کد خبر: ۲۱۷۴۹۱
تاریخ انتشار:۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۸
سه دلیل افت قیمت طلا پس از صعود بی سابقه 30 سال اخیر
رفع و برگشت قیمت طلا به بالای کانال 2300 دلار
قیمت طلا که در 19 آپریل 2024 یعنی 31 فروردین 1403 به بالاترین سطح قیمت در 30 سال گذشته رسید و قیمت هر اونس طلا 2390 دلار را ثبت کرد روز چهارشنبه با 8 درصد کاهش به 2316 دلار رسیده و نشان می دهد که در پی آرامش در منطقه، قیمت جهانی طلا کاهش یافته و کاهش بیشتر آن نیز محتمل است. اما در عین حال، در بازار داخلی نیز به دلیل آرامش نسبی نرخ ارز و کاهش قیمت در روزهای اخیر قیمت سکه و طلا نیز کاهش یافته است.

اقتصادگردان- محسن شمشیری- روند قیمت جهانی طلا نشان می دهد که قیمت طلا در یک هفته اخیر از 2380 دلار به 2390 دلار افزایش و سپس به 2316 دلار کاهش یافته است. این روند در طول 30 سال اخیر و یک سال اخیر بی سابقه بوده است.  در یک سال اخیر قیمت طلا از محدوده کانال 1900 دلار تا کانال 2300 دلار افزایش داشته و کارشناسان دلیل آن را جنگ اوکراین، التهاب در منطقه خاورمیانه و سایر تحولات اقتصادی و بازارهای مختلف سهام و نفت و همچنین رشد تقاضا در کشورهایی مانند هند، ارزیابی کرده اند که باعث توجه سرمایه گذاران به این فلز قیمتی و دارایی سنتی شده است.  در 30 سال اخیر قیمت طلا از زیر 500 دلار در 1995 به بالای 1500 دلار در 2010 رسید و در ایران در طول دهه 1390 شاهد افزایش قیمت طلای جهانی و قیمت ارز در داخل بوده ایم که به صورت همزمان عامل افزایش قیمت طلا و سکه بوده است. در  5 سال اخیر نیز قیمت طلا از کانال 1300 دلار در 2019 به 1800 دلار در پایان دولت ترامپ در 2020 رسید و با پیروزی بایدن به تدریج به بالای 1800 دلار افزایش یافت اما در سال های 2023 و 2024 به اوج خود رسیده است. براین اساس برخی کارشناسان معتقدند که احتمالا با پیروزی ترامپ و جمهوری خواهان در آبان ماه، می توان انتظار کاهش یا ثبات نسبی قیمت طلا در 2025 را داشت. 
قیمت طلا روز سه شنبه برای لحظاتی از مقاومت ۲۳۰۰ دلاری خود،پایین تر رفت و با ریزش بیش از ۲۳ دلار در یک روز و ۱۷۶ دلار چهار روزه مواجه شده است.
قیمت طلا روز دوشنبه پس از عدم موفقیت در عبور از مقاومت ۲۳۰۰ دلاری خود، با ریزش و اصلاح قیمت مواجه شد. به گفته کارشناسان، دلیل اصلی ریزش قیمت طلا طی شبانه روز گذشته و افت بیش از یک حصول اطمینان بازارهای جهانی در خصوص تنش زدایی موجود میان اسرائیل و ایران بوده است.
مقام های ارشد تهران و تل آویو طی روزهای شنبه و یکشنبه به صورت رسمی اعلام کردند که قصد گسترش تنش و درگیری با یکدیگر در سطح منطقه را ندارند. همین موضوع باعث شد تا ترس از جنگ به عنوان یکی از عوامل روانی مهم و تاثیرگذار بر قیمت طلا تا حد زیادی کاهش سافته و جایگاه طلای امن تا حد زیادی در میان سرمایه گذاران تضعیف شود.
از سوی دیگر، مقام های فدرال رزرو اعلام کرده اند که به احتمال زیاد، روند کاهش نرخ بهره بانکی در آمریکا را از ماه های ژوئن و جولای آغاز خواهند کرد؛ موضوعی که می تواند سرمایه در گردش بازار را به سمت بازار طلا و دیگر بازارهای سرمایه سوق دهد.
رئیس بانک مرکزی فرانسه نیز روز دوشنبه اعلام کرد که تنش های شکل گرفته در خاورمیانه نباید بر روی اقتصاد اروپا و منطقه یورو تاثیرگذار باشد. وی تصریح کرد که سیاست های مالی بانک مرکزی اروپا در خصوص کاهش نرخ تورم جوابگو بوده و در حال حاضر، تورم منطقه یورو به زیر ۲ درصد رسیده است. مجموع این شرایط باعث خواهد شد تا تمرکز سرمایه از سپرده گذاری در بانک های کاهش یافته و به سمت بازارهای انرژی، طلا و کامودیتی های مختلف سیر نماید.
اما در آن سوی میدان، بازدهی سالانه اوراق قرضه آمریکا شاهد رشد ۴.۶۶ درصدی بوده است. اوراق قرضه آمریکا و بازدهی آن، تاثیر مستقیم بر قیمت طلا داشته و هر مقدار بازدهی این اوراق افزایش یابد، به همان میزان از جذابیت طلا برای سرمایه گذاران کاسته خواهد شد. این فاکتور نیز از جمله عوامل منفی دیگر برای رشد قیمت طلا بوده است.
اما نهایتا، آخرین فاکتور تعیین کننده بر قیمت طلا، شاخص دلار (DXY) است که طی روزهای گذشته در محدوده بسیار باریک از نوسان و در کانال ۱۰۸ قرار دارد. از آنجاکه قیمت جهانی طلا همواره بر اساس دلار سنجیده شده و در حقیقت، دلار کاملا بر بازار جهانی طلا سیطره دارد، کاهش نوسان شاخص دلار نیز منجر به ایجاد ثبات نسبی در بازار طلا خواهد شد.
قیمت طلا در زمان تنظیم این گزارش در محدوده ۲۳۰۳ دلار قرار گرفت اما برای مدتی وارد کانال ۲۲۰۰ دلار و با قیمت ۲۲۹۹ دلار عرضه می شد. هم اکنون نسبت به روز گذشته ارزش این فلز زرد یک درصد و نسبت به چهار روز گذشته ۱۷۶ دلار از ارزش خود را با شیب تندی از دست داده است و قیمت لحظه ای انس جهانی در لحظه انتشار گزارش ۲۳۰۲ دلار است.
اما شاخص RSI ۱۴ روزه در حال حاضر روی ۶۴.۴۰ قرار داشته که اندکی به نسبت روزهای گذشته کاهش یافته و از منطقه اشباع خرید بازگشته است. باید توجه داشت که بازار طلا، علیرغم تمامی فاکتورهای منفی ذکر شده، هنوز در فاز گاوی قرار داشته و به احتمال زیاد، در کوتاه مدت می توان بار دیگر شاهد افزایش قیمت در بازارهای جهانی بود.