش نرخ ارز و رونق سوداگری در بازار شده است، حال آنکه با فروکش ‌کردن التهابات زیان افرادی که وارد این فضا شده‌اند دور از انتظار نیست، کما اینکه در حراج دیروز بانک کارگشایی برخی اقدام به خرید سکه با قیمت بالای یک و نیم میلیون تومان کرده و با عدم تحرک بازار قیمت حراج به زیر این رقم کاهش یافت.

110 هزار سکه در حراجی بانک کارگشایی 

رئیس بانک کارگشایی از فروش بیش از ۱۱۰ هزار قطعه سکه طی حراجی های اخیر خبر داد.
مسعود سلیمانی با بیان این که ۱۶ حراج برگزار شده در دوره اخیر،  نرخ سکه را در بازار به خوبی کنترل کرده است، اظهار داشت: تنها در حراج روز گذشته سه هزار قطعه نیم سکه و پنج هزار و ۱۰۰ قطعه سکه تمام بهار آزادی به فروش رفت.بالاترین نرخ فروش سکه تمام بهار آزادی در حراج روز گذشته یک میلیون و ۴۹۲ هزار تومان بوده است.
سلیمانی با تاکید بر این که بانک کارگشایی حراج سکه را همچنان ادامه خواهد داد، گفت: کارشناسان معتقدند در صورت عدم حراج، نرخ سکه می توانست تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان نیز افزایش یابد.

طلای جهانی بالای 1312 دلار

طلا در معاملات روز سه‌شنبه بازار جهانی به بالاترین قیمت در بیش از سه ماه گذشته افزایش یافت و نخستین روز معاملات سال ۲۰۱۸ را پرقدرت آغاز کرد.
هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۳.۲ درصد افزایش یافت و به ۱۳۰۵.۹۳ دلار رسید، در حالی که اوایل معاملات تا ۱۳۰۷.۶۳ دلار که بالاترین قیمت از ۲۶ سپتامبر بود، صعود کرده بود.
در بازار آمریکا، هر اونس طلا برای تحویل فوریه ۰.۱ درصد کاهش یافت و به ۱۲۰۸ دلار رسید.
طلا پس از این‌که طی دو هفته اخیر در بالای متوسط قیمت ۲۰۰ روزه و متوسط قیمت ۱۰۰ روزه بسته شد، از نظر فنی تحکیم شده است و همچنین این فلز ارزشمند روز جمعه موفق شد مقاومت روانی در مرز ۱۳۰۰ دلار را درهم بشکند.
هر اونس طلا برای تحویل فوری سال گذشته ۱۳ درصد رشد قیمت داشت که بهترین عملکرد سالانه از سال ۲۰۱۰ بود و به کمک ضعف ارزش دلار آمریکا، تنش‌های سیاسی و فروکش کردن نگرانی نسبت به تاثیر افزایش نرخ‌های بهره آمریکا حاصل شد.
دلار آمریکا که طلا به این ارز قیمت‌گذاری می‌شود، به دلیل تنش‌ها در کره شمالی، جنجال‌ها پیرامون دخالت روسیه در مبارزات انتخاباتی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا و تورم پایین آمریکا، در سال ۲۰۱۷ بدترین عملکرد سالانه از سال ۲۰۰۳ را نشان داد.
به گفته جفری هالی، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت OANDA، طلا از بازده اندک آمریکا و ضعیف شدن ارزش دلار در پایان سال به طور واضح سود برده است.
طلا از رکورد پایینی که در اواسط دسامبر برجای گذاشت بیش از ۷۰ دلار افزایش یافته است. با این همه تحلیلگران و معامله‌گران نسبت به این‌که تا چه مدت روند صعودی این فلز ادامه پیدا خواهد کرد، محتاط مانده‌اند.
شاخص قدرت نسبی ۱۴ روزه برای معاملات طلا روز سه‌شنبه به ۷۱.۶۳ واحد رسید که بالاترین میزان از سپتامبر سال ۲۰۱۷ بود. رقم بالای ۷۰ واحد نشان می‌دهد که یک کالا وضعیت پیش خرید پیدا کرده است.
در این بین، آمار کمیسیون معاملات آتی کالای آمریکا نشان داد مدیران سرمایه و صندوق‌های سرمایه‌ گذاری قراردادهای خرید طلا در بازار معاملات آتی کامکس را در هفته منتهی به ۲۶ دسامبر برای دومین هفته متوالی افزایش دادند.
بر اساس گزارش رویترز، افزایش قیمت طلا و تعطیلات پایان سال، تقاضا برای خرید فیزیکی طلا در آسیا را طی هفته گذشته کاهش داد.
در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس نقره برای تحویل فوری ۰.۱ درصد افزایش یافت و ۱۶.۹۶ دلار معامله شد. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری ۰.۲ درصد افزایش یافت و به ۹۲۷.۴۹ دلار رسید. هر اونس پالادیوم برای تحویل فوری با ۰.۴ درصد افزایش، در ۱۰۶۵ دلار ایستاد.
چرا سکه را حراج می‌کنند؟
با وجود انتقاداتی که به روش عرضه سکه با برگزاری حراجی مطرح می‌شود، متولیان آن معتقدند که این بهترین و موثرترین روش برای تامین نیاز بازار و کنترل قیمت‌هاست و در نهایت سکه‌های فروش رفته در حراجی نیز روانه بازار شده و تعدیل قیمت‌ها را به دنبال دارد.
 به گزارش ایسنا، گرانی سکه و حبابی شدن قیمت آن در ماه‌های اخیر و اوج گرفتن نرخ این کالا موجب شد بانک مرکزی از حدود دو ماه پیش حراج سکه را از طریق بانک کارگشایی در دستور کار قرار دهد. بر این اساس روزهای زوج و راس ساعت ۱۴ حراجی در بانک کارگشایی آغاز و بسته‌های ۲۰، ۵۰ و ۱۰۰ تایی نیم و تمام بهار آزادی عرضه شد.
اما در جریان برگزاری حراج برخی حواشی وجود داشت که انتقاداتی را نسبت به شیوه عرضه سکه از سوی بانک مرکزی به همراه داشت، به هر حال نرخ‌های‌های بعضا عجیب و گران‌تر از قیمت بازار و برخی تحرکات در حراجی که از سوی دلالان و یا برخی افراد خاص انجام می‌شود از جمله مواردی است که منتقدان تاکید دارند حراج نمی‌تواند شیوه درستی باشد و باعث ایجاد رانت و جولان دلالان شده است.
تنها سکه است که نحوه عرضه آن در بازار پولی و طلا از طریق حراجی انجام می شود و هیچ گاه برای عرضه دلار و امثال آن در مواقع نوسان شدید از چنین روش‌هایی استفاده نشده و عرضه از کانال صرافی‌ها انجام می‌شود، بر این اساس برخی معتقدند که بانک مرکزی باید از این طریق اقدام کند و یا پیشنهاد عرضه از کانال بازار سرمایه نیز وجود دارد.
 با این حال نظر بانک مرکزی چیز دیگری است و شیوه حراج را مورد تائید می‌داند. نظررحیمی- مدیرکل ریالی و نشر- بانک مرکزی این است که تجربه سال‌های گذشته نشان داده استفاده از روش حراج سکه موثرترین راه برای تامین نیاز بازار و کنترل قیمت‌هاست. قیمت‌های پایه اعلام شده در حراج بر مبنای قیمت تمام شده و پایین تر از نرخ عرضه سکه در بازار بوده و خریدهای صورت گرفته از بانک کارگشایی هم عموما با قیمتی پایین‌تر از بازار است. از سویی دیگر شرکت در جلسات بانک کارگشایی برای عموم مردم آزاد است و هر کسی می‌تواند با شرکت در جلسه و پیشنهاد قیمت نسبت به خرید اقدام کند و درنهایت به هر صورت سکه‌های عرضه شده از طریق بانک کارگشایی توسط هر فردی که خریداری شود راهی بازار شده و افزایش عرضه در صرافی‌ها و تعدیل قیمت‌ها را به دنبال دارد.
در عین حال که سلیمانی- مدیر عامل بانک کارگشایی- نیز چنین نظری دارد و معتقد است که حراجی بهترین و شفاف‌ترین راه برای عرضه سکه به بازار است، اما نتیجه دادن آن زمان بر خواهد بود.
اما سال‌هاست که حراجی سکه از سوی بانک مرکزی به طور مستقیم برگزار نشده بود و در سال گذشته بانک ملی از طریق بانک کارگشایی اقدام به حراج سکه کرد که البته نیم و تمام بهار را دربر نمی‌گرفت. مدیر کل ریالی و نشر بانک مرکزی درباره عدم ورود بانک مرکزی به بازار برای برگزاری حراجی در سال‌های اخیر نیز این گونه عنوان کرده است که دیدگاه رئیس کل بانک مرکزی این است که برای صیانت از ذخایر این بانک با اتخاذ سیاست‌ها و اقدامات اصولی در بازار ارز و سکه ثبات وجود داشته باشد و به تبع آن در حداقل بازار و حراج سکه ورود کند و به همین دلیل است که بانک مرکزی باتوجه به ثبات نسبی قیمت‌ها و آرامش بازار سکه طی این سال‌ها اصلا ورودی به بازار نداشته‌ است.
در مدت اخیر حدود ۱۶ جلسه حراجی سکه برگزار شده و در آن بیش از ۱۰۰ هزار قطعه سکه نیم و تمام بهار آزادی فروش رفته است. قیمت‌های پایه روزانه از سوی بانک مرکزی اعلام و با بالاترین نرخ به فروش می‌رود و البته باید ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز بابت خرید پرداخت شود.
در اوایل شروع حراجی سکه که قیمت تمام حدود یک میلیون و ۳۹۰ هزار تومان، حباب قیمتی آن حدود ۲۰۰ هزار تومان برآورد شد که در ادامه با برگزاری حراجی و کاهش قیمت در بازار جهانی طلا، حباب سکه نیز تا حدی تخلیه شد و اکنون به کمتر از ۱۰۰ هزار تومان رسیده است ولی قیمت‌ها همچنان بالا و به مرز  یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌رسد. این افزایش نرخ در نتیجه افزایش قیمت طلا در بازار جهانی و همچنین رشد قیمت دلار در بازار ایران اتفاق می‌افتد  و به گفته مسئولان اگر حراج سکه انجام نمی‌شد قیمت‌ها و حباب سکه بیش از نرخ فعلی بود.